Hard disk usporio

poruka: 39
|
čitano: 19.599
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Hard disk usporio

Imam WD Caviar Green od 1tb, i dosada je dobro radio, nakon reinstalla windowsa čitanje s njega se užasno usporilo, i kopiranje na druge diskove, mislio sam da je zbog torrenta koji se skidaju na njega, ali kada sam isključio bittorrent ništa se nije promjenilo. Provjerio sam sam ga sa hdtune-om i nema nikakvih bad sectora niti ostalih errora. Molim vas pomoć jer me ta usporenost strašno živcira...

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
RE: Hard disk usporio

evo sc hdtuneovog benchmarka

hdtune benchmark hdtune benchmark
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
mind_challenge kaže...

evo sc hdtuneovog benchmarka

Kako ti izgleda kartica Health? Usput, probaj jos jednom napraviti bechmark, ali pazi da u tom trenutku nista drugo ne radis, da nemas pokrenute programe koji ce citati ili pisati nesto na disk tijekom testiranja ili koji ce znacajno opterecivati procesor. Ovih nekoliko siljaka koji padaju tamo do 5 MB/s izgledaju zabrinjavajuce. Kao pocetak propadanja diska... Tu ili su ti se vec stvorili bad sekotori ili bi se mogli.

15 godina
neaktivan
Hard disk usporio

rekao si da si reinstalirao windows.

tu je valjda doslo do problema do citaca ili do motora.

za svaku tabelu u HD tune nam posalji sliku i probaj extra test.

BSU ( Baci Sestru Uvodu) USB je nesto drugo
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

napravio sam health test, ne na quick i sa njnim i sa drugim alatima, i nisu pokazali da ima bad sectora, a u međuvremenu je disk počeo normalno raditi, pa mislim da ga je ipak neka od aplikacija bila usporila...

15 godina
neaktivan

jel možda ko zna zkj mi je ovo?

17 godina
moderator
Imbra12 kaže...

Bio je na jednoj drugoj slicnoj temi spominjan isti problem. Zamijeni kabel pa vidi kakva je onda situacija.

17 godina
Hard disk usporio

Ajd da ja pitam usput

Što bi značilo ovo u žutom? Već je to starkelja, ali radi Cool

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
denix kaže...

Ajd da ja pitam usput

Imas ovdje opis tog parametra. On u osnovi znaci da se disk se nije otprve uspio zavrtjeti na punu brzinu. I, kao sto pise, to moze nagovjestati mehanicke probleme. Nadadjam - mozda elektromotor koji rotira ploce vise nije u savrsenom stanju... Mozda disk nije dobio dovoljno jaku struju od napajanja pa zbog toga nije mogao zavrtiti otprve... Tko zna...

Na netu su neki tvrdili da HD Tune moze krivo iscitati neke parametre - mozda da provjeris isti parametar nekim drugim programom...

16 godina
protjeran
denix kaže...

Ajd da ja pitam usput

Ma šta se brineš s time? gle moje....kad krepa krepa onda leti u labaratorij u zg i umjesto nejga ide WD Caviar Black pa kad dođe iz labaratorija stavljam ih u raid0

http://www.speedtest.net/result/709101303.png
17 godina
denix kaže...

Ajd da ja pitam usput

Isto je cak i vrjednosti su iste na mojem Seagate 3 godine starom disku kaj se tice zute oznake.Nevinašce Inace kod mene Seatools kaze da je disk uredu prosel je sve testove. Ovo je meni se cini neka greska ionak taj Smart bas i nije najpouzdaniji, uglavnom treba bekapirat sve bitne podatke uvijek pa onda nema problema.Cool

17 godina
Imbra12 kaže...

Izvadi sata kabal i zamjeni konektore (onaj što je išao u hard disk stavi u ploču i obratno), ako ne pomogne zamjeni kabal.

TEMA

It's good to be smart - It's smarter to be good
15 godina
neaktivan

Ak je hard disk usporio bez razloga to je znak skori kvar uskoro će otkazat poslušnost, tako da se i meni dogodilo prije dva dana. Pa sam i ja morao promjenit matičnu ploču i stavio drugi hard disk i sve novo instalirao. Ako se kojim slučajem da ista matična  koji kvari hard disk i dva put pokvarila s novim hard diskom onda je kriv matična jer ono što možda daje prejak napon koji se pomalo jače zagrijava oko čipa u hard disku. Rješenje je staviš drugi matičnu ploču i nema problema više, meni pomoglo. Ako se nastaviš sa istim matičnom nemoj bez veze živcirat i gubiš vrijeme i košta love. Evo imaš na link hrpe matične ploče na prodaju na www. njuskalo.hr pod elektronike. ima zanimljive cijene koji vam najviše odovara pa kupite što vam treba.  :-)

Nenad
16 godina
Hard disk usporio

evo, isti taj hdd iz prvog posta radi probleme, samo što je sada usporio na 4,5 MB/s i neželi više. SS je iz HD tunea, prolazi health i smart testove sa odličnim, bez i jedne greške, testirano sa hdtune i WD-ovim alatom. Bad sectora također nema, niti jednog. Sada radim test sa CrystalDiskMark, i prvi rezultati su jednaki kao i ovi s hdtune

ps: hdtune nemože izmjeriti write, ali je ovaj Crystal uspio, i ono je isto oko 4,4

da Bog da crk'o rock'n'roll, kad ga svako svira
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator

Spoji na drugi kompjuter ili ga stavi u vanjsko kuciste za disk. Ako su performanse iste, reklamiraj ga. Ako vise nemas garanciju, baci i kupi novi.

16 godina
odjavljen
mind_challenge kaže...

evo, isti taj hdd iz prvog posta radi probleme, samo što je sada usporio na 4,5 MB/s i neželi više. SS je iz HD tunea, prolazi health i smart testove sa odličnim, bez i jedne greške, testirano sa hdtune i WD-ovim alatom. Bad sectora također nema, niti jednog. Sada radim test sa CrystalDiskMark, i prvi rezultati su jednaki kao i ovi s hdtune

ps: hdtune nemože izmjeriti write, ali je ovaj Crystal uspio, i ono je isto oko 4,4

Provjeri u Computer - Device manager - IDE/SATA kontroleri da nije onaj kanal na kojem je disk iz DMA moda "odšetao" u PIO mod.

Ugl, pogledaj u kojem modu radi kontroler na koji je spojen disk.

EDIT:::

http://www.bug.hr/forum/topic/razni-softverski-problemi/uzasnooo-spor-rad-racunala/78844.aspx?page=1&jumpto=1497372&sort=asc&view=flat

A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes, the action is the brain, and the barrel is the heart. But you, the man behind the rifle, you are the soul.
Poruka je uređivana zadnji put sri 5.1.2011 18:00 (Sum_of_all_fears).
16 godina
mbaksa kaže...

Spoji na drugi kompjuter ili ga stavi u vanjsko kuciste za disk. Ako su performanse iste, reklamiraj ga. Ako vise nemas garanciju, baci i kupi novi.

Morat cu jos probat, imam vanjski ali je nov, pa ga valjda nesmijem otvarat i mjenjat hdd

A probat cu ga stavit u drugi PC pa vidit, izvadio sad jamstveni list i nigdje nije navedeno koliko traje jamstvo, tako da moram kontaktirat MSAN jer su oni davaoc jamstva

17 godina
moderator

Na diskove je u pravilu 3-5 godina.

Novi disk nemoj otvarati. Jednostavno ovaj spoji u drugi kompjuter i testiraj ga.

16 godina
Sum_of_all_fears kaže...
mind_challenge kaže...

Provjeri u Computer - Device manager - IDE/SATA kontroleri da nije onaj kanal na kojem je disk iz DMA moda "odšetao" u PIO mod.

Ugl, pogledaj u kojem modu radi kontroler na koji je spojen disk.

EDIT:::

http://www.bug.hr/forum/topic/razni-softverski-problemi/uzasnooo-spor-rad-racunala/78844.aspx?page=1&jumpto=1497372&sort=asc&view=flat

evo jedan je u PIO modu, tamo si rekao da   treba obadva, jel to znači da ja trebam ove sve obrisati pa će se vratiti u DMA, a zašto onda služi ovaj enable DMA?

Poruka je uređivana zadnji put sri 5.1.2011 18:07 (mind_challenge).
17 godina
moderator
mind_challenge kaže...
evo jedan je u PIO modu, tamo si rekao da ga treba obrisati pa će se sam vratiti u DMA, a zašto onda služi ovaj enable DMA?

Na IDE kontroleru je omoguceno da taj disk radi u DMA nacinu rada, medjutim zbog nekog razloga disk ti nije proradio u DMA nacinu rada nego u starom PIO. Trebas iz Device Managera obriati IDE kanal na kojem ti se nalazi taj disk i restartati kompjuter. Ako ti ni nakon toga disk nece raditi u DMA nacinu rada, provjeri da ti DMA nije onemogucen u BIOS-u (sto cisto sumnjam). Ako nije onemogucen u BIOS-u, onda spoji disk na drugo racunalo da se uvjeris da je disk ispravan.

Edit: preduhitrio si me. Cudno je sto nema kvacice, a pise da disk radi u DMA nacinu rada. Nego - zasto ne pokrenes HD Tune? Tamo ti pise u kom nacinu rada radi disk i provjeri "zdravlje" (Health) diska.

Poruka je uređivana zadnji put sri 5.1.2011 18:09 (mbaksa).
16 godina
mbaksa kaže...
mind_challenge kaže...
evo jedan je u PIO modu, tamo si rekao da ga treba obrisati pa će se sam vratiti u DMA, a zašto onda služi ovaj enable DMA?

Na IDE kontroleru je omoguceno da taj disk radi u DMA nacinu rada, medjutim zbog nekog razloga disk ti nije proradio u DMA nacinu rada nego u starom PIO. Trebas iz Device Managera obriati IDE kanal na kojem ti se nalazi taj disk i restartati kompjuter. Ako ti ni nakon toga disk nece raditi u DMA nacinu rada, provjeri da ti DMA nije onemogucen u BIOS-u (sto cisto sumnjam). Ako nije onemogucen u BIOS-u, onda spoji disk na drugo racunalo da se uvjeris da je disk ispravan.

evo, ja ga nisam brisao, nego sam samo kliknuo omogući DMA i proradio je u DMA naćinu, i sada je na testu povukao 118 MB/s (ipak je to Caviar Green)

edit: zdravlje je u redu u HD Tune-u, napisao sam već gore

Poruka je uređivana zadnji put sri 5.1.2011 18:12 (mind_challenge).
17 godina
moderator

Aha, OK onda. Nisam dovoljno pazljivo citao. Znaci, onda je sve dobro. Iznenadjuje me da se DMA jos i dan danas gasi sam od sebe. To je bilo aktualno pred desetak godina!

16 godina

-moraš imati račun maloprodaje..., bez računa-garancie nemaš što razgovarati s MSANom (jer nisi njihova stranka) mada su oni uvoznici.

-garancija je 3 god (ES 5g.)

najefikasniji test je priključiti na drugo računalo i vidjeti brzinu (dovoljno je običan copy pod windowsima, sedmica ima i detaljan prikaz-transfera, ako je iznad 30MBs to je OK).

Drugi mogući uzroci su MBO-kontroler (npr pregrijavanje chipseta), kabel ili soft. prirode.

Za uvažavanje reklamacije (eliminacija drugih uzroka) je dobar wddiag, ako prijavi grešku na disku to je to (error code kažeš serviseru da skratiš postupak).

edit: međupostovi... :)

-ispada soft.problem. (za razliku od 'hard' HDDa.)

-što ti se desilo s OSom? Kao da driveri nisu instalirani, možda neki restore point....

enivej, koliko vidim rješeno -važno da radi.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sri 5.1.2011 18:18 (ihush).
16 godina
ihush kaže...

-moraš imati račun maloprodaje..., bez računa-garancie nemaš  što razgovarati s MSANom (jer nisi njihova stranka) mada su oni uvoznici.

-garancija je 3 god (ES 5g.)

najefikasniji test je priključiti na drugo računalo i vidjeti brzinu (dovoljno je običan copy pod windowsima, sedmica ima i detaljan prikaz-transfera, ako je iznad 30MBs to je OK).

Drugi mogući uzroci su MBO-kontroler (npr pregrijavanje chipseta), kabel ili soft. prirode.

Za uvažavanje reklamacije (eliminacija drugih uzroka) je dobar wddiag, ako prijavi grešku na disku  to je to (error code kažeš serviseru da skratiš postupak).

ma evo, rješili smo već, svejedno hvala

17 godina
Hard disk usporio

jel ovo ok?

HDD seagate barracuda 500gb mislim da serija 11 HDD seagate barracuda 500gb mislim da serija 11
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Lord_Marko kaže...

jel ovo ok?

ne baš, nebi smio imati toliko tih ''padova''

17 godina
moderator
Lord_Marko kaže...

jel ovo ok?

Ponovi to jos jednom pa gledaj dal su padovi na istim mjestima. Ako nisu na istim mjestima, onda je sve OK. Prilikom provjere iskljuci sve nepotrebne programe. Ujedno, daj screenshot i kartice Health.

17 godina
Hard disk usporio

Evo decki:

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator

Disk ti izgleda OK. Ne trebas se opterecivati. {#}

16 godina
Hard disk usporio

Evo da se ja javim sa svojim problemom.

Racunalo mi se prije par dana naglo usporilo i pocelo je štekat, ubrzo nakon toga su se i windowsi srušili.

napravio format, reinstall ali problem opet isti. Poceo sam sumnjati na HDD i napravio nekoliko testova

koji su ustanovili nekolicinu bad sectora. sad neznam dali su ti bed sektori uzrok mojih problema ili ne

tu trebam vas da mi procitate rezultate sa HD tune. Inace HDD je Western Digital 160 GB sata 5400, 8mb 2,5"

Laptop je makar bi se to trebalo vidjet iz oznake diska.

Unaprijed hvala na pomoci.

Benchmark Benchmark
Health Health
Ja sam prevruć za tvoj procesor!!! :)
Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice