ASUS M5A97 pro visoke temp

poruka: 15
|
čitano: 2.215
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan

kao prvo nisam siguran dali sam pogodio temu jer ne znam jeli problem vezan za hardware ili software, sry

dakle konfiguracija je pod Moj PC, asus m5a97 pro maticna ploca i amd fx-8120 procesor...

trenutno mi pokazuje temperaturu od 44 stupnja bez ikakvog opterecenja, dok u malo vecem opterecenju ide preko 60, 65, 70... sve do 90 gdje se PC gasi...

nije mi jasno sta se desava, jer nije oduvijek ovako bilo, znao je u full loadu (bez ikakvog OC ili slicnih stvari) doci do nekih 65 stupnjeva, ali nikada vise...

hladnjak je stock, znam da je piece of shit ali sta je tu je, kao sto rekoh, nije oduvijek ovako, trebao bi funkcionirati pogotovo jer nisam nista clockao, pasta je stavljena, arctic ceramique malo po sredini CPU-a i hladnjak na to, hladnjak je dobro stavljen provjerio sam previse puta...

cini mi se da ima neke veze s BIOSom (koji nije updatean jer trenutno nemam nikakav USB stick (how sad)) ili nekim drugim softwareom, pokusavao sam googlati problem ali nisam nista konkretno nasao iako sam vidio da ima ljudi sa slicnim problemima, dali je moguce da racunalo krivo ocitava temperature?

ili samo trebam skinuti novu verziju BIOSa? mada mi je to sumnjivo jer je funkcioniralo normalno na ovoj verziji do nedavno...

ili mozda neke postavke u BIOSU? iako sam probao svasta, cool and quiet, qFan, cak sam probao ugasiti zadnje cetiri jezgre...

i da, zna mi izbaciti upozorenje da se CPU fan vrti na 88 RPM-a... (??)

ima li netko slican problem ili je upoznat s ovim? ili da bacim sve to zajedno i uzmem intel?

onaj koji jesam
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Probaj uptdatat BIOS preko windowsa s programom koi se zasigurno nalazi na DVD od ploce(jednostavno).Dali ce to rjesiti problem nisam siguran.

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

evo nadogradio sam BIOS na najnoviju verziju (1604) i temperatura u leru mi je 55 stupnjeva dakle nema promjene, bar ne na bolje...

u BIOSu nije nista mijenjano osim sto je cool and quiet opcija stavljena na always disable, znaci da je cpu fan uvijek na max okretajima (ili bi bar trebao biti)...

nije mi jasno... mogu jedino jos jednom provjerit hladnjak kako stoji na procesoru...

ma ja imam osjecaj da je meni nesto (ne)namjerno overclockano i da je hladnjak premali za tako nesto,
dali bi mi neko mogo reci kako da provjerim stanje napona i frekvencija na racunalu i kako da se orijentiram?

maloprije mi je bacilo neki warning u vezi +12V ili tako nesto, nisam stigao procitati do kraja...

onaj koji jesam
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

ako je maticna pod garancijom nosi ju na servis.. 
ako nije pogledaj u kakvom je stanju pasta ispod pasivnih hladnjaka... moguce da se pasta stvrdnula.. pa ne prenosi na pasivni hladnjak temp.

također dali ti je kuciste prozracno.. ulaz i izlaz zraka u kucistu je bitan.. 

0 0 hvala 0
14 godina
Re: ASUS M5A97 pro visoke temp
shimeface kaže...

evo nadogradio sam BIOS na najnoviju verziju (1604) i temperatura u leru mi je 55 stupnjeva dakle nema promjene, bar ne na bolje...

u BIOSu nije nista mijenjano osim sto je cool and quiet opcija stavljena na always disable, znaci da je cpu fan uvijek na max okretajima (ili bi bar trebao biti)...

nije mi jasno... mogu jedino jos jednom provjerit hladnjak kako stoji na procesoru...

ma ja imam osjecaj da je meni nesto (ne)namjerno overclockano i da je hladnjak premali za tako nesto,
dali bi mi neko mogo reci kako da provjerim stanje napona i frekvencija na racunalu i kako da se orijentiram?

maloprije mi je bacilo neki warning u vezi +12V ili tako nesto, nisam stigao procitati do kraja...

Zašto isključuješ QNQ???

Skini si HW monitor ili HW info 32/64 tu njima imaš pračenje temperatura i napona pa probaj i poslje zaljepi sliku tu u temi.

Na 55° cpu ako ti se vrti ventilator trebao bi ga čuti.

13 godina
neaktivan
Dodek kaže...

ako je maticna pod garancijom nosi ju na servis.. 
ako nije pogledaj u kakvom je stanju pasta ispod pasivnih hladnjaka... moguce da se pasta stvrdnula.. pa ne prenosi na pasivni hladnjak temp.

također dali ti je kuciste prozracno.. ulaz i izlaz zraka u kucistu je bitan.. 

mislim da je garancija istekla ali provjerit cu...

pasivnih hladnjaka? mislis na maticnoj? zasto to ima veze..?

kuciste je trenutno otvoreno

onaj koji jesam
13 godina
neaktivan
Tiby kaže...
shimeface kaže...

Zašto isključuješ QNQ???

Skini si HW monitor ili HW info 32/64 tu njima imaš pračenje temperatura i napona pa probaj i poslje zaljepi sliku tu u temi.

Na 55° cpu ako ti se vrti ventilator trebao bi ga čuti.

pa zato da se fan vrti na najvecim okretajim cijelo vrijeme... ili ne?

*ovo su temp nakon 10ak mnuta mirovanja u leru, inace cim otvorim neakvu aplikaciju odma temp ide gore za 10-15 stupnjeva i lagano nastavlja rasti

onaj koji jesam
Poruka je uređivana zadnji put sri 25.12.2013 19:20 (shimeface).
14 godina
shimeface kaže...

*ovo su temp nakon 10ak mnuta mirovanja u leru, inace cim otvorim neakvu aplikaciju odma temp ide gore za 10-15 stupnjeva i lagano nastavlja rasti

Kad imaš upaljen QNQ onda ti automatski se smanjuje napon na procesoru i radni takt tako imaš manje zagrijavanje procesora ne radi full dok ne treba.

Tu nešto zaista ne štima, koliko je to "malo" paste si stavio, recimo na fx seriji ono zrno riže recimo nije dosta treba malo više paste staviti.

Slobodno uključi QNQ ta funkcija je po defaultu uključena u biosu i u control panelu pod power options stavi balanced, tako ti bude smanjen takt procesora dok surfaš itd.

13 godina
neaktivan
Tiby kaže...
shimeface kaže...

Kad imaš upaljen QNQ onda ti automatski se smanjuje napon na procesoru i radni takt tako imaš manje zagrijavanje procesora ne radi full dok ne treba.

Tu nešto zaista ne štima, koliko je to "malo" paste si stavio, recimo na fx seriji ono zrno riže recimo nije dosta treba malo više paste staviti.

Slobodno uključi QNQ ta funkcija je po defaultu uključena u biosu i u control panelu pod power options stavi balanced, tako ti bude smanjen takt procesora dok surfaš itd.

dobro, evo probat cu staviti malo vise paste i upalit qnq pa javim rezultate...

onaj koji jesam
13 godina
neaktivan

stavio vise paste i ukljucio cool and quiet i nema previse pomoci, u aplikaciji se penje do 70 stupnjeva, dalje nisam htio ici..

medutim, zatim sam smanjio CPU bus frekvenciju na 185 ( sa originalnih 200) i CPU voltazu na 1.106 (sa originalnih 1.237) i temperatura je pala i sada stoji na oko 65-70 u aplikaciji... visoka je ali bar neide dalje....

znaci na kraju je ipak stvar u hladnjaku koji je smece, iako mi je cudno jer je funkcionirao ok do nedavno...

EDIT: upravo sam rastavio hladnjak (fan od hladnjaka) i nasao mali meduprostor u kojem je bio centimetar i po debel sloj prasine kojeg nisam do sad vidio niti znao da postoji... -.- .... vrtim prime95 vec nekoliko minuta, temp su se kolko tolko stabilizirale...

onaj koji jesam
Poruka je uređivana zadnji put čet 26.12.2013 3:23 (shimeface).
Moj PC  
0 0 hvala 1
16 godina
neaktivan

I pogledaj si da ti matična nije stavila previsku voltažu za CPU.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Uključi CNQ

Bespotrebno opterečuješ več ionako slabu faznu regulaciju(slabu za tog FX-a).

Na tom heatsinku ima dovoljno mjesta za puknut neki 40mm vent pa bi ti to preporučio.

Kod mene je na Asrock 890gx ex3(8+2) sa 125w cpu fazna regulacija doslovce gorjela,hvala Bogu pa nema senzora da shut down-a compa.

voltaža a.k.a. napon, amperaža a.k.a. struja, omaža a.k.a. otpor, vataža a.k.a. snaga, hercaža a.k.a. frekvencija, (mega, giga)bajtaža a.k.a. kapacitet memorije, kelvinaža a.k.a. temperatura
Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
RaZ0R9111 kaže...

Uključi CNQ

Bespotrebno opterečuješ več ionako slabu faznu regulaciju(slabu za tog FX-a).

Na tom heatsinku ima dovoljno mjesta za puknut neki 40mm vent pa bi ti to preporučio.

Kod mene je na Asrock 890gx ex3(8+2) sa 125w cpu fazna regulacija doslovce gorjela,hvala Bogu pa nema senzora da shut down-a compa.

kako da provjerim dali je maticna stavila preveliku voltazu za procesor?

meni se cini da sam negdje procitao i to iz vise izvora da je ta maticna prilicno dobra u kombinaciji s tim procesorom sto se tice klokanja, mada se ja tim ne bavim... sad ne znam dali sam ja to dobro shvatio ili nisam shvatio sarkazam

koju plocu preporucas?

onaj koji jesam
Poruka je uređivana zadnji put pon 30.12.2013 0:12 (shimeface).
14 godina

Skini CPU-Z i upali pa pokreni neki stres test i gledaj koji je napon. Super je recimo OCCT za testiranje jel ti on bilježi i napon pa gledaj.

16 godina
neaktivan

Meni je moja matična bila nabila voltažu na 1.45 WTF

I ja sam ju spustio na 1,34 i sve radi super, a temperature su pale i za 10 stupnjeva.

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice