QBASIC- pomoc pri zadatku za takmicenje

poruka: 2
|
čitano: 1.493
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
neaktivan
QBASIC- pomoc pri zadatku za takmicenje

Dobar dan! Za jedan mjesec imam opcinsko takmicenje iz programiranja u QBASIC-u. Znam, znam... QBASIC koristim samo za takmicenje jer nasa skola podrzava jedino taj jezik na takmicenju. Imam problem oko jednog zadatka koji ne mogu rijesiti pa bi volio da mi rjesite pa da analiziram i zapamtim. Hvala unaprijed!

Tekst zadatka:

Napraviti program koji sa tastature učitava cijele brojeve sve dok se ne unese
broj 0 ili dok zbir unesenih brojeva ne pređe 100. Unosi se jedan broj po liniji,
tj. nakon unosa broja korisnik treba da pritisne enter. Program na kraju treba da
ispiše zbir unesenih brojeva.

Primjer 1:
Unesi cijeli broj (0 za kraj): 3
Unesi cijeli broj (0 za kraj): 48
Unesi cijeli broj (0 za kraj): -15
Unesi cijeli broj (0 za kraj): 2
Unesi cijeli broj (0 za kraj): 0
Zbir unesenih brojeva: 38

Primjer 2:
Unesi cijeli broj (0 za kraj): 45
Unesi cijeli broj (0 za kraj): 55
Unesi cijeli broj (0 za kraj): 1
Zbir unesenih brojeva: 101

Kebab
Poruka je uređivana zadnji put čet 22.2.2018 21:49 (kenomax).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Re: QBASIC- pomoc pri zadatku za takmicenje

-gdje je zapelo?

input.. do while/until, a=a+i.. if i=0 or a>100, to je skoro dovoljno za zadatak uz par 'stilskih' dodataka ili inkey umjesto input itd..

započni ovako (namjerno loš kod)

zbrajaj:

input i

a=a+i

goto zbrajaj

.. i kad vidiš što-kako radi, popravi, dodaj uvjete, izlaz itd. (goto je vjerojatno najprljaviji način, gornja petlja će se izvršavati do break ili errora koji će se desiti kad nedefinirana varijabla pređe single vrijednost bez dim naredbe... cca 32000+)

ubaciš nakon inputa .. if i = 0 then.. može npr stop/end

if a>100 then..

ako koristiš uvjetnu petlju, do-while, postaviš taj uvjet ili u petlji exit do, kao i ostalo što treba ispisvati na ekranu, dimenzioniranje variabli i sl.

btw, primjer je skoro identičan za sve programske jezike, razlika može biti samo u sintaksi ili fleksibilnosti npr qbasic dozvoljava korištenje varijabli bez deklaracije-inicijalizacije ili sintaxa u samom pisanju, ali to su nevažne razlike u nijansama. Primjer je prelagan za veću pomoć. -ne trudi se zapamtiti ga, nego razmišljaj, korisrti start-stop/break (F5-F6..) i iteriraj red po red kako se izvršava (u debuggeru), tek tad počinješ razumijevati programski kod a tad je sve lako-isto..

Kad napraviš kod koji će raditi zadano, počni ga uređivati, optimizirati, ukrašavati.. boju texta, poziciju na ekranu.. npr locate, beep za nedozvoljen unos (slova) itd..

edit, .. verzija 2.0 može biti rudimentarni calculator, možeš dozvoliti npr unos 100 brojeva, ispisati ih sve nakon unosa, statistički prikazati koji broj je najviše puta unešen, umnožak ili bilo što što ti padne na pamet s brojevima.

početak svakog programa bi trebao biti CLS, kraj slično, s nekom odjavnom porukom, može i neki zvuk.. za text mod, možeš koristiti text-grafiku/charset s linijama-tablica.. da to na nešto liči.

(npr ╚ ╦ ╝ ╠ ═ ╣ ╩ ╬  )

.. jer nije cilj riješiti više ovakvih (banalnih) zadataka, nego ih iskoristiti za učenje-vježbu i nešto više od 'samo da radi'.. tj. to je za one koji žele 2-prolaznu ocjenu..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pet 23.2.2018 0:54 (ihush).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice