Dijagnostika kvara na Acer ES1-533-C3FJ

poruka: 19
|
čitano: 2.911
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
protjeran

E ovak.

Trebam malu pomoć, to jest savjet, nekog ko je stručniji i tim se bavi, pošto nisam expert i nemam potrebite alate za doći do zaključka što je riknulo.

Naime, prije mjesec dana prijateljica mi slučajno spomene kak joj se laptop pokvario prije god i pol i stoji od tad u kvaru, veli da li bi htio ja možda probat popravit, naravno pristanem vidit što mogu heh

Veli da je prosula cca dec i pol po tipkovnici, brzo okrenula naopako, držala tak 15-20 min, okrenula ga u početni položaj i nakon 10 min se ugasio i više nije htio upalit.

Otvorio sam ga, sve rastavio i apsolutno nigdje ne vidim da je došlo do kratkog spoja ili bilo kakav vidljivi znak kvara.

Razmišljao sam da li je možda tipkovnica riknula pa gumb za paljenje ne reagira, baterija dobila vodu, ali to mi ne ide uz to da se ugasio nakon 10 min. Ili ide ?

Bi pasala bilo kakva tipkovnica sa drugog laptopa čist radi probe ?

Kad bi samo znao što mu je lako bi se dalje ja snašao heh

Eto, sko ima neko neki savjet zahvaljujem.

0 0 hvala 0
12 godina
protjeran

Btw

Mogu stavit i par fotki možda je meni nešto promaknulo što neko vidi.

0 0 hvala 0
8 godina

Ako nemaš stereo mikrskop s najmanje 7X povečanjem i multimetar, zaboravi da češ išta uspjeti dijagnosticirati. Osim random isključivanja i uključivanja komponenti. Pa se možda posreći. 

https://www.youtube.com/channel/UCgos5WloYoxCvCeUIi47ZxQ

0 0 hvala 0
12 godina
protjeran

Aha

Ali što je najčešći slučaj da rikne kad se prospe voda ?

Guglao sam malo i ovo da neke tipke na tipkovnici otkažu je čest slučaj, a onda je moguće i u ovom pa gumb za paljenje ne radi.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Doslovno bilo sta moze pregorit jer ono sto voda napravi jest kratki spoj izmedu komponenti i onda pregore. 

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Re: Dijagnostika kvara na Acer ES1-533-C3FJ

-kad se tako nešto desi.. tad se trenutno gasi sve, struja-žica i vadi se baterija!!! .. tad postoji šansa, ovako nešto je crklo a što.. možda sve i skoro da je nemoguće izolirati.. tj laptop nije desktop pa da možeš zasebne komponente testirati, npr banalno možda je sve ok osim tipkovnice ili kabla koji ju spaja ali rezultat je da ne možeš ništa jer je to laptop.. tj nemaš način testirati zasebno komponentu i tako eliminacijom otkriti uzrok (koji tek kad otkriješ možeš probati rješavati..) :)

-logika-slijed-..

+ provjeriti datum kupnje-jamstvo mada je čekala godinu i pol.. ako nema jasno vidljivih tragova tad se jednostavno reklamira i ako je tad bilo pod jamstvom .. malo utrljaj sol u ranu :))

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put čet 18.6.2020 16:20 (ihush).
12 godina
protjeran

Kad ga spojim na punjač žuta lampica od paljenja blinka.

0 0 hvala 0
16 godina

-super.. možeš joj reći da joj žuta lampica radi tj blinka. :)

ok, (edit) hint 2, i to može biti beep-error kod, tj proggoglaj malo za taj lap i možda ti mbo-bios jave što je crklo + ne mora biti jedini kvar, nego prvi koji to pokrene pa kad ga možda riješiš idući dok proradi.. ako ima sreće.

Poruka je uređivana zadnji put čet 18.6.2020 16:37 (ihush).
12 godina
protjeran
ihush kaže...

-super.. možeš joj reći da joj žuta lampica radi tj blinka. :)

Hahaha

Krepo ssm

12 godina
protjeran

Imam neki stari lap koji se ne koristi isto acer, mogu sa njega skinuti tipkovnicu i probat upalit ?

0 0 hvala 0
12 godina
protjeran

E sad se približih uhom do žute lampice haha

Pa nešto cvili, neke zvukove ispušta nešto 🤷‍♂️

0 0 hvala 0
16 godina
Silent horror1992 kaže...

Imam neki stari lap koji se ne koristi isto acer, mogu sa njega skinuti tipkovnicu i probat upalit ?

99% ne.. tj svaki model je drugačiji, raspored konektor-flat kabel.. tj ako nešto grumfovski iskombiniraš možeš.. tj ne trebaš možda tipkovnicu nego sve možeš npr pincetom, kao jumper-kratki spoj za paljenje.. ali tad moraš znati što radiš..

12 godina
protjeran
ihush kaže...

99% ne.. tj svaki model je drugačiji, raspored konektor-flat kabel.. tj ako nešto grumfovski iskombiniraš možeš.. tj ne trebaš možda tipkovnicu nego sve možeš npr pincetom, kao jumper-kratki spoj za paljenje.. ali tad moraš znati što radiš..

A kako znati gdje pincetu prisloniti ako ne znaš gdje pincetu prisloniti ? 😂

16 godina

kad rasturiš laptop... vidiš poklopac-prekidače i kontakte, tad ti je jasno koji pin je za npr power, koji je za ledice, napajanje itd.. to vidiš-znaš ili tražiš shemu (možda se nađe, no meni je to previše električarski..) :)

-ako si ikad rastavljao-sastavljao desktop, znaš gdje idu žice s frontpanela za paljenje-ledice ili audio.. ovo je slično, tj ide i ostalo, usb, touchpad itd. + baterija i ekran.. tj sve što je u računalu nekim flatkablom-kontaktom je spojeno na mbo i pratiš-probaš.. već je pokvareno pa ako i crkne nisi kriv.. :) samo prešutiš da je ipak radilo i da si ga ubio do kraja.. ili uredno vratiš i kažeš nek proba u servisu + jamstvo koje možda još postoji.

Poruka je uređivana zadnji put čet 18.6.2020 16:48 (ihush).
6 godina
neaktivan

A kako znati gdje pincetu prisloniti ako ne znaš gdje pincetu prisloniti ? 😂

99,9% da je laptop crko, za tebe nepopravljivo. Reci da si sve isprobao i vrati ga. Njena greška je što ga je išla palit nakon 10 minuta, umjetso da je zvala nekoga da ga rastavi i ostavi sušit.

Zvuk cviljenja ti kaže da negdi struja curi i da nešto pišti, što sigurno ne bi trebalo. 

Radije pogledajte na Njušaklu neki polovni, koji radi. Disk s podacima najvjerojatnije možeš izvuć i vratit podatke.

Live long and prosper.
8 godina

Zato jer imaš gadan kratki spoj. Znaš ono kad se približiš trafostanici ili dalekovodu pa čuješ zujanje. To je odprilike isto, samo u laptopu to nije normalno stanje.

https://www.youtube.com/channel/UCgos5WloYoxCvCeUIi47ZxQ
12 godina
protjeran

Vezano za ispuštanje zvuka.

Kad blinka lampica od baterije zacviii u momentu kad je puno svijetlo, to jest kad se žuti. 🤷‍♂️

Taj laptop je od strane nje otpisan odavno, tak da nema presinga da se mora osposobiti, ali kad bih znao što je crknulo bilo bi mi drago heh

0 0 hvala 0
14 godina

Da ima garanciju vec bi ga vjerovatno slala na servis , a ako ne daje sliku , mbo je u banani tako da taj kvar neces sam rijesit ako nemas opremu vrijednu nekoliko stotina-tisuca eura i znanja o elektronici.

Moj PC  
0 0 hvala 0
6 godina
neaktivan

Vezano za ispuštanje zvuka.

Kad blinka lampica od baterije zacviii u momentu kad je puno svijetlo, to jest kad se žuti. 🤷‍♂️

Taj laptop je od strane nje otpisan odavno, tak da nema presinga da se mora osposobiti, ali kad bih znao što je crknulo bilo bi mi drago heh

Nije ti sigurnoništa jednostavno, kao tipka za paljenje. E da je svemir tako dobar, gdje bi Hrvatska danas bila...

Čaša vode na matičnoj. 10 minuta kasnije paljenje. 10 minuta nakon paljenja magični plavi dim.

PUFF!

I sad to možeš rastavit, prodat disk, memoriju i ekran u djelove, ostalo bacit u elektonski otpad. Molim reciklirajte.   

Live long and prosper.
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice