Izrada aplikacije sa ulicama

poruka: 7
|
čitano: 3.487
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan

Najme odma u startu  da se razumijemo,imam 29 godina i smatram  da sam prestar(i preglup) da bi se bacio u programiranje  .Probao sam u Blooddev++ nešto i tako, čak sam i dosta savladao(Hello World :) i te fore),

al sam shvatio da uz svu volju čovjek treba počet s tim najkasnije oko 17 godine  , jel kolko sam skužio ,onaj koji kaze da je savršen programer ili laže ili nezna šta priča, to je grana koju cijeli život učiš i umreš neuk...          

No ajd sad na moj problem, ako ima čovjeka dobra srca da mi složi kostur il bar da mi pojasni kako i šta, a  ja ču odraditi svo upisivanje..

Najme o čem je riječ.

Radim u jednoj kurirskoj službi na sortingu pošiljaka , znači Zagreb je podijeljen na recimo 14 zona i svaka zona je dodjeljena jednom dostavljaču, recimo Ivo Ivić vozi cijelu Trešnjavku, Trešnjavka ima 300 ulica sa različitim nazivima, a moj tim dobije 3000 pošiljaka(za cijeli Zagreb) svako jutro i to bi se teoretski trebalo rasortirati u 2 sata, e sad, ja sam popamtio oko 80 % ulica u ZG, no s obzirom da je posao stresan  ljudi masovno daju otkaze, pa dobivam novajlije koji neznaju 3 ulice u ZG,treba mi 4 mjeseca da ga naučim da popamti i onda da otkaz, ono živi košmar.

Pa mi je palo na pamet recimo mali prozorčic sa dva polja , u prvo bi se polje upisivao naziv ulice, a drugo polje bi automatski izbacilo  ime dostavljača koji je zadužen za taj teren..

Isto tako s obzirom da dostavljači često daju otkaz, da se može promjeniti samo ime dostavljaču, a tereni ostanu isti.

Dal več ima takva i/ili slična aplikacija.

Dali je tako nešto komplicirano, bi li to mogao ja sam odraditi i ako da uz koje programe,

Isto tako mi je bitno da je program što jednostavniji jel ce ga koristit djelatnici ko i nisu sa ti na racunalima...

Stavio sam Att. da od prilike vidite o čem se radi...

otprilike kako sam ja to zamislio otprilike kako sam ja to zamislio
Poruka je uređivana zadnji put sub 26.9.2009 3:48 (subabuse).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Izrada aplikacije sa ulicama

Treba ti baza podataka(sql ili koja druga besplatna)...asp.net ili? Zatim aplikacija koja sve to povezuje s bazom....znači radnici ,i ulice za koju je taj radnik zadužen i jednostvnim upitom koji se rješava u bazi podatak dobiješ natrag u aplikaciju svoje rješenje..jezik može biti VB ili C#.Može biti i web servis ili win forma ili web aplikacija ....
Bazu popuniš s imenima  ulica ,radnika ,zaduženja i slično ,ako treba više tablica s relacijama i to bi bilo to.Ja bih koristio asp.net,ado i sql,naravno i C#.
Eto ukratko.A evo ti ukratko i slike aplikacija i koda u petnaest minuta kao bi to izgledalo za web aplikaciju..nadam se da sad imaš ideju o svemu...
Ovo je kostur kostura u kosturu samo jedan od načina!I samo da te demantiram da nije potrebno sa sedamnaest ili deset godina početi,bitan je trud i volja za sve to svladati....treba par godina ,ali vjeruj da je sve u glavi!!!!A ne godinama!

Private
Poruka je uređivana zadnji put sub 26.9.2009 9:18 (Private).
17 godina
protjeran

To možeš napraviti u npr. accessu imaš npr. 4 tablice, jednu tablicu s Ulicama,  ID-Ulice. Drugu s zonama i ID zone, Treću s Dostavljaćima i Četvrtu koja će povezivati ulice i zone. S malo osnovnog znanja SQL-a ne bi trebao biti problem. Jedino ti može biti zaznuto, barem koliko se ja sjećam kada sam radio softver za jednu firmu koja se bavi distribucijom pošiljki prije 6-7godina. To su problemi s starim nazivima ulica, više ulica s istim imenom u istom gradu i različitim nazivima za istu ulicu, npr. Tuđmanova i Franje Tuđmana, a kućni brojevi su priča za sebe. Tada se stvari znatno kompliciraju.

Predpostavljam da imaš ažuriranu bazu s adresnim modelom grada, to bi ti trebalo biti sve što je potrebno za osnovnu funkcionalnost.

Programko http://programko.bloger.hr
16 godina
neaktivan

Drugi su već odgovorili prije mene kako bi to mogao napravit. Meni je eto bilo malo dosadno, pa sam ti to vrlo jednostavno sklepao. Znači upišeš ime ulice, on ti ispiše ime dostavljača.

E sad, nisam napravio nikakav "admin interface", pa ćeš "bazu" morati editirati ručno. Znači radi se o XML datoteci (hm... baš se pitam koliko li će bit sad postova na ovo sa "NEEEEEEEEEEEE, kud baš XML?????" XD), otvoriš je u notepadu, i onda vidiš ovo:

<?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>

<ArrayOfEntry xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance" xmlns:xsd="http://www.w3.org/2001/XMLSchema">

<Entry>

<ulica>Zagrebačka</ulica>

<dostavljac>Pero Perić</dostavljac>

</Entry>

<Entry>

<ulica>Osječka</ulica>

<dostavljac>Marko čćžšđ</dostavljac>

</Entry>

</ArrayOfEntry>

I sad, vrlo jednostavno ti je dodati novi unos. Samo napišeš:

<Entry>

<ulica>!Tu napišeš ime ulice!</ulica>

<dostavljac>!Tu napišeš ime dostavljača!</dostavljac>

</Entry>

Ako želiš određeni unos ukloniti, samo obrišeš sve između odgovarajućih <Entry> tagova. Ako želiš editirati, samo promjeniš što piše i to je to. Najnormalnije spremiš, otvoriš aplikaciju i trebalo bi radit.

E sad, nisam ti napravio nikakav installer, tako da ćeš je sam morati smjetiti. Nađeš neko sigurno mjesto za nju (po mogućnosti ne na desktopu, niti u svom folderu na desktopu, npr. C:\Program Files\Ulice staviš), prebaciš Ulice.exe i database.xml u taj folder, napraviš shortcut na exe i to je to. Znači xml se mora nalaziti u istom folderu kao .exe. 

I to je u biti to. Ako želiš ugodniji rad s bazom, skineš notepad++ i super.

Ovo nije odlična ne-znam-kakava aplikacija, radi čisto ono što si tražio, na najjednostavniji mogući način. Neka ti ovo bude čisto eto tak, "privremeno".

Download link:

http://www.box.net/shared/ntrbfc41bb

Poruka je uređivana zadnji put sub 26.9.2009 13:50 (DragonSoul).

2 1 hvala 1
16 godina
neaktivan

Puno hvala svima, ni sami ne znate koliko ste mi pomogli...

Da, još uvijek imam problem koji je teško riješiti sa starim ulicama ili kad netko napiše na pošiljku D. Cesarića umjesto Dobriše Cesarića i još imam jedan veči problem..

Najme postoji npr. Zinke Kunc u Sesvetama ili Zagrebačka ulica u Dugom Selu, kako to riješiti...

Recimo kad bi se pojavio crveni "!" ili tako nešto na ulicama koje imaju blizance... 

Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
protjeran

Trebaš još jedna tablica s ostalim nazivima za istu ulicu ili taj podatak stavi u tablicu s već postojećim ulicama tako da imaš jednu ulicu s više naziva u istoj tablici, a  ulice s istim imenom u različitim djelovima grada možeš razlikovati poštanskim brojem, i u aplikaciji bi trebao unositi osim imena ulice, i poštanski broj

Programko http://programko.bloger.hr
Poruka je uređivana zadnji put ned 27.9.2009 8:44 (Programko).
16 godina
neaktivan

To sa ulicama koje imaju isto ime a različite dostavljače može i preko ispisa recimo ovako na slikama ,ali ima još načina  ....
EDIT:

Evo napravi se tri tablice,u jednoj ime i prezime i neki serijski broj dostavljača(id)....zatim druga tablica je ime ulica i njezin id zajedno s id-em dostavljača kojem vi date jedinstveni id,naravno ako dobije otkaz zbriše se(ili se upiše samo drugo ime).Treća tablica su područja i svako područe a kako si rekao ima ih 14 ima svoj id i kvart.Sad po tome se sve pronalazi.Na aplikaciji se samo upiše naziv ulice i id područja i ispiše se jednostavno sve što ste tražili ..nema zabune ..a kod onoga D.Cesarića i slično ...to se isto može riješiti kroz kod.
Evo dolje kako bi trebao recimo upit izgledati i ime i prezime tog dostavljača samo za to područje. ...ono što sam samo imenovao lako se pretvori u parametre za upis preko aplikacija.Evo dolje i tri tablice u koje se upisuju podaci..može i preko aplikacija a može se napraviti i ručno...ovo ti je samo goli kostur koji se može detaljno i puno bolje razraditi.Samo prijedlog,a možda bude i boljih eto.

Private
Poruka je uređivana zadnji put ned 27.9.2009 13:06 (Private).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice