Pomoć oko poslova

poruka: 28
|
čitano: 5.430
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan
Pomoć oko poslova

Pozdrav!

Završio sam srednju školu i ovo ljeto su mi u jednom servisu ponudili stalni posao. U biti, počelo je sa probnim rokom od 3 mjeseca.

I tako sam odradio ta 3 mjeseca i sad me žele uzeti za stalno. Imam rok do kraja ovog mjeseca da se javim jel odbijam ponudu ili prihvačam. Trebao bi početi raditi sam početak sljedećeg mjeseca.

Tu dolazi moj problem. Imam samo srednju školu završenu, mlad sam. Neznam dal da upišem fakultet ili da prihvatim ponudu servisa. Radi se o početnoj plaći od 5500 kn, plaća je fixna, radi se 5 dana u tjednu, 8 h dnevno, a nekad ima dodatnih sati koji se ne plaćaju.

Na prvi pogled to mi izgleda kao mala plaća, jer je prosječna plaća u Hrvatskoj 6500 kn pa baš nebi ispod toga išao. Mučio sam se u srednjoj školi i imao ocjene 5 iz najtežih predmeta.

Stvarno neznam dal da prihvatim ugovor koji me veže na 2 godine, a nakon toga tek ide novi ugovor i plaća 7000 kn + bonusi. Jer ako upišem neki fakultet od 5 godina onda bi imao plaću 15000 kn jer tako jedan moj susjed ima, a bavi se tih poslom već 20 godina.

Dal da prihvatim ponudu za posao ili da se dalje idem školovati?

Jedini problem je što sam propustio rok za upise u fakultet pa bi jednu godinu pauzirao, a ovi mi nude ugovor na 2 godine.

33 Prihvati ponudi
7 Idi se školuj
bla bla

0 1 hvala 0
17 godina
neaktivan
Re: Pomoć oko poslova
NFSTheRun2013 kaže...
Radi se o početnoj plaći od 5500 kn, plaća je fixna, radi se 5 dana u tjednu, 8 h dnevno, a nekad ima dodatnih sati koji se ne plaćaju.

Na prvi pogled to mi izgleda kao mala plaća, jer je prosječna plaća u Hrvatskoj 6500 kn pa baš nebi ispod toga išao. Mučio sam se u srednjoj školi i imao ocjene 5 iz najtežih predmeta.

Stvarno neznam dal da prihvatim ugovor koji me veže na 2 godine, a nakon toga tek ide novi ugovor i plaća 7000 kn + bonusi. Jer ako upišem neki fakultet od 5 godina onda bi imao plaću 15000 kn jer tako jedan moj susjed ima, a bavi se tih poslom već 20 godina.

5500 kn ti je mala plaća a imaš samo srednju školu? Nebi radio ispod 6500!

15000 nakon fakulteta samo sanjaj.

World Championships: 7, GP started: 301, GP wins: 91, Podium finishes: 155, Pole positions: 68, Fastest laps: 77, Points: 1,560
14 godina
Pomoć oko poslova

Ne znam u kojoj Hrvatskoj je prosječna plaća 6500kn ali dobro...

Ne znam šta da ti kažem, ja bi se vjerojatno odlučio za dajljnje školovanje. Jel ikako moguće da radiš preko student servisa kod njih ili upisat faks izvanredno?

6 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
F1-IVO kaže...
NFSTheRun2013 kaže...
Radi se o početnoj plaći od 5500 kn, plaća je fixna, radi se 5 dana u tjednu, 8 h dnevno, a nekad ima dodatnih sati koji se ne plaćaju.

5500 kn ti je mala plaća a imaš samo srednju školu? Nebi radio ispod 6500!

15000 nakon fakulteta samo sanjaj.

A stvarno neznam, nemam radnog iskustva i nikad nisam radio osim ova probna 3 mjeseca. Prijatelj mi je rekao, a i vidio sam na internetu da je 6500 kn prosječna plaća, a u to valjda ulaze konobari i prodavači, ja imam završen certifikat za strani jezik. Neznam šta da radim. Ako prihvatim mogu zaboraviti na doškolovanje i što dalje ako me otpuste?

bla bla
17 godina
neaktivan
NFSTheRun2013 kaže...
 A stvarno neznam, nemam radnog iskustva i nikad nisam radio osim ova probna 3 mjeseca. Prijatelj mi je rekao, a i vidio sam na internetu da je 6500 kn prosječna plaća, a u to valjda ulaze konobari i prodavači, ja imam završen certifikat za strani jezik. Neznam šta da radim. Ako prihvatim mogu zaboraviti na doškolovanje i što dalje ako me otpuste?

Pitaj Gregora. On ti daje i ovce i novce:)

Ako ti novac nije najpotrebniji trenutno (imaš roditelje koji ti mogu pomoći a možeš nešto sastrane raditi preko student servisa) ja ti savjetujem daljnje školovanje. Odmoći ti neće a kasnije u životu ti se može isplatiti.

World Championships: 7, GP started: 301, GP wins: 91, Podium finishes: 155, Pole positions: 68, Fastest laps: 77, Points: 1,560
13 godina
Pomoć oko poslova

prihvati posao, na godinu upisi faks vanredno pa lagano guraj. ako sad budes hlapio godinu dana tek onda nisi nista napravio. 5500kn nisu male pare. radio sam i kao konobar i kao fizikalac na bausteli place su bile ispod 4500kn. u struci s cetverogodisnjom skolom imao sam 5500kn sto je realno.

Poruka je uređivana zadnji put ned 23.9.2012 15:07 (letece_prase).
Moj PC  
2 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
5220 kaže...

Ne znam u kojoj Hrvatskoj je prosječna plaća 6500kn ali dobro...

Ne znam šta da ti kažem, ja bi se vjerojatno odlučio za dajljnje školovanje. Jel ikako moguće da radiš preko student servisa kod njih ili upisat faks izvanredno?

Ne mogu na žalost tako jer nisam upisao faks, moram čekati 1. godinu do ponovnih upisa. A trebao bi početi raditi 1.10. Mogu upisati vanredno, ali neznam hoću li onda imati studentski ugovor.

Mene brine što će biti nakon 2. godine, dal će mi ponuditi novi ugovor ili me otpustiti. Nije posao naporan, samo je stvar toga da tko zna hoću li kasnije imati priliku upisati faks.

I ja bi se školovao dalje, ali tko zna hoću li dobiti ovakvu ponudu kao što je F!IVO rekao, ok je plaća.

EDIT: nisam napisao da je 5500 kn (bruto ili neto- uglavnom od toga se oduzme) takva plaća od koje se oduzmu porezi i doprinosi za mirovinsko pa mi je čista zarada manja. Sad neznam točno izračunati.

bla bla
Poruka je uređivana zadnji put ned 23.9.2012 15:07 (NFSTheRun2013).
17 godina
Pomoć oko poslova

Ako misliš na fakultet, zaboravi na stalan posao od 8 sati dnevno + prekovremeno.

Ne znam kolika je prosečna plata u Hrvatskoj, tako da to neću komentarisati, ali imaj na umu svoj nedostatak radnog iskustva i ne posebno visoke kvalifikacije. Što se tiče plate nakon studija, 2000€ ti niko neće dati samo zato što si završio fakultet.

EDIT: 5500kn bruto nije posebno mnogo...

Ako budeš prihvatao posao, dobro obrati pažnju na to što potpisuješ. Kažeš da se vezuješ na 2 godine, šta to tačno znači? Pod kojim uslovima imaš pravo da napustiš posao za to vreme? Takođe, proveri šta znači taj "povremeni neplaćeni prekovremeni rad", jer ako to znači svaki dan po 10h za istu platu i/ili rad subotom... U ugovorima se ponekad znaju naći stvari koje nisu u skladu sa zakonom o radu, nemoj da se ustručavaš da tražiš da se izmene.

Poruka je uređivana zadnji put ned 23.9.2012 15:16 (Ivan(4)).
Moj PC  
1 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

To mene i muči, taj prekovremeni, nisam još vidio ugovor. Mislim, jedan lik koji je sa mnom radio rekao je da se to odnosi na do 4 h dnevno (na onih 8 h). I da je to maksimalno do 3 puta tjedno što opet zvući puno. I kad se od tih 5500 kn oduzmu oni doprinosi mislim da ispadne oko 3500 - 4000 kn. Radi se inaće o jednom servisu vodenih pumpi u Zagrebu, privatni servis.

Preko ljeta smo radili 2 osobe, svaka 1 dan posla 1 dan pauze i tako sam mjesečno zaradio između 1400 - 1500 kn. Nije svaki mjesec imao isto dana, a plaćali su po satu točno. I na kraju su se odlučili za mene za stalno. Ako odbijem uzet će ovog drugog lika. To mi je susjed koji ima 15000 kn plaću sredio ljetni posao, a iskazao sam se pa me žele za stalno uzeti.

Ne želim napisati pravi puni naziv servisa na forumu da nebi bilo nekih problema.

Nemam radnog iskustva, nemam novaca, ok plaća vs. školovanje.

bla bla
16 godina
neaktivan
Pomoć oko poslova

iskreno, kreni s faksom, pogotovo ako veliš da imaš volje i znanja, kroz 3-5 godina si gotov s time, znam dosta ekipe koja s 30 godina, kad neke stvari dođu iz dupeta u glavu, bi rado da ima neakav papir...

kaj se tiče paralelnog studiranja i rada, iz osobnog iskustva ti kažem nemoj, naravno da je moguće paraleno jedno s drugim gurat al imaš jako puno odricanja i frustracija što vlastith što neke uže obitelji....

a što se tiče ponude za posao, 5500 je i puno i malo, ovisi o tome kako gledaš i koje su tvoje potrebe al realno to je goli k od plaće, isto tako da li je to bruto ili neto plaća, s druge strane nije mi jasan dio oko ugovora, što znači prekovremeni se ne plaćaju? po tvojoj računici 4hx3 dana tjedno ti je 12 sata prekovremenih odnosno to može biti i 40 sati mjesečno što bi ti po tvojoj satnici ispalo oko 1000kn koje bi poklanjao firmi svaki tjedan.....

ps-to što tvoje susjed ima 15k plaću ne znači da svi sa fakultetom imaju pa čak ni bruto

ps2-za dvije godine veliš plaća 7k+bonusi.....gle za dvije godine tko živ tko mrtav tako da se nemoj previeše za time vodit

kod mene normalno radi.....(osim usranog apple iJpeg-a)
Moj PC  
2 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
NFSTheRun2013 kaže...

To mene i muči, taj prekovremeni, nisam još vidio ugovor. Mislim, jedan lik koji je sa mnom radio rekao je da se to odnosi na do 4 h dnevno (na onih 8 h). I da je to maksimalno do 3 puta tjedno što opet zvući puno. I kad se od tih 5500 kn oduzmu oni doprinosi mislim da ispadne oko 3500 - 4000 kn. Radi se inaće o jednom servisu vodenih pumpi u Zagrebu, privatni servis.

Preko ljeta smo radili 2 osobe, svaka 1 dan posla 1 dan pauze i tako sam mjesečno zaradio između 1400 - 1500 kn. Nije svaki mjesec imao isto dana, a plaćali su po satu točno. I na kraju su se odlučili za mene za stalno. Ako odbijem uzet će ovog drugog lika. To mi je susjed koji ima 15000 kn plaću sredio ljetni posao, a iskazao sam se pa me žele za stalno uzeti.

Ne želim napisati pravi puni naziv servisa na forumu da nebi bilo nekih problema.

Nemam radnog iskustva, nemam novaca, ok plaća vs. školovanje.

stari moj... evo ovako bi ja napravio da sam na tvom mjestu... znaci mlad si, imas 18-19 godina, zivis sa starcima, placa od 4000kn je za tebe odlicna, tu i tamo pomognes starcima financijski, ostat ce ti doboljno za sve, neces drkat k***c doma, zaradit ces si za neakav auto ili sta vec oces, mozes i ulozit u nesto, nakon 2 godina sta ti istekne ugovor odjebes poso i odes na faks, zavrsis faks, imas diplomu, imas radnog iskustva, imas nesto zarade (ako stedis/ulazes) povecavaju ti se mogucnosti, to ak ti odma zavrsis faks mozes zaboravit 2000+ eura mjesecno, pa zivimo u HR... nije da te odvlacim od fakulteta, dapace, to bi pod obavezno upisao, ali bi ti bilo najbolje da mozes iskombinirati nesto ovako kao sto sam rekao, ali na kraju na tebi je da odlucis...

onaj koji jesam
13 godina
neaktivan
Pomoć oko poslova

Pitj ih jesu zainteresirani za rad preko studentskog ugovora, jer bi ti isao na fax i ako pristanu fax i posao možeš gurati..

0 0 hvala 0
15 godina
odjavljen
Pomoć oko poslova

@NFSRun...

Nebih htio biti prepesimističan, na tvojem mjestu bi ODMAH prihvatio ponudu, i zasnovao radni odnos. Čak i u slučaju da je riječ o bruto plaći, dobivaš na kraju lijep iznos. Statistika i termin prosječna plaća su ti u RH jako klizavo tlo. Nisi naveo što si završio i što planiraš studirati i gdje, odnosno u rodnom gradu ili planiraš nekud dalje, u potonjem slučaju su troškovi studiranja jako veliki i mogu postati preveliki pritisak, a u konačnici mogu rezultirati nezavršavanjem fakulteta. Popričaj s roditeljima, i donesi odluku.

Paralelni rad i fakultet imaju smisla samo ako su usko povezani, dakle znanja koja stekneš na faksu možeš iskoristiti u svakodnevnom radu, i obrnuto.

Sretno {#}

0 0 hvala 0
17 godina
Pomoć oko poslova

Shimefaceov plan je na prvi pogled dobar, ali, osim što odložiti studiranje za par godina nema nekih očiglednih prednosti, postoji par potencijalnih problema:

• teško je vratiti se učenju posle pauze od par godina
  • teško je posle par godina nezavisnosti ponovo postati finansijski zavistan od roditelja i to i psihološki, a i praktično, što si stariji, to ti život pod istim krovom i sve ostalo predstavlja veći problem
  • dve godine odložiti početak, a time i završetak faxa ostavlja prostor za potencijalne probleme, tipa odlazak roditelja u penziju ili potreba za stalnom negom nekog starijeg člana porodice, koji mogu drastično uticati na sposobnost roditelja da te finansijski izdržavaju do kraja studija (meni se desilo i jedno i drugo - majka prima penziju od 200€, dok je babi nekoliko meseci trebala stalna nega zbog kombinacije demencije i povrede kuka, što mislim da nas je izlazilo oko 500€ mesečno, dakle više nego što su baba i majka zajedno primale).

Zbog toga, ko planira fax, što najtoplije preporučujem, neka ga završava što pre, a onda (ili pred kraj faxa) nek se bavi, ako hoće, sitnim poslovima koji će mu služiti za skupljanje iskustva i džeparac dok je još kod roditelja.

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

Imam još tjedan dana pa ću vidjeti. Rekli su mi da se javim najkasnije 2 dana prije početka (znaći u petak) jer se radi u pon. Nemam studentski ugovor, nisam upisao ovu godinu faks pa to ne dolazi u obzir.

Oni traže nekoga za stalno, na 2 godine. Sad nakon te 2. godine možda će biti posla, a možda ne. U biti to je jednogodišnji ugovor, ali se isti produžuje nakon prve godine. Na žalost ako odustanem nakon prve godine i vratim se na faks, odnosno upišem ga, onda me više neće primiti nazad u firmu.

bla bla
15 godina
neaktivan
NFSTheRun2013 kaže...

Pa onda je HR u odnosu na BiH debelo bolja, u nas su prosjecne po 250-300€ (a negdje se i ne dobijes plate duuuze vrijeme a radis)

Prihvati, nemoj biti lud, znas li kako je tesko danas dobiti posao?

Znas li koliko je nezaposlenih?

Ako znas odgovore na ova pitanja odmah ces prihvatiti posao, a plata oko 500-600€ nije za baciti, u BiH ima osoba sa fakultetom na BIROU za zaposljavanje, po 2-3 godine su na birou pa cak i vise i nemaju posla... fakultet ti slabo znaci kada nema posla...

http://www.speedtest.net/result/2082576031.png
Poruka je uređivana zadnji put ned 23.9.2012 20:33 (Haker_x).
13 godina
Pomoć oko poslova

Da ako uzmeš od Todorića plaću i od blagajnice koja radi kod njega onda je 6500kn prosijek.

Ono što su ti napisali,dobit češ oko 4000kn što je u današnjim prilikama ok za prvu plaću pogotovo ako nemaš životnih troškova.

Šta se tiče ugovora ako potpisuješ na 2 godine znači da je na određeno vrijeme i ne kužim zašto ne bih mogao ,ako nagodinu se odlučiš za studiranje, dat otkaz,odradit otkazni rok(koji je po zakonu o radu mjesec dana ako se ne varam) i aj bok!

0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
Pomoć oko poslova

Ja bih otišao radit. Osim kaj početna nije loša, steći ćeš iskustva i znanja. Faks nigdje neće pobjeć.

0 0 hvala 0
14 godina
NFSTheRun2013 kaže...

Pozdrav!

Završio sam srednju školu i ovo ljeto su mi u jednom servisu ponudili stalni posao. U biti, počelo je sa probnim rokom od 3 mjeseca.

I tako sam odradio ta 3 mjeseca i sad me žele uzeti za stalno. Imam rok do kraja ovog mjeseca da se javim jel odbijam ponudu ili prihvačam. Trebao bi početi raditi sam početak sljedećeg mjeseca.

Tu dolazi moj problem. Imam samo srednju školu završenu, mlad sam. Neznam dal da upišem fakultet ili da prihvatim ponudu servisa. Radi se o početnoj plaći od 5500 kn, plaća je fixna, radi se 5 dana u tjednu, 8 h dnevno, a nekad ima dodatnih sati koji se ne plaćaju.

Jedini problem je što sam propustio rok za upise u fakultet pa bi jednu godinu pauzirao, a ovi mi nude ugovor na 2 godine.

15k kuna bus imo na sveto nigdarjevo.... covjece 5k kunica je izvrsna placa za tebe, nebudi lud da to ne prihvatis, a ukoliko ne prihvatis daj meni njihov broj pa budem ja...

a kaj se tice faksa nemas nekog velikog izbora, fer,tvz,foi,

fer-nema teorije da bus mogo studirat i radit

tvz-mozes studirat i radit

foi-hebiga varazdin je i tesko da bus mogo sljakat

Poruka je uređivana zadnji put sri 26.9.2012 10:57 (sinkee).
14 godina
neaktivan
NFSTheRun2013 kaže...

Pozdrav!

Moj savjet ti je da prihvatiš ono što ti se nudi odmah, bez filozofiranja što će biti kasnije. Pogotovo što si propustio upise na faks za ovu godinu. Ja sam do sada uvijek požalio kada se nisam odlučio za takvu opciju.

A što se tiče ugovora, ne može tebe nitko ničim vezati, možeš otići i nakon mjesec dana ako hoćeš, bez ikakvih sankcija. Jedino je moralna stvar oko cjelokupnog dogovora - hoćete se i ti i poslodavac pridržavati onoga što je dogovoreno pri zaposlenju - ti da odradiš koliko si rekao, a on da te plati kako je obećao.

Međutim u poslovnom svijetu je to sve igra mačke i miša, te ne opstaju oni koji se drže neke poslovne časti. Opstaju odlučni, poduzetni i oni koji zgrabe priliku kad ju vide (a nažalost još najbolje prođu oni koji sj*bu druge).

Radi..... Ako dobiješ volju za studiranje idi studiraj na godinu.... Ako vidiš da je super šljakati i imati svoje pare, ostani raditi.... To je tvoj život i ne može te nitko ograničiti nikakvim ugovorima i dogovorima.

Ako se odlučiš za faks, završi ga i bježi iz Hrvatske ;)

Sretno!

16 godina
neaktivan
bmikic kaže... 

A što se tiče ugovora, ne može tebe nitko ničim vezati, možeš otići i nakon mjesec dana ako hoćeš, bez ikakvih sankcija.

ukoliko ga se šalje na neakve edukacije i školovanja (a to se može zaljučit iz napisanog) onda ga se može vezat da radi kod njih određeno vrijeme a u slučaju ranijeg odlaska mu se naplati cijena školovanja

12 godina
neaktivan

Samo da kažem odbio ponudu...

Ipak ću upisati faks na izvanredno pa nakon toga se zaposliti, sad ću raditi povremeno neki posao.

bla bla
14 godina
neaktivan
NFSTheRun2013 kaže...

Samo da kažem odbio ponudu...

Ipak ću upisati faks na izvanredno pa nakon toga se zaposliti, sad ću raditi povremeno neki posao.

Kojih fakulteta jos ima za studiranje izvanredno? Znam za onaj algebrin IT, mislim da prometni faks ima izvanredno..... ima jos sto?

13 godina
protjeran
Pomoć oko poslova

Ajde molim te, da si ti nasao stalni posao u servisu za 5500 kao pocetnik koji nema ni pravog iskustva skocio bi na ponudu u frtalj sekunde.

5500 kuna stari majstori koji znaju svoj posao jedva navuku danas, a ove bajke ostavi za ekipu.

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Tyberius_Prime kaže...

Ajde molim te, da si ti nasao stalni posao u servisu za 5500 kao pocetnik koji nema ni pravog iskustva skocio bi na ponudu u frtalj sekunde.

5500 kuna stari majstori koji znaju svoj posao jedva navuku danas, a ove bajke ostavi za ekipu.

To je 5500 bruto koliko sam ga ja skuzio. Ispada da je neto 4.088,48 ako se radi o Zagrebu, sto je realno moguce.

16 godina
neaktivan
Tyberius_Prime kaže...

plaća ovisi o branši, firmi, vrsti posla koji se obavlja pa tako početnik programer će najvjerojatnije imati veću plaću od kakvog recimo vodoinstalatera bez obzira koliko on stari majstor bio....

14 godina
Pomoć oko poslova

al ne govorimo o programerima i vodoinstalaterima vec o serviseru, on koji je pocetnik i neko ko slaze vec kufer godina... inace sumnjam da ikoji serviser ima 5k kuna placu

Poruka je uređivana zadnji put pet 5.10.2012 20:00 (sinkee).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
sinkee kaže...

al ne govorimo o programerima i vodoinstalaterima vec o serviseru, on koji je pocetnik i neko ko slaze vec kufer godina... inace sumnjam da ikoji serviser ima 5k kuna

nego?

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice