BIOS podizdanje ne radi

poruka: 21
|
čitano: 13.243
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
BIOS podizdanje ne radi

Ovako, laptop je otišao u neku stvar, pogledat ću ove FAQ teme kad se malo smirim, a sad ako mi netko može pomoći, makar samo da mi kaže u čemu bi mogao biti problem, gdje je nastao problem, odnosno da me uputi u čemu je stvar, kako se zove to što tražim.

Predgovor:

Na laptopu je rađena instalacija nekakvih drivera i nekoliko puta brisanje istih jer kao "nije išlo". Nisu vidjeli upozorenje da printer mora biti spojen da bi se instalacija uspšješno obavila pa su brisali i ponavljali instalacije. Koliko je tu nešto sjebano, ne znam, možda ako je nešto bitno za sustav također obrisano osim tih drajvera, ali sumnjam u to.

Uglavnom, kako se po subjektivnom dojmu korisnika laptopa nakon toga sustav sporo podizao, (meni se nije činilo pretjerano sporo) u biosu sam uključio "startup check", koji nije odrađen do kraja, nego prekinut, od naše strane iz nestrpljenja. Nakon toga sam skužio da "boot manager" stavlja hard drive tek na zadnje mjesto, prilikom podizanja sustava, nakon optičkog diska, flopija i svih mogućih usb-ova. I pretpostavio sam da ako je zaista podizanje bilo sporije, par sekundi, da je to zbog toga, možda sam u krivu, ali eto.

Jedino sam to mijenjao, pomaknuvši hard drive za nekoliko mjesta poviše.

inače windows xp.

Nakon toga, sustav se više nije mogao podignuti.

dođe do izbornika, da biramo kako pokrenuti sustav:

safe mode

safe mode comanda promt

safe mode network

last succesfull windows

star windows normally

nakon toga sam u biosu vratio sve default postavke, za svaki slučaj, ali ponovno se javlja ista stvar.

niti jedna opcija nema rezultata. nisam informatički stručnjak, ali znalo mi se desiti sličnih problema, tipa da u biosu stoji da sustav traži samo cd, pa se ne može pokrenuti dok ne aktiviraš hard drive, ili kad laptop ugasiš na divlje, pa onda traži safe mode.

Ali mi je nejasan razlog zbog kojeg se ovo događa.

može bar netko da pomogne u pogledu, gdje je krepalo?

Poruka je uređivana zadnji put pet 27.4.2012 18:52 (Manojlo).

0 0 hvala 0
14 godina
BIOS podizdanje ne radi

neznam kaj da ti savjetujem osim reset BIOS to default... znalo se i meni dogadat kad sam se zajebaval s tim al reset mi je pomogel i nakon toga se normalno bootal 

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Re: BIOS podizdanje ne radi

ma ne znam, teška muka. reinstalcija bi vjerojatno rješila, ali to mi nije baš opcija...

nadam se da je samo neka sitnica u pitanju... ali ne mogu van te petlje.

15 godina
BIOS podizdanje ne radi

Pokušaj ovo. Treba ti samo instalacioni disk i prati upute sa ovog linka.

http://helpdeskgeek.com/how-to/fix-mbr-xp-vista/

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Pozdrav.

Našao sam cd s windowsima i kada sam odabrao reparaciju diska dobio sam slijedeće:

Setup did not find and hard drives installed in your computer.

Make sure thant hard drives are powered on and properly connected to your computer and that any disk-related configuration is correct.

This may involve running a manufacturer-suplied diagnostic or setup program.

žžSetup can not continue. To quit Setup press F3.

Hvala, znam sad da je ili krepao hard drive, ili je nešto isključeno.

Ima li načina provjeriti ako je ovo drugo, da je sve "propisno namješteno"? Osim onog vraćanja postavki u bios-u na default, to nema svrhe.

PS originalan hp-ov CD nemam, ali imam hiren boot, ako je do nekakve dijagnostike.

Poruka je uređivana zadnji put pet 27.4.2012 22:41 (Manojlo).
15 godina
Manojlo kaže...

Pozdrav.

Našao sam cd s windowsima i kada sam odabrao reparaciju diska dobio sam slijedeće:

Setup did not find and hard drives installed in your computer.

Make sure thant hard drives are powered on and properly connected to your computer and that any disk-related configuration is correct.

This may involve running a manufacturer-suplied diagnostic or setup program.

žžSetup can not continue. To quit Setup press F3.

Hvala, znam sad da je ili krepao hard drive, ili je nešto isključeno.

Ima li načina provjeriti ako je ovo drugo, da je sve "propisno namješteno"? Osim onog vraćanja postavki u bios-u na default, to nema svrhe.

PS originalan hp-ov CD nemam, ali imam hiren boot, ako je do nekakve dijagnostike.

Imaš li kakav Linux Ubuntu ili Mint pri ruci? Pomoću Linux live CD-a ćeš najbrže utvrditi da li je HDD ili neki drugi hardware neispravan.

16 godina
neaktivan

nemam apsolutno ništa ali mogu downloadati.

samo molim te točan naziv i pojašnjenje bilo kakvih kratica da lakše nađem, pa i onih najopćenitijih koje su razumljive većini ovdje.

npr. sms - short message service. ;)

15 godina

Dakle, sa ovog linka http://www.ubuntu.com/download/desktop  skini image od oko 700MB. Također,  skini i instaliraj program koji se zove InfraRecorder http://infrarecorder.org/?page_id=5 

Pokreni Infrarecorder - Burn Image - selektuj image od Ubuntu koji si skinuo i image sprži na CD. Disk koji si spržio ubaci u DVD/CD ROM i restartuj računar. Kada te pita želiš li instalirati ili probati klik na probati.

Moj ti je savjet da pozoveš kakvog prijatelja koji se malo bolje razumije da bi ti mogao testirati hardware. 

16 godina
neaktivan

hvala na savjetima.

inače preporučena je 32-bitna verzija pa nju skidam, pretpostavljam da je to ok?

stavio sam tu da se skida..

Image burner već imam...treba baš skinuti ovaj ili može poslužiti neki drugi?

ili je taj infraarecorder nešto drugačije? uglavnom skidem i to..uradit ću kako si napisao sve za oba.

ako je to sve tako, javim se sutra. tnx

16 godina
neaktivan

Spržio sam CD, odabrao opciju "try ubuntu" i što sad?

Nisam nikad ni vidio taj sustav do sada, malo mi je nepregledno.

Ali koliko sam gledao, vidim sadržaj hard diska, samo ne znam da li je to nešto predistnalirano na ovom ubuntu ili je to bilo na laptopu.

Vidim instalirane programe utorrent, acd systems, vlc, skype itd, ali evo i neke nazive foldera s diska, dakle ipak se vidi.

dakle izgleda da nije hard drive krepao, ali sustav svejedno ne prepoznaje hard drive prilikom podizanja windowsa...zato se vrti u krug.

edit: kad pokušam pokrenuti preko safe-moda napiše mi nekakve obavijesti, ali nakon toga počne pisati one sistemske besmislice, lokacije itd i to se odvrti tako da ne mogu pročitati što piše.... može li se pauizirati nekako to prikazivanje da uspijem vidjeti što piše na vrhu?

Na netu sam našao opise sličnih problema, jedan savjet je rastaviti laptop, provjeriti spojeve, da nije negdje preslab napon, ili propuhati dijelove, vidjeti da nema neke prašine ili smeća. Takva stvar možda može biti  i uzrok onog sporog podizanja i prije ovog problema?

Poruka je uređivana zadnji put sub 28.4.2012 14:04 (Manojlo).
15 godina
BIOS podizdanje ne radi

Linux radi uredno što znači da je hardware u redu. Čini se da trebaš uraditi pravilno ono prvo što sam ti preporučio dakle fixmbr. Pregledaj malo google mislim da postoje alati koji se sprže na disk i automatski odrade fixmbr.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

fixmbr ili skupa s fixboot?

ili jedno nakon drugog, nebitnim redosljedom ili?

ok guglat ću, ali daj još koji tip, kako se to još točno naziva, da tražim nešto tipa "automatic fixmbr solving"?

tražim, ali u većini slučajeva nalazim windows tutoriale koji objašnjavaju ono što si na početku rekao. ali meni instalacijski/reparacijski cd ne očitava hdd.

16 godina
neaktivan

ako ti nije problem, napiši nešto i za poruku prije, ali ovo sad je čini mi se bitnije.

uzeo sam novi cd za windows instalaciju i uspio sam ući u "repair", očitalo je hdd bez problema.

odabrao sam (jedinu) opciju:

1) c:windows

tražilo mi je password, ja sam samo pritisnuo enter, pretpostavljam da passworda nema, kad je to upalilo.

uglavnom, došao sam do C:\windws i upisao fixmbr te pritisnuo enter:

pojavilo mi se slijedeće:

This computer appears to have non-standard or invalid master boot record.

FIXMBR may damage your partition tables if you proceed.

This could cause all the partitions on the hard disk to become inaccessible.

If you are not having trouble accessing your drive, do not continue.

Are you sure you want to write a new MBR? Y or N.

E sada, ovo zvuči odlčno, samo stvar je u tome što sam pritinuo yes,  i kasnije se ništa nije dogodilo, ista je stvar kao i dosada.

I zanimljivo, kad sam ponovno došao do ovog stupnja (drugi put) i upisao fixmbr, pojavilo mi se isto upozorenje.

Dakle..i dalje je non-standard ili invalid.

16 godina
BIOS podizdanje ne radi

Provjeri da ti nije SATA kontroler u BIOS-u postavljen u AHCI mode...ako je stavi ga u IDE mode {#}

0 0 hvala 0
18 godina
BIOS podizdanje ne radi

Ako se radi o XP, pogledaj u BIOSu AHCI opciju za disk kontroler, te ga isključi.

No trees were killed in the creation of this post. However, a large number of electrons were seriously inconvenienced.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Ne mogu naći nigdje tu opciju AHCI/IDE.

4 su izbornika

File

Security

Diagnostics

System configuration

U prvom nema ništa bitno, drugi je samo nešto sa šiframa, treći dijagnostika, a u ovom četvrtom postoje slijedeće opcije:

language

boot options

device configurationd

built in device options

port options

pod device configurations stoji:

Sata Native Mode: enabled

ali vraćao sam default posravke u biosu već nekoliko puta.

16 godina
BIOS podizdanje ne radi

Sata Native Mode: enabled upravo i je AHCI. Probaj to staviti na Disable, tada će windows-i vidjeti HDD kao nativni IDE...

Mozda je default opcija i kad resetiras bios "enabled"...uglavnom na to obrati paznju! Sretno! I samo bez panike {#}

Poruka je uređivana zadnji put sub 28.4.2012 17:27 (Saky22).

0 0 hvala 0
15 godina
BIOS podizdanje ne radi

http://helpdeskgeek.com/how-to/fix-mbr-xp-vista/

Isto znači, umjesto fixmbr upiši naredbu fixboot.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Zahvaljujem se svima na odgovorima i pomoći, problem je riješen.

Za poučak, opisat ću što sam radio prije pojave problema i nakon.

1. U BIOS-u izmjenio redosljed podizanja, stavio hard drive na prvo mjesto. (bio je na zadnjem).

2. Pokrenuo checkdisk te ga nedovršenog prekinuo.

3. Pokrenuo sustav koji se nije htio podignuti

3. Zbog tog nedovršetka, uključio restore to default na sve u bios-u, za svaki slučaj.

Prilično sam siguran da je tako bilo, da je problem nastao i prije nego sam u bios-u vratio sve na default. Jer na default sam i vratio zbog problema, za kojeg sam mislio da je uzrokovan prekinutim checkdiskom.

Problem je riješen, da li samo pomoću prebacivanja SATA: enabled/disabled ili fixmbr fixboot kombinacijama ne znam.

Ono što mi je čudno bilo jest slijdeći niz događaja, ne vjerujem da će itko ovo moći dokučit jer mi nema smislai, ali eto...:

instalacijski windows cd (nazovimo ga A) potpuno isparavan ne očitava prisustvo hard diska kad sam pokušao otvoriti opciju repair.

sutradan spržim ubuntu - vidim cijeli hard disk

pokušavam istu stvar, reparaciju windowsa, ali s drugim instalacijskim cd-om (B) i on očitava disk, ali fixmbr i fixboot ne rješevaju ništa.

Pokušavam ponovno s istim cd-om A, on i dalje ne očitava.

Pokušavam ponovno s onim B, sada i on ne očitava disk.

Nakon toga mijenjam default postavke SATA, ponovno se sustav ne podiže, ali ovog puta se može ući u safe mode, a i iz njega izgasiti laptop te nakon toga normalno pokretanje.

Hvala svima, a i sad imam ubuntu OS. ;)

I ako je problem bio SATA (enabled/disabled) kako to da je default postavka takva koja ne dopušta podizanje sustava...da li je to slučajno, ili ne? Pitam tek tako, a i za druge, ako može pomoći.

18 godina
BIOS podizdanje ne radi

Defaultna postavka je ona koja omogućava nešto brži prijenos podataka - no za instalaciju XPa treba ili disketa sa driverima, ili integrirani driveri u instalaciju.

No trees were killed in the creation of this post. However, a large number of electrons were seriously inconvenienced.
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
BIOS podizdanje ne radi
Imam sličan problem samo «teži»
Sve je počelo bezuspješnim čišćenjem virusa, a nakon toga reinstalacijom windowsa 7
U toku instalacije windowsa (normalno nelicenciranim softverom) i instalacije neophodnih programa :winrar, adobe rider,cc cliner...došlo je do kvara monitora???
Baš tada???? Na monitoru su se pojavile bijele pruge uzduž i poprijeko .
Prva pomisao, nije kvar na monitoru nego fale driveri za grafiku, treba ih nadograditi a uz njih i ostale, ali koji me vrag tjerao da između ostalog vučem i drivere za bios, sve sa intelove stranice.
Inače komp je fujitsu siemens esprimo P5720, matična D2581-a12
I već znate što se desilo, pogrešni driveri za BIOS, nakon restarta pojavi se signalizacija na cd romu i kuler vrti kao lud, ostalo mrtvo, niti bipa niti signalizacije na tipkovnici, monitor crnilo teško.
Postoji li način da se mrtvac probudi, da se bios u ovakvim slučajevima filuje tvorničkim(odgovarajućim) driverima.
Jeli moguće da neispravan komp prouzrokuje kvar monitora? Meni i nema logike.
Ali nema logike i da baš tada crkne..
Hvala za sve dobronamjerne savjete!
Nada zadnja umire

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice