4-Pin ATX on 8-PIN ATX matična ?

poruka: 37
|
čitano: 8.580
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan

Moram mijenjati matičnu a sa napajanja imam samo jedan 4-pin atx konektor a na matičnoj je 8-pin atx konektor.

Može li se ovaj 4-pin atx konektor ubosti na 8-pin konektor na matičnoj  i hoće li to raditi ili moram stavljati adapter ?

0 0 hvala 0
15 godina
odjavljen
Re: 4-Pin ATX on 8-PIN ATX matična ?
Miki666 kaže...

Moram mijenjati matičnu a sa napajanja imam samo jedan 4-pin atx konektor a na matičnoj je 8-pin atx konektor.

Može li se ovaj 4-pin atx konektor ubosti na 8-pin konektor na matičnoj  i hoće li to raditi ili moram stavljati adapter ?

Može i raditi će.

http://www.bug.hr/forum/post/predstavljanje/slike-vaseg-hardvera/1959989.aspx
16 godina
odjavljen

Matična podržava jače procesore koji traže dodatno napajane, međutim, ako je tvoj bio podržan na staroj matičnoj s 4 pina, onda će raditi. Jedino ako mijenjaš i procesor, onda treba provjeriti.

S druge strane godinama nisam vidio napajanje s 4 pina, tako da bi trebao razmisliti o pouzdanosti tog napajanja.

Privatne poruke su za privatne razgovore. Ne odgovaram na općenita pitanja vezana uz neku temu.
15 godina
odjavljen
MrBlc kaže...

Matična podržava jače procesore koji traže dodatno napajane, međutim, ako je tvoj bio podržan na staroj matičnoj s 4 pina, onda će raditi. Jedino ako mijenjaš i procesor, onda treba provjeriti.

S druge strane godinama nisam vidio napajanje s 4 pina, tako da bi trebao razmisliti o pouzdanosti tog napajanja.

Da, to i ja mislim, kakvo je to napajanje lol. Ali ok, ako je proc neki slabi onda će proći, ja imam x370 matičnu sa 4 pin konektorom i podržava 3950x. 4 pin konektor sam po sebi nije problem, može ići do 240W, ali tu je napajanje upitno.

16 godina

-ne miješaj konektore-nazive/oznake.. atx je power, 20+4=24pin.. mbo-power je dodatni kabel 4pin nekad pod nazivom pentium-napajanje.. :)

kasnije dodano još 4, 4+4=8pin, kockasto-pravokutnik, 12v-mbo-cpu napajanje, kao i dodatno gpu-vga koje može biti 6-8-oboje-pinsko. To nije atx nego cpu-gpu, dok atx ide prema rubu mbo i uvjek je isti raspored..

-zašto je to važno? pa ne miješati oznake, jer apadperi postoje .. i tad bi uzeo pogrešan-neodgovarajući jer su utori (kockice-trokut..) takvi da onemoguće pogrešno spajanje .. ali može na slilu jer je plastika-gumasto.. i rizik-kvar.

-može li mbo raditi bez 4+4=8pinskog? mora biti 4pin dok 8 ovisi o cpu+ram tj koliko struje traži toliko mora dobiti i većinom je dovoljno 4 pin, slično pravilo s vga s razlikom da vga mora biti spojen ako ima proključak dok kod cpu postoji ta mogućnost da može i ne mora ovisno o potrošnji samog cpu npr xeon s 20-30 jezgri.. ili neki običan..

-poželjno je spojiti ako imaš, ako nemaš ne moraš (osim kad moraš) :)

-ako nemaš to je znak da bi trebao i novo-jače-novije napajanje.. poželjno mada nije neko pravilo, ovisi npr što radiš, opterećenje, gpu.. kvalitetno napajanje + mbo-vrm su osnova stabilnog dugotrajnog rada, ako je napajanje neadekvatno tad kao auto bez goriva, neće.. :) i tad se brže desi kvar, jednako kao da je previše stuje (udar) ili premalo (vrm tad pokušava stabilizirati-pojačati, do neke granice može..).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
13 godina
neaktivan

Napajanje je 400w ne znam sada koja marka (vjerojatno neka žnj...)

Matična koju mislim staviti GA-MA785GT-UD3H AM3 socket

Procesor Athlon ii x4  3 Mhz (95w)

Grafika integrirana na matičnoj (nisam gejmer pa mi jače ni ne treba)

Ram 4 Gb (možda i malo više 6-8)

1 HDD 500 Gb

1 SSD 120 Gb za windowse

Stari komp ali još uvijek može poslužiti (sa SSD-om radi čisto O.K.)

Treba li za to jače napajanje?

Poruka je uređivana zadnji put sri 15.4.2020 2:07 (Miki666).

0 0 hvala 0
6 godina
neaktivan
Miki666 kaže...

Napajanje je 400w ne znam sada koja marka (vjerojatno neka žnj...)

Matična koju mislim staviti GA-MA785GT-UD3H AM3 socket

Procesor Athlon ii x4  3 Mhz (95w)

Grafika integrirana na matičnoj (nisam gejmer pa mi jače ni ne treba)

Ram 4 Gb (možda i malo više 6-8)

1 HDD 500 Gb

1 SSD 120 Gb za windowse

Stari komp ali još uvijek može poslužiti (sa SSD-om radi čisto O.K.)

Treba li za to jače napajanje?

Ne treba jače, ali je upitna sigurnost tog prastarog i u startu vjerojatno jeftinog, žnj napajanja. S druge strane, ne isplati se baš ulagat u tako stari komp, tako da ne bi preporučio kupovinu novog. Guraj, dok ide ide, a ako ti naleti neko bolje/novije/kvalitetnije napajanje, zamijeni ga.

Live long and prosper.
16 godina
odjavljen

Snaga ne bi trebala biti problem, ali ako je žnj napajanje podosta staro, njegove komponente su već oslabile i pitanje je kakvu struju daje. Još žnj napajanja često imaju i uštede na sigurnosnom dijelu, pa im nedostaju određene zaštite, a deklariranu snagu ne postižu ni kad su nova, a kamo li kad ostare.

Privatne poruke su za privatne razgovore. Ne odgovaram na općenita pitanja vezana uz neku temu.
15 godina
odjavljen
Ti procesori znaju dosta povuci, ali vidi kako ide, vjerojatno ce biti ok.

0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan

Ne slažite filozofiju od napajanja ...

to 400W napajanje će ti biti i previše dobro,dok doslovno ne crkne ...

Čak i da neku pasivnu grafu saviš unutra za dodatak i oslobađanje rama ...

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen

Radit ce sigurno. Ja na ploci imam 8 pin a spojio samo 4 pin i radi 3900x bez problema

Freak Show Inc.

1 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
nbdy32 kaže...

to 400W napajanje će ti biti i previše dobro,dok doslovno ne crkne ...

Nije pitanje oće li biti dobro dok ne crkne, već što će biti kad crkne. Viđao sam uništenog HW lošim napajanjima.

13 godina
neaktivan

Ovo je pin out sa moje matične.  Gdje ja onda trebam spojiti konektor, na pin 4 i 8 ili na 1 i 5 ?

(nema zaštite na konektoru, vjerojatno je bio spojen 8-pin konektor pa je uklonjena)

0 0 hvala 0
6 godina
Miki666 kaže...

Ovo je pin out sa moje matične.  Gdje ja onda trebam spojiti konektor, na pin 4 i 8 ili na 1 i 5 ?

(nema zaštite na konektoru, vjerojatno je bio spojen 8-pin konektor pa je uklonjena)

Kao sto vidis na samo slici ne mozes ga krivo ustekati. Odnosno nemas 8 "cistih kvadratica".

16 godina
odjavljen

Osim što ne možeš krivo uštekati jer su krnji kvadratići smješteni na dijagonalu, još ti i piše koji pinovi se koriste samo za 2x4 konektor.

15 godina

Pustite vi tu priču što se može, a što ne, jer u svakom drugom slučaju ljudi ipak uspiju krivo spojiti, jer je plastika preslaba. Mogu potvrditi, jer mi se ljudima na poslu te stvari tolko često događaju, iako imaju iskustva, da je za nepovjerovati.

Kada taj 8pin konektor od maticne gledaš, da je kopča prema gore, spajas kabel na desnu stranu konektora ili u tvom slučaju 4 i 8

Besplatna kartica i 15€ na Revolutu http://revolut.com/referral/igor8a8d7!G10D21
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
protjeran
Friday kaže...

Radit ce sigurno. Ja na ploci imam 8 pin a spojio samo 4 pin i radi 3900x bez problema

Nope, ti imas 2x8pin a spojio si samo jedan 8 pin...

17 godina
odjavljen
ansha kaže...
Friday kaže...

Nope, ti imas 2x8pin a spojio si samo jedan 8 pin...

Da, u pravu si. Sad sam se sagnuo da pogledam. Znam da nesto nisam spojio

Freak Show Inc.
6 godina
Rasho kaže...

Pustite vi tu priču što se može, a što ne, jer u svakom drugom slučaju ljudi ipak uspiju krivo spojiti, jer je plastika preslaba. Mogu potvrditi, jer mi se ljudima na poslu te stvari tolko često događaju, iako imaju iskustva, da je za nepovjerovati.

Kada taj 8pin konektor od maticne gledaš, da je kopča prema gore, spajas kabel na desnu stranu konektora ili u tvom slučaju 4 i 8

Preslaba ?!? Moras gurati kao konj da to potrgas, a za takve nije racunalo vec kramp

15 godina
odjavljen
SamoPitam3 kaže...

Preslaba ?!? Moras gurati kao konj da to potrgas, a za takve nije racunalo vec kramp

Ima i takvih koji isforsiraju.

15 godina

Novije kolege na poslu, koji nemaju tolko iskustva u početku, uspiju čak i 6+2 PCIe spojiti na ATX12 na samu ploču, a da nisu ni svjesni da su nešto pogriješili. PCIe ima totalno drukčiji layout od ATX12, ali ipak uspiju. A o ovom 4 pin, ne treba ni pričati koliko je lagano. Jednostavno probati sami jednom, pa ce te znati o čemu pričamo. 

Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
odjavljen
Rasho kaže...

Novije kolege na poslu, koji nemaju tolko iskustva u početku, uspiju čak i 6+2 PCIe spojiti na ATX12 na samu ploču, a da nisu ni svjesni da su nešto pogriješili.

Nadam se da ih nagradite sa radnom knjizicom

Freak Show Inc.
16 godina
Friday kaže...
Rasho kaže...

Novije kolege na poslu, koji nemaju tolko iskustva u početku, uspiju čak i 6+2 PCIe spojiti na ATX12 na samu ploču, a da nisu ni svjesni da su nešto pogriješili.

-radna knjižica ne postoji.. odosno, oni koji to rade (tako) su nevažni kao (ne)zaposlenici, tj foteljaši-uhljebi i sl rodbina koju netko drži po uredima, kad tako spoje, nakon tog zovu malog o'tetke, pa tek ako baš mora nekog tko to zna. Naravno, 'nije on' nego djedmraz, čistačica i sl. dežurni krvici, pa ne valja ms-win, pa ne valja brand (uz lupanje monitora jer mu excelica ne daje dovoljno zarade na dionicama bitcoina ili cryza šteka na 8k dok želi 330fpsa za codovsko strjafanje..). Još nekako s tim konektorima, ali što sve ljudi naprave s USBom, ono tužno za vidjeti kao znaju ugurati pinove (što me podsjeti na nekadašnje instalacije dosa, s floppy-disketa, i juzera koji je nakon treće diskete imao problem, nije stala četvrta... (nije lako prepričati vic.. ali oni koji znaju-razumiju) :))

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
Friday kaže...
Rasho kaže...

Imamo previše posla, da bismo takve nagrade dijelili. Moramo imati toleranciju za nove radnike. To su početničke greške, dok se ne nauče. 

13 godina
neaktivan

Dobro, zaboravite na taj konektor, riješeno, može doći samo na jedan način (nisam ni skužio dok nisam probao ubosti)

Ali sad tek imam pravi problem,odnosno isti problem zbog kojeg sam i promijenio matičnu.

Znači, nemam nikakav signal na monitoru, niti početnu sliku BIOS-a.  Nekad kad upalim komp. svijetli samo crvena led dioda, nekad

obadvije (crvena i zelena). Nemam zvučnik na kučištu pa ne znam ima li kakav bip sa zvučnika (sutra ću probati staviti nekakav mali

zvučnik da vidim šta kaže). Radi ventilator i na napajanju i na procesoru.

Inače koristim integriranu grafičku na matičnoj ali probao sam staviti PCI-E grafičku (nvidia GTX 650 1Gb rama), ista stvar, nema signala na monitoru. 

Prva matična am2nf6g-vsta (za koju sam mislio da je vrisnula) slijedeća konfiguracija:

- CPU Athlon ii x4 3 Ghz , probao i sa jednojezgrenim Sempronom(mislim) 1.8 Ghz , i dalje nema signala na monitoru

(ova matična je AM2, ali je na njoj Mod BIOS 2.39 pa prima i AM3 procesore do 95w)

- 3 Gb DDR2 rama (dvije pločice po 1 Gb + 2 pločice po 512 Mb) -probao pločicu po pločicu , i dalje nema signala

- SSD 120 Gb (windows 10) -isprobao na drugom komp. - ispravno

- Hdd 500 Gb Sata- probao ga isključiti (odspoio kablove)- i dalje nema signala

- DVD pogon -probao isključiti - i dalje nema signala

- TP-link PCI WIFI adapter- izvadio ga- i dalje nema signala

- resetirao CMOS - i dalje nema signala

- sve to probao i sa drugim napajanjem (500w CHIEFTEC gotovo novi) -i dalje nema signala

tu sam došao do zaključka da ne valja matična

Da se uvjerim da je staro 400w napajanje u redu isprobao ga u novom kompu i  --SVE RADI---

- konfiguracija :  CPU intel i3, 8 Gb DDR4, HDD 1Tb, DVD, i grafička integrirana na matičnoj

(Nvidia PCI-E grafičku izvadio da ne tjeram to napajanje do krajnih granica)

Druga matična GA-MA785GT-UD3H rev 1.0 (uzeo od kolege, kaže da je ispravna)

- CPU neki dvojezgreni Athlon (došao na matičnoj) - problem isti- nema signala na monitoru

- 4 Gb DDR3 rama (jedna pločica)- isprobao u prvom i drugom utoru(u3 i 4 nisam) -nema signala

- probao sa integriranom grafičkom na matičnoj i onom nvidia PCI-E grafičkom - i dalje nema signala

-ostalo (SSD,HDD,DVD) isto kao i sa prvom matičnom

- resetirao CMOS - i dalje nema signala

-  to sam isprobao sa onim 400w napajanjem (nije mi se dalo opet vaditi ono 500w CHIEFTEC iz novog kompa)

Da dodam, monitor je u redu- isprobno sa drugim komp.  VGA konektor

Sad sam došao do zida, gdje griješim ?

Da li je matična problem (ali baš da je ista stvar sa obadvije različite matične ???) ?

Dali je preslabo napajanje (ali ako gura onu intelovu konfiguraciju moralo bi i ovu zar ne??) ?

Jedino što nisam isprobao to je ovu drugu matičnu isprobati sa 500w CHIEFTEC-ovim napajanjem i Athlonom ii x4 procesorom.

Dečki pomozite, nešto sam očito propustio ali što ?????   Dajte savjete.

Poruka je uređivana zadnji put pet 17.4.2020 1:58 (Miki666).

0 0 hvala 0
17 godina

Tu imas isto ovo tvoje. Meni je isto taj BIOS jako sumnjiv. Jel ti radi druga ploca s tim procesorom s kojim je doslo? I daj boga ti dragog napisi tocne modele tih procesora a ne ovako.

Usput, mene zanima kakav je to bios na prvoj ploci jer Socket AM3 breaks compatibility with AM2/AM2+ processors due to a subtle change in key placement. The AM3 socket has 941 pin contacts in a different layout while AM2+ processors have 940 pins.

EDIT: Dal taj procesor moze radit uopce sa ddr2 ramom ako zamislimo da ti je taj custom bios dobar. Opet velim napisi tocne modele tih procesora a ne ovako.

editiram po 10 puta al sam sam pogledo listu procesora, na 3.Ghz radi AMD Athlon II X4 640 i taj nema integriranu grafiku tak da ja nzn kak ti onboard grafiku isprobavas

Poruka je uređivana zadnji put pet 17.4.2020 2:42 (R4zOR229).
6 godina
Rasho kaže...

Novije kolege na poslu, koji nemaju tolko iskustva u početku, uspiju čak i 6+2 PCIe spojiti na ATX12 na samu ploču, a da nisu ni svjesni da su nešto pogriješili. PCIe ima totalno drukčiji layout od ATX12, ali ipak uspiju. A o ovom 4 pin, ne treba ni pričati koliko je lagano. Jednostavno probati sami jednom, pa ce te znati o čemu pričamo. 

Sto se tice "pacijenata" vidio sam ja jednoga koji je uterao i ddr u sdr utor. Bila je to jos tamo dok je usenet bio zivahan.

Poruka je uređivana zadnji put pet 17.4.2020 2:20 (SamoPitam3).
16 godina
odjavljen

Je li kolegi ta matična ispravno radila i s kojim procesorom? Trebalo bi upaliti provjerenu konfiguraciju i provjeriti verziju BIOS-a jer je moguće da ne podržava procesor bez nadogradnje BIOS-a (jednu verziju tog Athlona podržava u F5 verziji, a drugu tek u zadnjoj beti, što je bolje izbjeći).

Drugo, zvučnik je pod obavezno, osim ako ploča ima LED display koji daje istu informaciju. Prvo kreneš samo s procesorom - zvučnik mora dati signal da nema rama. dodaš ram, ako nema integrirane grafičke, treba dati signal da nema grafičke, a ako ima, treba dati sliku. Tek onda dodaješ ostale komponente. Kad dodaješ ili mijenjaš osnovne komponente (procesor, ram, grafička), radiš reset biosa za eliminirati problem s postavkama i prepoznavanjem. Sve van takve procedure ulazi u gatanje.

13 godina
neaktivan

Hvala MrBlc,

O.K. , ova druga matična GA-MA785GT-UD3H (trebala bi biti ispravna) , dobio sam ju zajedno sa procesorom koji je već na njoj, nisam ga skidao pa ne znam koji je točno , kolega kaže da je neki Athlon ii x2.

Stavio sam zvučnik i imam 3 duga i 1 kratki beep.

Malo istražujem i izgleda da je to problem sa RAM memorijom. Koliko vidim većina tih procesora podržava DDR2-1066 / DDR3-1066 RAM-e.

Ja na matičnoj imam 1 karticu DDR3-1333MHz 4GB (https://www.amazon.co.uk/CSX-CSXD3LO1333-2R8-4GB-DDR3-1333MHz-Memory-Module/dp/B07H47XPG4) .  Čini se da je to problem.

Bez RAM-a na matičnoj imam 4 duga beep-a.

Probat ću staviti svoj Athlon ii x4 procesor (ADX640WFK42GM) , taj bi trebao podržavati DDR3-1333MHz RAM-e.

Kad ga stavim javim kakav je rezultat.

0 0 hvala 0
17 godina

Pa ADX640WFK42GM je Athlon II X4 640, a to sam ti gore napiso da nema integriranu grafiku, uz to ima TDP od 95W, i ako to stavis sa grafickom(to opet nisi napiso tocan model) na žnj napajanje velka se sansa da ti nece radit jel nemas dosta snage. A ovo probaj s ddr2 ramom ak imas(a trebo bi imat jel kolko se sjecam kad sam pogledo ona prva ploca podrzava samo ddr2).

Mislio sam da ova druga ploca podrzava oboje, ispravak.

Poruka je uređivana zadnji put pet 17.4.2020 18:54 (R4zOR229).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice