Opća rasprava o procesorima (CPU) izdvojena tema

poruka: 2.040
|
čitano: 488.523
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
Re: Opća rasprava o procesorima (CPU)
picajzla0707 kaže...
ushirlo kaže...

evo da se prijavim.....

na mojoj šrot ploči se izredalo: 4 procesora.... 4 kita memorija....4 grafičke +2 igp....3 nvme diska+Xsata.... 2 napajanja.... i dvije wifi mrežne....

jedino je zvučna ostala ista....

kao što sam i rekao... debela manjina

sad odi na temu rajzena u vrijeme kad je krenulo ludilo sa 5600x i vidi koliko ih je ostalo na staroj 3xx ploči poput tebe

i to ovdje na forumu gdje je ta mantra o dugovječnosti amd matičnih sveto pismo - iznenadit ćeš se koliko je kolega prešlo sa 3xx ploča na 5xx kad su uzimali 5600x

a što je tek izvan kruga entuzijasta, masa njih koji su uzimali 2600 na 3xx ploči ili 3600x na 4xx ploči na tome su i ostali idućih pet godina najmanje

a onda kad su mijenjali, mijenjala se i matična i to baš zbog zastarjelih pcie ili usb standarda ili problema s memorijom koje su imale prve ploče

EDIT

da se razumijemo, u potpunosti podržavam dugovječnost matičnih ploča

u mojem primjeru bilo bi super da mogu zadržati asus tuf b560m-plus i samo u nju ubaciti 14600k, pogotovo sad kad ionako zadržavam ram 

više manje još uvijek podržava sve što trebam, al eto, moram uz proc uzet i ploču

Iskreno ne mislim da je šačica ljudi na HR tech entuzijast forumu relevantna. Šačica ljudi kupuje iz godine u godinu novu Samsung ultru jer im je teško promijeniti bateriju,a zapravo kupuju gotovo identični uređaj.

Činjenica da je AMD s AM4 platformom uspio razj*ebati monopol intela, a nadogradljivost sa 1xxx na 5xxx je objektivno veliki faktor ljudima koji važu 10 eura plus minus za kupovinu komponenata. 

Nisu procesori na AM4 bili bolji od intelovih, ali pristupačnost i kompatibilnost te uvelike i underdog mentalitet su doveli do toga da AM4 bude MVP. Bilo je nekom neukom lakše sa informacijom "kojigod ryzen kupiš, paše na sve ploče i obrnuto", dok sa Intelom pazi koje su generacije blabla.

Naravno nisu svi, ali se ne slažem s tobom da je to zanemariv broj ljudi, upgradeability za AM4 je dandanas izražen kao plus, zato se i hukta priča o nekom 5850x3d, zato izlaze 2025e procesori (5500x3d) za "mrtvu" platformu. I taj procesor će netko ugraditi na 10 godina staru matičnu.

Kako je to irelevantno?

14 godina
Opća rasprava o procesorima (CPU)

I5 14600k je dugovjecan kao 2 AMD ryzena socketa am4 i am5. 
14600k ddr4 3200mhz = 5500x3d

14600k ddr4 3600mhz = 5700x3d 

sa tuniranim 3800mhz  > 7500f/7700x

i5 14600k sa 6400mhz = Ryzen 9700x

i5 14600k sa 7200mhz = 7800x3d 

Znaci jedan procesor konkurentan za cijeli amd lineup sve zavisi od ploce i rama, zato mu i je cijena skocila na 250e u zadnjih mjesec dana jer am4 X3D ne mozes naci. 

Po meni ako se kupuje nov PC sa ovim cijenama radne memorije. 
i5 14600k, b760m i 32gb 3600 bdie ( 230e + 110e + 140e) 480e

7500f, b650 hdv i 32gb ddr5 ( 130e + 100e + 300e) 530e

5700x3d,b550m 32gb 3600mhz ( 220e+100e+ 140e) 460e 

Ako se kupuje jace onda samo am5 x3d kao 7800x3d ili 9800x3d. 

Moj PC  
3 5 hvala 0
12 godina
MGloc kaže...

I5 14600k je dugovjecan kao 2 AMD ryzena socketa am4 i am5. 
14600k ddr4 3200mhz = 5500x3d

14600k ddr4 3600mhz = 5700x3d 

sa tuniranim 3800mhz  > 7500f/7700x

i5 14600k sa 6400mhz = Ryzen 9700x

Znaci jedan procesor konkurentan za cijeli amd lineup sve zavisi od ploce i rama, zato mu i je cijena skocila na 250e u zadnjih mjesec dana jer am4 X3D ne mozes naci. 

Po meni ako se kupuje nov PC sa ovim cijenama radne memorije. 
i5 14600k, b760m i 32gb 3600 bdie ( 230e + 110e + 140e) 480e

7500f, b650 hdv i 32gb ddr5 ( 130e + 100e + 300e) 530e

5700x3d,b550m 32gb 3600mhz ( 220e+100e+ 140e) 460e 

Ako se kupuje jace onda samo am5 x3d kao 7800x3d ili 9800x3d. 

Osim ako su u pitanju kompetitive fps igre sa velikim fpsom (znaci najpopularnije igre na steamu), onda je 7800x3d>14900k cak i na 1440p/low. A 14gen je skocila cijena jer se vise ne proizvodi tak da je normalno da je cijena veca nego prije kad su nonstop dolazili na police i oni su se kupovali (naspram ultre sada).

17 godina
hahhaajaads kaže...

A 14gen je skocila cijena jer se vise ne proizvodi tak da je normalno da je cijena veca nego prije kad su nonstop dolazili na police i oni su se kupovali (naspram ultre sada).

Brijem da je njima skocila cijena zato jer je to zadnji upgrade na Intelu koji mozes napraviti ako imas jos uvijek DDR4 memoriju jer je trenutno zbog suludih cijena memorije prelazak sa DDR4 platforme na DDR5 strasno skup.

Isto kako ekipa koja je na AM4 i zeli napraviti neki upgrade zaziva AMD da ponovo vrate 5800X3D da mogu napraviti upgrade sa DDR4 memorijom koju imaju jer ime je preskupo raditi upgrade na DDR5 platformu.

Bolje šutjeti i biti smatran glupim, nego progovoriti i otkloniti svaku sumnju.
17 godina

Grok kaže da se na 1 AMD CPU proda 0,6 ploča, a na 1 Intel CPU 1,1 ploča

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

I5 14600k sa ddr4 se plasira medu najnovije i najaktualnije am5 procesore kao 9600x,9700x,7800x3d. slika dolje.

i9 14900K je totalno ne efikasan za gaming, to je i stjepanj shvatio

Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
MGloc kaže...

I5 14600k sa ddr4 se plasira medu najnovije i najaktualnije am5 procesore kao 9600x,9700x,7800x3d. slika dolje.

Ili stavi link na test, ili snipaj sliku tako da se vidi što uopće prikazuje

17 godina
MGloc kaže...

Nije to baš tako ipak je to i5 jer da je to tako onda bi mu cijena bila duplo veča ili 7800x3d duplo manja. Dolje slike test sa 7200 ram. Gdje igre vole keš razlika je 25%. Ja i ti testirali bf6 tvoj tweakan ram sa i5 14600 moje stock razlika 10% ali sad sa jačim gpu oko 20% iako je 1080p low.

ram+6000 ram+6000
DarthMarkus kaže... Normalno da radi fluidnio kad ti fali pol galaksije hehe
Poruka je uređivana zadnji put jučer u 12:44 (dery).
5 godina
MGloc kaže...

Efikasan je ako mu pogasi 789 jezgri i nafrljis na 6ghz skupa s ramima, no i dalje u vecini testova ce izgubiti od 9800x3d na tim kamenim rezolucijama, no svi gledaju perfomanse na stocku za lokalnog đuzera.
Mislim da ta borba 10nm vs 4nm zaista vise nema smisla u 2026, cekamo novog pravog plavog nasljednika no tek 2027!

16 godina

Kojih 10 nm, pa zadnja serija je štancana na TSMC 3nm pa opet šipak za gamere 

Moj PC  
1 1 hvala 0
12 godina
forumaš kaže...

Kojih 10 nm, pa zadnja serija je štancana na TSMC 3nm pa opet šipak za gamere 

Da, zanimljivo, bas pise "TSMC N3B" znaci 3nm a opet su uspjeli bit dosta losiji naspram 14gen 10nm.

16 godina

Oni ak ne naprave nuklearni reaktor niš od performansi, još treba i zatezati i čekat da degradira.

Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
Boris grozni kaže...
MGloc kaže...

Efikasan je ako mu pogasi 789 jezgri i nafrljis na 6ghz skupa s ramima, no i dalje u vecini testova ce izgubiti od 9800x3d na tim kamenim rezolucijama, no svi gledaju perfomanse na stocku za lokalnog đuzera.
Mislim da ta borba 10nm vs 4nm zaista vise nema smisla u 2026, cekamo novog pravog plavog nasljednika no tek 2027!

Ajajaja Boris Boris 3nm naspram 4nm. Intel niža litografija niže perf. logično ide to naprijed. Ti jedini vidiš napredak nemoj da te opet dijagnosticiram. Jedini napredak jest efikasnost i nema degradacije ali to je veliki odmak za intela. Ti spominješ kameno doba testiranja na rezi 1080p dok si ti ostao na 10nm kameno doba zapravo.

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 14:59 (dery).
12 godina
maks0806 kaže...

Činjenica da je AMD s AM4 platformom uspio razj*ebati monopol intela, a nadogradljivost sa 1xxx na 5xxx je objektivno veliki faktor ljudima koji važu 10 eura plus minus za kupovinu komponenata. 

Nisu procesori na AM4 bili bolji od intelovih, ali pristupačnost i kompatibilnost te uvelike i underdog mentalitet su doveli do toga da AM4 bude MVP. Bilo je nekom neukom lakše sa informacijom "kojigod ryzen kupiš, paše na sve ploče i obrnuto", dok sa Intelom pazi koje su generacije blabla.

Naravno nisu svi, ali se ne slažem s tobom da je to zanemariv broj ljudi, upgradeability za AM4 je dandanas izražen kao plus, zato se i hukta priča o nekom 5850x3d, zato izlaze 2025e procesori (5500x3d) za "mrtvu" platformu. I taj procesor će netko ugraditi na 10 godina staru matičnu.

Kako je to irelevantno?

prvo i osnovno intel je razjebao sam sebe, da nije zapeo na 14nm, pa na 10nm tolike godine, amd niti blizu ne bi uspio napraviti ono što je napravio s rajzenom

ali to je duže vremena bila pozitivna stvar dfa se makne skoro pa monopol intela

am4 je bila platforma koja je za relativno malu lovu davala puno, sve dok amd nije zajašio na vlakić zvan 'najbolji gejming procesor', pa je mid range 5600x dosegao i 3000kn po komadu, što je bila povijesno najviša cijena mid range procesora, čime je am4 prestao biti mvp, a postao je ono što je intel prije toga isuravao sa 7700k i drugima - politika 'najbolje košta', odnosno ciganluk

dandanas je am4 tu gdje jest najviše zato jer je ovakva situacija sa ramom, isto kao i kod intela s druge strane 14 serija koja još uvijek podržava ddr4

i da, ništa od toga ne znači da je dugovječnost matičnih ploča išta značajnija za širi krug ljudi, sad nešto više jest, ali isključivo radi ove specifične katastrofalne situacije sa ramom

13 godina
picajzla0707 kaže...

kao što sam i rekao... debela manjina

sad odi na temu rajzena u vrijeme kad je krenulo ludilo sa 5600x i vidi koliko ih je ostalo na staroj 3xx ploči poput tebe

i to ovdje na forumu gdje je ta mantra o dugovječnosti amd matičnih sveto pismo - iznenadit ćeš se koliko je kolega prešlo sa 3xx ploča na 5xx kad su uzimali 5600x

Nisi u pravu nikako, upravo mi na forumu smo ta manjina, većina su ti ljudi kojima su PC-evi zadnja rupa na svirali i kad im opet dođe želja da nešto igraju i žele nadograditi PC zbog toga gledaju da prođu što jeftiniji i da ne mjenjaju ono što ne moraju, dakle ako ne moraju mjenjati napajanje neće mjenjati napajanje bez obzira što je već starije, ako ne moraju mjenjat kućište zbog dužine nove grafe iako je staro, ružno i ima 5.25" bay za optiku neće ga mjenjati i ako ne moraju mjenjat ploču zbog novog procesora neće ju mjenjati.
Prošle godine me kolega pitao šta da uzme da si osposobi PC da vrti novije igre i imao staru AM4 kantu upravo ovako nešto što se ovdje sada spominje - R5 1600X, B350 Gaming Plus, 2x8GB DDR4 i GTX1070. 
Zadnji BIOS na ploču, unutra R5 5600 i RX7800XT i fino se igra.

Drugo smo mi koji realno mjenjamo i nadograđujemo iako u 90% slučajeva ni ne trebamo.

Jebiga ako odeš u temu za smartphone isto ćeš vijdeti da ljudi stalno mjenjaju mobitele pa ćeš reći kako to većina radi a realnost je opet da većina mjenja tek kad dotraju - baterija se skroz osuši, mobitel krene štekat, pokvari se, razbije se i slično. 

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 17:11 (ibme74).
13 godina

Odlicni i kvalitetni postovi ibme74  i picajzla0707, veseli me argumentirana rasprava.

Ovaj put se se vise slazem s 74.-kom, i zato se javljam.

Sritan petak svima koji slave vikend.

Lps 

scion of the storm
Moj PC  
2 0 hvala 1
12 godina
ibme74 kaže...

Nisi u pravu nikako, upravo mi na forumu smo ta manjina, većina su ti ljudi kojima su PC-evi zadnja rupa na svirali i kad im opet dođe želja da nešto igraju i žele nadograditi PC zbog toga gledaju da prođu što jeftiniji i da ne mjenjaju ono što ne moraju, dakle ako ne moraju mjenjati napajanje neće mjenjati napajanje bez obzira što je već starije, ako ne moraju mjenjat kućište zbog dužine nove grafe iako je staro, ružno i ima 5.25" bay za optiku neće ga mjenjati i ako ne moraju mjenjat ploču zbog novog procesora neće ju mjenjati.
Prošle godine me kolega pitao šta da uzme da si osposobi PC da vrti novije igre i imao staru AM4 kantu upravo ovako nešto što se ovdje sada spominje - R5 1600X, B350 Gaming Plus, 2x8GB DDR4 i GTX1070. 
Zadnji BIOS na ploču, unutra R5 5600 i RX7800XT i fino se igra.

Drugo smo mi koji realno mjenjamo i nadograđujemo iako u 90% slučajeva ni ne trebamo.

Jebiga ako odeš u temu za smartphone isto ćeš vijdeti da ljudi stalno mjenjaju mobitele pa ćeš reći kako to većina radi a realnost je opet da većina mjenja tek kad dotraju - baterija se skroz osuši, mobitel krene štekat, pokvari se, razbije se i slično. 

doduše ima i toga, ja se sjećam vremena kad je 5600x tek izašao, pa su svi mijenjali ploče na 550 ili 570

od tada je prošlo dosta vremena, a i nije toliko zaostatak danas neka 550 ploča sa standardima, možda nema pcie 5.0 ili usb 4, ali realno to većini nije niti potrebica

ali opet mislim da većina ljudi koji ne žive hw kao mi mijenjaju sve jer je kod većine to ionako zastarjelo

ali da, dobro je imat opciju, meni bi sad dobro došlo samo čip utaknut umjesto da mijenjam sve osim rama

EDIT

zanimljivo, kod klinaca mi je b450 tuf pro ploča i 16gb rama, odlična i u njoj 2400g... računao sam da ću im prije ili kasnije ubacit unutra 5600

no sad kad sebi složim novu konfu, onda ću svoj 11400 prebacit njima, a ovo njihovo ću poklonit nekom kome treba, a bez love je

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 17:48 (picajzla0707).
17 godina

Picajzla svakako pokušava opravdat intel i njihov sustav stalnog mijenjanja socketa. Stoga uvijek isto ponavljanje kako svi sve mijenjaju, u pravu je ali samo kad je intel u pitanju. Malo je fanboj to neče prizna iako očigledno je to odavno. Evo sad je mogao ubost samo cpu da imaju isti sistem kao amd, eto došao je na našu teoriju.

Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina

Dugovječnost platforme je bitna i zbog popravaka. Procesori se najmanje kvare ali naći danas pristojnu ili bilo kakvu 1150/51 ploču je čudo, dok za AM4 i dalje ima desetke modela odmah raspoloživo.

Picajzla i dalje drvi po svojoj teoriji ... jesi uopće probao današnje mainstream 8600G (180€) ili 8700G (250€) ? 8700G je točno duplo jači od 1700 iz 2017.

Tako svejedno da li te performanse postižu sa 6, 8 ili 12 jezgri.

Po zadnjim leakovima, Zen 6 ima 12-core chiplete pa ćeš valjda i ti konačno biti zadovoljan :)

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 18:52 (Mladen).
Moj PC  
2 0 hvala 1
12 godina
Mladen kaže...

Dugovječnost platforme je bitna i zbog popravaka. Procesori se najmanje kvare ali naći danas pristojnu ili bilo kakvu 1150/51 ploču je čudo, dok za AM4 i dalje ima desetke modela odmah raspoloživo.

Picajzla i dalje drvi po svojoj teoriji ... jesi uopće probao današnje mainstream 8600G (180€) ili 8700G (250€) ? 8700G je točno duplo jači od 1700 iz 2017.

Tako svejedno da li te performanse postižu sa 6, 8 ili 12 jezgri.

Po zadnjim leakovima, Zen 6 ima 12-core chiplete pa ćeš valjda i ti konačno biti zadovoljan :)

Djabe I intelu 24 jezgre kad su smanjili threadove.. amd 16/32 = intel 24/24

14 godina

Ja bas znam za vrlo malo do nimalo primjera da ekipa bezveze kupuje novu maticnu ako im ne treba.

I ja sam primjer, B450, zasto bih isao na B550? Kakve zastarjele stazice i USB standardi, koga briga za to? Sve je jos uvijek dovoljno dobro cak i za high end grafe, tek na 5090 bi bio neki bottleneckic radi PCIe 3.0, al opet nebitno jer je veci BN sami procesor s AM4 platforme. 1 Gbit LAN dovoljno (500/250 optika), PCIe 3.0 brzine vise nego dovoljne za SSD za 99.9% korisnika itd. Jbt pa meni dan danas ne treba nikakav upgrade cak ni na B850 sto se tice tih sranja, sve mi je dovoljno dobro na trenutnoj ploci, a prilicno sam zahtjevan korisnik odnosno igram na 4k i ocekujem da sve ide bez ikakvog stucanja sa bar 80-100+ fps na max settings. Porez na budale ili potreba za vrlo mali postotak specificnih use caseova. 

I dobro je rekao kolega, u svakom slucaju bolje imati opciju nego nemati, iskoristio ju ili ne na kraju dana.

~beware the beast, but enjoy the feast he offers~
Poruka je uređivana zadnji put jučer u 19:05 (Minneyar).
Moj PC  
2 0 hvala 0
13 godina
Minneyar kaže...

tek na 5090 bi bio neki bottleneckic radi PCIe 3.0

Čak ni tu nema nikakve bitne razlike

14 godina

14600k oprao 7800x3d na 1%low ovo mora da je neka tehnicka greska ali bitno da kazemo da 7800x3d najbolji gaming procesor 

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
MGloc kaže...

14600k oprao 7800x3d na 1%low ovo mora da je neka tehnicka greska ali bitno da kazemo da 7800x3d najbolji gaming procesor 

Ko kaže da je najbolji? Bolji je od svih intelića, tako ti je to svi kažu osim tebe.

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 21:12 (dery).
16 godina

MGloc 

Šteta kaj onda imaš taj Ryzen 

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 21:14 (forumaš).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
forumaš kaže...

MGloc 

i5 čuva u ladici kad bude zatrebalo više snage

16 godina

ha ha ha

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 21:21 (forumaš).
Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina
dery kaže...
forumaš kaže...

MGloc 

Njega koristi kad krene jeftinija noćna tarifa 

17 godina
ibme74 kaže...
dery kaže...
forumaš kaže...

MGloc 

Njega koristi kad krene jeftinija noćna tarifa 

odvali si me.Prebaci se na nj samo u bf6 radi min fps.

16 godina

Ili kad mu je hladno u stanu 💙

Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice