Gašenje prilikom podizanja windowsa

poruka: 8
|
čitano: 715
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina

Pozdrav, imam jedan problem koji se javio na starijem laptopu Toshiba satellite u500-17f. U biosu normalno radi, kad se upali puše vent i sve top. Prilikom bootanja par puta vent zavrti jače i prestane raditi, nedugo nakon toga desi se gašenje, kao da si ga isključio iz struje bez baterije, dakle samo umre. Na coolpadu sam čak digo windows do djela upisa lozinke, dakle boot odradi. Punjač nije, probao sam drugi. Termalnu sam promjenio, isto se desi. Disk također probo drugi. Ako neko ima kakvu ideju što bi moglo biti bilo bi korisno. 

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 10:40 (Over(C)lock).
Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
Re: Gašenje prilikom podizanja windowsa

99% pregrijavanje. Pusti ga u BIOSu malo duže ili sa Hirens Boot CDom pokreni neki od test alata (bilo za CPU ili GPU).

Lako što si ti pastu promijenio, moguće da je ventilator neispravan tj. radi neko vrijeme i ugasi se. Probaj ga i bez baterije za ovih 1% ostalih problema...

8 godina

Fu**k me to je stvarno star laptop, zanimljivo da uopće još radi. Uglavnom kako je napisano prije, skoro sigurno se pregrijava iako je malo čudno da se tako brzo pregrije i ugasi. Provjeri još jednom pastu i dali si dobro zategnio i namjestio sve

Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina

Ništa čudno, bacio sam nekoliko prastarih Acera koji su imali isti problem (i još su uz to bili pretpotopni Pentiumi, 4GB DDR2 i takve konfiguracije).

16 godina

-svi gledaju cpu.. moguće da je on, da se pregrijava... ali nije on, 90% da je cpu ispravan i da nije on uzrok..

-mbo je ta koja upravlja radom, daje struju-regulira.. ona je ta koja stari, svi čipovi-stabilizacija napona, vrm.. i to jednostavno jednog dana ne može pokriti zahtijeve, npr možda samo prelemiti spojeve .. a starenjem i oksidacijom-korozijom sve ode kad-tad..

-drugi problem je što se želi s tim računalom.. koji os, koje korištenje-appsi.. 'samo za surfanje'? .. internet-surfanje = multimedija.. tj traži iste resurse kao nekad gaming.. jasno vam je da staro nije za gaming, dok browser traži npr gpu...

-problem, generacija cpu, ne zbog starosti jer on bi jedini imao šanse raditi još godinama, nego generacija-mogućnosti-fičeri.. koji nisu postojali a danas su nužni-osnovni, upravo za gpu dio koji se od win7-aero koristi svugdje, za sve, na svim osevima s modernim guijem, macos-metal, linux-kde.. tj osevi su desetljeće istih mogućnosti-uvjeta, apps kao browser je onaj koji se bahati, traži više-novo, kao što je za video potreban h264-265 dekoder.. a te generacije ga nemaju, nedovoljno.. tj ta gen cpu točnije intel graphics, do tad posprdno nazivan de-akcelerator, mada je u početnim-najavljenim spec. podržavao osnovne nužne req. za npr gaming, zapravo ih nije podržavao-dovoljno.. nedovoljno.. pa se renumeriranjem-deklasifikacijom izbacilo iz grupe koja zadovoljava tadašnji dx90c kriterij.. npr minimum 128mb vrama i sm.20.. tj iz doba wddm1.0 specifikacije, što danas možete vidjeti u taskmanageru tj ako imate noviju gpu koja zadovoljava wddm2.0 tad je gpu vidljiva u taskmanageru, starija nije..

.. i tek od intel serije 4-hd4000 se gpu po novoj klasifikaciji broji kao minimum koji zadovoljava za gui-apps potrebe modernih oseva, pri čemu nije problem os, nego appsi koji to traže pa i browser..

-ovo je serija trocifrenih oznaka core 300-500.. nakon nje su core-2000, 3.. i tek 4-dio, ne svi, ne jeftinije-niže klase cpu serije npr možda zadovolji i5 ali ne mora celeron-pentač-i3.. što možemo dalje spojiti do serije 8 koja je generacijska granica za win11 kriterije 2018me uz bios-tpm-čip itd.. tj iz tih generacija su moguće kombinacije samo intel grafička ili dodatna, nvidia-radeon.. dual.. i tad će ona druga-dodatna zadovoljiti gaming-aero requirementse koje danas traži svaka apps ili os ovisi kako tumačimo tko što traži, daje-moogućava ili 'troši' :) ..

-problem.. bez odgovarajuće gpu koja ima potrebne fičere kao video dekoder, tad dodatno to mora raditi cpu u emulaciji-soft modu.. a naravno, on je slab u odnosu na današnje i jedva da zadovoljava u radu.. tj da ne mora još to dodatno, bio bi ok-upotrebljiv.. no mora tad i taj gpu dio... a nema npr avx-avx2.. koji tad nije postojao tj posljednje za tu gen je sse4.2 a to npr konkretno mac ima u pravom requiremenstsu za metalgraphics i razlika laptop-desktop pri čemu desktopu nije problem dodati jaču-odogovarajuću gpu .. no cpu mora zadovoljiti i taj pravi uvjet kako bi surađivao s gpu.. a tad je intel ušao u pokušaj stizanja gpu performansi.. tj to je danas rezultiralo intel arc serijom gpu dok je integruša u cpu približno performansama kao desetljeće strara nv-1050ti-4gb vram što im je tad bio neki orjentir-cilj za dostignuti.. tj zbog uvođenja AIja u sve, primarno na gpu dijelu, taj uvjet od 4gb ram-vrama se pomaknuo na 8gb što danas ima prosječna gpu.. a za win12 se najavljuje kao kriterij 16gb rama računajući da će integrirana gpu tražiti 8 za sebe.. tj opet ne traži to os nego ms da bi zadovoljio svoje planove kao ai u svemu a da bi svi fičeri dx-12 radili mora imati 8gb-vrama pa je zato za računalo postavljen kriterij 16 kao prvi viši (ako preskočimo 12 kao moguću kombinaciju ..)..

-time neovisno što možemo kao i sad zaobići lažne uvjete-kriterije win11 ostaje realnost.. da starija računala nemaju dovoljno resursa, čak ako rade.. smeće, jer to traže appsi-browser.. a bez tog, može, tj ako se koriste stare apps odogvarajućih req. tad teoretski može vječno.. dok se ne raspadne :) no za browser je to nemoguće jer ovisi o drugoj strani, kao za tv prijemnike i h265..

-tad ako se i pokuša, računalo će biti preopterećeno, cpu će raditi praktički konstantno na 100% opterećenja.. i tad ako je i ispravno, neće dugo.. a nije ni novo pa da ima poštenu šansu, tj obično tad crkne nešto u par dana ili par sati korištenja.. obično mbo-napajanje... najmanje cpu.

-za nostaligičare-hobiste.. staviti neki stariji os, xp-7, linux.. može i macos-hakintoš.. i appsi tog vremena, ne browser, tj može nešto kao ff-2.x.. ne 3-novije.. ali je tad kao browser skoro beskoristan tj ne može prikazati većinu stranica-sadržaj..

-može čak kao neko radno računalo, .. ali, npr kasa u kafiću.. osim problema da tad postoji račun-fiskalizacija-internet i potreba za novim, ažuriranja, certifikati.. tj nikad nije stvar samo jedne strane čim je internet u pitanju.. i najgore je staru rečenicu iz onog doba 'samo za internet' koristiti danas bez razmišljanja o tome što je tad bio internet a što je danas.. danas je to multimedija, cloud, sve a to tad traži novije, fičere.. 

-eto kao mali osvrt na realnost-potrebe današnjih i iskoristivost starijih računala, a ako postoji problem-kvar, tad je vjerojatno u mbo, ne u cpu.. tj do današnjih intel.gen koji briju na +5ghz i troše 200w crkavanje cpu je bila slučajnost klase jackpota (intel, ne amd..) :) .. ali da bi cpu radio mora mu to omogućiti mbo, stabilizacijom napona.. i nije čudno da netko dođe do logina.. tj upravo tad se od cpu traži još snage, koju to računalo nema.. a sam os-sustav ne jave kao problem neadekvatnu gpu jer je tad bila pogrešno-nedovoljno klasificirana, tj ima nešto ali ne dovoljno..

-iz tog razloga je dobar-bolji izbor linux, kao i tad distra-gui kao xfce-lubuntu.. nešto 'lakšeg'.. upravo da bi mala ograničena količina resursa ostala appsu, kao browseru.. koji će tad možda i raditi u nekom soft modu, sporo-loše.. ali moguće da radi.. tj za normalniji rad je bolje-konkretnije probati distru na kde-plasmi upravo zato jer je gpu već desetljeće najvažniji dio guija.. dok serveski os može i bez .. tj stvar namjene, appsa, juzera upravo ono što je vezano za gui i gpu.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put jučer u 13:31 (ihush).

0 1 hvala 0
12 godina
Over(C)lock kaže...

Pozdrav, imam jedan problem koji se javio na starijem laptopu Toshiba satellite u500-17f. U biosu normalno radi, kad se upali puše vent i sve top. Prilikom bootanja par puta vent zavrti jače i prestane raditi, nedugo nakon toga desi se gašenje, kao da si ga isključio iz struje bez baterije, dakle samo umre. Na coolpadu sam čak digo windows do djela upisa lozinke, dakle boot odradi. Punjač nije, probao sam drugi. Termalnu sam promjenio, isto se desi. Disk također probo drugi. Ako neko ima kakvu ideju što bi moglo biti bilo bi korisno. 

probaj zamjeniti bateriju na biosu/matičnoj, ako se da...

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 15:34 (60nine).
10 godina

Ne bi se gasio zbog baterije. Ovo je neko pregrijavanje ili problem sa napajanjem (VRMovi, slab spoj ili je jednostavno nešto crklo od starosti).

12 godina

imao sam sličan slučaj sa starim laptopom i zamjena baterije na matičnoj mi je riješila problem...

ne kažem da je njemu isto, ali nije zgorega probati pošto su te baterije jeftine

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice