evo da se prijavim.....
na mojoj šrot ploči se izredalo: 4 procesora.... 4 kita memorija....4 grafičke +2 igp....3 nvme diska+Xsata.... 2 napajanja.... i dvije wifi mrežne....
jedino je zvučna ostala ista....
kao što sam i rekao... debela manjina
sad odi na temu rajzena u vrijeme kad je krenulo ludilo sa 5600x i vidi koliko ih je ostalo na staroj 3xx ploči poput tebe
i to ovdje na forumu gdje je ta mantra o dugovječnosti amd matičnih sveto pismo - iznenadit ćeš se koliko je kolega prešlo sa 3xx ploča na 5xx kad su uzimali 5600x
a što je tek izvan kruga entuzijasta, masa njih koji su uzimali 2600 na 3xx ploči ili 3600x na 4xx ploči na tome su i ostali idućih pet godina najmanje
a onda kad su mijenjali, mijenjala se i matična i to baš zbog zastarjelih pcie ili usb standarda ili problema s memorijom koje su imale prve ploče
EDIT
da se razumijemo, u potpunosti podržavam dugovječnost matičnih ploča
u mojem primjeru bilo bi super da mogu zadržati asus tuf b560m-plus i samo u nju ubaciti 14600k, pogotovo sad kad ionako zadržavam ram
više manje još uvijek podržava sve što trebam, al eto, moram uz proc uzet i ploču
Iskreno ne mislim da je šačica ljudi na HR tech entuzijast forumu relevantna. Šačica ljudi kupuje iz godine u godinu novu Samsung ultru jer im je teško promijeniti bateriju,a zapravo kupuju gotovo identični uređaj.
Činjenica da je AMD s AM4 platformom uspio razj*ebati monopol intela, a nadogradljivost sa 1xxx na 5xxx je objektivno veliki faktor ljudima koji važu 10 eura plus minus za kupovinu komponenata.
Nisu procesori na AM4 bili bolji od intelovih, ali pristupačnost i kompatibilnost te uvelike i underdog mentalitet su doveli do toga da AM4 bude MVP. Bilo je nekom neukom lakše sa informacijom "kojigod ryzen kupiš, paše na sve ploče i obrnuto", dok sa Intelom pazi koje su generacije blabla.
Naravno nisu svi, ali se ne slažem s tobom da je to zanemariv broj ljudi, upgradeability za AM4 je dandanas izražen kao plus, zato se i hukta priča o nekom 5850x3d, zato izlaze 2025e procesori (5500x3d) za "mrtvu" platformu. I taj procesor će netko ugraditi na 10 godina staru matičnu.
Kako je to irelevantno?

, no i dalje u vecini testova ce izgubiti od 9800x3d na tim kamenim rezolucijama, no svi gledaju perfomanse na stocku za lokalnog đuzera.
!

scion of the storm

odvali si me.Prebaci se na nj samo u bf6 radi min fps.