Opća rasprava o procesorima (CPU) izdvojena tema

poruka: 1.822
|
čitano: 403.489
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
2 mjeseca
Re: Opća rasprava o procesorima (CPU)
Boris grozni kaže...

A savjeta u pm, kupi najskuplje

Pa za tvoju neupučenost, 6000 cl28 si mogao kupit ispod 100e, a cl26 module za cca 140e u pravo vrijeme, dok je cudimm bil duplo skuplji od toga i goli marketing na krajnju out of the box brzinu uz bezvezne latencije.

4 godine
Opća rasprava o procesorima (CPU)

Ma ram se na placu đabe djelio uz kilu krumpirai Isus je besplatno prije djelio ribu siromasima

Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
Boris grozni kaže...

Ma ram se na placu đabe djelio uz kilu krumpirai Isus je besplatno prije djelio ribu siromasima

Pa nije nis krivo rekao, 6000 CL26 je bio oko 150 eur u trenu kad sam ja CUDIMM 9200 platio 275 eura, no nisam zelio CL26 kit jer je 32gb kit, htio sam 48gb.

4 godine

Vama covjek ocigledno treba nacrtati usporedujete minimalno 2x skuplje rame od klasike u nekakvoj cl32 izvedbi koju je kupilo valjda 99% svijeta 
I sad pokusavas sto tocno dokazati? da je ddr5 ram od 150€ bio kao ultra povoljan u to vrijeme trebali su ga svi kupiti kao vas dva?? 

Moj PC  
0 3 hvala 0
2 mjeseca

A sta se ti javljaš uopče ko padobranac sa usporebom cijene i isplativosti o cemu nitko nije ni raspravljao vec se rasprava svela na top performance module na tržištu i gdje nas jasno value omjer ne zanima i sad smo bas tebe trebali da znamo da postoji jeftiniji ram 

Moj PC  
0 1 hvala 0
4 godine

Rasprava je krenula još dok si ti bio na hladenju.
Uvijek postoji bolje a tvoja preporuka kupi najskuplje bla bla

Evo nabrijani cl32 do milog boga probaj to stici 
https://www.intel.com/content/www/us/en/developer/articles/tool/intelr-memory-latency-checker.html

Moj PC  
0 1 hvala 0
2 mjeseca

Čovječe naporan si nenormalno, na koju god čovjek temu ode mora gledati tebe kako offtopičariš svima i kako te se non stop ispravlja u glupostima i dezinformacijama.

Hrpa 32GB modula je bila daleko skuplja od tih cl26 od Lexara dok ti nisi jos ni znal da postoji takav ram dok smo mi to kupovali i testirali, doslovno sve od 7200MTs nadalje je bilo skuplje od njih, neki i visestruko!

5 X ti se objasni o cijeni koliko sta kosta i ti i dalje tepeš po svome neke nesuvisle komentare, znači cijena rama koji sam mu spomenuo je ustvari duplo jeftinija od toga koji je on kupil, i generalno killer cijena za te module je su i obični cl30 išli po 110-120e sa RGB-om, tako da prestani vise spamat.

Poruka je uređivana zadnji put ned 14.12.2025 17:59 (Digitale Maximale).
Moj PC  
0 1 hvala 0
4 godine

Joj jbte nasao si tamo u nekom šupku svijeta 1 modul cl26 za neku smijesnu sumu i sad tu prosipas žuć da je to neki standard, moglo se, bilo je bla bla

Moj PC  
0 1 hvala 0
9 godina

Jesam ja ovo došao u kazalište lutaka?  

Zašto je bitno koliko košta neki RAM koji se može clockati do ibera i kome?

Moj PC  
1 0 hvala 1
4 godine
EricCartman kaže...

e-penis 

9 godina
EricCartman kaže...

Bitno je jer je 6000CL26 kostao manje od vecine 7200+ kiteva, a moze se naklokati debelo jace...

9 godina
Boris grozni kaže...

Rasprava je krenula još dok si ti bio na hladenju.
Uvijek postoji bolje a tvoja preporuka kupi najskuplje bla bla
 Evo nabrijani cl32 do milog boga probaj to stici 
https://www.intel.com/content/www/us/en/developer/articles/tool/intelr-memory-latency-checker.html

Kad vec mjeris, odvrti loaded latency, ne idle.

11 godina
Zwer54 kaže...
EricCartman kaže...

Bitno je jer je 6000CL26 kostao manje od vecine 7200+ kiteva, a moze se naklokati debelo jace...

6000CL26 A ILI M-die?

9 godina
ZGamer kaže...
Zwer54 kaže...
EricCartman kaže...

6000CL26 A ILI M-die?

Kolko znam M-die nema CL26 u ponudi. M-die je najcesce na 48gb kitevima CL30 na vise

2 mjeseca
EricCartman kaže...

Pa nije bitno onima koji se u to ionak ne kuže, kao recimo Boris koji me 2 tjedna cukal za rukav koji ram da kupi dok se odluči, pa onda kad je napokon kupil mu je trebalo posebno objasnjavat i koji je RAM dobio pod haubom i kako da to otkrije, jel M die ili priželjikivani A die. Pa kad sam mu i to otkrio onda mu je trebalo objasnit i kak se ram namjesta, samo naravno to je bilo prekomplicirano njemu objasnit pa smo odustali od nejgovo klokanja rama.

ZGamer kaže...

6000CL26 A ILI M-die?

Najnoviji bin A die, to sam napisao na prošloj stranici.

Zwer54 kaže...

Kolko znam M-die nema CL26 u ponudi. M-die je najcesce na 48gb kitevima CL30 na vise

E sad, ima u najavi i na testiranju ali nisu službeno pušteni u prodaju pa neznam jel M die ili A die 100%.

DDR5-6000 CL26 48GB (24GBx2)

DDR5-6000 CL26 96GB (48GBx2)

I ovaj ispod je A die, vjerojatno jos jaci bin od onih 6000 cl26 

6400 CL28 32GB (16GBx2)

Sve u svemu sada bude to ionako jako teško nabaviti, a i cijena bude vesela.

5.1.2026. izlazi 9850X3D pa ce sav fokus biti na tome, i šta čemo moći izvuci dodatno sa tim refreshom.

11 godina
Zwer54 kaže...

..koji se onda bolje kloka,M-die ili A-die?

2 mjeseca

A die je glavni za gaming konfe, M die je vise za neko takmičenje u frekvenciji i rendering konfe zbog količine i bandwitha

Moj PC  
1 0 hvala 0
9 godina
ZGamer kaže...
Zwer54 kaže...

..koji se onda bolje kloka,M-die ili A-die?

M-die ide na visu frekvu, A-die na nize latencije. 

Npr A die mozes naclockat na 8000 CL32-34, al ne ide na 9000 ni u CL38, dok M-die ide na 9000 CL38 al npr ne bude radio na 6000 CL28... Al nije samo u CL razlika nego i svi ostali sub timinzi se na A-die mogu bolje zategnut.

Ja drzim M-die na 8800 CL38, ali sve iznad toga je nestabilno, ne zbog rama nego zbog IMC. Digao sam ga na 10133 il tak nekaj, ne znam tocno ali u gear 4 modu. 9733 mogu dobit sa pristojnim latencijama ali svejedno rezultat je losiji jer u gear 4 mem kontroler radi na duplo manje mhz... Trebao bi dic na 14-15k mhz da prestigne 8800 u gear2, a to pak ram ne moze...

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 18:58 (Zwer54).
11 godina
Digitale Maximale kaže...

5.1.2026. izlazi 9850X3D pa ce sav fokus biti na tome, i šta čemo moći izvuci dodatno sa tim refreshom.

Očekujem 600€ min na izlasku i pad 9800x3d ako ne odmah onda početkom 2026 i može li pasti ispod 300€

12 godina
ZGamer kaže...

Očekujem 600€ min na izlasku i pad 9800x3d ako ne odmah onda početkom 2026 i može li pasti ispod 300€

Ovo nema nikakve logike. 9850x3d je ispod 5% brzi od 9800x3d u passmarku, znaci pola od toga u gamingu.. auuu koja razlika, tak da nema teorije da ce odjednom 9800x3d naglo past na 300€ ili ispod.

9 godina
ZGamer kaže...

Ma nema sanse, ne moze kostat mnogo vise od 9800x3d kad ce bit svega par posto jaci samo...

11 godina

Kaj je tu naglo prije mjesec dana su išli za 340€?

..ili su neki uvjerenja da za vrijeme crnog tjedna proizvođači posluju sa gubicima?

Poruka je uređivana zadnji put danas u 7:34 (ZGamer).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice