Intel Club (opća tema o procesorima) izdvojena tema

poruka: 14.773
|
čitano: 2.461.903
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Intel i5 Club
16 godina
Intel Club (opća tema o procesorima)

Đta onda da idem na Ryzen temu pitati za intela i5 14600KF, možda dobijem neki konkretan odgovor od korisnika 

prejebavate se tu bzze kao da ste u HDZ-u i Sdp.u

Poruka je uređivana zadnji put uto 17.12.2024 20:25 (Wiz3m4n).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Re: Intel Club (opća tema o procesorima)
Wiz3m4n kaže...

Đta onda da idem na Ryzen temu pitati za intela i5 14600KF, možda dobijem neki konkretan odgovor od korisnika 

prejebavate se tu bzze kao da ste u HDZ-u i Sdp.u

Uzmi taj proc, cijena je odlicna. A taj proc nemre nikak bit los, sad pogotovo dok je cijena privlacna.

OT:

@Mauro, a bas sam sve naj naj citao o tom gejmerskom procu, a kad ono, mislim da me ne iznenaduje to tolko kolko visoka cijena procesora.

Sto se tice potrosnje intela, mislim da se svaki intel proc vise-manje obuzdat da to radi kak treba, znam da se digla hajka oko intela, al treba bit oprezan dok se citaju svakakve stvari o intelu pogotovo o problemima, gdje je samo pitanje "kad ce proc otic u vjecna lovista" poradi visokog napona, ekipa je odmah na oprezu i misle da je samo pitanje vremena kad ce proc izgorit. 

Btw, 13600k na Z790 ploci radi ko singerica a napon je u granicama normale, dok recimo na B660 ploci je bila sasvim druga prica, napon je skakao dobrano iznad 1.3v.

11 godina
Mauro kaže...

Koristim HWinfo, a ne Adrenalin jer Adrenalin ne mogu koristiti za Intel, a HWinfo moze za oba, pa se bar moze usporediti. A nije ni Adrenalin bez mana, sjecam se u jednoj verziji drivera mi je pokazivao nekakve sulude idle potrosnje za graficku dok to nisu u slijedecoj verziji ispravili 

i ne treba vjerovat amdovom softveru, osim ako baš želiš vjerovat

već godinama je pitanje idle power potrošnja problem za amd, uopće se ne bi čudio da su naštimali adrenalin da pokazuje manje nego što uopće jest

imaš tweakova kojima se smanji idle potrošnja kod rajzena, poput gašenja hd audio, wifi, bluetooth kontrolera koji većina i ne koristi na desktopu, podesi se curve optimizer na minus i slično, pa onda doista neki i dobiju minimalnu potrošnju u idle

treba gledati testove gdje ne koriste proizvođačev softver, nego to mjere sami zasebnim uređajima i softverom, te gdje se testiraju procesori out of the box

out of the box amd troši i nekoliko puta više u idle, a kome je to bitno, postoji način da se to smanji bez većih problema

15 godina

svakako trebamo to raspraviti, ozbiljna je tema u pitanju i razlike su ozbiljne...treba ih razotkriti.

https://www.guru3d.com/review/ryzen-7-7800x3d-processor-review/page-5/

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
forumaš kaže...

svakako trebamo to raspraviti, ozbiljna je tema u pitanju i razlike su ozbiljne...treba ih razotkriti.

https://www.guru3d.com/review/ryzen-7-7800x3d-processor-review/page-5/

pa i nisu kad mjeriš ukupnu potrošnju i uopće ne objasniš način testiranja, no mora ti se priznat da si se potrudio naći test jedan od stotinu 

vidim da ti je trebalo više od sat vremena 

pogledaš gdje se mjeri samo potrošnja procesora i situacija je odjednom 'malko' drukčija, a usput kažu i kako mjere potrošnju

Intel Core i9 13900K Review - Page 21 - eTeknix

15 godina

Kak mjere potrošnju samo procesora? Mjerni instrument spoje ne neke pinove?

8 godina
picajzla0707 kaže...

pa i nisu kad mjeriš ukupnu potrošnju i uopće ne objasniš način testiranja, no mora ti se priznat da si se potrudio naći test jedan od stotinu 

vidim da ti je trebalo više od sat vremena 

pogledaš gdje se mjeri samo potrošnja procesora i situacija je odjednom 'malko' drukčija, a usput kažu i kako mjere potrošnju

Intel Core i9 13900K Review - Page 21 - eTeknix

Da, korisniku je na kraju jedino i bitno koliko troši na utičnici.

A bojim se da kod AMD-a nije stvar samo u onim fičerima, nego su namjerno išli na topologiju VRM-a koja je jeftinija ali ima lošu efikasnost na malom loadu.

A nakupi se, godina ima 8766 sati, i ako čovjek drži komp u idleu bez gašenja cijelu godinu, nema smisla.

Cijenovno ako su isti AMD i Intel, u tom slučaju (100% vremena idle) definitvno Intel, jer je razlika znatna (do 200 kWh godišnje u idleu).

U full loadu samo AMD, između po vlastitom nahođenju.

forumaš kaže...

Ne, izmjere ili samo punu potrošnju računala na utičnici (kaj u nekim državama može biti zavaravajuće ako imaju pametna brojila), ili mjere na konektoru CPU napajanja (ali to je onda VRM + CPU).

Dobro veliš, CPU potrošnju nemreš nikak izmjerit bez uništenja matične (jedino možeš vjeroavat mjerenjima).

Ali nije ni bitna, bitna je samo ukupna potrošnja sistema.

umjereno intelektualno oštećen i ponosim se time
Poruka je uređivana zadnji put sri 18.12.2024 9:15 (fer-de-lance).
14 godina
forumaš kaže...

da, mjerni instrument spoje na railove od napajanja i na konektore za cpu napajanje na ploči i mjere koliko proc sisa.

https://elmorlabs.com/product/elmorlabs-pmd-power-measurement-device/

Poruka je uređivana zadnji put sri 18.12.2024 9:28 (sfc_PsychQ).
8 godina
sfc_PsychQ kaže...
forumaš kaže...

da, mjerni instrument spoje na railove od napajanja i na konektore za cpu napajanje na ploči i mjere koliko proc sisa.

Ne, nisi skužio forumaša.

To nije mjerenje potrošnje CPU-a, nego VRM+CPU.

umjereno intelektualno oštećen i ponosim se time
14 godina
fer-de-lance kaže...
sfc_PsychQ kaže...
forumaš kaže...

puno nas njega ne kuži 

Evo kod derbauera

- kad bi znali gubitke na vrm-u (prilikom konvertiranja 12v u ono što proc treba), znali bi točnu potrošnju

Poruka je uređivana zadnji put sri 18.12.2024 10:27 (sfc_PsychQ).
15 godina

derbauera više nitko ne shvaća za ozbiljno

14 godina
forumaš kaže...

derbauera više nitko ne shvaća za ozbiljno

shvacamo jedino stevu ovdje na forumu...i tebe

16 godina

Trebalo bi dogovoriti neku Božićnu zabavu za članove foruma da se ljudi malo upoznaju i podruže 

11 godina
fer-de-lance kaže...

kako misliš potrošnja vrm + cpu?

vrm pretvara 12v u 1-1,5v, postoji neki mali gubitak u pretvaranju, nešto ode kroz toplinu, pretpostavljam da i sam rad kontrolera nešto troši, pogotovo kod modernih predimenzioniranih vrm-ova, međutim, mislim da su to zanemarive brojke, pogotovo jer vrm-ovi rade i kod intela i kod amd-a na isti način

jedino ako misliš da postoji neka značajna razlika, ali kad vidiš ova mjerenja gdje inteli troše u idle par wata, a rajzeni od 20-40w, teško da tu potrošnja samog vrm može značiti toliku razliku

to je, ako se ne varam, isključivo razlika u cpu potrošnji

14 godina
Wiz3m4n kaže...

Trebalo bi dogovoriti neku Božićnu zabavu za članove foruma da se ljudi malo upoznaju i podruže 

uz čebovanje 

16 godina

hehehe, bilo bi dobrog boxa, no jebeš i feštu bez toga, malo zabave ne škodi

a može i po pravilima, pa u 2 tabora....Intel i AMD   ŠAMARELICE

Poruka je uređivana zadnji put sri 18.12.2024 12:04 (Wiz3m4n).
12 godina
Wiz3m4n kaže...

hehehe, bilo bi dobrog boxa, no jebeš i feštu bez toga, malo zabave ne škodi

a može i po pravilima, pa u 2 tabora....Intel i AMD   ŠAMARELICE

Nasli bi zajednicki jezik na PSU, coolerima, kucistima i mozda grafi.

Lps

scion of the storm
16 godina

ma ja mislim da kada bi si popili i zapalili da bi svi bili ok

3 godine
picajzla0707 kaže...
jedino ako misliš da postoji neka značajna razlika, ali kad vidiš ova mjerenja gdje inteli troše u idle par wata, a rajzeni od 20-40w, teško da tu potrošnja samog vrm može značiti toliku razliku

Uvijek bolji automobil s više ks, pogotovo otto v6, v8 više troše nego slabiji (lošiji) automobili. 

合氣道
15 godina
picajzla0707 kaže...
fer-de-lance kaže...

kako misliš potrošnja vrm + cpu?

vrm pretvara 12v u 1-1,5v, postoji neki mali gubitak u pretvaranju, nešto ode kroz toplinu, pretpostavljam da i sam rad kontrolera nešto troši, pogotovo kod modernih predimenzioniranih vrm-ova, međutim, mislim da su to zanemarive brojke, pogotovo jer vrm-ovi rade i kod intela i kod amd-a na isti način

U tom testu procesor na vrhu ima bolesnu arhitekturu malo/velikih jezgri na lošem proizvodnom procesu koji je nestabilan i degradira.

Čekamo presudu u USA zbog tih nestabilnosti i degradacija a koliko je abnormalna potrošnja u loadu na tom testu slika govori sve. 

Nadam se da korisnici imaju osigurane kuće od elemetarnih nepogoda. Ja nemam jer imam AMD procesor koji je siguran i imam AMD softver, ključ u ruke 2u1.

Mislim da se ozbiljno tebamo posvetiti raspravi o nestabilnosti i degradaciji.

14 godina
Moj PC  
0 0 hvala 1
3 godine

I bio je užasan problem prvo riješiti te root causes i sačekati s predstavljanjem ultre do CESa kako bi juzeri mogli kupiti manje kriplane cpuove, ovako je šteta već učinjena i bije ih zao glas tvrtke koja ima loše a sada i gore proizvode, ultra im je još dodatno ulje na vatru kod situacije s 13. i 14. serijom, dionice propale u minus, ceo đenja, vitalizacija i procvat konkurencije i umalo preuzimanje. Samo par mjeseci put od dobrostojeće zdrave tvrtke s ogromnom bazom garantiranih kupaca i blistavom budućnosti do gotovo sahrane, brza eskalacija ali bolest je ipak duga i teška a počinje negdje nakon drugog plusa kod 14++++++++....

Poruka je uređivana zadnji put čet 19.12.2024 11:47 (notloB).
8 godina
notloB kaže...

I bio je užasan problem prvo riješiti te root causes i sačekati s predstavljanjem ultre do CESa kako bi juzeri mogli kupiti manje kriplane cpuove, ovako je šteta već učinjena i bije ih zao glas tvrtke koja ima loše a sada i gore proizvode, ultra im je još dodatno ulje na vatru kod situacije s 13. i 14. serijom, dionice propale u minus, ceo đenja, vitalizacija i procvat konkurencije i umalo preuzimanje. Samo par mjeseci put od dobrostojeće zdrave tvrtke s ogromnom bazom garantiranih kupaca i blistavom budućnosti do gotovo sahrane, brza eskalacija ali bolest je ipak duga i teška a počinje negdje nakon drugog plusa kod 14++++++++....

Nažalost, moram se složiti.

Ostaje im još oklada i investicija u nove ASML-ove alate, da će uspjet sustići TSMC kolko tolko.

Zapravo oni su nam jedina nada za konkurenciju u proizvodnji, na tom polju Samsung je čak i gori od Intela.

3 godine

Treba opet neki cyrix, možda ne baš iz us, kako bi glumio intela u proizvodnji gpua ali u x86 ringu, oni treći kinezi koji proizvode x86 su osakaćeni za zapadne tehnologije pa ih niti ne računam.

8 godina
notloB kaže...

Treba opet neki cyrix, možda ne baš iz us, kako bi glumio intela u proizvodnji gpua ali u x86 ringu, oni treći kinezi koji proizvode x86 su osakaćeni za zapadne tehnologije pa ih niti ne računam.

Mislim da će prije ARM potaracat cijeli x86 nego što će se razviti neki treći jaki x86 igrač.

8 godina

Kupujem novu grafičku u tipu RX6800XT, pa želim i novi CPU da mi stari ne bude bottleneck, a da paše na postojeću matičnu. Imam ponuđeno rabljeni 9600k za 85 eura i 8700k za 110 eura. Nije sad stvar cijene u tih par eura, ali koji bolje kupit? :) Igram povremeno F1 24, FH5 i slično, cilj je nekih 100fps-a držat na 1440p medium-high postavke i da posluži godinu-dvije i za novije igre. Hvala!

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Svakako 8700K, ali nastoj spustiti još malo cijenu. S tim da ti ta grafička neće biti u potpunosti iskorištena. 9600K ima isključivo 6 fizičkih jezgri i to je to. Nema HT.

12 godina
daniel2809 kaže...

Kupujem novu grafičku u tipu RX6800XT, pa želim i novi CPU da mi stari ne bude bottleneck, a da paše na postojeću matičnu. Imam ponuđeno rabljeni 9600k za 85 eura i 8700k za 110 eura. Nije sad stvar cijene u tih par eura, ali koji bolje kupit? :) Igram povremeno F1 24, FH5 i slično, cilj je nekih 100fps-a držat na 1440p medium-high postavke i da posluži godinu-dvije i za novije igre. Hvala!

Rzmisli i o tome da prodaš taj cpu i ploču što imaš za koliko ide i uzmeš 12400F + ploču za nekih 250-260€

1 * Intel Core i5 12400f, 2,5/4.4GHz,6C/12T,LGA1700 BX8071512400F
Šifra: int-ald-i5-12400f

1 * MBO 1700 ASR B760M PRO RS/D4 WIFI 90-MXBKZ0-A0UAYZ
Šifra: 0001384723

Sveukupno s popustom: 265,50 €

16 godina

Ako uzimaš 12400f uzmi ga sa riptide b760 koja je na ddr5 memoriji....imaš odmah zadnju memoriju gore i mogučnost 12400f dizanja na 5ghz all core

Moj PC  
1 0 hvala 1
14 godina
notloB kaže...

lako je upast u govna, ali je teško izaći...nisam siguran da i sa fixevima dobiju puno, stici ce raptora po performansama i to je to.

Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Intel i5 Club
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice