Čudne performanse solidnog PC-a

poruka: 13
|
čitano: 2.810
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina

Imam solidan PC, koji možete vidjet pod Moj PC.

Ali nekako u zadnje vrijeme sav kompjuter mi se usporio, igre se sporije učitavaju, HDD u idle-u stalno nešto čita, HDD je u izvrsnom stanju, nema grešaka, pa mi je to još čudnije.

Kompjuter redovito održavam, defragmentiram redovito, ali sve se usporilo, nemam virusa.

Kojiput zna jače zatrzat u pojedinim igrama.

Sada ja vas pitam, dali je možda problem u nekim opcijama u BIOS-u, možda je swap krivo podešen, dali da isključim Cool and Quiet?

Nebi htio to isključit jer onda procesor bezveze radi full u idle-u, a negdje sam pročitao da ta opcija ponekad u igrama zna pravit probleme baš zbog trzanja.

Ništa nije overclockirano, memorija radi na normalnoj frekvenciji.

Gaming is Life!
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

To i mene muči što HDD čita i čita neke gluposti u idle-u. Zna potrajat i do 15 minuta {#}

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Re: Čudne performanse solidnog PC-a
Može netko pojasnit tu swap datoteku, možda je u tome problem?

Kako to podesit?
Gaming is Life!
14 godina

Problem je u disku. Imaš Caviar blue. Proguglaj malo razliku između blue, green i black (najbolji).

Black - performanse

Green - eko bla bla

Blue - nešto između Black i Greena

Ništa te ne košta da posudiš od nekoga bilo koji drugi HDD, a da nije WD Caviar Blue, i da probaš piknut OS na njega i istestirati si situaciju.

18 godina
neaktivan
PCGamerX kaže...

Imam solidan PC, koji možete vidjet pod Moj PC.

Ali nekako u zadnje vrijeme sav kompjuter mi se usporio, igre se sporije učitavaju, HDD u idle-u stalno nešto čita, HDD je u izvrsnom stanju, nema grešaka, pa mi je to još čudnije.

Kompjuter redovito održavam, defragmentiram redovito, ali sve se usporilo, nemam virusa.

Kojiput zna jače zatrzat u pojedinim igrama.

Sada ja vas pitam, dali je možda problem u nekim opcijama u BIOS-u, možda je swap krivo podešen, dali da isključim Cool and Quiet?

Nebi htio to isključit jer onda procesor bezveze radi full u idle-u, a negdje sam pročitao da ta opcija ponekad u igrama zna pravit probleme baš zbog trzanja.

Ništa nije overclockirano, memorija radi na normalnoj frekvenciji.

Promjeni/deinstaliraj ili pokusaj sa drugim antivirusom.

Kada vidis/primjetis rostiljanje diska onda upali   Task Manager > klik na Resource Monitor >  tab  Disk

Na slici se fino vidi da uzrocnik rostiljanja kod mene je Norton INternet Security (ali to je kratko)

18 godina
neaktivan
Technophreak kaže...

Problem je u disku. Imaš Caviar blue. Proguglaj malo razliku između blue, green i black (najbolji).

Black - performanse

Green - eko bla bla

Blue - nešto između Black i Greena

Ništa te ne košta da posudiš od nekoga bilo koji drugi HDD, a da nije WD Caviar Blue, i da probaš piknut OS na njega i istestirati si situaciju.

Ne lupetaj i nemoj siriti dezinformacije.

Blue je sasvim dobar i solidan disk i nije "izmedu" Black i Greena

14 godina
Može pojašnjenje za swap?

Kako to podesit?
Gaming is Life!
17 godina
PCGamerX kaže...

..

..

..

- i previše održavanja može rezultirati usporavanjem (indexiranje) izbjegavaj alate kao CC, defragmentere i sl. ako nisi siguran kako rade.

-recimo da je normalno usporenje, zbog updateova, fragmentiranog swapa (i tempova), smećastog softwarea (ne mora biti malware).. najviše zbog pogrešno napravljenog rasporeda (particija-diskova) tj. defaultno sve na jednu particiju. Ali sad je kasno za izmjenu (može se..)

-svejedno treba obaviti test, da nije neki hardware problem. HDD se testira diagom prouzvođača (iz DOSa), to je relevantan podatak, može npr Hirens..

-Pomiješao si objašnjenje, C&Q se odnosi na cooler, ne CPU. Ako isključiš samo će ventilator na CPU raditi na normalnoj brzini (čak preporučljivo ako ti nije prebučan). Rezultat i savjet za igre je zato što kod rasta opterećena-temperature, dok se cooler ne zavrti i počne spuštati temperaturu (treba više sekundi..) CPU poćne throtlati - trzavo.. Zato je bolje imati što hladniji CPU (hint dušik).

Provjeri temperature, može hwmonitor, za CPU-HDD.. ako su blizu sobne +10-20c u idleu (HDD do 40-50c), tad to nije uzrok.

Predpostavljam da je najvjerojatniji soft urzok u što spada i spomenuti raspored-fragmentacija i sl.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sri 26.9.2012 19:50 (ihush).
17 godina
neaktivan
ihush kaže...

-Pomiješao si objašnjenje, C&Q se odnosi na cooler, ne CPU.

Ne, Cool&Quiet se odnosi prvenstveno na brzinu CPU-a, a onda tek indirektno na brzinu ventilatora koji radi ovisno o temperaturi CPU, sporiji CPU -> manja temp -> sporiji vent.

13 godina
neaktivan

kolko imas taj sistem ? ja svoj sistem radim skoro svaki mjesec a sada svaka dva ili tri... normalno da je komp spor kad pitaj boga radis sta na njemu i ostalo..skini tune up jednim klikom da sve sredi ili upisi ms config pa iskljuci sve nepotrebne procese i programe jer si na nes mozda naletio pa cim palis komp se taj proces ucitava pa ga gusi..tako moj frend isto tako stekalo ali kod njega hdd se sam od sebe napunio 200 gb xD

Nadam se da sam pomogao, ako jesam prst gore
Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
neaktivan

Windows Vista i 7 se ne fragmentiraju toliko koliko XP

Nakon ciste instalacije i instalacije ostalih programa ostavite/radite na PC-u 2-3 dana da se neki procesi koji ne vidite zavrse. Kao sto je indeksiranje i prefetching (Windows premesta programe radi brzeg pokretanja)

Nakon toga:

1. Ispraznite Recycle Bin

2. Obriste sadrzaj TEMP foldera

3. Obrisite cache vaseg/vasih browsera

4. Upogonite CCleaner i obrisite smece sa PC-a (registry ne dirajte)

5. Upogonite Windows Defrag ovako, preko command prompta

6. Obrisite nepotrebne tacke vracanja aka System restore

defrag C: /U /V

Ponovite tacku 5

Dok se radi defragmentacija diska nemojte nista raditi na PC-u.

Izbjegavati:

1. Cestu defragmentaciju (streso za mehaniku diska i ne vodi nikamo)

2. Optimiziranje sa alatima za registry

3. Silovanje HDD-a (ponavljam se?) sa defragmentacijom

Zasto ne cesta defragmentacija? Zato sto se izvrsi inicijalna defragmentacija glavni i sistemski fileovi se ne pomeraju osim u slucaju Windows Updatea (i to ne svi) a ostali ce se fragmentirati u slucaju instalacije masivnog programa kao CS5 Master Collection.

Ne brisite registry! Ono sto vas usporava je desni klick aka kontekstualni izbornik. Hrpa nepotrebnih fontova uspori vas prilikom pokretanja graf. programa.

Sve na svemu, treba imati meru. Defragmentacija od max. 1 mjesecno je okay

2 0 hvala 0
15 godina
Lazarus Long kaže...

Zašto ne dirati registry?

18 godina
neaktivan
bradonja_85 kaže...
Lazarus Long kaže...

Zašto ne dirati registry?

Zato sto brisanjem nepotrebnih kljuceva dobija se placebo efekt da se racunalo ubrzalo sto nije tocno. Isto vazi za servise > onemogucavanjem servisa mozda ce te dobiti (za malo) brzi startup ali  ne dobijate na ukupne performanse.

Servisi rade pametno i ne usporavaju racunalo (dobar primjer je Windows Update koji ima Automatic (Delayed) start)

Vise od zaostalih kljuceva smetaju losi driveri koji su cesto digitalno ne potpisani, los antivirus i uporaba vise resenja za zastitu itd.

Ako imate virtualizaciju (XP Mode ili Virtual Box) mozete do mile volje eksperimentirati. Sandboxie je isto tako dobro resenje za isprobavanje malih instalacija (recimo kakav Video ili Audio player)

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice