Razlika između Intel i5 6200U i i7 6200U

poruka: 4
|
čitano: 3.839
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
offline
Razlika između Intel i5 6200U i i7 6500U

Pozdrav,

 

ne razumijem se baš u procesore, pogotove ove novije generacije koji troše jako malo, a zanima me vaša usporedba ova dva procesora.

Znam da je ta 'U' serija (dosta) slabija u usporedbi s HQ serijom za laptope.

 

Na stranici kažu ovako: 

The Intel Core i7-6500U's clock speed is measured to be 9% faster than the Intel Core i5-6200U.

In terms of cache/smart cache size, the Intel Core i7-6500U has 33% more than the Intel Core i5-6200U does, which means it can access more frequently used data.

Zanima me što točno znači ovo gore te da li se ta razlika stvarno osjeti prilikom korištenja laptopa. Također, mogu li ovi procesori "vrtiti" zahtjevnije programe poput Photoshopa, After Effectsa i Android/Visual Studia?

ZOTAC: Its Time to Play.
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Razlika između Intel i5 6200U i i7 6500U

kad tražiš podatke-specifikacije, gledaš ovako (ostalo je reklama/mišljenje i sl.. ali pravilo, i7 je jači od i5 iste serije, kako god okreneš, nešto sasvim drugo je koji je tebi dovoljan, to ne znaš dok ne probaš a CPU je samo dio platforme, sve je važno koliko RAMa, koji HDD/SSD.. i VGA-GPU, + OS, + soft + sto sitnica. CPU je samo CPU, uspoređuju se iste serije-generacije, kod starijih nije tako jednostavno).

-pitati dali se razlika osjeti? .. osjeti se kad imaš npr SSD, ali nevažno za word&tetris juzere :)

+ više se osjeti razlika na cijeni...

 

edit: ok, vjerojatno te čudi (jer razlike neke bitne nema osim clock..) ima, cache. Kad se rade zahtjevne stvari kao i RAMa, što više-to bolje, u suprotnom, karikirano, bez cachea bi CPU čekao, neovisno koliko je jak... bilo bi beskorisno, upravo zbog tog trenutno najjači imaju npr 30MBcachea.. bez tog bi bio kao F1 s ćelavim gumama, ali na notebooku se to ne bi trebalo osjetiti kao bitna razlika, ni približno kao u cijeni, tj razilku je pametnije potrošiti na SSD/RAM/VGA. Ali, kako god se gleda 'isplativost', jači je jači... i opsi-kritika u kontekstu cijene se razlikuje u npr standardu-plaći.. tako da ničije tuđe mišljenje nije usporedivo s tvojim.. (potrebama).

 

+edit2: svaki CPU može 'vrtiti' (što god to značilo) navedene appse, no koliko brzo te (vjerojatno) znaima.. dovoljno, tj usko grlo će prije biti ostalo navedeno SSD/RAM/GPU jer danas sve koristi CUDA-GPU akceleraciju ili i najjači 'zvjer' PC s nedovoljnom količinom RAMa bi bio (pre)spor, kao i baratanje većim fileovima na SSDu (a tad se razlika osjeti, manji fileovi se keširaju u ramu i razlike 'nema') ... .. itd. Ono što ćeš uvjek uz takve reklamne preporuke pronaći je 'uzmi jači' (pogotovo kad je za biz, plaća firma). Veći problem je što će takav kompletan laptop biti 'jači' tj imat će upravo i ono ostalo ... inače bi samo bio skuplji i (zanemarivo) jači, to sami proizvođači znaju, tako slažu, tad je ukupna razlika vrlo osjetna.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put uto 8.11.2016 11:33 (ihush).
14 godina
neaktivan
offline
Razlika između Intel i5 6200U i i7 6200U

Hvala na detaljnom odgovoru.

 

Pa evo konkretno ove dvije konfiguracije, razlika je što prva ima Core i5 6200U + nVidia GTX 940M, dok druga ima Core i7 6500U, ali bez zasebnog grafičkog čipa.

Oba laptopa imaju SSD umjesto hard diska te 8GB RAM-a. Izuzev grafičkog čipa, koja bi tu bila razlika u pokretanju Android i Visual Studija, Photoshopa etc. ako bih uzeo i7 ili i5? Prema tvom mišljenju, bi li znatno primijetio brži, odnosno sporiji rad s jednim, tj. drugim laptopom?

ZOTAC: Its Time to Play.
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Razlika između Intel i5 6200U i i7 6200U

podjednako... npr koristiti sam Photoshop ili ostatak CS paketa kao Premiere.. tad bi prednost bila jača GPU+CUDA. Za navedeno nema uočljive razlike, odabrao bi i5 ili bi tražio i7 s jačom GPU.

u benchanju osim grafike će prednost imati i7 zbog clocka/cachea no i sam clock je promjenjiv (snižava se po trenutnoj potrebi).

.. ovo je umjetna razlika, da oba CPUa imaju istu oznaku npr i5 bilo bi lakše birati :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put uto 8.11.2016 16:08 (ihush).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice