Od cpuidle-a mi cvili cpu

poruka: 12
|
čitano: 3.366
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

Eh, imam prastari AMD Athlon XP1900+, koji su se dosta zagrijavali, a zagrijavaju se i sad - do 73 stupnjeva na 100% opterećenja, nekih 69 stupnjeva bez opterećenja. 

Al zato postoji cpudile program, koji snižava temp na neki 65 s opterećenjem, pa čak do 57 bez opterećenja.

A problem je ovaj: ponekad se događa a ponekad ne, da mi zbog cpuidle-a procesor počne cviliti. Nije to jaki cvilež, al ono, primjeti se (posebno dok je još tv ugašen kraj kompa). Nekad restartam komp i pokrenem cpu idle - i nema cvilenja. A nekad se pak pojavi. Zašto?

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Re: Od cpuidle-a mi cvili cpu

zato sto ti krepava ventilator.

zamjeni puhalo za proc. i ne, ne cvili ti procesor, nego ventilator koji puse na njega >)

alternativno tome, otvori kantu i pocisti ju starom cetkicom za zube ili kompresorom :)

17 godina
neaktivan
Zbilja? Velntilator?
Da, mogo bih, nisam ga već spuhao valjda godinu dana.
A jel čudno to da počne cviliti dok je cpu manje od 50 %. Dok je recimo u konstantnom radu (100%), tada ništa ne cvili. Na 0% uvijek cvili!
17 godina
neaktivan

Procesor mi se pregrijava. Cooler nije očišćen godinu dana. Da li ću ga očistiti?

Naravno da ne! Instaliraću neki čarobni program i pustiti ga da čarobno snizi

temperaturu!

{#}

bit.ly/dcyfs
Moj PC  
4 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Procesor mi se ne pregrijava. Cvili dok je na nižoj temperaturi (63, s cpuidle), a ne dok je na višoj (70, bez cpuidle). Normalno da ću ga očistiti, pa reko sam to.

I btw, nemam cpuidle zato da ne moram čistiti procesor. Al zakaj bi temperatura bila 70 , kad može biti 63?

Poruka je uređivana zadnji put uto 8.3.2011 12:20 (N. Ohm).
17 godina
neaktivan

Evo da ne stvaram odmah novu temu, imam još jedan problem zbog cpuidle-a. A taj je da mi komp krepava zbog njega. Smrzava se! Hm, sad je teško odrediti kad se i zašto to događa, al mogu reći kad se ne događa. 

Ne smzrava sedok je cpu bez opterećrenja i pod punim opterećenjem! Nikad se ne smrzne dok sam gledao filmove preko youtube ili na disku. Nikad se nije smrznuo dok sam kopirao datoteke. Smrzne se u najčešćim slučajevima dok surfam netom, nekim običnim stranicama, tipa ovaj forum na bugu, il tportal ili nešto slično. Isto tako smrznuo se dok recimo tražim nešto na disku, otvaram fotografije ili slično.

I znam da je taj program kriv a ne nešto drugo, jer jednostavno komp mi se NIKADA NE smrzava dok je taj program isključen. Jedino se zna restartati nekad , al to znam da je zbog rama. Al ovo je drugo, komp se srmzne, dakle slike ima, al je smrznuta.

Zna li netko u čemu je problem? (u programu naravno, ali zbog čega i kako to riješiti?)

I btw, da odmah kažem, ovo cviljenje je prestalo nakon što sam ispuhao kućište kompresorom, valjda je bilo zbog prašine.

Poruka je uređivana zadnji put sri 16.3.2011 14:11 (N. Ohm).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

A da jednostavno zaboraviš na taj program?

Dobro očisti komp, po potrebi promijeni ventilatore ili čak i cpu hladnjak i to je to!

Svi ljudi imaju svoju cijenu, samo postoje oni koji nemaju vrijednost!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

da cpuidle je problematican program i prvenstveno je bio namjenjen za Intel procesore, imao sam i ja problema s njim kad sam presao na AMD i od onda ga ne koristim :-). Noviji AMD proci imaju C'n'Q tehnologiju koja eliminira potrebu za takvim proramima. Bolje kupi noviji AMD ;-).

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Oke, evo novi problem!

Cpu idle mi je inače snižavao temp cpu sa 70 na 63 (na idle). Prije nekih dva mjeseca, iznenada se dogodilo to da je snizio temp cpu na čak 35 (u idleu). Imam AMD athlon xp 1900+ (oni stari šta se zagrijavaju dosta). 

I sada opet pred nekoliko dana spušta temp na 63 umjesto na 35.

Jel to bila neka greška u senzoru ili?

Ja nebih reko, jer vidio sam da su mi i okolne temperature bile manje, kad je cpu temp bio na 35 (npr. matična je tada bila 33, disk 32), dok je sada kad je cpu na 63 celzijusa, matična je 37, disk 36.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Nemoj se toliko zamarati sa temperaturama!

Dok ti komp radi stabilno, nema problema!

Ako baš želiš ultra niske temperaure kupi Noctua-u NH-D14!

Svi ljudi imaju svoju cijenu, samo postoje oni koji nemaju vrijednost!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ma ne, ok su mi temperature, samo pitam kak je odjednom se dogodio takav skok s 67 na 33, pa opet nazad

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Tak ti je meni na grafi skakalo sa 80 na 99C, pa opet nazad. Los ventilator, cooler, kako vec, problem rijesen kupnjom novog.

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice