Nikako ne mogu naći posao izdvojena tema

poruka: 997
|
čitano: 688.048
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Re: Nikako ne mogu naći posao
LUNAT1C kaže...
Koja je razlika između 2 osobe koje nemaju iskustvo?
Zaposlenika možeš zadržat ako odluči otić? U polju koje je toliko dinamično veći poslodavci neće niti tražiti 2 tjedna otkaznog roka za osobu koja nema dana iskustva.
Matematiku sam radio da ti bude što jednostavnija, skaliraš je koliko želiš i razlika je nevjerojatno veća.

Što se tiče toga da studenata nema cijeli dan zadnjih 5 koje sam mentorirao rade 8 sati dan kao i svi drugi, tako da se nisam susreo s onima koji rade 2 sata pa odu..

Lijepo od tebe što si vidio takve studente, ja još nisam vidio studenta koji bi mogao biti prisutan 40 sati tjedno, 52 tjedna u godini.

Isto nisam vidio nijednog koji može mijenjati termine kolokvija, ispita, predavanja i slično.

Matematika ti je besmislena jer bi, ako radiš i imalo si povezan s P&L znao da je razlika nemjerljiva i računa se potpuno drugačije.

Zaposlenik je dužan školovati se po potrebi. Poslodavac je dužan školovati djelatnika kad zatreba.

ZoR je striktan i prema poslodavcu i prema posloprimcu u smislu međusobnih obveza, studenti tu ne dolaze u nikakav okvir.

A o svih studenata s kojima sam do sada imao posla (radi se o desetinama u zadnjih dvadesetak godina) rekao bih da je njih maksimalno 15-ak posto (uvrh glave, vjerojatno sam puno rekao) upotrebljivo da kroz koju godinu dogura do pozicije juniora.

16 godina
U zadnje vrijeme fakulteti su počeli raditi na daljinu, imamo dovoljno soba za sastanke da neke vježbe studenti odrade u njima, kolokviji obično traju 2 tjedna puta 4 puta godišnje, kad su im ispitni rokovi ih ne gnjavimo..
Nisam rekao da firma zapošljava isključivo studente, tako da imamo dovoljno stalnih zaposlenika, nemali broj puta kao firma smo se opekli s ljudima koji su došli bez iskustva i nisu nimalo napredovali, te smo se s takvima pozdravili, ali opet žao ti je jer si kao poslodavac i kolega na takve trošio resurse..

Mi kao privatnik nemamo kontrolu što tko uči i na koji način, postavljaju se polugodišnji goalovi te se kao takvi pokušavaju realizirati, bilo to povećat produktivnost smanjit broj bugova ili naučiti novi stack..

Seniore se drzi kao kap vode na dlanu, dok se pokušava naći prvenstveno iskusne ljude u struci koji se uklapaju u tim, a nakon toga nekoga friško s faksa ako ga netko preporuči ili studente s foia fera ili rita s kojima imamo ugovore za prakse.., u većini slučajeva takvi ostaju po mom iskustvu prosjek 4-5 godina (moguće da je u drugim firmama drukčije ali nisam imao takvo iskustvo)
Umro je Einstein, umro je Newton, ni ja se ne osjećam baš najbolje.. :(
16 godina
U zadnje vrijeme fakulteti su počeli raditi na daljinu, imamo dovoljno soba za sastanke da neke vježbe studenti odrade u njima, kolokviji obično traju 2 tjedna puta 4 puta godišnje, kad su im ispitni rokovi ih ne gnjavimo..
Nisam rekao da firma zapošljava isključivo studente, tako da imamo dovoljno stalnih zaposlenika, nemali broj puta kao firma smo se opekli s ljudima koji su došli bez iskustva i nisu nimalo napredovali, te smo se s takvima pozdravili, ali opet žao ti je jer si kao poslodavac i kolega na takve trošio resurse..

Mi kao privatnik nemamo kontrolu što tko uči i na koji način, postavljaju se polugodišnji goalovi te se kao takvi pokušavaju realizirati, bilo to povećat produktivnost smanjit broj bugova ili naučiti novi stack..

Seniore se drzi kao kap vode na dlanu, dok se pokušava naći prvenstveno iskusne ljude u struci koji se uklapaju u tim, a nakon toga nekoga friško s faksa ako ga netko preporuči ili studente s foia fera ili rita s kojima imamo ugovore za prakse.., u većini slučajeva takvi ostaju po mom iskustvu prosjek 4-5 godina (moguće da je u drugim firmama drukčije ali nisam imao takvo iskustvo)
17 godina
LUNAT1C kaže...

Stvarno, škola na daljinu iz firme?

Targeti za studente?

Ono, ozbiljno?

Student se fokusira na faks. Zaposlenik na posao. Tu je osnovna razlika.

Financijska je potpuno nebitna. Govoriti o "uštedi studentima" je sramotno. Nije valjda da ih koristite i u projektima jer ne želite plaćati ljude?

16 godina
Ne, naprotiv plaća im se iako zakonom nije obavezno (praksa), surađuje se s fakultetima te ih se mentorira da projekti za faks budu u sklopu rada u firmi (inhouse projekti, poc projekti i slicno), rijetko koji radi na projektima za klijente, sama operativa na navedenim projektima je identična kao i na realnim projektima, daju se realna očekivanja (npr izgeneriro si 100 bugova u pola godine, probaj više fokusa uzeti na analizu i smanjiti broj na 90, i slično)
Daju se realna očekivanja, mentorira ih se i plati uz sve to, kao što sam rekao većina ih je zadovoljna, ostaju tu nakon faksa.. bilo je i priča o stipendijama ali u to nisam upucen..
17 godina
LUNAT1C kaže...
Ne, naprotiv plaća im se iako zakonom nije obavezno (praksa), surađuje se s fakultetima te ih se mentorira da projekti za faks budu u sklopu rada u firmi (inhouse projekti, poc projekti i slicno), rijetko koji radi na projektima za klijente, sama operativa na navedenim projektima je identična kao i na realnim projektima, daju se realna očekivanja (npr izgeneriro si 100 bugova u pola godine, probaj više fokusa uzeti na analizu i smanjiti broj na 90, i slično)
Daju se realna očekivanja, mentorira ih se i plati uz sve to, kao što sam rekao većina ih je zadovoljna, ostaju tu nakon faksa.. bilo je i priča o stipendijama ali u to nisam upucen..

Znači, ekšli i rade, a onda se čudiš zašto firme manje plaćaju ljude?

Ono, nije da ste nešto više od nelojalne konkurencije.

16 godina
Jbg otvoreno tržište, nije da išta odlučujem, nisam u managementu, sjebala se firma i izgubila 30ak seniora, pa sad pokušavaju kompenzirat sa svakakvim ljudima i silnim zaposlenjima .. nisu izbirljivi ali kako sam reko opekli su se s neiskusnim ljudima koji su se ili prodali, a i s ljudima koji su iskusni a isto ne znaju, i s takvima se pozdravili, trenutno imamo 10 studenata (6 dev 4 db) i ide nekako

Mialim da je prosjecna placa studentima 6500-7000, zadnji kolega koji se zaposlio nakon godinu dana preko studentservisa i dobio 8300 plus prijevoz.

Po meni za početnike sasvim solidne plaće s obzirom s koliko sam ja počeo
17 godina
LUNAT1C kaže...
Jbg otvoreno tržište, nije da išta odlučujem, nisam u managementu, sjebala se firma i izgubila 30ak seniora, pa sad pokušavaju kompenzirat sa svakakvim ljudima i silnim zaposlenjima .. nisu izbirljivi ali kako sam reko opekli su se s neiskusnim ljudima koji su se ili prodali, a i s ljudima koji su iskusni a isto ne znaju, i s takvima se pozdravili, trenutno imamo 10 studenata (6 dev 4 db) i ide nekako

Mialim da je prosjecna placa studentima 6500-7000, zadnji kolega koji se zaposlio nakon godinu dana preko studentservisa i dobio 8300 plus prijevoz.

Vidiš, to je pravi problem tržišta.

Ovo nisu njima plaće (prave plaće bi bile bitno niže). To ti je slično kao s obrtima ili s plaćom na crno.

Nadam se samo da su starcima rekli da zarađuju...

16 godina
Da, moj komentar je u originalu bio na to da fakulteti u hr nemaju svrhu, a iz iskustva sam vidio da imaju (ovo što sam iznad opisao)
Ne kažem da se ne može zaposliti i bez njih, ali da sam student ne bi se dvoumio ni najmanje za ovakve uvjete kakvi se trenutno nude, a i fakulteti sve više i više guraju to da se u edukacije uključe firme s nekakvom praksom ili projektićima, radionicama, job fairovima i slicnim glupostima doslovno povezuju studoše s realnim sektorom

Ps. Vidio sam i entry lvl pozicija bez iskustva s počenom plaćom 16k bruto (zg, it jobs s obaveznim iznosom plaće, mislim da se o reactu radilo)

Općenito kada je deficit u ljudstvu ljudi jako lago job hoppanjem mogu dić plaće ukoliko imaju iole iskustva, tržište je takvo kakvo je, vidim jedino da će kriza na svjetskoj razini smanjit potražnju (mi smo kroz koronu imali jednog klijenta koji je totalno odusto od projekta, ali smo isto tako imali 4 nova projekta radi uštede jer su švabama švabe postale skupe)
Poruka je uređivana zadnji put pon 21.3.2022 20:37 (LUNAT1C).
16 godina
Da, moj komentar je u originalu bio na to da fakulteti u hr nemaju svrhu, a iz iskustva sam vidio da imaju (ovo što sam iznad opisao)
Ne kažem da se ne može zaposliti i bez njih, ali da sam student ne bi se dvoumio ni najmanje za ovakve uvjete kakvi se trenutno nude, a i fakulteti sve više i više guraju to da se u edukacije uključe firme s nekakvom praksom ili projektićima, radionicama, job fairovima i slicnim glupostima doslovno povezuju studoše s realnim sektorom

Ps. Vidio sam i entry lvl pozicija bez iskustva s počenom plaćom 16k bruto (zg, it jobs s obaveznim iznosom plaće, mislim da se o reactu radilo)
5 godina
neaktivan
LUNAT1C kaže...

Kad ode 30 seniora, to govori o firmi i o uvjetima rada u njoj.

zato sto zakon dopusta zposljvanje studenata na skoro puno radno vrijeme, zato i je ovakva situacija na trzistu.

najbolje bi bilo da svi paušalisti umjesto otvaranja d.o.o. Firmi upišu neke fakultete, pa tako počnu raditi 

16 godina
Sanchez_1 kaže...
LUNAT1C kaže...

Kad ode 30 seniora, to govori o firmi i o uvjetima rada u njoj.

zato sto zakon dopusta zposljvanje studenata na skoro puno radno vrijeme, zato i je ovakva situacija na trzistu.

najbolje bi bilo da svi paušalisti umjesto otvaranja d.o.o. Firmi upišu neke fakultete, pa tako počnu raditi 

u to vrijeme nisam bio zaposlen tamo, ali koliko sam čuo bilo je više faktora, odlazak par visoko rangiranih ljudi koji su povukli sa sobom nekoliko pouzdanih kolega, i slabije plaće u prosjeku na ostatak it-a, općenito puno prekovremenih, i loši klijenti koji jedan mjesec žele sve na svom projektu drugi mjesec žele pauzu, ljudima je dopi*dilo i otišli, nakon toga se management opametio, seniore plaćaju solidne novce, juniore i midove isto, traže studente jer njihovo je mišljenje jeftiniji+lakše će ih zadržat s boljim novcima+općenito gledaju da ljudi koji nisu napravili nikakav angažman tokom faksa su manje vrijedni nego ovi koji su se angažirali (razumijem ih al mogu propustit dobre zaposlenike, i ovo nisu nužno samo studenti, nego i ljudi koji su friško s faksa), osim toga zaposlili su mislim u zadnje 2 godine 8 midova i 5 seniora

jbg kad se pročuje da je u jednom trenutku otišao x zaposlenika, i na lošem si glasu moraš kao poslodavac naći način kako da privučeš ljude da dođu radit

PS. nije puno radno vrijeme, za 6 sati efektivno im se računa 8 sati rada, imaju 2 sata pauze za ručak, i obaveze za fakultet,
PPS. ne gleda se da se radi cijelo vrijeme, mogu radit kako žele, navečer, ujutro, popodne, kroz noć, bitno da je posao gotov, dogovor je 2 dana ranije najkasnije ako imaju obaveza javit da ih nema x dana

PPPS firma organizira projekte za educiranje, odaberu tehnologije, smisle neki POC i onda ga krenu realizirat, tu i tamo se taj POC iskoristi za daljnji rad ukoliko se sklopi ugovor s klijentom, tako da mislim da je u jednu mjeru čak i ok ovo što rade, skala od 10 studenata, imaju mentore, groomaju, uče se gitu, jiri, planiranju sprinta, programiranju, pisanju testova, i na kraju dana kad pogledaš imat ćeš kroz godinu dana radnike koji su educirani o poslovnom procesu firme i upoznati i sa timom i sa firmom. koliko znam najdulji period koji je u zadnjih 4 godine netko radio kao student je godina i 4 mjeseca (godina i pol s prekidima preko ljeta i jeseni radi ispita i ljetovanja), i tako dvije osobe, čim se završi fakultet, nema onoga 3 mjeseca preko sc jer jos imas pravo kako druge firme to rade, nego se u pravilu dobije ugovor na neodređenno (bez probnog roka jer nije potreban pošto je firma upoznata s njima). Mislim da je ovo ok s obzirom kakve sam priče čuo od npr KING ict, gdje imaju postrojbu od 50 studentića gdje im rade realan posao i kad završe faks ne zaposle ih nego traže druge -> ovo je po meni veći problem, ali to je rekla kazala pošto nisam nikad radio u kingu, samo čuo priče..

Poruka je uređivana zadnji put uto 22.3.2022 10:18 (LUNAT1C).
5 godina
neaktivan
Nikako ne mogu naći posao

Ja sam o Kingu cuo samo najlosije. 

Ali ok, neka trziste to samo pročisti

2 0 hvala 0
16 godina
Sanchez_1 kaže...

Ja sam o Kingu cuo samo najlosije. 

Ali ok, neka trziste to samo pročisti

također, čuo sam i dobre stvari od nekih seniora ali i jedne i druge stvari držim na distanci, s time da dosta takvih firmi postoji koje naprosto žele iskoristiti situaciju na ntu potenciju, nije king jedini

15 godina
neaktivan
LUNAT1C kaže...
u to vrijeme nisam bio zaposlen tamo, ali koliko sam čuo bilo je više faktora, odlazak par visoko rangiranih ljudi koji su povukli sa sobom nekoliko pouzdanih kolega, i slabije plaće u prosjeku na ostatak it-a, općenito puno prekovremenih, i loši klijenti koji jedan mjesec žele sve na svom projektu drugi mjesec žele pauzu, ljudima je dopi*dilo i otišli, nakon toga se management opametio, seniore plaćaju solidne novce, juniore i midove isto, traže studente jer njihovo je mišljenje jeftiniji+lakše će ih zadržat s boljim novcima+općenito gledaju da ljudi koji nisu napravili nikakav angažman tokom faksa su manje vrijedni nego ovi koji su se angažirali (razumijem ih al mogu propustit dobre zaposlenike, i ovo nisu nužno samo studenti, nego i ljudi koji su friško s faksa), osim toga zaposlili su mislim u zadnje 2 godine 8 midova i 5 seniora

jbg kad se pročuje da je u jednom trenutku otišao x zaposlenika, i na lošem si glasu moraš kao poslodavac naći način kako da privučeš ljude da dođu radit

PS. nije puno radno vrijeme, za 6 sati efektivno im se računa 8 sati rada, imaju 2 sata pauze za ručak, i obaveze za fakultet,
PPS. ne gleda se da se radi cijelo vrijeme, mogu radit kako žele, navečer, ujutro, popodne, kroz noć, bitno da je posao gotov, dogovor je 2 dana ranije najkasnije ako imaju obaveza javit da ih nema x dana

PPPS firma organizira projekte za educiranje, odaberu tehnologije, smisle neki POC i onda ga krenu realizirat, tu i tamo se taj POC iskoristi za daljnji rad ukoliko se sklopi ugovor s klijentom, tako da mislim da je u jednu mjeru čak i ok ovo što rade, skala od 10 studenata, imaju mentore, groomaju, uče se gitu, jiri, planiranju sprinta, programiranju, pisanju testova, i na kraju dana kad pogledaš imat ćeš kroz godinu dana radnike koji su educirani o poslovnom procesu firme i upoznati i sa timom i sa firmom. koliko znam najdulji period koji je u zadnjih 4 godine netko radio kao student je godina i 4 mjeseca (godina i pol s prekidima preko ljeta i jeseni radi ispita i ljetovanja), i tako dvije osobe, čim se završi fakultet, nema onoga 3 mjeseca preko sc jer jos imas pravo kako druge firme to rade, nego se u pravilu dobije ugovor na neodređenno (bez probnog roka jer nije potreban pošto je firma upoznata s njima). Mislim da je ovo ok s obzirom kakve sam priče čuo od npr KING ict, gdje imaju postrojbu od 50 studentića gdje im rade realan posao i kad završe faks ne zaposle ih nego traže druge -> ovo je po meni veći problem, ali to je rekla kazala pošto nisam nikad radio u kingu, samo čuo priče..

Tipičan primjer Hrvatskog managementa. I onda sam ja hejter kad kažem da ti ljudi ne služe ničemu. Manager koji radi svoj posao bi posjeo tog klijenta i objasnio mu da projekt može biti gotov jučer isključivo ako njegovi ljudi pristanu raditi prekovremeno, ali uz Annex ugovora gdje klijent to dodatno plaća. I te stvari bi trebale biti ispregovarane bez ikakvog stresa prema developmentu. U zbilji manager samo proslijedi klijentove ideje u sva ostala sranja direktno u dev team. I ne čudi da su svi rekli "zbogom". Managemment je taj koji je trebao dobiti otkaz. Vjerojatno ne griješim ako kažem da nikome od njih pala dlaka s glave.

Nakon svega, jedini korisni komentar koji možeš dati je ime firme. Pomogni ljudima da se ne zajebu

15 godina
Sanchez_1 kaže...

Na kakvu situaciju točno misliš? Umjesto da nakon pet godina faksa izađeš bez dodira s industrijom i počneš sa jako niskom plaćom, ovako uz faks stekneš neko iskustvo, bilo da radiš 10h, 20h ili 40h tjedno (naravno ne uvijek). Nerijetko se i etabliraš u firmi, uključiš se u njihove poslovne procese i poslije faksa ostaneš.

16 godina

Ulijecem ko padobranac, najte mi zameriti :)

Cisto me informativno zanima kak studosi zaradjuju tolku lovu?

Jer ako zaradi preko 15.000 kn godisnje, kaj nije da podlijeze porezu na dohodak a mislim da ga i roditelj na kojeg je onda pirjavljen nemoze staviti kao poreznu olaksicu.

Lako moguce da ide onda jos i prirez al dobro sad, sitnice jel.

Ono,el to ona klasicna hrvatska prica, ma nece tebe niko,nemas brige od porezne, sve su to tam budale pa ono, studos mlati 6k mjesecno, starci uredno na PK karticu prijavljeno da imaju dete na koje ima pravo porezne olaksice i tak to, sve po starom?

Jer opet, razumijem, ako poslodvac plati studosu 6-8k kn, boli ga kifla kak ce se studos dalje koprcat s poreznom, drugim rijecima, nije problem poslodavca.

I da,ako studos mora platiti jos porez na to kaj dobije, onda ne radi za 6-8k vec za manje,al opet...sitnice jel 

Da li studosi uopce znaju za to?

15 godina
smajlee kaže...

Jer ako zaradi preko 15.000 kn godisnje, kaj nije da podlijeze porezu na dohodak a mislim da ga i roditelj na kojeg je onda pirjavljen nemoze staviti kao poreznu olaksicu.

Ono,el to ona klasicna hrvatska prica, ma nece tebe niko,nemas brige od porezne, sve su to tam budale pa ono, studos mlati 6k mjesecno, starci uredno na PK karticu prijavljeno da imaju dete na koje ima pravo porezne olaksice i tak to, sve po starom?

Jer opet, razumijem, ako poslodvac plati studosu 6-8k kn, boli ga kifla kak ce se studos dalje koprcat s poreznom, drugim rijecima, nije problem poslodavca.

I da,ako studos mora platiti jos porez na to kaj dobije, onda ne radi za 6-8k vec za manje,al opet...sitnice jel 

Ako zaradiš više od 15k kuna, stigne ti roditeljima "ćestitka" od porezne sljedeće godine gdje moraju vratiti porezne olakšice i eto.

Ako zaradiš više od 60k godišnje, automatski ti se pri isplati oduzima porez+prirez na dohodak.

5 godina
neaktivan
captain_soap_McTawish kaže...
smajlee kaže...

Ako zaradiš više od 15k kuna, stigne ti roditeljima "ćestitka" od porezne sljedeće godine gdje moraju vratiti porezne olakšice i eto.

Ako zaradiš više od 60k godišnje, automatski ti se pri isplati oduzima porez+prirez na dohodak.

da li se u tih 15k racunaju i stipendije?

15 godina
Sanchez_1 kaže...

da li se u tih 15k racunaju i stipendije?

Ne. Prije jesu, ali zakon se mijenjao prije par godina.

4 godine
neaktivan

https://brojevi.hr/stipendiranje-studenata-i-ucenika/

Tu su odgovori. 

Inače da svugdje  u svijetu se stipendiraju deficitarna zanimanja bilo bi od države bilo privatne firme. 

Samo eto u nas stipendiranje većine firme se svodi da prvo moraš imat poznanstvo da dobiješ stipendiju (državnu i "privatnu")

Najbolji primjer su velike firme gdje je kao preporuka a onda uvalis koju kn profesoru da te "preporuci" u neku firmu... Tako da iz mog iskustva stipendisti su bili najveći dilitanti neznalice i slično ali imali su para za podmazat di treba... 

Živimo Hajduk

0 0 hvala 0
16 godina
To sam ja i rekao u originalnkm postu, da je problem u hrvatskom IT-u više u managementu nego u potražnji za klijentima, klijenata će uvijek bit i u krizi i bez nje, nekad više nekad manje, ali kad nakon uspješnog projekta vlasnik sebi na firmu kupi novu mečku a jedan član tima dobije nagradu od 1000kn (ne povišicu), na projektu od 1.2m funti (ukupno cijeli projekt), to je po meni najveći problem

Ime firme necu navesti, ima dosta revieowa na joberty i adorio da skeptične odbije, tamo sam dao svoj doprinos
Poruka je uređivana zadnji put uto 22.3.2022 17:33 (LUNAT1C).
4 godine
neaktivan

Obzirom na temu

https://slobodnadalmacija.hr/split/ovo-dosad-nismo-dozivjeli-splitska-cistoca-raspisat-ce-natjecaj-za-zaposljavanje-deset-novih-radnika-tocno-se-zna-i-koje-ce-poslove-raditi-1177907

Do sada je bio običaj da Čistoća ne objavljuje javne natječaje za zapošljavanje nego su, kako nam je rekao bivši direktor Lukša Regjo, angažiraju ljude iz "svoje baze podataka." Ljudi bi im se, ispričao nam je ranije Regjo, sami javljali.

- Slali su nam i mailom životopise i onda bi ih izabrali šefovi službi kojima su trebali radnici. Obavio bi se i razgovor, a s izabranim kandidatima ne bi se odmah sklopio ugovor na neodređeno nego bi zapošljavanje išlo po principu "šest plus šest" mjeseci - pojasnio nam je Regjo kakav je bio sistem zapošljavanja.

😂 😂 😂 😂 😂 😂  Dakle tek u 2022 smo došli da u gradskoj firmi imaš transparentan natječaj za posao... 

Živimo Hajduk

2 0 hvala 0
11 godina
protjeran
Transparentno kao i razvoj nuklearnog naoružanja u Sjevernoj Koreji.😂
Treba li ponijeti partijsku iskaznicu, ili se to automatski podrazumijeva.😂
15 godina
neaktivan
LUNAT1C kaže...
To sam ja i rekao u originalnkm postu, da je problem u hrvatskom IT-u više u managementu nego u potražnji za klijentima, klijenata će uvijek bit i u krizi i bez nje, nekad više nekad manje, ali kad nakon uspješnog projekta vlasnik sebi na firmu kupi novu mečku a jedan član tima dobije nagradu od 1000kn (ne povišicu), na projektu od 1.2m funti (ukupno cijeli projekt), to je po meni najveći problem

Ime firme necu navesti, ima dosta revieowa na joberty i adorio da skeptične odbije, tamo sam dao svoj doprinos

Većina stvari koje iznosiš su kontradiktorne.

Pravi problem s HR managementom ima nekolicina ljudi poput mene i zato sam ja to riješio. Ljudi koji se samo žale po forumima dok i dalje rade pod tim istim managementom nemaju problem, jer da imaju, riješili bi ga. Uzmi sebe za primjer, ti i dalje radiš u firmi za koju si rekao da je izgubila 30 seniora i zatim još troje ljudi od 5 u timu koji su odradili projekt za Mercedes nakon kojeg je gazda nabavio S klasu. Kad smo već kod toga, tvrdio si u jednom postu da postoji deficit radne snage. To je glupost. Da je to istina, tvoja firma danas ne bi postojala nakon gubitka onih 30 ljudi. Kasnije im nije bio problem izgubiti još trojicu. Zašto? Znaju da će doći novi, jer novi uvijek dođu. Isto tako ako pogledam sebe, starkelja sa cca 25 godina iskustva u dupetu koji do danas ima debeli i zanimljivi životopis ne samo za HR pojmove, nego i zapadne, sutra u HR ne bi mogao naći posao da želim ili moram. Ne samo to, nego sam siguran da me nitko ni na razgovor ne bi pozvao. Zašto? Vidi onih 10 studenata kod sebe. Oni su jeftini, a tu i tamo netko od njih će skucat nešto. A ako baš neće nitko od njih, budeš ti. Ako treba i prekovremeno. Za mene zna da ne pušim to više u ovim godinama, a sami posao je najčešće takvog tipa da ga bilo tko može raditi.

Doći do klijenata je najveći catch i jedini catch u cijelom ovom poslu. Neki od bivših kolega su otišli u privatluk nakon cca 15-ak godina rada za nekoga. Prve 3 godine samo što nisu glumili hitnu PC službu da bi pokrili režije barem. Kad je voda došla do grla, igrali su na sve ili ništa. Podigli telefon i nazvali neke IT face s druge strane bare koje su upoznali tokom onih 15-ak godina. Uz njihovu preporuku su uspjeli razgovarati s potencijalnim klijentima i stvari su lagano krenule. Ali to je sve sitno, prijekti od cca 6-12 mjeseci.

Ja da mogu navući nekog zapadnjačkog klijenta, sutra bi u Zg-u otvorio novi izrabljivački ured i ne bi više linije koda napisao. Za 12000 neto bi ljudi stajali u redu.

4 godine
neaktivan

Pazi ti to ovo pišu novine i ovo je javni podatak i nitko se ne buni...  A onda ovdje neki pišu o transparentnosti što u nas ne postoji... Ako imaš svoju firmu ovisiš o državi jer negdje sam bio pročitao podatak da 60 ili 70% investicija su državni novci...  Jedino startupovi agencije i visoko tehnološke tvrtke mogu opstat u toj aligatorskoj bari... 

A jedina "ozbiljna" firma koja je hrvatska na prvu mi jedino pada na pamet dok ing  samo zato jer je sprega inženjera elektrotehnike strojarstva i računalstva... A ovo startupovi i slično propadne u roku keks i manje doprinose gospodarstvu od kvartovskog postolara...

Živimo Hajduk

0 0 hvala 0
4 godine
neaktivan
neutrino kaže...
LUNAT1C kaže...

Doći do klijenata je najveći catch i jedini catch u cijelom ovom poslu. Neki od bivših kolega su otišli u privatluk nakon cca 15-ak godina rada za nekoga. Prve 3 godine samo što nisu glumili hitnu PC službu da bi pokrili režije barem. Kad je voda došla do grla, igrali su na sve ili ništa. Podigli telefon i nazvali neke IT face s druge strane bare koje su upoznali tokom onih 15-ak godina. Uz njihovu preporuku su uspjeli razgovarati s potencijalnim klijentima i stvari su lagano krenule. Ali to je sve sitno, prijekti od cca 6-12 mjeseci.

Ja da mogu navući nekog zapadnjačkog klijenta, sutra bi u Zg-u otvorio novi izrabljivački ured i ne bi više linije koda napisao. Za 12000 neto bi ljudi stajali u redu.

Ovo je sve točno i šire primjenjivo na bilo koji privatni posao u rh.  S značajnim razlikom zagreb ima 4 do 5 puta stanovnika nego recimo split pa je mnogo lakše nešto otvoriti pokrenuti jer imaš potencijalnih klijenata vise... Ili tražiš potencijalnih partnera za neku agenciju ali sretno jer smo preskupi za to i to lagano migrira istočnije bugarska rumunjska srbija čak turska i grčka... 

Nama uvik ostaje turizam uber i konzum...

Živimo Hajduk
5 godina
neaktivan

Ne znam odakle vama da smo mi preskupi za zapad.

Evo, samo kao primjer, place ITjevaca u srbiji su vece nego u hrv

Poruka je uređivana zadnji put sri 23.3.2022 11:40 (Sanchez_1).

1 0 hvala 0
16 godina
neutrino kaže...
LUNAT1C kaže...

Većina stvari koje iznosiš su kontradiktorne.

Pravi problem s HR managementom ima nekolicina ljudi poput mene i zato sam ja to riješio. Ljudi koji se samo žale po forumima dok i dalje rade pod tim istim managementom nemaju problem, jer da imaju, riješili bi ga. Uzmi sebe za primjer, ti i dalje radiš u firmi za koju si rekao da je izgubila 30 seniora i zatim još troje ljudi od 5 u timu koji su odradili projekt za Mercedes nakon kojeg je gazda nabavio S klasu. Kad smo već kod toga, tvrdio si u jednom postu da postoji deficit radne snage. To je glupost. Da je to istina, tvoja firma danas ne bi postojala nakon gubitka onih 30 ljudi. Kasnije im nije bio problem izgubiti još trojicu. Zašto? Znaju da će doći novi, jer novi uvijek dođu. Isto tako ako pogledam sebe, starkelja sa cca 25 godina iskustva u dupetu koji do danas ima debeli i zanimljivi životopis ne samo za HR pojmove, nego i zapadne, sutra u HR ne bi mogao naći posao da želim ili moram. Ne samo to, nego sam siguran da me nitko ni na razgovor ne bi pozvao. Zašto? Vidi onih 10 studenata kod sebe. Oni su jeftini, a tu i tamo netko od njih će skucat nešto. A ako baš neće nitko od njih, budeš ti. Ako treba i prekovremeno. Za mene zna da ne pušim to više u ovim godinama, a sami posao je najčešće takvog tipa da ga bilo tko može raditi.

imamo 2 seniora koja tuku više od direktora u plaćama (27k neto i 30k neto, plaće transparentne unutar firme od prije par tjedana), zato što su u firmi toliko da vode projekte koji su najprofitabilniji, što se studenata tiče, isto tako sam rekao da ne rade na realnim projektima, rade na POC-ovima koji služe za sales spiku, eventualno neki inhouse produkt..
mogu izgubiti još trojicu ne zato što su zaposlili 3 studenta, nego zato što su u tom trenutku odlučili iz tog razloga smanjiti kapacitet projekata, napravili reorganizaciju, manje ljudi - manje para, trenutno su on hold mislim 5+ projekata koje smo mi radili, treba odraditi nadogradnje, obavezali smo se do datuma x napraviti to i ukoliko ne napravimo plaćamo penale. ps firma je pala sa 120 na 85 zaposlenika u zadnjih 5 godina, i dobit kao takva im je padala 5-10% godišnje, u međuvremenu jesmo zapošljavali i seniora i midova, i došlo je tipa 6 studenata na pozicije juniora, tako da broj odlazaka u firmi nije samo 33, nego je i veći, i općenito nitko u firmi ne misli da ćemo se po broju zaposlenih vratiti na 120, iako za to imamo kapaciteta, ljudi nema..

ja sam u navedenoj firmi i dalje jer ja nisam osobno doživio neku veliku nepravdu, za mojih 5 godina iskustva u polju imam 13k neto plaću i dogovorene godišnje bonuse (auto i neoporezive, što nikad ne navodim kad nekom govorim plaću) što sam ispregovaro prilikom jednog od razgovora s voditeljem. Ja sam se pomirio da u privatnoj firmi ja ne mogu diktirat što vlasnik radi s lovom firme, to je njegova odluka, drugima se možda svidi možda ne, ukoliko sam ja zadovoljan sa svojom plaćom,a trenutno jesam, boli me briga, ukoliko nisam i ne mogu dobiti više nakon razgovora, početi ću tražiti novi posao. također došao sam u firmu nakon što se ovo s odlaskom 30 ljudi dogodilo, i o tome sam čuo samo iz priča, da sam bio u firmi kad se to događalo vjerojatno bi i ja pakovo kofere..

na što mislim kada kažem da ima deficita radne snage, infobip traži na godišnjoj razini 300 zaposlenika, ako godišnje toliko izađe s fera, što je sa ostalim firmama (infobip nije jedini koji traži toliko ljudi)..

Poruka je uređivana zadnji put sri 23.3.2022 11:57 (LUNAT1C).
15 godina
neaktivan
ZaliazniMacan kaže...
neutrino kaže...
LUNAT1C kaže...

Ovo je sve točno i šire primjenjivo na bilo koji privatni posao u rh.  S značajnim razlikom zagreb ima 4 do 5 puta stanovnika nego recimo split pa je mnogo lakše nešto otvoriti pokrenuti jer imaš potencijalnih klijenata vise... Ili tražiš potencijalnih partnera za neku agenciju ali sretno jer smo preskupi za to i to lagano migrira istočnije bugarska rumunjska srbija čak turska i grčka... 

Nama uvik ostaje turizam uber i konzum...

Ne želiš domaće klijente, jer je to put u propast.

Nije istina da smo preskupi. Developer u Zagrebu koji ima 12k neto firmu košta €33600 godišnje. To je doslovno ništa. Upravo zbog te jeftinoće LUNAT1C-ov šef vozi S klasu. Za svakog čovjeka je naplatio Mercedesu barem 70k eura godišnje. Ako je projekt trajao godinu dana, od te love je njemu ostalo preko 200k eura. LUNAT1C spominje vrijednost projekta od 1.2M GBP, računaj koliko su ljudi u RH jeftini. Eldorado za vlasnike IT firmi koji su uspjeli naći klijenta vani.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice