Selidba u drugu drzavu

poruka: 131
|
čitano: 33.369
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
10 godina
Re: Selidba u drugu drzavu
Sanchez_1 kaže...

Inace, najbolje mi je citati o tome kako si vani uvijek stranac.

a u hrvatskoj nisi stranac? U hrvatskoj si stranac cim mislis zaraditi od svog rada i zivjeti posteno, a nisi stranac ako imas veze i ako ti je rodbina po polozajima.

Il nisi razumio, il ne zelis razumjet sto pod tim mislim. Ne, u HR nisi stranac, to sto si naveo nema apsolutne veze s onim na sto sam mislio, al me ni ne zanima da ti objasnjavam. Tko je razumio je razumio, tko nije, nece.

16 godina
Zanimljivo je da su tu najglasniji ovi sto zive u Hr pa prenose lovacke price svojih bratica, prijatelja itd.. mi koji smo duze vani se na to sve mozemo samo gorko nasmijati. Svi vi cete zarađivat masne pare kad odete van Hr, tu pare padaju s neba, mc Donalds je ispod casti radit a ne zna se beknit na stranom jeziku. Svi ste vi bolji od rumunja bugara i srba. Inace takvi nikad ne skupe hrabrosti napustit Hr. I ako jednog dana onda uslijedi hladni tuš, depresija i tugovanje za domovinom.. traži se ožujsko u lidlu i gleda se svaki manji godisnji za zapalit prema domovini jer treba braticu prodat koju pricu o lagodnom zivotu koju nijemac, nizozemac i finac ne razumiju.
Moj PC  
3 2 hvala 0
15 godina

Nije McDonald's ispod casti ali tko misli da ce sa tom placom zivjeti kao netko tko napreduje i trazi uvijek bolje zivi u krivom svijetu. Njemacki se za dobru placu mora znati to je jasno osim ako se u firmi tolerira engleski a te su u manjini. Raditi se mora svuda samo se negdje vise isplati

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
15 godina
neaktivan
Azmo kaže...

Evo nešto što ne želiš čuti. Ti si klinac koji nije odmah dobio ono što želi i što misli da mu pripada. I zbog toga si ljut na sebe, druge, državu, svijet. To je problem mlađe generacije generalno. Svi bi sve odmah. Iz školske klupe u menadžersku/direktorsku fotelju. Tako stvari ne funkcioniraju. Uz planinu se treba popeti. Nisi odmah na vrhu niti si sposoban to biti. i misliš da ćeš to što misliš da ti pripada odmah dobiti negdje drugdje. Nećeš. Nitko ne dobiva. Doživio si nepravdu? Buhu. To je život. Svi od nas su se već trebali bacit s mosta zbog toga. Nigdje ti neće biti bolje nego tamo gdje si napraviš sam. Država ni društvo nije krivo. Ti si. Ako si sposoban i imaš znanje i u Kambođi će ti biti dobro.

Azmo 
Cemu ovakav ogorceni komentar?

Plameni Jazavac 
Ja mogu iz osobnog iskustva reci da ces u zemljama zapadnog svijeta puno brze doci do materijalnog blagostanja sa i manje truda nego sto to moras iskazat u maticnoj zemlji.

Otisao sam iz Hrvatske prije sad vec skoro 8 godina. Ne zato sto sam lose zaradjivao u to vrijeme - bilo je malo ispod 10K HRK neto sa 5 godina radnog iskustva. Nego zato sto sam primijetio da ljudi odlaze i da je kadar u firmama s kojima sam imao kontakt sve nekompetentniji zbog masovnog odlaska onih najkompetetnijih (onaj prvi val nakon primanja u EU). Iz tog razloga sam oducio i sam okusati srecu vani, steci nova iskustva. (Posto nemam ambicija da bi pokusao stvoriti nesto svoje, pretpostavljam kao i vecina, svaka cast manjini btw.)

Prvo u Irsku na tri godine, zatim u Njemacku gdje sam i sada.
Napredak koji sam ostvario na profesionalnoj razini je nemjerljiv sa onime sto bi ostvario u Hrvatskoj (subjektivno). A sto se tice financija - sada zaradjujem vise nego sto sam ikada zamisljao da budem.

Sto se tice kvalitete zivota u inozemstvu, naravno da to zavisi od osobe do osobe.

Ja bi svoje iskustvo sumirao ovako:
Ako zelis zivjet zivot bez djece - Irska/Dublin je super, ljudi su iznimno srdacni i pristupacni. Imas hrpetine letova iz Dublina prema svim stranama svijeta ukoliko volis putovat. Place su im visoke pogotovo sto su porezi puno manji od Hrvatske/Njemacke (do odredjene granice naravno). A kako je IT povlastena kasta kao i skoro svugdje u svijetu - firme ce ti nadoknadit ono sto u drugim zemljama uzmu iz poreza - dobit ces privatno zdravstveno i dodatno mirovinsko. To je dok sam ja bio tamo skoro pa standard bio, iznenadio bi se da sada nije.
Sto se tice negativnih strana, spomenuo si djecje bande. Ja bi ih nazvao ljudi nizeg staleza, sto je nama iz ovog dijela Europe kulturoloski sok da postoji tolika razlika medju klasama kao sto je na npr. govor po kojem mozes zakljucit kakvog je socijalnog statusa netko. To je, koliko sam cuo i citao, posljedica sloma proizvodne industrije i ovo je treca generacija proizasla u tim uvjetima. Prva se odala alkoholu, druga dodala i drogu - ovo su njihova djeca. Zbog toga postoje neki manje pozeljni dijelovi grada (Dublin) za zivot. Da li je to veliki problem - ne bi rekao, budes malo pazljiviji i nece ti nista biti. Ostale negativne strane su, svima poznato vrijeme - te stanovanje koje je skupo i okarakterizirano losom gradnjom.

Njemacka - mogu govoriti samo o Minhenu gdje sad jesam. Mislim da je to jedan od najboljih gradova svijeta za podizanje obitelji, uvijek bude u top listama po kvaliteti zivota. Ima iznimno puno zelenih povrsina, nije preizgradjen, siri se umjesto da ide u zrak. Kao veliko selo je :) Sto se tice sigurnosti - usporedio bi ga sa Zagrebom, ne osjecas se nikada nesigurno, bar iz mog subjektivnog iskustva. Prosjecne place u ITu su ok, rekao bi malo nize od Dublinskih - ali tu se bas vidi da se drzava brine o pojedincu a pogotovo o obiteljima sa djecom. Zbog tih benefita zato placamo vece poreze :)

Ja bi ti svesrdno preporucio da pokusas zivjeti vani, godinu-dvije, ako ti se ne svidi uvijek se mozes vratiti - ali bi rekao da je statisticki mala vjerojatnost da budes.

Puno srece!

Poruka je uređivana zadnji put pon 11.4.2022 16:17 (Zhawk).
15 godina
protjeran
Azmo kaže...

Evo nešto što ne želiš čuti. Ti si klinac koji nije odmah dobio ono što želi i što misli da mu pripada. I zbog toga si ljut na sebe, druge, državu, svijet. To je problem mlađe generacije generalno. Svi bi sve odmah. Iz školske klupe u menadžersku/direktorsku fotelju. Tako stvari ne funkcioniraju. Uz planinu se treba popeti. Nisi odmah na vrhu niti si sposoban to biti. i misliš da ćeš to što misliš da ti pripada odmah dobiti negdje drugdje. Nećeš. Nitko ne dobiva. Doživio si nepravdu? Buhu. To je život. Svi od nas su se već trebali bacit s mosta zbog toga. Nigdje ti neće biti bolje nego tamo gdje si napraviš sam. Država ni društvo nije krivo. Ti si. Ako si sposoban i imaš znanje i u Kambođi će ti biti dobro.

Rijetko stupidan komentar. Al ono..

17 godina
Zhawk kaže...

Prvo u Irsku na tri godine, zatim u Njemacku gdje sam i sada.
Napredak koji sam ostvario na profesionalnoj razini je nemjerljiv sa onime sto bi ostvario u Hrvatskoj (subjektivno). A sto se tice financija - sada zaradjujem vise nego sto sam ikada zamisljao da budem.

Sto se tice kvalitete zivota u inozemstvu, naravno da to zavisi od osobe do osobe.

Ja bi svoje iskustvo sumirao ovako:
Ako zelis zivjet zivot bez djece - Irska/Dublin je super, ljudi su iznimno srdacni i pristupacni. Imas hrpetine letova iz Dublina prema svim stranama svijeta ukoliko volis putovat. Place su im visoke pogotovo sto su porezi puno manji od Hrvatske/Njemacke (do odredjene granice naravno). A kako je IT povlastena kasta kao i skoro svugdje u svijetu - firme ce ti nadoknadit ono sto u drugim zemljama uzmu iz poreza - dobit ces privatno zdravstveno i dodatno mirovinsko. To je dok sam ja bio tamo skoro pa standard bio, iznenadio bi se da sada nije.
Sto se tice negativnih strana, spomenuo si djecje bande. Ja bi ih nazvao ljudi nizeg staleza, sto je nama iz ovog dijela Europe kulturoloski sok da postoji tolika razlika medju klasama kao sto je na npr. govor po kojem mozes zakljucit kakvog je socijalnog statusa netko. To je, koliko sam cuo i citao, posljedica sloma proizvodne industrije i ovo je treca generacija proizasla u tim uvjetima. Prva se odala alkoholu, druga dodala i drogu - ovo su njihova djeca. Zbog toga postoje neki manje pozeljni dijelovi grada (Dublin) za zivot. Da li je to veliki problem - ne bi rekao, budes malo pazljiviji i nece ti nista biti. Ostale negativne strane su, svima poznato vrijeme - te stanovanje koje je skupo i okarakterizirano losom gradnjom.

Njemacka - mogu govoriti samo o Minhenu gdje sad jesam. Mislim da je to jedan od najboljih gradova svijeta za podizanje obitelji, uvijek bude u top listama po kvaliteti zivota. Ima iznimno puno zelenih povrsina, nije preizgradjen, siri se umjesto da ide u zrak. Kao veliko selo je :) Sto se tice sigurnosti - usporedio bi ga sa Zagrebom, ne osjecas se nikada nesigurno, bar iz mog subjektivnog iskustva. Prosjecne place u ITu su ok, rekao bi malo nize od Dublinskih - ali tu se bas vidi da se drzava brine o pojedincu a pogotovo o obiteljima sa djecom. Zbog tih benefita zato placamo vece poreze :)

Ja bi ti svesrdno preporucio da pokusas zivjeti vani, godinu-dvije, ako ti se ne svidi uvijek se mozes vratiti - ali bi rekao da je statisticki mala vjerojatnost da budes.

Puno srece!

ko da citam svoj put i razmisljanja.

isto tako, par godina bio u dublinu i sad u minkenu.

o svakom gradu bi se dali pisati plusevi i minusi, no s profesionalne strane oba su druga galaksija u odnosu na zagreb, minhen pogotovo.

gurtna giržtna gužni žnorda gižnu žertir gžerdu žinar gurdaž žarpar ženar žednu žena
11 godina
protjeran
Selidba u drugu drzavu

Jesi li možda razmišljao da se osim obrta stalno zaposliš u nekoj firmi? Postoji mogućnost da bi imao dovoljno vremena za raditi 2 posla, a porezna bi ti se skinula s vrata, i još bi k tome i više zaradio i imao kreditnu sposobnost te plaćeno mirovinsko i zdravstveno osiguranje.

Moj PC  
1 0 hvala 0
3 godine
neaktivan
ZovemseZoranidolazimizRijeke kaže...

Jesi li možda razmišljao da se osim obrta stalno zaposliš u nekoj firmi? Postoji mogućnost da bi imao dovoljno vremena za raditi 2 posla, a porezna bi ti se skinula s vrata, i još bi k tome i više zaradio i imao kreditnu sposobnost te plaćeno mirovinsko i zdravstveno osiguranje.

Jesam, ako se moram stiditi i sakrivati samo zato sto imam obrt, onda ga necu ni imati. Dosta ljudi mi je dalo savjete kako da prevarim poreznu, ali necu to raditi. Zelim mirno spavati. Vec dugo planiram otici iz Hrvatske, a situacija s poreznom je samo kap koja je prelila casu.

Hvala jos jednom svima na pomoci! Citam sve komentare, ali ne stignem bas odgovarati.

Poruka je uređivana zadnji put pon 11.4.2022 18:54 (Plameni Jazavac).
5 godina
neaktivan
ansha kaže...
Azmo kaže...

Rijetko stupidan komentar. Al ono..

mora znati sto napusta :)

14 godina
bik kaže...
Zanimljivo je da su tu najglasniji ovi sto zive u Hr pa prenose lovacke price svojih bratica, prijatelja itd.. mi koji smo duze vani se na to sve mozemo samo gorko nasmijati. Svi vi cete zarađivat masne pare kad odete van Hr, tu pare padaju s neba, mc Donalds je ispod casti radit a ne zna se beknit na stranom jeziku. Svi ste vi bolji od rumunja bugara i srba. Inace takvi nikad ne skupe hrabrosti napustit Hr. I ako jednog dana onda uslijedi hladni tuš, depresija i tugovanje za domovinom.. traži se ožujsko u lidlu i gleda se svaki manji godisnji za zapalit prema domovini jer treba braticu prodat koju pricu o lagodnom zivotu koju nijemac, nizozemac i finac ne razumiju.

Vratiti se može uvijek. Neće biti ni prvi ni zadnji, nije sramota. Većina ostaje vani i malo tko očekuje kao što kažeš da novac pada s neba, svi su svjesni da će morati potegnuti, ali potezali su i ovdje pa ništa posebno od toga. Nostalgija danas nije problem, klikneš i vidiš bilo koji kutak starog kraja, čitaš Večernji i gledaš HTV bilo gdje i bilo kada. Nisu svi isti, netko ne bi mijenjao svoje brdo i šljivu iza kuće za svo zlato i sretan je ako s ekipom popije pivo ispred dućana. Ima ih kojima je ovdje Švicarska, odmah iz škole na šefovsko mjesto kod ćaće u firmu ili u ministarstvo. Ovdje im je Amerika i bili bi ludi da bilo kuda odlaze osim kao turisti. Ima ih koji imaju četvoro braće u kućerku i nisu nasljedili ništa, oni nemaju što izgubiti ako odu van. Neki su ovdje uspjeli i sami ubosti ili pokrenuti dobar posao, neki uboli boračke penzije pa još malo kapne u fušu, njima ovdje apsolutni raj kakvog nema nigdje na svijetu. Neki u građevinskom bumu masno prodali zemlju koja prije nije vrijedila ništa, zašto bi išli bilo gdje raditi? Nekima je ovdje relativno dobro ali im se pruži prilika za još više negdje drugdje. Razne su sudbine.

5 godina
protjeran
Selidba u drugu drzavu

Mozda gledaj izbjeci islamsku republiku svedsku 

2 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
bunker kaže...

Plameni Jazavac , živim u RH no mnogo mojih dobrih poznanika živi diljem planete, a u jednom periodu mog života sam i ja radio u inozemstvu pa eto da podijelim s tebom nešto o onome kaj pitaš.

Kao prvo, moraš biti svjestan da nema idealne države niti idealnog društvenog uređenja. Neke stvari će u nekim državama biti bolje uređene a kiksati će u nekom drugom segmentu života, zdravstva, obrazovanja, radnih prava, kriminala, nacionalizma...

To je tipična poštapalica onih koji nisu uspjeli vani. Nitko ne odlazi zato jer misli da je savršeno negdje. Ljudi jednostavno odlaze na bolje.

Koja zapadna uređena zemlja kiksa više od Hrvatske? Navedi samo jednu koja je atraktivna emigrantima.

bunker kaže...

Neki su bježali od ovrha, no tvrtke za utjerivanje dugova su se raširile po cjeloj planeti i jedni drugima preprodaju dugovanja tako da iseljenje ne spašava od ovrhe, štoviše još je skuplja ...

Možeš li navesti konkretnu državu za koju to tvrdiš, jer je to generalno laž.

Banke u RH nemaju mehanizam naplate potraživanja izvan granica RH. To je provjerena informacija!

bunker kaže...

Nepravde, kriminala, potkupljivosti, ima svuda, bez iznimke, samo negdje se vidi iz aviona a negdje ju osjetiš kad buš upisivao djete u vrtić ili kada buš probao napredovati na radnom mjestu....

Toga ima, ali je više vezano uz tvrtku u kojoj radiš. Ako su oko tebe samo imigranti, a management lokalci, zajebao si se pri odabiru firme.

bunker kaže...

Također uvjek i svuda para vrti gdje burgija neće. Milioneri i milijarderi su u svakoj državi povlaštena kasta i mogu si dozvoliti mnogo toga za što se prosječni stanovnik nebi izvukao....

Nije istina. Ovdje gdje ja živim je Ferrari normalna pojava na cesti. Vozač neka napravi pizdariju, prisjest će mu jednako kao i vozaču Opela.

bunker kaže...

Tak, nemoj misliti da će sam čin preseljenja riješiti sve tvoje probleme. Svuda buš morao zasukati rukave, negdje bu te smetao hdz, negdje arapi, negdje židovi, negdje srbi, negdje masoni, negdje bu ti kriva boja kože ili vjeroispovijest... Mnogi će ti se kuniti da nema takvog raslojavanja no brzom analitikom buš i sam zaključio da niti približno nemaju iste statuse i mogućnosti napredovanja kao autohtoni stanovnici... To je tako oduvjek i svuda.

Čin preseljenja nije zbog rješavanja svih problema, već zbog poboljšanja kvalitete života.

Vani se realno radi puno manje nego u RH i to za puno veće novce.

Ja možda nikad neću biti šef ovdje, ali s obzirom na količinu novaca i općenito uvjete rada i života, jebe mi se. Imam stan, BMW, na ljetovanje mogu spalit 40k kn... S istim poslom u Zagrebu je išlo samo podstanarstvo i korejac s njuškala od soma eura.

RH je po pitanju nacionalizma vjerojatno najgora. Može li Poljak ili Ukrajinac biti bolji od lokalnog? Nema šanse, tamad da je 10x pametniji i sposobniji. Prvo pada na akademskom pitanju "oklensti?".

8 godina

Neutrino , svi mi imamo svoja iskustva koja nemoraju biti identična, no svaka informacija može biti korisna nekome tko se sprema emigrirati.

Ovako: ja nisam otišao van da bih uspio pa prema tome nisam dio ove grupacije koju si okarakterizirao da poštapalicama pravdaju neuspjeh. Ja sam u rh zaradio mirovinu i tek tada sam više iz nekog avanturizma išao delati tamo di većina ljudi nevoli viditi niti na televiziji. U tim vukojebinama nema karijere nego samo očaj, rat, bijeda, bolest, i tamo se ide ciljano na točno određeno vrijeme sa točno određenim radnim zadatkom. Valjda razumiješ zašto u tim okolnostima nema karijere, kockaš se glavom za velike pare ako preživiš, no karijeru nebuš ostvario u državi gdje svako selo ima svoju miliciju....

Ovrhe ? A gle, kćer mi radi u jednoj takvoj tvrtci koja provodi ovrhe diljem planete pa nekako mislim da ipak znam dosta o tome. Banke će prodati tvoj dug za 10-30 % vrijednosti tvrtkama koje se bave utjerivanjem dugova. Utjerivanje dugova je veliki biznis, u svijetu takve tvrtke osnivaju isti aristokrati koji imaju dionice banaka, coca-cole, sjede u parlamentima i masonskim ložama, druguju sa šeicima, kraljevima, premijerima. Često ista tvrtka od tih velmoža ima svoje lokalne firme rasute diljem planete i tvojim dugom trguju kao da se radi o vreći krumpira. A u svim državama u kojima djeluju su izlobirali zakone koji im omogućuju da te pritišću doma, na poslu, u susjedstvu , unutar rodbine, i ogromni postotak imaju naplaćenih ovrha. Irska, njemačka, švedska, argentina, španjolska, onak naprvu kaj se kćer sjetila predmeta koje je obrađivala jučer i danas... To su dugovi napravljeni u rh a naplaćeni u tim državama putem tvrtki registriranih u tim državama a koje su dugove kupili od tvrtki za utjerivanje duga registriranih u rh. Dug je roba, kao i sve u kapitalizmu.

Ferrari nije mjerilo moći. Ja ti govorim za pravu aristokracije i višegeneracijske bogataške obitelji čiji djedovi i očevi su zaposjeli pozicije po sudstvu i parlamentima i onda su njihova djeca u poziciji da će se izvući iz pravosudnih ralja makar ubili par ljudi . Neki diler koji se obogatio u pola godine i kupio Ferrarija normalno da nije dio te ekipe o kojoj ja govorim da kroje i vedre po svome... Oni smiju imati i robove i niko im nebu nikaj, a ti buš u buksu za prometni prekršaj... Naravno da poneka iznimka milijardera koji je ipak nadrapao za svoje devijacije neznači puno jer ih se najveći dio izvuče nekažnjeno....

Velike nacije su i veliki nacionalisti. Nikad u takvim državama kao stranac ( čak i kad dobiješ državljanstvo ) nećeš doći na određene pozicije upravljanja i sl pa da si neznam kako sposoban. Govorim o sudstvu, ministarstvima unutarnjih poslova ili obrane i sl lijepim pozicijama di su vrhunske plaće i razne benificije a neradiš nikaj i nemaš nikakve odgovornosti.

Ja tebi vjerujem da radom možeš zaraditi vani, no radom možeš zaraditi i u rh. Mislim da smo u rh već blizu 30 tisuća milionera ( pravih, sa min 1 milion žive love na računu, ne nekakve dionice na staklenim nogama agrokora ). Većina električara, stolara, vodoinstalatera, keramičar, pa čak i onaj na kamionu za odštopavanje kanalizacije ili punjenje gusterni vodom ...su došli do toga da zarađuju 1000 kn dnevno. Svako jutro ih gledam u bircu di kafenišemo, i njima se neda odvojiti od šanka za posel ispod 1000 kn za pol dana posla... Mislim da si on lakše u rh kupi polovni bmw nego da renovira kupaonice po minhenu....

Ja sam ipak mišljenja da onaj tko je vrijedan, snalažljiv i ima bar malo sreće da bu si svugdje stvorio ugodan život.

Poznanik vozi bus u švedskoj i priča da tamo zaista postoje dijelovi u nekim gradovima gdje policija više neulazi i gdje svu vlast drže emigrantske bande koje su prava vlast u tim enklavama. Čak se u tim ulicama i trgovinama nepriča švedski. Ima li u rh gradić ili dio nekog grada u koji nebi ušla interventna ili specijalna policija i razbila kičme svakome tko im stane na put ?? NEMA !

Poanta ? Svuda ima dobrih i loših aspekata, i to nije poštapalica neuspješnih nego onih koji su prošli svašta i svuda pa znaju da nigdje nema nekih spektakularnih razlika i čarobnih štapića. Zar nije bila neka statistika da u rh imamo više novih mercedesa nego njemačka ( u omjeru naspram broja stanovnika ) ?? A tek da idemo analizirati postotak vlasništva nekretnina ili stope kriminala...
Bunker
17 godina
neaktivan
@bunker
A jesi ga nasr*ao
11 godina
Selidba u drugu drzavu

Po meni Bunker realno i dobro piše. Sve je stvar precepcije. Koliko kaj na tebe utječe.

I u RH, IT lijepo živi, ako je normalan, ako je uspio afirmirati sebe, osnovao kompaniju, itd.

Samo van će to biti na n-poteciju. Neko ne može bez ekipe sa kvarta, drugi može, nekoga je nešto natjeralo da lupi žibe odavde, itd.

Mi u RH nismo toliko toga svjesni, al relativno smo sigurna zemlja, ako isključimo da imamo povremene ratove. 

Slažem se 100%, ako je čovjek borac, da će se svagdje moći izboriti za sebe na bilo koji način.

U HR dosta smeta, ono...kila mozga, dvije marke.

Svatko neka ode i proba, pa neka vidi za sebe. Uvijek navijam za opciju inozemstva, bilo kao povremenog rada ili stalnog zaposlenja.

Na strani sam pojedinca, a ne kolektiva. Sem, ako se radi o mojem Dinamu.

dzg
Moj PC  
0 4 hvala 0
5 godina
neaktivan
Selidba u drugu drzavu

Udio vlasnistva nad nekretninama u hrv je jako los. Ono sto mi smatramo da nekih 90% ljudi zivi u svojoj nekretnini je zato sto mislimo da kad netko sa 28 god zivi sa roditeljima, on zivo u svojoj nekretnini. 
vani to nije slucaj, i statistiks se ispravno prikazuje.

sto se tice ostalog posta, to su tipicne hrvatske price od kojih treba bjezati glavom bez obzira.

samo kao primjer, u UK je imigrant gradonacelnik Londona. Drugi imigrant im je ministar financija.

u Kanadi je stvar jos raznolikija. 

u hrv ne da to nije moguce, nego je prosjecni ministar lice ss tjeralice, kad vidis kakve afere vuku za sobom.

Poruka je uređivana zadnji put čet 21.4.2022 8:20 (Sanchez_1).

0 0 hvala 0
8 godina

Sanchez, samo površni i hohštaplerski pristup može rezultirati izjavom koju si ti dao. Iz tvojih riječi bi se moglo zaključiti da je Pakistanac došao sa vrećicom u london i postao gradonačelnik. A istina je da je on rođen u engleskoj, u politici je od 1994 a 2016 je postao gradonačelnik i to opet samo zbog tadašnjeg sastava glasača u londonu koji su izišli na izbore.

Nadam se da te netreba podsjećati da za iseljene hrvate ne vrijedi ono kaj vrijedi za arapske zajednice u tim državama , ponajviše zbog kapitala i država koje lobiraju i guraju svoje interese kroz tu zajednicu. Kroz iseljene hrvate nitko nikaj ne gura, ponajmanje kapital...

Ako je stan u tvom vlasništvu, valjda bu ostal tvojoj djeci, a ako si ti podstanar onda taj stan nebu nekim čudom postao vlasništvo tvoje djece.... Ili možda u nekoj državi podstanarski stan prelazi u vlasništvo nasljedniku dotadašnjeg podstanara ??

Nemoj generalizirati, svuda ima dobrih i loših aspekata uređenosti nekog društva, svuda ima bogatih i siromašnih, svuda ima osoba koje s lakoćom krše zakone bez posljedica zbog svog društvenog statusa i moći njihove obitelji....
Bunker
Poruka je uređivana zadnji put čet 21.4.2022 14:36 (bunker).
11 godina
protjeran
Selidba u drugu drzavu

1. nađeš stalni "work from home" posao bez stresa, za OK plaćicu

2. nađeš dodatni izvor prihoda kod stranog klijenta, za i više nego OK plaćicu

Sve zajendo i živiš predobro, u prekrasnoj zemlji, skroz opušteno. Teško da ide bolje od ovog.

Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Selidba u drugu drzavu

@bunker

Prvo prosipaš pamet kako nigdje nije savršeno, a onda priznaš kako si i ti otišao van zbog novca.

I još si birao vukojebine poput ekvatorijalne Afrike da bi para bila veća. Sjedi, imaš 5 iz dvoličnosti.

Ostatak koji si nasrao nema nikakvog smisla komentirat. Sjedi, 5 iz trolanja.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Sanchez_1 kaže...

Udio vlasnistva nad nekretninama u hrv je jako los. Ono sto mi smatramo da nekih 90% ljudi zivi u svojoj nekretnini je zato sto mislimo da kad netko sa 28 god zivi sa roditeljima, on zivo u svojoj nekretnini. 

sto se tice ostalog posta, to su tipicne hrvatske price od kojih treba bjezati glavom bez obzira.

samo kao primjer, u UK je imigrant gradonacelnik Londona. Drugi imigrant im je ministar financija.

u hrv ne da to nije moguce, nego je prosjecni ministar lice ss tjeralice, kad vidis kakve afere vuku za sobom.

Loš?!! LOL

Mislim da je RH u samom vrhu, nekih 93%. U RH je sramota biti podstanar, pa će svaki Hrvat kupiti nekretninu.

8 godina

Neutrino , možda ti je promaklo, no naveo sam da je prvenstveni razlog bio avanturizam, a to što je taj avanturizam bio dobro plaćen je olakotna okolnost a ne glavni razlog ...
Bunker
15 godina
neutrino kaže...
Mislim da je RH u samom vrhu, nekih 93%. U RH je sramota biti podstanar, pa će svaki Hrvat kupiti nekretninu.

Ako imaš djecu, sretno ti bilo s traženjem podstanarstva.

11 godina
Selidba u drugu drzavu

Nevezano sada za temu, al' zakaj je sramota biti podstanar. Kaj buš bio vani?

Okay, možda na Balkanu gdje su izvrnute vrijednosti i gdje nema sistema koji prati iste, al držim da nije biti sramota podstanar.

Uvijek možeš napraviti svojeg gnijezdom, te imati nekaj svoje, ma koliko malo bilo, da drugima ne moraš plaćati rentu. A to  nikada neće biti tvoje.

Kaj se tiče Bunker-a, ona je u taj avanturizam odlazio već kao formirana ličnost i ratnik. To ne može puno ljudi, jer ako su neiskusni, nemaju specifična znanja, to je onda ravno kamikazi. 

Bunker je fajter, borac i životni borac. U bilo kojoj državi svijeta, izborio bi se za svoje mjesto pod Suncem.

Bunker je ljudina.

Sve se može kada se želi. Ništa nije nemoguće, dok se ne dogodi.

dzg
Moj PC  
0 1 hvala 0
8 godina

Pzkpfw , hvala ti na lijepim riječima no moram priznati da je moj tadašnji avanturizam ( prije 15-tak godina ) bio zasnovan na krivim pretpostavkama.

Kada sam upao u to onda nema natrag, morao sam odraditi ugovor. No nakon toga više nebih išao niti za milion dolara mjesečno. A da ti nevelim da su me vremenom sustigle zdravstvene posljedice spavanja po betonu i kamionima,loše hrane i nikakve higijene.

Poučen svime time mogu komotno reći da nije sve u parama. Dođu moji poznanici iz irske na godišnji ( da obiđu roditelje i sl ) i nisu niti približno opušteni kao naši mediteranci. Nemaju niti naviku niti živaca sedeti satima na jutarnjem kafenisanju , tračanju prolaznica i sl muške lovačke priče. Ok, njihov izbor.

Nismo svi isti, ja volim u ovim godinama laganini ritam, dobro društvo, volim raditi stvari koje me ispunjavaju pozitivom, i paše mi taj mediteransko balkanski mentalitet i način života. No nenamećem ga nikome i poštujem svačiju odluku da živi kako mu odgovara.... A tek gušta pola ljeta provesti u Dalmaciji, od ranog jutra do kasno u noć obožavam se družiti sa tim ljudima.... Jbg, svi bumo krepali prije ili posle, pa onda nastojim činiti ono kaj mi paše a ne ono kaj bi netko očekivao ili nametao da se moram ponašati po nekom japanskom radnom obrascu i sl...

Bunker
4 godine
neaktivan
Selidba u drugu drzavu

Ima jedna poslovica

Ko to more platit.... 

Nekad nije sve u parama shvatiš to kad se sjebes jer upravo to je programiranje  nervoza živci rokovi sjedenje buljenje a kad mi počne priča o opuštenost u it-iju o radu od kuće koji je gori od rada crnaca u polju pamuka jer poslodavac onda može 24 sata da te tlači uhvati me jeza...  Nekad brate je najbolje biti na prosječnoj placi nego na visokoj placi jer sve kasnije platiš sa zdravljem... 

Opet sve ovisi o pojedincu i tvrtci ali u doba kapitalizma ti si samo ovca koja ima broj i tu si da radiš ne da se zabavljaš... 

Živimo Hajduk

1 0 hvala 0
5 godina
protjeran
PzKpfw kaže...

Kaj se tiče Bunker-a, ona je u taj avanturizam odlazio već kao formirana ličnost i ratnik. To ne može puno ljudi, jer ako su neiskusni, nemaju specifična znanja, to je onda ravno kamikazi. 

Bunker je fajter, borac i životni borac. U bilo kojoj državi svijeta, izborio bi se za svoje mjesto pod Suncem.

Bunker je ljudina.

Sve se može kada se želi. Ništa nije nemoguće, dok se ne dogodi.

bunkeru oplodi me! 

10 godina
PzKpfw kaže...

Bunker je ljudina.

Ako ovo nije love note neznam sto je :)

11 godina
Selidba u drugu drzavu

Hm, postoje ljude koji čine razliku. Nisu se rodili takvi, nego su takvi postali.

Respekta mora biti. Netko je igrač ili nije. 

Danas nitko ne poštuje ništa i nikoga.

Ima ljudi koji ipak nisu svoj život naučili na Internetu, nego na terenu pod raznim okolnostima.

Masa vas svoj život su definirali kroz popularnu kulturu i tehnologiju.

Kada raspravljam sa nekim na Internetu, ipak volim znati sa kim imam posla. Po postovima vidim tko je tko.

dzg
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
PzKpfw kaže...

Nevezano sada za temu, al' zakaj je sramota biti podstanar. Kaj buš bio vani?

Okay, možda na Balkanu gdje su izvrnute vrijednosti i gdje nema sistema koji prati iste, al držim da nije biti sramota podstanar.

Uvijek možeš napraviti svojeg gnijezdom, te imati nekaj svoje, ma koliko malo bilo, da drugima ne moraš plaćati rentu. A to  nikada neće biti tvoje.

Ne vjerujem da itko na ovoj temi iznajmljivanje smatra sramotnim. Ja prvi sam podstanar, i bit ću podstanar vjerojatno do kraja života jer ne bih baš htio preuzimati rizik kredita (iako s iznajmljivanjem isto imaš rizik, kako rastu cijene nekretnina, raste i najamnina).

No ako si misliš zasnovati obitelj, i možeš si priuštiti kredit po fiksnoj kamatnoj stopi, onda to uopće nije loša opcija. Ideja je da će nominalna cijena nekretnina rasti zajedno s inflacijom, a i da će tebi plaća rasti s inflacijom pa će ti to biti manji udar na plaću. Naravno, krediti s promjenjivim kamatnim stopama (koje su trenutno niske) su rizik, u smislu da možeš imati slučaj švicarca da ti rata skoči značajno. Mislim, kad gledaš i u svijetu i u Zagrebu, cijene nekretnina rastu stalno, i tko ranije kupi prolazi jeftinije.

Naravno, ako ne kupuješ nekretninu, i živiš u podstanarstvu, ali jeftinije i u pravilu skromnije nego u nekretnini za koju bi plaćao rate kredita, nije ideja da tu razliku potrošiš već i da na neki drugi način ulažeš to (onaj tko otplaćuje kredit, taj novac ulaž u nekretninu), tipa možda u dionice (index fondove), što će možda imati veći povrat (s investicijskog stajališta) od nekretnine.

Ali, kao obitelj ćeš trebati malo veći i komotniji stan nego samac, a cijena najma toga bi mogla biti usporediva s ratom kredita ili čak veća. Usto, nemaš sigurnost, ako najmodavac odluči prodati nekretninu ti moraš van (nebitno u kojem roku) i moraš tražiti novi stan. A najmodavci nisu baš skloni iznajmljivati stanove ljudima s djecom jer to zakonski komplicira deložaciju u slučaju neplaćanja, a i imaju predrasude (opravdane ili ne) da djeca uništavaju stvari. Mnogi su jako neskolni i dati ti suglasnost za prijavu prebivališta (koje moraš prijavljivati nakon 2 godine prijavljanja boravišta) iako to nema nikakvog utjecaja na njih.

Poruka je uređivana zadnji put čet 21.4.2022 21:32 (captain_soap_McTawish).
5 godina
neaktivan
neutrino kaže...
Sanchez_1 kaže...

Loš?!! LOL

da, zato sto odrasle jedinke sa 28 god zive sa roditeljima, i umjesto da se razvijaju kao osobe kroz samostalan i odgovoran zivot, cekaju da se ubrače, pa da onda krenu zivjeti samostalno. Pa dobijes supruznike koji ne znaju ili ne zele participirati u kucnim poslovima, ili djecu koja je frustrirana, jer nema novaca da se makne od roditelja.

na zapadu zive kao podstanari jer to zele, jer simogu priustiti, i jer je to poticajno za sazrijevanje

sto se tice mediteranskog stila zivota, treba otici van da se upozna vise nacina razmisljanja i stilova zivota. 
recimo, meni je sjedenje na plazi uz višesatne kave isprazno. Signalizira gubitak vremena koje se ne zna popuniti kvalitetno, te siromasno drustvo u kojem je sjedenje na suncu simbol dobrog zivota, ali i nedostatak strukture koja se ocituje na radnom mjestu i radnoj etici (poznato ono, snadji se druže... itd itd)

Poruka je uređivana zadnji put pet 22.4.2022 9:33 (Sanchez_1).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice