Plaće u ICT tvrtkama izdvojena tema

poruka: 756
|
čitano: 626.657
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
RE: Plaće
athlon64 kaže...

mislim da nisi shvatio znacenje mog posta te sto sam ja pokusao reci je da ima puno pametnjakovica koji u principu nisu sposobni ni srednju zavrsit i da zato nitko ne spominje nikakvog automehanicara u usporedbi s nekim IT strucnjakom , niti sam o lakoći zaposljavanja govorio , ni o potrebnom trudu da se dode do jednoga i do drugoga , btw ja cu sad 2. razred srednje , od informatičkog znanja imam prilično široko hardwaresko znanje , osim toga imam samo volju. BTW svatko ima pravo na mišljenje hh.

Sta ti znaci hardware-sko znanje? Znas sastavit konfu? Sa tim mos slobodno ic radit u nekakav servis za 3.5k kn. Imas ti do zaposljenja... samo polako... promjenit ces plocu... 

I u ostalom, imaj postovanja prema ljudima, bili oni bankari, smetlari, informaticari, automehanicari ili svodnici, svako zanimanje treba postivati. Eto, ako bas neces nemoras postovat politicare Belji se

I'm going woo woo
17 godina
neaktivan
CreatifCode kaže...
naxeem kaže...

A svašta se da pročitati ovdje...

Da, puno je lakše biti zidar, automehaničar, vodoinstalater itd., nego programer. Puno, puno zdravije i lakše, a u nas je i bolje plaćeno.

Daj mi reci po čemu je biti lakše nešto od navedenog nego programer. Zidar mora znati koliko željeza ide u nosivu gredu, koliko cementa ide u pijesak da bi nešto izdržalo neki teret, zašto u betonski stup idu 4 šipke željeza, ane tri ili pet. Za vrhunskog automehaničara moraš imati jebačko znaje iz fizike, da nespominjem današnje automobile gdje moraš imati i dobro znanje iz elektronike, vodoinstalater mora znati pak zakone hidro i termodinamike itd. itd. Dakle po čemu je biti lakše automehaničar, autolimar, keramičar, zidar, vodoinstalater, tesar nego programer.

Ma daj ne budi smiješan s "jebačkim znanjem iz fizike" i "koliko željeza ide..." - da, moraš znati i koliko šećera ide u kavu i jako je teško danas kavu skuhati.

O ovome dalje što si nabrojio... LOL. Nemoj samo meni prodavati te gluposti, jer osim što sam IT struke, u rodbini imam od doktora do zidara, pa sve znam.

Da, lakše je. Puno lakše. Ali, ako ne znaš zašto, onda i nisi neki programer. Možda si ipak samo "informatičar".

EnlightenedPhoenix kaže...

To je mislio ironicno... :)

Nije. :)

Pravi znak inteligencije nije znanje, već mašta - Albert Einstein
17 godina
neaktivan
naxeem kaže...

Pa onda ti moram reci da si me malo razocarao svojim misljenjima...

Jer iako sam u IT biznisu, moram reci da moj tata definitivno bolje i jače radi od mene... I više poštujem fizicke radnike nego bilo kojeg IT profesionalca, liječnika ili inog...

Ali ajde... odrasli smo imamo pravo na razlicita misljenja...

In Control
15 godina
neaktivan

Tupppp, tupppp, tupppppp....... čuju se udarci moje glave o zid. E jebiga Phoenix ipak nije ironično. Sad još jednom udaram galvom u zid.

Poruka je uređivana zadnji put sri 1.9.2010 11:27 (CreatifCode).
15 godina
neaktivan
naxeem kaže...
CreatifCode kaže...
naxeem kaže...

Da, puno je lakše biti zidar, automehaničar, vodoinstalater itd., nego programer. Puno, puno zdravije i lakše, a u nas je i bolje plaćeno.

Daj mi reci po čemu je biti lakše nešto od navedenog nego programer. Zidar mora znati koliko željeza ide u nosivu gredu, koliko cementa ide u pijesak da bi nešto izdržalo neki teret, zašto u betonski stup idu 4 šipke željeza, ane tri ili pet. Za vrhunskog automehaničara moraš imati jebačko znaje iz fizike, da nespominjem današnje automobile gdje moraš imati i dobro znanje iz elektronike, vodoinstalater mora znati pak zakone hidro i termodinamike itd. itd. Dakle po čemu je biti lakše automehaničar, autolimar, keramičar, zidar, vodoinstalater, tesar nego programer.

Ma daj ne budi smiješan s "jebačkim znanjem iz fizike" i "koliko željeza ide..." - da, moraš znati i koliko šećera ide u kavu i jako je teško danas kavu skuhati.

O ovome dalje što si nabrojio... LOL. Nemoj samo meni prodavati te gluposti, jer osim što sam IT struke, u rodbini imam od doktora do zidara, pa sve znam.

Da, lakše je. Puno lakše. Ali, ako ne znaš zašto, onda i nisi neki programer. Možda si ipak samo "informatičar".

Ne nisam ipak samo neki tamo informatičar, imam podosta i znanja i iskustva i u jednom i u drugom zanimanju. Nažalost to što imaš takvo mišljenje možda leži u tvome neznanju, a možda u aroganciji, jer zamilsi ja sam programer, ja znam tipkati po tipkovnici.

17 godina
neaktivan

Nebi se reklo.

15 godina
neaktivan
naxeem kaže...

Nebi se reklo.

S obzirom da sam vidio da si nedavno tek diplomirao ili da ćeš tek diplomirati tvoj stav me ni ne čudi. Vi diplomirani inženjeri ste jako čudne biljke kako po svom ponašanju tako i po svojim stavovima. Da nebi bilo krivo protumačen tvoje ponašanje ne napadam s obzirom na to da te ne poznam.

17 godina
vlad0 kaže...

A svima onima koji misle da će SAMO s diplomom nakon faksa birati poslove i biti isplaćivani s vrećama novca, mogu reći samo - nema više toga, dječice. Potkrijepit ću tvrdnju: evo, baš sam bio neki dan s mlađim poznanikom na kavi, priča da su on i njegov cimer prije nekih 2,5 mjeseci diplomirali na FER-u. Otada traže posao. Kao i tona njihovih prijatelja. Psuje državu i istovremeno se lupa se po glavi što nije bio više angažiran oko neke prakse tijekom studija. 5-ice u Indexu i 0 dana radnog iskustva... I nitko ga neće. Pa se zamislite malo koliku težinu onda danas diploma ima u realnom tržišnom svijetu...

Pa i dok je bio na faxu, imao je 0 dana radnog iskustva, pa mi nije jasno zašto bi ga onda neko primio, a sad kad ima diplomu - ne

16 godina
neaktivan
segregator kaže...

Pa i dok je bio na faxu, imao je 0 dana radnog iskustva, pa mi nije jasno zašto bi ga onda neko primio, a sad kad ima diplomu - ne

Zato što on nebi radio "glupe" poslove, imao plaću 3000kn. A tako sam i ja startao a vjerojatno i većina ovdje.

Ja sam empirista po filozofskom viđenju. Znaš onoliko koliko imaš iskustva.

Imamo televune, radivone, televizije, lektrika, lektrika, sva čuda, raj na zemlji brajo... Samo nemamo pisme, ni ognjišta ni smija... E!
17 godina
Smooth Operator kaže...
segregator kaže...

Zato što on nebi radio "glupe" poslove, imao plaću 3000kn. A tako sam i ja startao a vjerojatno i većina ovdje.

Ja sam empirista po filozofskom viđenju. Znaš onoliko koliko imaš iskustva.

Ko kaže? Ja sam kao pripravnik programer u banci 1992-ge imao 700kn plaću i uredno sam odradio pripravnički

16 godina
neaktivan
segregator kaže...

Ko kaže? Ja sam kao pripravnik programer u banci 1992-ge imao 700kn plaću i uredno sam odradio pripravnički

Ti si čudo. Ali moj post se odnosio na Vladin post kako mladi kukaju, i ne žele raditi za neku "mizernu" plaću neki "ponižavajući posao"...

Imamo televune, radivone, televizije, lektrika, lektrika, sva čuda, raj na zemlji brajo... Samo nemamo pisme, ni ognjišta ni smija... E!
17 godina
Smooth Operator kaže...
segregator kaže...

Ti si čudo. Ali moj post se odnosio na Vladin post kako mladi kukaju, i ne žele raditi za neku "mizernu" plaću neki "ponižavajući posao"...

Jedino je malo žalosno bilo što sam 1990-te kao student sezonski prodavao sladoled i imao ekvivalent 6000kn plaće, što sam kao programer dostigao tek

2000-te, a danas opet imam manje Smijeh

16 godina
neaktivan
Plaće

Moja mama radi u trgovini, i čuva jednu stariju gospođu kojoj su sinovi u Njemačkoj. Plaće mjesečno su u visini moje. Ona ima 2, a ja jednu, ali zarađiva kao jedan sysadmin.

So what!

1 0 hvala 1
17 godina
Smooth Operator kaže...

Moja mama radi u trgovini, i čuva jednu stariju gospođu kojoj su sinovi u Njemačkoj. Plaće mjesečno su u visini moje. Ona ima 2, a ja jednu, ali zarađiva kao jedan sysadmin.

So what!

A ništa...dok bude tako, školovat ćemo ljude amerikancima, a nogometni klubovi će dobivat odštetu kad im ode nogometaš,

a kad ode 10,000 informatičara, onda ćemo slegnut ramenima i reći "So what!"

17 godina
neaktivan
CreatifCode kaže...
naxeem kaže...

Nebi se reklo.

S obzirom da sam vidio da si nedavno tek diplomirao ili da ćeš tek diplomirati tvoj stav me ni ne čudi. Vi diplomirani inženjeri ste jako čudne biljke kako po svom ponašanju tako i po svojim stavovima. Da nebi bilo krivo protumačen tvoje ponašanje ne napadam s obzirom na to da te ne poznam.

Nisam još. Trenutno mi je diploma posljednja rupa na fruli, kako se kaže. Diplomirat ću isključivo zato što novac i uvjete za Stanford nisam uspio osigurati (a pokušao sam i skoro uspio) i zato što je u našem društvu diploma tražen komad papira, a i iz inata zato što kad vidim tko sve diplomira, moram zadovoljiti bolni udarac na ego. - Realni razlozi zašto još nisam diplomirao su jer sam bio zauzet i spriječen u obavljanju tog uglavnom dosadnog 'posla'.

Isto sam rekao nekidan i jednom od profesora - razočaran san onime što visoko obrazovanje jest u nas i načinom na koji se provode selekcija i na koji ljudi prolaze ispite i diplomiraju. Program na FESB-u je relativno dobar, ali daleko od onoga što može biti.

Možda se odlučim na postdiplomski, ali sam prosjek spustio na tek nešto iznad 4.0, što je zbog konkurencije 5.0 studenata nemoguće bez plaćanja novca koji nije beznačajan. Uostalom, ista ta konkurencija se natječe za malobrojne pozicije na faksu, a bez znanstvenog rada doktorat i nema nekog smisla.

Toliko o papirima. Što se posla tiče, imao sam prilike svašta raditi i probati. Znanje i iskustvo su 80% onoga što tražim od zaposlenog, a 15% su sise u slučaju žene ili cijena odijela u slučaju muškarca. 5% važnosti nosi diploma.

Provociram karikiranjem, ali jasna je poanta.

Diploma... Da, ona garantira samo jedno: da je osoba željezne volje, spremna gutati svakakva sranja, adaptirati se svim uvjetima i do cilja doći bez obzira na metodu. To su za posao također važne karakteristike.

Puno kolega je diplomiralo s iluzijama o tome da će nakon diplome odmah biti direktori. Onda su mnogi otišli u neke velike korporacije implementirati forme za unos: strašno dosadan, neatraktivan, zatupljujuć posao za par tisuća kuna, koliko moji frendovi varioci, fotografi, taksisti, zidari i sl. zarade u često i manje od tjedan dana.

Onda se ti isti dipl.ingovi čudom čude zašto oni nakon 5-8 godina studija ne mogu proći razgovor u privatnika ili zašto imaju 3500kn plaću s diplomom, a susjed raznosi pizze za 4000kn.

U 5 godina studija mogli su zaraditi od 200-250 tisuća kuna, umjesto da su potrošili (najmanje) 50,000 kuna na školarine, skripte itd. Trošak studiranja, ako sve stavljaju sa strane, isplaćuju punih 15 mjeseci, umjesto da zarade dodatnih 200-250 tisuća kuna vozikajući pizze po gradu.

Naravno, nešto sretniji su kolege u Siemensu i Ericssonu NT s nekih 5-7 tisuća kuna, taman koliko ima dobar varioc. :-) Na toj plaći će i dugo ostati s obzirom da je napredovanje u tim firmama strašno sporo (ako nisi namazan vazelinom).

Ostaje zaposliti se u u privatnika koji dobro plaća, ali bez iskustva - ništa od toga niti plaće veće od 3-4k.

Otvoriti vlastitu firmu u kojoj, kad nemaš posla imaš troškove od cca 5000kn mjesečno? U državi kojoj PDV plaćaš bez obzira jesi li naplatio "robu"? U kojoj je PDV već sam po sebi za IT projekt dovoljan da firmu uništi? (kapital od 20,000 je tek PDV za prosječan web portal)

Svakako, rad na crno i rad za strance, najbolja je opcija. Onaj tko ima uvjete i volju, s vremenom lagano i ode vani. Mene ovdje drži isključivo to što moja druga polovica ne želi odavde. A imao sam dvije ponude za USA i CAD i obje su bile iznimno privlačne za svakoga, pogotovo nas ovdje.

Uh. Dosta ranta. Sad odoh ručat, pa radit - naravno, za stranca.

Poruka je uređivana zadnji put sri 1.9.2010 16:08 (naxeem).
16 godina
neaktivan
jojo_surf kaže...

Ovo san cua dok mi je strina citala gloriu.

Svako novorodeno dijete u Kataru od drzave dobije stednu knjizicu s uplacenih 100.000 dolara. Skolovanje, rezije i zdrastveno osiguranje za Katarce su besplatni, a posao osiguran.
No, njihovo drzavljanstvo gotovo je nemoguce dobiti ako ondje niste rodeni. Strankinje koje se udaju za katarce, ne dobivaju automatski drzavljanstvo.

Ma naravno. Pa nije mi vise nista ni cudno. Kakve nebuloze! Ej, ma kakvih 100 000$??? Di ces ti, to vislje od godisnje bruto place mojeg CEO-a!! Pa _nije_ tesko ukljuciti mozak i onda se nasmijati takvoj nebulozi. Boze... 100 000$ na racun novorodjenog djeteta je pro-natalna politika i po, a drzave koje imaju OK standard definitivno ne zele VISE ljudi.

@segregator

+1

svaka cast na postu

@naxeem

Nazalost, kad netko ima mozga, prvo naleti na lijepi otpor na faxu sa profesorima koji misle da su popili svu pamet svijeta (mogao bi linkati i nekoliko postova sa ovog foruma kao primjer), a onda sa poslodavcima koji bi htjeli da nemas socijalni zivot, nemas curu/zenu, nemas djece i kastriran si, imas najvise 20 godina, magistar si dvije znanosti i naravno - imas 5 godina radnog iskustva.

No, ako mozes progutati ego i poslusno mahati glavom na sve sto profesor/poslodavac kaze, makar mu mogao dokazati da je u krivu pokazujuci na stranicu - diploma/posao je tvoj.

I sta smo dobili s time?

Imamo moje ex-prijatelje, od kojih 50% njih ima diplomu ekonomije, i naravno titulu dipl. oecc.a kad pokusam s njima pricati o inflaciji, vanjskom dugu drzave, o tome kako novac od mirovine vise nikom nije siguran jer ce ga inflacija pojesti - onda odmahuju glavom jer nemaju pojma o cemu pricam. JA moram NJIMA objasnjavati sto je to zlatni standard a sto je to fiat novac.

Hebemu, tko je studirao ekonomiju a kome je makro-ekonomija hobi??? Meni ili njima???

Zahtijevam jos jednu diplomu sebi, iz ekonomije! Po mojoj usporedbi s njima, ja imam sebe puno pravo nazivati dipl. oecc. i to vise nego oni.

Kretensko skolstvo i retardirana inflacija diploma.

Sto se tice posla,

u Puli se ljudi masivno guraju u pozicije u drzavnim sluzbama, ali po mojem iskustvu, ako imas kvalifikacije za drzavnu sluzbu, proci ces kod (veceg) privatnika puno puno bolje. Gazit ce te na oba mjesta, ali kod privatnika makar svatko gazi svakoga, a u drzavnim sluzbama, prijatelji si fino miju ruke do mirovine, a onda njihova mjesta zauzima drugi krug prijatelja.

I have got no money, I have got no power, I have got no fame... I have my strong beliefs...
Poruka je uređivana zadnji put sri 1.9.2010 17:16 (Deus ex machina).
17 godina
neaktivan
naxeem kaže...

Vani: cijeni se diploma i nešto znači, pa ni "bakalari" nisu "smeće" kao u nas, a znanje je izrazito bitno.

RH: diploma je uglavnom tek ulaznica za razgovor, "prvostupnik" je "jadnik" i "smeće", znanje je uglavnom nebitno, jer ga ni nemaju namjeru platiti.

Ni ne čudi me to. U nas znanje nije put do diplome. Do diplome se dolazi: prepisivanjem i "bubanjem na pamet". Nakon ispita - tabula rasa.

Upravo zbog tog načina s fakseva izlaze studenti koji ništa ne znaju (odlični studenti super znaju 18 metoda integriranja) i nije im baš jasno da im nije jasno da im rekurzija nije jasna.

Iz tih razloga sve više jača inflacija diploma koje više nikome pametnom ne znače baš ništa. Studenti niti više ne pišu diplomske radove: napiše im ih netko drugi (tko nešto zna), a ponekad ih "skinu s neta". Jedan student mrtav hladan ide danas na obranu, a sinoć gugla što da skine za rad... (istinita priča).

Uglavnom, to da ta diploma nešto izdiže - ne, po znanju i kvaliteti ljudi ne izdiže ništa (osim što izaziva erekciju egoistima).

Međutim, sve to (niska vrijednost domaćih diploma) nije jedini razlog za nezaposlenost. Posla jednostavno nema i zbog odnosa poslodavaca: firme posluju s 0 zaposlenih, radnike se skoro uvijek prijavljuje kao "pomoćnike" i NKV ili najviše SSS, plaće su minimalne, a dobar dio poslova ide "na crno" zbog katastrofalne ekonomske politike države.

Uostalom, ni ne brinite se o poslu. Raspad zapadne ekonomije sve je bliži, pa je puno važnije da, dok možete, uhvatite komad dobre plodne zemlje i naučite koristiti plug. Vlastiti krumpir uskoro će biti pravo bogatstvo. :)

Naxeem potpisujem te i konstatiram da je tvoja vizija ista kao i moja,u potpunosti tocna i nadam se da grijesimo obojica ali me strah da smo u pravu.

dasHHa
17 godina
neaktivan
Plaće

Pozdrav,

Vidim da se ovdje moze svasta procitat korisnog i smijesnog:)

Iskreno smatram da faks ne znaci puno (osim nekog osnovnog znanja i znanja snalazenja)

Što se tice pravog posla i znanja mislim da se to ne dobiva na fakultetu vec samo radom i samostalnim ucenjem.Ako zelite nesto konkretno naucit sto od programiranja sto od administracije....za to cete morat lijepo zagrijat stolac i ucit.ako mislite (kao neki ovdje) da cete sa znanjem instalacije windowsa ili konfiguriranja mreze (osnovno znanje) doci do neke bolesne place onda se gadno varate,jer tehnologija juri svakim danom i treba biti u toku svaki dan.Pocnite ucit programske jezike,administraciju (windows linux...)baze podataka (trenutno je oracle jako zastupljen),application servere....i sa takvim stvarima cete doc do konkretnih poslova a onda i place.Za placu od 10 000 kn i vise trebas nesto i znat ,ne padaju novci sa neba nego samo trudom i radom.Sto vise praxe i iskustva to ste konkurentniji na trzistu,i imate vecu priliku za bolji posao u ovoj struci (IT.)

Primite se knjige i bit ce para.

0 1 hvala 0
15 godina
naxeem kaže...

Vani: cijeni se diploma i nešto znači, pa ni "bakalari" nisu "smeće" kao u nas, a znanje je izrazito bitno.

RH: diploma je uglavnom tek ulaznica za razgovor, "prvostupnik" je "jadnik" i "smeće", znanje je uglavnom nebitno, jer ga ni nemaju namjeru platiti.

Ni ne čudi me to. U nas znanje nije put do diplome. Do diplome se dolazi: prepisivanjem i "bubanjem na pamet". Nakon ispita - tabula rasa.

Upravo zbog tog načina s fakseva izlaze studenti koji ništa ne znaju (odlični studenti super znaju 18 metoda integriranja) i nije im baš jasno da im nije jasno da im rekurzija nije jasna.

Iz tih razloga sve više jača inflacija diploma koje više nikome pametnom ne znače baš ništa. Studenti niti više ne pišu diplomske radove: napiše im ih netko drugi (tko nešto zna), a ponekad ih "skinu s neta". Jedan student mrtav hladan ide danas na obranu, a sinoć gugla što da skine za rad... (istinita priča).

Uglavnom, to da ta diploma nešto izdiže - ne, po znanju i kvaliteti ljudi ne izdiže ništa (osim što izaziva erekciju egoistima).

Međutim, sve to (niska vrijednost domaćih diploma) nije jedini razlog za nezaposlenost. Posla jednostavno nema i zbog odnosa poslodavaca: firme posluju s 0 zaposlenih, radnike se skoro uvijek prijavljuje kao "pomoćnike" i NKV ili najviše SSS, plaće su minimalne, a dobar dio poslova ide "na crno" zbog katastrofalne ekonomske politike države.

Uostalom, ni ne brinite se o poslu. Raspad zapadne ekonomije sve je bliži, pa je puno važnije da, dok možete, uhvatite komad dobre plodne zemlje i naučite koristiti plug. Vlastiti krumpir uskoro će biti pravo bogatstvo. :)

programeru je toplo,čisto,fizički lakše,veća plaća,pije se kavica ,surfa se internetom,kolegice na poslu,dosta ljudi sa diplomom se žalilo kako neki tamo tesar ima bolju plaću od njih,znači otkaz i pravac na građevinu,u nas ljudi sa fakultetom imaju totalno pogrešno razmišljanje ispada da su ti studirali ne radi sebe ili da bi im u životu bilo lakše nego da su studirali radi države ili društava,studirali su da bi im bilo lakše u životu a to nema veze sa plaćom na kočarici možete zaraditi 15 000 i više kn a na nekim radnim mjestima sa diplomom 4000 max pa isto nitko ne ide na kočaricu ili naftnu platformu, i u hrvatskoj se diploma cijeni samo u državnim i javnim službama privatnika zanima samo znanje,sposobnost,zalaganje a ako imaš diplomu super

dovoljan mi je jedan uređaj sa os u sebi
14 godina
neaktivan
Plaće

Pozdrav, 

eto da se ubacim u zanimljivu raspravu svojim iskustvima malo :)

Znači ovako, završio teh. školu, ambicije i zanje u IT-u, odkad znam za sebe. Na žalost zbog financijskih razloga studij si nisam mogao priuštiti i isti dan nakon mature počeo marljivo slati svoj cv, u tom trenutku nisam pojma imao o ničemu, samo sam htio da mi netko pruži priliku i da što više znanja stečem. Nisu prošla ni dva tjedna, dobio sam poziv na razgovor u Ve-mil, u njihovom servisu. Plaća jadna (minimalac plus troškovi prijevoza = oko 2500 kn), posao katastorfa, firma katastrofa, pusta obečanja o dobroj plaći nakon isteka početnog ugovora od 6. mjeseci - ja presretan, jebe mi se za pare samo da nešto naučim. Nakon isteka ugovora fino dobio nogu :) u korist šefice smjene koja je na moj posao ugurala svog poznanika. Nema veze, uz stečeno znanje, ponovo krenuo slat životopis i ubrzo dobio posao jednoj manjoj IT firmi, kao terenski sys admin, tamo proveo 3 godine, u te 3 godine o sys administraciji, mrežama i serverima naučio stvarno puno a kako je riječ o maloj firmi di radiš sve, savladao sam i hrpetinu malih tajni o vođenju skladišta, prodaje i računovodstva, bio sam katica za sve, imao sam, sl. mobitel, auto, laptop, uvjeti super, posao super, stekao hrpetinu kontakta i znanja po firmama sa kojima sam radio, jedino je plaća bila relativno niska za to 4500 kn (znam da poznanici sistemci u drugim firmama tuku bar 7000-8000 kn), al ajde prekovremeni su bili plaćeni, plaća je bila redovita a i mjesečno bi se natuklo još 1000 do 1500 kn u fušanju sastrane (instaliraš neke windowse nekome, očistiš viruse, zamjeniš koje napajanje i uzmeš neku lovu za to). Posljednjih godinu dana tamo sam se u pozadini posvetio praksanju prve ljubavi - programiranja. Pročitao gomilu knjiga, nešto u fušu programira i tako. Radio na sebi i pripremao se bar da neki certifikat MS-ov probam položit za to i pukom srečom dobio nekakav početnički programerski posao u jednoj dobroj firmi. idući mjesec počinjem, plaća početna 7000 kn, obečajavaju mi ako se u prva 3 mjeseca dokažem i više. Po prvi puta vjerujem da bi se to moglo i ostvarit jer sam u ove 3 godine rada po terenu sa ljudima i obilazaka raznih firmi svoje komunikacijske vještine i sposobnosti čitanja ljudi razvio maksimalno. Do posla sam došao sasvim slučajno, tražili su sistemca, javio se da malo vidim kaj nude, popričao sa direktorom, i rekao mi da sam prekvalificiran za posao koji traže ali da bi me vrlo rado htio zaposliti i zainteresiralo ga je to moje programersko zanje (oni su prvenstveno programerska firma), i ponudio mi da kod njih dođem ta prva tri mjeseca još dodatno usavršit to znanje a onda i stvarno ozbiljno počet radit. Sad se nadam da će taj posao ispast ok i da ću tu i ostat i da ću uz tu solidnu plaću moć upisat i neki vanredni privatni inf. fakultet pa steć i nešto više formalnog obrazovanja, btw. dajte neke preporuke i iskustva za to :) Meni se ok čini vsite, šta mislite? Eto ja sa traženjem posla nikad nisam imao problema, možda sam zbilja samo imao jako puno sreće, ali ipak nikad nisam ni mirovao, konstatno napredujem, radim na sebi, na svom znanju, ponekad nisam imao vremena ni spavati, došao bi s posla, radio stvari u fušu i onda radio na programiranju do 2-3 ujutro i drugi dan u 7 se dizo za posao opet, pohodio svaki free seminar u microsoftu, razne IT pro users grupe i sl. Ipak svjestan sam da sam još jako mlad i balav i da još puno toga mogu naučiti, pa se nadam da ću i dalje napredovati ovako. Jedino žalim što nemam formalnu diplomu, iako smatram da sam se zasad dobro snalazio bez nje, a htio bih ju jer jednostavno ne želim da mi jednog dana dođe neki šmrkavac iz nekog sela koji ima diplomu, a nos ne zna obrisat i postavlja se kao da je zbog toga bolji od mene :).

Pouka moje preduge priče, trudite se, radite, ništa vam neće doć s neba, uvijek doza optimizma, sposobna osoba sa gomilom raznog znanja se cijeni i prepoznaje.

Poruka je uređivana zadnji put pet 28.1.2011 19:01 (Zakpu).

20 0 hvala 8
17 godina
neaktivan
Zakpu kaže...

Pozdrav, 

Znači ovako, završio teh. školu, ambicije i zanje u IT-u, odkad znam za sebe. Na žalost zbog financijskih razloga studij si nisam mogao priuštiti i isti dan nakon mature počeo marljivo slati svoj cv, u tom trenutku nisam pojma imao o ničemu, samo sam htio da mi netko pruži priliku i da što više znanja stečem. Nisu prošla ni dva tjedna, dobio sam poziv na razgovor u Ve-mil, u njihovom servisu. Plaća jadna (minimalac plus troškovi prijevoza = oko 2500 kn), posao katastorfa, firma katastrofa, pusta obečanja o dobroj plaći nakon isteka početnog ugovora od 6. mjeseci - ja presretan, jebe mi se za pare samo da nešto naučim. Nakon isteka ugovora fino dobio nogu :) u korist šefice smjene koja je na moj posao ugurala svog poznanika. Nema veze, uz stečeno znanje, ponovo krenuo slat životopis i ubrzo dobio posao jednoj manjoj IT firmi, kao terenski sys admin, tamo proveo 3 godine, u te 3 godine o sys administraciji, mrežama i serverima naučio stvarno puno a kako je riječ o maloj firmi di radiš sve, savladao sam i hrpetinu malih tajni o vođenju skladišta, prodaje i računovodstva, bio sam katica za sve, imao sam, sl. mobitel, auto, laptop, uvjeti super, posao super, stekao hrpetinu kontakta i znanja po firmama sa kojima sam radio, jedino je plaća bila relativno niska za to 4500 kn (znam da poznanici sistemci u drugim firmama tuku bar 7000-8000 kn), al ajde prekovremeni su bili plaćeni, plaća je bila redovita a i mjesečno bi se natuklo još 1000 do 1500 kn u fušanju sastrane (instaliraš neke windowse nekome, očistiš viruse, zamjeniš koje napajanje i uzmeš neku lovu za to). Posljednjih godinu dana tamo sam se u pozadini posvetio praksanju prve ljubavi - programiranja. Pročitao gomilu knjiga, nešto u fušu programira i tako. Radio na sebi i pripremao se bar da neki certifikat MS-ov probam položit za to i pukom srečom dobio nekakav početnički programerski posao u jednoj dobroj firmi. idući mjesec počinjem, plaća početna 7000 kn, obečajavaju mi ako se u prva 3 mjeseca dokažem i više. Po prvi puta vjerujem da bi se to moglo i ostvarit jer sam u ove 3 godine rada po terenu sa ljudima i obilazaka raznih firmi svoje komunikacijske vještine i sposobnosti čitanja ljudi razvio maksimalno. Do posla sam došao sasvim slučajno, tražili su sistemca, javio se da malo vidim kaj nude, popričao sa direktorom, i rekao mi da sam prekvalificiran za posao koji traže ali da bi me vrlo rado htio zaposliti i zainteresiralo ga je to moje programersko zanje (oni su prvenstveno programerska firma), i ponudio mi da kod njih dođem ta prva tri mjeseca još dodatno usavršit to znanje a onda i stvarno ozbiljno počet radit. Sad se nadam da će taj posao ispast ok i da ću tu i ostat i da ću uz tu solidnu plaću moć upisat i neki vanredni privatni inf. fakultet pa steć i nešto više formalnog obrazovanja, btw. dajte neke preporuke i iskustva za to :) Meni se ok čini vsite, šta mislite? Eto ja sa traženjem posla nikad nisam imao problema, možda sam zbilja samo imao jako puno sreće, ali ipak nikad nisam ni mirovao, konstatno napredujem, radim na sebi, na svom znanju, ponekad nisam imao vremena ni spavati, došao bi s posla, radio stvari u fušu i onda radio na programiranju do 2-3 ujutro i drugi dan u 7 se dizo za posao opet, pohodio svaki free seminar u microsoftu, razne IT pro users grupe i sl. Ipak svjestan sam da sam još jako mlad i balav i da još puno toga mogu naučiti, pa se nadam da ću i dalje napredovati ovako. Jedino žalim što nemam formalnu diplomu, iako smatram da sam se zasad dobro snalazio bez nje, a htio bih ju jer jednostavno ne želim da mi jednog dana dođe neki šmrkavac iz nekog sela koji ima diplomu, a nos ne zna obrisat i postavlja se kao da je zbog toga bolji od mene :).

Pouka moje preduge priče, trudite se, radite, ništa vam neće doć s neba, uvijek doza optimizma, sposobna osoba sa gomilom raznog znanja se cijeni i prepoznaje.

E ovakvih 100k u lijepoj nasoj i da nam cvijece procvjeta konacno :)

dasHHa
16 godina
odjavljen
Zakpu kaže...

Pozdrav, 

Slatko neme što, ti si valjda jedini sa takvim iskustvom.I ja da ne potrošim 16 sati dnevno na poslu za mizernu plaću, onda još 6 provedem učeći u hodu i kroz rad bi možda nešto stigao.(Možda sam još premlad, 22 samo).NHF

Svaka čast, iz kojeg si grada?

15 godina
neaktivan
Plaće

Svaka cast.

Ali eto ja sam radio sve i svasta i sad ne mogu naci job godinu dana a vjerujem da znam mnogo,od elektronike,programiranja,web designa,glazbenik sam i sve sam samostalno naucio.

Od sto zamolbi koje sam slao mozda su me dvaput zvali na razgovor tako da ispada da nekompetentni ljudi sa puno manje znanja dobivaju poslove.

Tvoj je slucaj drugaciji i cestitam ti na tome.

Poruka je uređivana zadnji put sri 2.2.2011 11:10 (sherTra).

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Plaće

pozz, imam sutra razogovor za posao za agenta u call centru u NATURAL MEDICA, zanimljivo je da na internetu baš ništa ne postoji o ovoj firmi, pa bih molio ako itko ima bilo kakvih iskustava ili saznanja da napiše,da bar znam o čemu se radi

EUW:cantonaking

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Plaće

Imas ovdje nešto o firmi.

http://www.fininfo.hr/Poduzece/Pregled/natural-medica/Detaljno/249942

Nadam se da će ti pomoći.

Poruka je uređivana zadnji put sri 13.11.2013 21:02 (Marko :D).

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Re: Plaće

hvala na odgovoru, al to sam i ja našao, mislim malo mi je neobično da je to sve što je poznato o jednoj firmi,ništa ni na forumima ni nigdje

12 godina
Plaće

Na koji način netko može dobit posao da je uporan da doslovno pita na svakom mjestu

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Nista cudno..

Godina osnivanja:2013. 

Pripazi da ne muljaju, iz iskustva ti mogu rec da su svi ti call centri banana, pogotovo ovakvi friski.

Ako se bave teleprodajom magle mozes ocekivat da ces za dobit posao trebat prodat(uvaliti) nekome to sto prodaju.

Pojedini ti cak nabace pricu o nagradama na kraju godine za najboljeg agenta, tipa auto, tablet itd..., al mislim, izdurat vise od godinu dana je skoro nemoguce, nit su te nagrade realne.

Vjerojatno bu grupica ljudi skup s tobom, na kraju vam daju svakom telefon u ruke pa vas desetak zivka i ne cujes sam sebe.

Vidi i javi, ak kaj valjaju i trebaju studente idem i ja :D.

Linux, Arch Linux. Dvorak keyboard layout.
13 godina
neaktivan

ma da, sve mi je to jasno, samo hitno je, pa se nadam nekim dobrim vijstima ;)

11 godina
neaktivan
Ivicahor21 kaže...

pozz, imam sutra razogovor za posao za agenta u call centru u NATURAL MEDICA, zanimljivo je da na internetu baš ništa ne postoji o ovoj firmi, pa bih molio ako itko ima bilo kakvih iskustava ili saznanja da napiše,da bar znam o čemu se radi

http://www.poslovna.hr/lite/natural-medica/1328951/subjekti.aspx

hm, nemaju čak ni ispunjenu stranicu na poslovnoj... stvarno ne znam gdje bi mogao pronaći nešto o firmi

Last bastion of real motorsport - Isle of Man TT
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice