Hp compaq nx6325 testiranje ispravnosti procesora

poruka: 9
|
čitano: 4.439
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Hp compaq nx6325

Pozdrav! 

Laptop se jako dugo dizao, vise od 10tak minuta, instalacije OSa je trajala po par sati i laptop je bio potpuno neupotrebljiv za bilo kakav rad i nakon čiste instalacije OSa, dakle softverske greške su bile isključene. Skeniranje diska sa HD Tuneom je pokazalo dosta grešaka, pa su se nekako sve oči uprle u disk kao krivca za probleme. Kupljen je novi disk, kupljeno je 2 GB RAMa, stavljeno nutra, prepoznat i RAM i disk, sve šljaka, ali... Instalacija OSa opet traje dugo (win 7 su se instalirali oko 4 sata). 

Kad je konačno sve bilo gotovo, pogledam u task manageru opterećenost procesora i vidim da ne pada ispod 100%. Ni u jednom trenutku. Dakle, mora da je u njemu stvar. Googlanjem sam našao tek jedan jedini primjer kvara na procesoru sa istim simptomima, kao uzrok je navedeno rikavanje L2 cachea.

Kako to provjeriti? Napominjem, priličan je problem bilo što instalirati na njega, jer traje predugo...

To je inače starija kanta, Mobile AMD Sempron 3500+ (1.80-GHz), imao je 512 MB RAM, 80GB diska prije zamjene... Jedina svijetla točka nakon zamjene diska je da se više ne dižu windowsi 10-15 minuta, nego je palo na 4 minute {#}

Savjeti?

Hvala unaprijed.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: Hp compaq nx6325

Nitko ništa?

17 godina
Hp compaq nx6325 testiranje ispravnosti procesora

ista situacija kod mene je bila. Windows se je palio 15 min, lap je jako spor...

uglavnom maticna je bila otisla u vjecna lovista (tak su rekli u servisu) i dobio novog jer je imao garanciju.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: Hp compaq nx6325 testiranje ispravnosti proce

Hm, znači ili procesor ili matična. Odlično :) 

17 godina

Hm, malo nagađam, ali pošto je i samo podizanje sustava jako dugo, možda je problem samo u komunikaciji disk - ploča (kontroler) - vidi postoji li unutar laptopa kakav kabel koji je možda oštećen (nešto slično IDE ili SATA kabelu kod stolnih računala).

KaeR
15 godina
neaktivan

Na mojem starom kompu bila je slična stvar sa instalacijom OS i jako sporim radanom nakon toga, na kraju je završio u servisu i trebalo im je gotovo 1 mjesec da to srede, na kraju je krivac ispo modem u kompjutoru. Neznam kako to ali eto, uz njega stavili su novi ram i matičnu.

15 godina
neaktivan

Problem riješen! Posebno hvala "jamar"-u na rješenju, problem je bio u "smart-pin" punjaču, koji kad "ode" procesor zabija na 100%. Probano s ispravnim punjačem i radi odlično. 

17 godina

Očito je sklop za napajanje kod tih notebooka vrlo kreativno riješen, nikad ne bih posumnjao na takvo nešto...

KaeR
15 godina
neaktivan
Evo citirat ću dio "jamar"-ovog rješenja:

Smart Pin= HPov naziv za punjač za koji je zajednička karakteristika da imaju 2 +pola sa različitim naponom +/- 0.3V-0.8V i kad se ovaj odnos poremeti ili jedan pol otkaže dobije se proc na 100%

Meni isto nebi nikada palo na pamet nešto takvo, nisam ni slutio da punjač može tako utjecati na rad procesora. Live and learn... ;)
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice