Phenom II X4 970 ili phenom X6 1055T?

poruka: 203
|
čitano: 23.127
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan

No-brainer. 1055T i nemaš kaj razmišljat. Zohar, Cezar, itomic i ostali su tako tako (a njihovi postovi, ako malo prosurfaš forumom, dokazuju da nekog k znaju). MOje iskustvo - imam 955BE i ok je, no ako renderiram složenije scene u 3DStudioMAXu odem kod frenda koji ima 1055. 6 jezgri je itekako bolje od 4, a postoje mnoge aplikacije koje koriste svih 6 jezgri

Dakle za gaming - svejedno, ali 2 dodatne jezgre će ti dobro doći u nekim "egzotičnim" aplikacijama.

There are no stupid questions, just stupid people
Poruka je uređivana zadnji put ned 3.7.2011 16:21 (073).
Moj PC  
2 0 hvala 0
14 godina

tocno...zaste ne kupit x6 ako je cjenovno skuplji 100kn a nudi iste perfomanse kao quad core ocan na 3.5 ghz...a u posebnim aplikacija koje imaju podrsku za vise od 4 jezgre uradi posao puno brze od quad corea...cf pogoni bolje nego quadcore...mene samo jedna stvar zanima...o kojoj se maticnoj ploci radi kad autor ima ddr2 memu?koja am2+ ploca?

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011 Ne brinite se oko toga što ljudi misle, oni to rijetko rade.

4 1 hvala 0
14 godina
protjeran
Re: Phenom II X4 970 ili phenom X6 1055T?
Ranko Kukumar kaže...

Kao vlasnik X6 1055T procesora mogu reći da te 2 jezgre više čisti marketing i da nedovoljno educirani ljudi (a takvih je hrpetina na ovome forumu, čak i sudjeluju u ovim temama i lupaju TD bezveze, da sad ne navodim imena ali će mi isti vjerovato dati TD odmah) automatski misle više jezgara= Bolje. Glupost totalna. Višejezgrenost je uvjetan pojam i nije nužno da če aplikacija profitirati. Kada su se pojavili pvi dvojezgreni procesori stanje je bilo isto tako; Single Core je i dalje bio dovoljan za sve, a višak jezgara nije donio nikakvu prednost. Tek godinu-godinu i pol od izlaska počele su se pojavljivati aplikacije koje su napisane kako bi što bolje iskoristili veći broj jezgara. Quad Core još gore stanje. Q6600 se pojavio krajem 2006. a tek danas u 2011. godini 4 jezgre postaje nekakva normala. I dalje je danas moguće 90% radnji obavljati i sa 2 jezgre (u što spada i igranje recimo). Jedan E8400, Phenom II X2 550 uz kakav stari ATi HD 4870, nVIDIA GTX 260 gone sve igre na visokim detaljima (DX9/DX10) bez problema ako ne pretjerujemo sa AA filterom i igramo se do neke 1920x1080 rezolucije.

6 jezgri neće donjeti nikakvu prednost u igrama u narednih 4-5 godina, ovo tvrdim svim svojim znanjem, iskustvom što sam ga stekao uz 15-godina bavljenja sa računalom. A kada i dođu takve aplikacije X6 1055T će vrlo slab procesor. Višejezgrenost je vrlo teška stvar programeru. Što više jezgri, teže je napisati aplikaciju koja će određene stvari raspodjeliti po broju jezgara i time da ustvari uopće ikakvo ubrzanje.

Zašto sam uzeo X6? Pa zašto ne uzeti X6 kada je po perfomansama više manje isti X4, i cijena mu ne odudara previše od X4 modela. Te dvije jezgre više dobro dođu u nekim egzotičnim aplikacijama, ali danas za igre, i većinu drugih upotreba nema koristi od 2 jezgre više. Za neki masivni render bi možda dobro došlo. Tako da nemojte lupati čim vidite 2 jezgre više da će automatski ubrzanje biti osjetno.

Ovo što sam boldao je prvo pametno što je netko rekao u cijeloj ovoj raspravi...

14 godina
Ranko Kukumar kaže...

Kao vlasnik X6 1055T procesora mogu reći da te 2 jezgre više čisti marketing i da nedovoljno educirani ljudi (a takvih je hrpetina na ovome forumu, čak i sudjeluju u ovim temama i lupaju TD

Zašto sam uzeo X6? Pa zašto ne uzeti X6 kada je po perfomansama više manje isti X4, i cijena mu ne odudara previše od X4 modela. Te dvije jezgre više dobro dođu u nekim egzotičnim aplikacijama, ali danas za igre, i većinu drugih upotreba nema koristi od 2 jezgre više. Za neki masivni render bi možda dobro došlo. Tako da nemojte lupati čim vidite 2 jezgre više da će automatski ubrzanje biti osjetno.

Neću suditi tvoje  informatičko znanje, ali zar nemisliš možda da je 4-5 godina ogromno razdoblje u infromatici pa da neće aplikacije napredovati po pitanju threadova ?

14 godina
neaktivan
itomic009 kaže...

Neću suditi tvoje  informatičko znanje, ali zar nemisliš možda da je 4-5 godina ogromno razdoblje u infromatici pa da neće aplikacije napredovati po pitanju threadova ?

Hoće aplikacije, ali ne igre. Malo sam se krivo izrazio, sad ću editirati.

Već sada imaš rendera koji profitiraju od čak 8/12 jezgara na serverskim računalima.

I također jako puno ljudi brka multithreading/profitiranje na perfomansama od viška jezgara/itd. Ako igra koristi sve jezgre, to nikako nesmije značiti da profitira na perfomansama.

Sve što sam napisao je moje osobno mišljenje na koje imam pravo po članku 38. Zakona Republike Hrvatske koje jamči slobodu izražavanja misli i osjećaja.
Poruka je uređivana zadnji put ned 3.7.2011 16:27 (Ranko Kukumar).
14 godina

zasto ne imati vise za iste novce...onaj ko to ne zeli je budala...

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011 Ne brinite se oko toga što ljudi misle, oni to rijetko rade.
Poruka je uređivana zadnji put ned 3.7.2011 16:26 (zoharbizo).

1 0 hvala 0
14 godina

Igre neće možda u godinu dvije napredovati osjetno , ali za 4 do 5 godina će svi sadašnji quadovi biti stare kante kao što su sad prvi dula core procersori sa taktom od 2.0 Ghz smeće totalno za današnje igre. Sigurno će i i gre podržavati više threadova kroz godinu dve a kamoli za 5.

14 godina
neaktivan
itomic009 kaže...

Igre neće možda u godinu dvije napredovati osjetno , ali za 4 do 5 godina će svi sadašnji quadovi biti stare kante kao što su sad prvi dula core procersori sa taktom od 2.0 Ghz smeće totalno za današnje igre. Sigurno će i i gre podržavati više threadova kroz godinu dve a kamoli za 5.

Opet ponavljam, jedno je pisanje (programiranje) aplikacije i prilagodba na 2 jezgre, sasvim drugo na 4, a još više na 6. Što povećavaš broj jezgara manje ćeš dobivati ubrzanje.

Sve što sam napisao je moje osobno mišljenje na koje imam pravo po članku 38. Zakona Republike Hrvatske koje jamči slobodu izražavanja misli i osjećaja.
Poruka je uređivana zadnji put ned 3.7.2011 16:30 (Ranko Kukumar).
14 godina
protjeran
Ranko Kukumar kaže...
itomic009 kaže...

Hoće aplikacije, ali ne igre. Malo sam se krivo izrazio, sad ću editirati.

Već sada imaš rendera koji profitiraju od čak 8/12 jezgara na serverskim računalima.

Tu nisi u pravu da igre neće profitirati iz dodatnih jezgri, danas se itekako u nekim naslovima osjeti razlika između 2 ili 4 jezgre. Ovdje na forumu je netko napravio čak i review o tome kolika je ustvari razlika između 2, 3 ili 4 jezgre u igrama i razlika se osjetila. Nemogu se točno sjetiti imena teme ali probat ću je naći pa ću postati

14 godina

uloga dodatnih jezgri u igrama?rasterecivanje procesora i stabilniji fps...to je glavna uloga...

1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Volume kaže...

Tu nisi u pravu da igre neće profitirati iz dodatnih jezgri, danas se itekako u nekim naslovima osjeti razlika između 2 ili 4 jezgre. Ovdje na forumu je netko napravio čak i review o tome kolika je ustvari razlika između 2, 3 ili 4 jezgre u igrama i razlika se osjetila. Nemogu se točno sjetiti imena teme ali probat ću je naći pa ću postati

Ovdje nitko ne govori od 2 vs 4, nego 4 vs 6. Ja sam rekao da igre neće bitno profitirati sa 6 jezgara u odnosu na 4.

14 godina
neaktivan
zoharbizo kaže...

uloga dodatnih jezgri u igrama?rasterecivanje procesora i stabilniji fps...to je glavna uloga...

Krivo. Prosječan, kao i minimalan FPS najviše uvjetuje grafička kartica, nikako procesor. Rastereti je druga stvar.

14 godina
protjeran
Ranko Kukumar kaže...
Volume kaže...

Ovdje nitko ne govori od 2 vs 4, nego 4 vs 6. Ja sam rekao da igre neće bitno profitirati sa 6 jezgara u odnosu na 4.

Da ali se isto tako prije godinu dana govorilo da igre neće iskorištavati više od 2 jezgre dosta vrimena pa se na kraju to puno brže promijenilo. Evo teme

14 godina
Ranko Kukumar kaže...
zoharbizo kaže...

Krivo. Prosječan, kao i minimalan FPS najviše uvjetuje grafička kartica, nikako procesor. Rastereti je druga stvar.

odakle ti ta glupost...probaj igrat na dualcore procesoru na 4 ghz i quadu na 2.5 ghz i na quadu ces uvik imat stabilniji fps...dualcore nije sposoban upogonit danasnje grafe u potpunosti...pricam o mainstream i highend grafama...mislim na framedropove ne na min fps...

Poruka je uređivana zadnji put ned 3.7.2011 16:35 (zoharbizo).
14 godina
neaktivan
Volume kaže...

Da ali se isto tako prije godinu dana govorilo da igre neće iskorištavati više od 2 jezgre dosta vrimena pa se na kraju to puno brže promijenilo. Evo teme

To se govorilo prije 5 godina kada je prvi Q6600 izašao. Eto, tek negdje 2010./2011. počinje profitirati, iako je i dalje Q6600 danas dosta slab CPU. A bio je vrh ponude u svoje vrijeme, što se nemože reći za današnji X6 1055T (i7 980X je vrh 6-jezgrene ponude i njegove iteracije).

14 godina
neaktivan
zoharbizo kaže...

odakle ti ta glupost...probaj igrat na dualcore procesoru na 4 ghz i quadu na 2.5 ghz i na quadu ces uvik imat stabilniji fps...dualcore nije sposoban upogonit danasnje grafe u potpunosti...pricam o mainstream i highend grafama...

Čitati malo bolje i misliti.

Jedno je kada procesor postaje kočnica (Stavi GTX 580 na AMD X2 i neće raditi dobro) a jedno je kada je i jedan prosječan 4-jezgreni CPU dovoljan za grafičku karticu. I onda umjesto toga ubaci 6-jezgreni i   nema razlike. Zašto onda ne dobijem stabilniji fps???

14 godina

tek 2013...2014 ce hexa core bit iskoristen u igrama...

0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
Ranko Kukumar kaže...
Volume kaže...

To se govorilo prije 5 godina kada je prvi Q6600 izašao. Eto, tek negdje 2010./2011. počinje profitirati, iako je i dalje Q6600 danas dosta slab CPU. A bio je vrh ponude u svoje vrijeme, što se nemože reći za današnji X6 1055T (i7 980X je vrh 6-jezgrene ponude i njegove iteracije).

Stari nisi u pravu, 4-5 godina je ogromno vremensko razdoblje u ovakvoj industriji  stvari se mijenjaju punoooo brže...

14 godina
neaktivan
Romano kaže...

Sta ce ti 1055t?! Ionako nijedna aplikacija ne koristi 6 jezgri,a osim toga ima samo 6 mb cache memorije.A kad se uopce pojavi neka aplikacija koja ce koristiti toliko jezgri,to ce biti najjadniji procesor

Jel ovaj post napisan 2009. ????

I drugo pitanje, kad se pojave aplikacije koje koriste toliko jezgri ({#}) kakav ce tada biti x4 970 kojeg mu sad preporucavas?

14 godina
Ranko Kukumar kaže...
zoharbizo kaže...

odakle ti ta glupost...probaj igrat na dualcore procesoru na 4 ghz i quadu na 2.5 ghz i na quadu ces uvik imat stabilniji fps...dualcore nije sposoban upogonit danasnje grafe u potpunosti...pricam o mainstream i highend grafama...

Jedno je kada procesor postaje kočnica (Stavi GTX 580 na AMD X2 i neće raditi dobro) a jedno je kada je i jedan prosječan 4-jezgreni CPU dovoljan za grafičku karticu. I onda umjesto toga ubaci 6-jezgreni i   nema razlike. Zašto onda ne dobijem stabilniji fps???

jer igra nije programirana za hexa core nego quad...a sad ti stavi 2x 6970 na 955be i na 1055t pa ces vidit ko ce dat stabilnij fps i vise fpsova...

14 godina
neaktivan

Danas gotovo sve igre koriste 6 jezgri. Barem kod mene. I 5. i 6. jezgra su opterečene, znači koristi ih.

zoharbizo kaže...

jer igra nije programirana za hexa core nego quad...a sad ti stavi 2x 6970 na 955be i na 1055t pa ces vidit ko ce dat stabilnij fps i vise fpsova...

I misliš da je jednako lako paralizirati nešto kao što je jednako sa 1 jezgre na drugu??

Multi GPU je druga stvar. 2x GPU-a u pitanju i dvostruke sabirnice.

Poruka je uređivana zadnji put ned 3.7.2011 16:40 (Ranko Kukumar).

0 0 hvala 0
14 godina

pardon ne koriste ih igre nego grafe traze soka da bi dale svoj max...tu je razlika...

0 2 hvala 0
14 godina
neaktivan
zoharbizo kaže...

pardon ne koriste ih igre nego grafe traze soka da bi dale svoj max...tu je razlika...

Baš me zanima zašto onda jedna GTX 470 ne profitira prelaskom sa X4 970 na X6 1055T. Jer i 5. i 6. jezgra su opterećene.

14 godina

kako nezelis shvatit...970be nju iskoristi kao i 1055t...al kad je u pitanju cf ili sli nedvojebno je bolji izbor 1055t...

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Romano kaže...

Postao sliku sa 990x koji ima 12 mb cache memorije,a tema je da li je bolji phenom II sa 4 ili 6 jezgri koji imaju istu kolicinu cache memorije.I sta si ti sad uopce dokazao na mojoj tvrdnji? Da se malo pohvalis kako ti imas extreme procesor ? Daj se upucaj čobane.

Ako se vec pavite pametni onda neka uzme onu seriju phenom procesora sto uopce nemaju cache memorije.Kostaju 400-500 kn. Ionako mu nije potrebna,jel tako?

Post je bio odgovor na tvoju idiotariju da aplikacije ne iskoristavaju 6 jezgri i pitanje da se navedu te aplikacije cobane.

Nadalje, cobane, od aplikacija koje ja koristim velika vecina koristi onoliko jezgri koliko im das. Cemu po tvom misljenju sluze dual i multi CPU sustavi?

14 godina

LJudi, malo se brkaju pojmovi i infromacije. Ljudi malo očito iz nerazumjevanja imaju kriva očekivanja. Nemože Hexa core biti jači točno 50% od quada iako ima 50% više jezgara. Neskalira to tako savršeno ! Kroz koju godinu će možda i biti kao što recimo u dobrom dijelu današnjih igara neki quadovi imaju gotovo dvostruko bolji broj framova nego nekad moćni dual core procesori. Vjerojatno će biti tako i sa hexa i octa core procesorima pored sadašnjeg quada ( iako recimo teško da će biti dvostruiko moćniji od i5 2500 procesora ). Znači da sumiram stanje stvari. Više jezgara je svakako bolje u teoriji, a to će se sve više početi odražavati i u praksi. Uzimajući u obzir da hexa core nije puno skuplji od quada ga čini dobrom kupovinom.

Poruka je uređivana zadnji put ned 3.7.2011 16:52 (itomic009).
16 godina
protjeran
Romano kaže...
zoharbizo kaže...
Romano kaže...

Sta ce ti 1055t?! Ionako nijedna aplikacija ne koristi 6 jezgri,a osim toga ima samo 6 mb cache memorije.A kad se uopce pojavi neka aplikacija koja ce koristiti toliko jezgri,to ce biti najjadniji procesor

ne pricaj gluposti...odlican procesor za te novce...3 mb l2 cachea i jos 6 l3 cachea...ukupno 9mb...bez dizanja napona ide do 3.5 ghz...i ima aplikacija koje koriste 6 jezgri...a isto tako ce taj isti procesor bolje upogonit jedan cf bolje nego 970-tka

Ja pricam gluposti ? Decko,prvo se educiraj ,a onda nekome reci da prica gluposti. A tebi ako smeta sto ti vrijedjam procesor,oda se ispricavam ako se isti uvrijedio. I dalje stoji tvrdnja da je bolje uzeti x4 BE jer ima vise cache memorije po jezgri i otkljucan mnozitelj.A ti nam navedi koje to aplikacije upotrebljavaju 6 jezgri.

L1 Cache Size (KB)128L1 Cache Count6L2 Cache Size (KB)512L2 Cache Count6L3 Cache Size (KB)6144

sjecam se jos dok si srao po Athlon x4 620 

da ima premalo memorije ,a sada taj proc rastura za te novce 

cim veci takt to se manje memorije koristi  i 6mb mu je cisto dovoljno

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
14 godina
neaktivan
Ranko Kukumar kaže...
zoharbizo kaže...

Postoje igre koje se najvise oslanjaju na GPU a postoje i one kojima je CPU jako bitan. Cak je i Oblivion mogao koristiti 5 jezgri ili threadova a Dirt do 8.

14 godina
neaktivan
zoharbizo kaže...

kako nezelis shvatit...970be nju iskoristi kao i 1055t...al kad je u pitanju cf ili sli nedvojebno je bolji izbor 1055t...

SLi i CF su drugi svijet. To je sistem povezivanja više kartica i samim time veće je opterećenje na glavnom procesoru jer se između ostaloga i koriste 2x PCI-Ex sabirnice i puno više izliskuje CPU radnji za funkcjoniranje u igri.

Nije uopće da ne želim shvatiti, nego ti objašnjavam neke stvari da shvatiš logički. Vidim tomić lagano shvaća neke sitnice, vrlo pohvalno ;). I uhvatili ste se toga ko da su igre CPU-oriented aplikacije.

BlueMax kaže...

Postoje igre koje se najvise oslanjaju na GPU a postoje i one kojima je CPU jako bitan. Cak je i Oblivion mogao koristiti 5 jezgri ili threadova a Dirt do 8.

Točno, ali nemožeš reći da jedan Oblivion neradi dobro sa 4 jezgre kao ni Dirt.

Poruka je uređivana zadnji put ned 3.7.2011 16:48 (Ranko Kukumar).
14 godina

evo zakljucak...1055t i 970 be daju jednake rezultate u quad core podrzanima aplikacijama...u hexa core aplikacijama 970tka nema sta trazit...ukratko 1055t je isplativiji...a sta se tice njegova takta on ide na 3.5 ghz bez diranja napona...a sitno je skuplji...

2 0 hvala 1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice