Intel VIrtualisation Technology

poruka: 7
|
čitano: 1.202
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina

Jel mi može tko malo pojasniti što se može s ovim napraviti.

Jel to znači da ja mogu na računalo instalirati 2OS-a i pokrenuti ih u isto vrijeme? Kak to uopće radi, ne mislim na princip, već kako prebacivati s jednog OS-a na drugi? Jel to svaki na svom zasebnom monitoru ili se prebacuje slika s jednog na drugi OS, ili se jedan OS vrti u prozoru drugog kao WMware???

Radi li svaki OS zasebno sa svojim driverima, proggamima itd. neovisno o drugom OS-u?

Inače bilo bi mi zgodno kad bi mogao Instalirati Windows 7 na jedan disk, Windows 8 na drugi i pokrenut ih i koristiti u isto vrijeme.

Dali sam ja dobro to shvatio što je to ili sam na potpuno krivom tragu?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Koliko sam ja shvatio, VT ti samo omogucava bolje izvrsanje aplikacija za virtualizaciju (VMware itd.) ako ga omogucis.

Ali nisam siguran, pricekaj da nekog sa vise iskustva da potvrdi.

0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
Re: Intel VIrtualisation Technology
i mene ovo zanima:) bas sam sinoc prckao po biosu i pitao se cemu to zapravo sluzi?...
Rasturam na Intel Core™ i7-920 @ 3.8Ghz + ArticCooling Freezer 13 + Sapphire Dual-X 7950 with Boost Edition 3GB 1150/1550mhz
15 godina
neaktivan

Virtualizacija hardware-a omogućava da pod određenim softverom (Oracle VirtualBox, VMWare...) možete instalirati i druge operativne sisteme za koje ne treba instalirati nikave dodatne drajvere. Potrebno je samo unutar softwera podesiti veličinu virtualnog HDD-a, RAM-a i broj CPU jezgri te eventualno mrežu. Naravno, u BIOS-u mora biti uključena opcija za virtualizaciju.

Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
odjavljen

VTx i slične tehnologije služe poboljšanju performansi virtualnih strojeva davanjem direktnog pristupa procesoru. Ugl, bolje performanse ali ne i bolje performanse grafike.

http://nighthawk-software.blogspot.com/
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

..... i daju veće iskorištenje današnjih procesora sa brdom jezgri.

Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
Re: Intel VIrtualisation Technology
lllnuclearlll kaže...

Jel mi može tko malo pojasniti što se može s ovim napraviti.

Jel to znači da ja mogu na računalo instalirati 2OS-a i pokrenuti ih u isto vrijeme? Kak to uopće radi, ne mislim na princip, već kako prebacivati s jednog OS-a na drugi? Jel to svaki na svom zasebnom monitoru ili se prebacuje slika s jednog na drugi OS, ili se jedan OS vrti u prozoru drugog kao WMware???

Radi li svaki OS zasebno sa svojim driverima, proggamima itd. neovisno o drugom OS-u?

Inače bilo bi mi zgodno kad bi mogao Instalirati Windows 7 na jedan disk, Windows 8 na drugi i pokrenut ih i koristiti u isto vrijeme.

Dali sam ja dobro to shvatio što je to ili sam na potpuno krivom tragu?

Intel VT ti omogućuje da unutar svog host OS-a zavrtiš guest OS-ove. Pošto u današnje vrijeme računalo od 4000kn može vrtiti više OS-ova u isto vrijeme, došlo se na ideju virtualizacije. Dakle da ne bi morao kupovati novi hardware, možeš na postojećem pokrenuti još kakav OS. Kod enterprise rješenja virtualni strojevi su dosta odvojeni od host OS-a pa nije baš lako prebaciti podatke s jednog stroja na drugi. Mislim da se preporuča klasično share-anje foldera za tako nešto ali u pravilu se ne radi, koristi se vanjski storage - SAN ili NAS. Virtualni OS-ovi se vrte kao servisi i u osnovi ih kontroliraš remote desktopom ili nekakvom drugom svojevrsnom konzolom ako se radi o ne-microsoft rješenjima. Što se drivera tiče, ako su host i guest OS-ovi ista platforma, automatski će se koristiti oni sa host OS-a ili svojevrsna emulacija istih, a ako platforme nisu iste postoji šansa ćeš trebati skidati drivere za svoje guest OS-ove. Pošto si početnik, nemoj previše kemijati s virtualizacijom između Win7 i Win8 jer su to jako slični sustavi (recimo da su samo esteteski različiti). Samo ćeš si stvoriti posla. Odaberi jedan (uvijek preporučam noviji) i drži se njega.

Windows 8 ti ima integriran hyper-v server, odnosno server koji kontrolira virtualne mašine. Instaliraj ga i pokušaj se poigrati time, komplicirano je koliko želiš da bude. Na taj način si možeš unutar svoje Osmice pokrenuti Sedmicu ili nešto treće.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice