Napojna ili matična...

poruka: 7
|
čitano: 2.680
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Napojna ili matična...

Pozdrav svima

Neznam ali u zadnje vrijeme mi se dešava jedan vrlo zanimljiv problem.

Naime imam ASUS P5W DH Deluxe matičnu i PowerLine 430W napojnu.

Dešava se u zadnje vrijeme da kada recimo priključim USB kabal u printer a računar je isključen

on se automatski sam pali.U BIOS su isključene sve opcije automatike, po tom pitanju.Vadio sam bateriju i resetovao CMOS ali ništa

Probao sam i drugu napojnu ali opet ista stvar.nekad se sam upali.

Ovaj računar ima i daljinski upravljač te mogućnost paljenja na daljinu.Ali u zadnje vrijeme ni on neradi.Jedno vrijeme se palio na pokret miša ili tastaturu ali ni to sada neće.

NEZNAM ŠTA JE USTVARI

Rusmo
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Re: Napojna ili matična...

Da možda nije u pitanju napojna, koja nema dovoljno snage za broj uređaja u računaru

Power line 430W

Rusmo
13 godina
Napojna ili matična...

meni to mirise da je maticna ploca otisla u vijecna lovista!

Kresimir
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Napojna ili matična...

Toga se i ja bojim, jer izgleda neće da rade USB portovi pa sada najnovije nerade ni konektori za vanjske coolere itd.

Rusmo
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Napojna ili matična...

Problem je privremeno djelimično rješen zamjenom, neodgovarajućeg CPU-a.Naime cijelo vrijeme imam E8400 Core2DUO koji ima karakteristike 45nm arhitekture, pa 1333MHz FSB, što nije odgovaralo matičnoj koja podržava 65nm arhitekturu i 800/1066 MHz FSB.Stavio sam privremeno Celeron D336 na 2,8GHz/533/65nm.Nebiste vjerovali kako je ploča odmah reagovala ko po loju, i nije trebala niti ijedna BIOS preinaka u smislu izmjene Jumperfree parametara (2,2V/888MHz i sl.) sve ja auto i normalno.No ima jedan detalj da je moja OCZ DDR2 PC2-6400 / 800MHz / 4GB / ATI CrossFire memorija (dva kita svaki 2X1GB što je ukupno 4GB) sa PC6200 pala na PC4200 odnosno 800MHz je palo na 533MHz, neznam ZAŠTO vjerovatno zbog auto postavki Jumperfree i zbog 533MHz FSB procesora Celeron.

E, a sada zašto to govorim privremeno, jer sam nabavio ASUS P5W64 ws Professional ploču N O V U glanjc.I u ovu ploču sam stavio istu pomenutu memoriju i Celeron.ISTO se ponaša i očitava.

ZANIMA, me jdna stvar.Ako ispoštujem FSB, ploče i nm ploče te njene chipset zahtjeve i mogućnosti, ZNAČI li to da sam tada postupio PRAVILNO prema uputstvu od matične ploče od proizvođača?! te da nebih trebao (nezna se nikad 100%) imati problema.

Što je još čudnije zaboravio sam da Vam kažem, kada sam probao E8400 na ovoj novoj ploči, dešavalo se da ga očita dovede do windowsa pa se na trenutak isključi, pa potom opet upali i resetuje i tako stalno dok neugasim na dugme za paljenje kompa.Sve ovo je bivalo u različitim kombinacijama ATI RAMA koje sam pomenuo, nekad je to bilo sa 1 keksom, nekad sa dva nekad sa tri ali nikad sa četri odjednom, uz preinake u Jumperfree sa 667/800/2,2v i sl.U jednom momentu nije htjelo dalje da radi samo ventovi te sam CLEAR CMOS uradio s vadjenjem baterije i sve je poslije bilo O.K.

Sve ovo vuče PowerLine 430W napojna, u Silverstone kućištu sa dva 120mm coolera , 2HDDWDGreenLine, ASUS DVD ROM i ASUS DVDRW,

te 4 USB uređaja spolja i na celeronu nema nikakvih problema.

USKORO mjenjam pomenuti E8400 za E6600 koji je 1066/65nm/2,4GHz.Jeste degradaciaj ali će ispoštovati ploče. 

Kada sad razmislim čudno je to što u CPU supportu ploča i jedne i druge piše da podržavaju E8400 iako to nema u uputama i iako nepodržavaju 45nm, 1333MHz FSB

To mi je stvarno čudno za ASUS.

p.s. ispadoh što bi mi Bošnje rekli hajvan ( "Uzerjovo Hajvanščino") iz Dva smo svjeta različita...

Rusmo
Poruka je uređivana zadnji put ned 18.11.2012 13:14 (rusmo).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Napojna ili matična...

Poz.

Zar na ovo nema ama baš niko ni riječi da kaže?

Rusmo
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
Napojna ili matična...

Pokusaj u Biosu naci opciju: Resume from suspend: i iskljuci ju... također iskljuci sve opcije power on by:  to dvoje je jedino sto mi pada na pamet...

Zamolba za clanove foruma bik i itomic009 da nekomentiraju moje poruke, Hvala !
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice