CPU hladnjaci i ventilatori P&O izdvojena tema

poruka: 4.510
|
čitano: 1.196.445
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Hladnjak za OC i7-ice, Hladnjak za OC i5-ice, Koji CPU cooler kupiti?
14 godina
Re: CPU hladnjaci i ventilatori P&O
eywa33 kaže...

Na čemu ih koristiš? case, radijator, cpu cooler? "moj pc" služi da se izbjegnu ovakva pitanja inače

Koristim ih na vodenom koje je isto kao tvoje i na zadnjoj strani kućišta.

Fractal R5, vodeno naprijed bez kaveza u kućištu, ventilatori na pull, kontrola preko vodenoga, za manje zahtjevne radnje

ručno 500 okretaja, zadnji ventilator miruje, ako odlučim tu i tamo zaigrati nešto, ventilatore stavim ručno na 800 okretaja i to je to,

i7 7700k 4.5 GHz ne prelazi 45 stupnjeva niti po ljeti, ali jedan takav ventilator sam platio 230 kn i ne bih ih mijenjao za ništa, 

opet bih uzeo iste.

Moj PC, stalno nešto mijenjam i stvarno mi se ne da upisivati to tamo, Ryzen zaobilazim, možda uleti i7 8700k.

Poruka je uređivana zadnji put pon 4.12.2017 18:16 (Valentin17).
14 godina
neaktivan
CPU hladnjaci i ventilatori P&O

Ima tko saznanja dal se na jednom Carsair LL140 PRO RGB LED može kontrolirati boje? Znaci u pakiranju di je jedan ne dolazi HUB i Lighting Node PRO, ali ako ide možda prek RGB headera na matičnoj

0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

Na cooleru imam bitfenix bff-blf-p12025w-rp ventilator. 

Ima posebno 2 pin konektor za led i ne znam gdje bi to priključio. Koliko sam skuzio da mi treba još nešto ali to nisam dobio a frajer od kojeg sam uzeo ne javlja mi se. 

Nije da mi treba sve normalno radi ali kad već može onda Želim priključiti. 

0 0 hvala 0
13 godina
protjeran

ansha Na koje fanove prelazis?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
war3_tft kaže...

ansha Na koje fanove prelazis?

To su mi bili case fanovi, na njihovim mjestima ce bit radiatori pa nemam gdje s njima. Od 12cm imam Corsar ML120 i CM Silencio...

9 godina
neaktivan

Slagat cu za koji dan kompjutor s frendom, pa me zanima par stvari za ventilatore. Kupio sam kuciste Phanteks p400s i on ima tipku kojom se regulira brzina dva ventilatora koji dodu s kucistem. Spajaju se zajednickim kabelom koji ima prikljucak za sata napajanje u napajanje. Citao sam da se brzina ventilatora odreduje tako sto se tipkom bira koliko se snage izmedu 5w i 12w pusti do ventilatora.

Mene sad interesira ako ja kupim jedan dodatni ventilator, mogu li ga spojit u taj sustav da ga reguliran tipkom na kucistu?

A drugo pitanje, postoje 3 i 4pin priključci ventilatora na matočnu, jel? Onima sa 4pina matična regulira brzinu?

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
Kolacic kaže...

Ima posebno 2 pin konektor za led i ne znam gdje bi to priključio. Koliko sam skuzio da mi treba još nešto ali to nisam dobio a frajer od kojeg sam uzeo ne javlja mi se. 

Bilo tko? ili da otvorim novu temu,i onda me saljete ovdje?

15 godina
Kolacic kaže...
Kolacic kaže...

Bilo tko? ili da otvorim novu temu,i onda me saljete ovdje?

Simply connect Spectre LED PWM to either the BitFenix Hydra Pro Fan Controller or Survivor Chassis, and turn your fan LEDs on and off with a press of a button.

I ne, to ne dolazi u paketu sa ventom.

E sad...da li ga možeš spojit na heki drugi header na matičnoj ili neš slično...ne znam, nisam imao prilike probat, ali službena namjena je za to što piše gore. Možda Google može pomoć sa kakvim drugim korisničkim iskustvima ili pokušajima. Ono što bi svakako moralo radit je da izvedeš iz molex konektora dvije žice (pretpostavljam 12V) na taj konektor, pa na taj način upogoniš te ledice u ventu.

15 godina
daniel2809 kaže...

Slagat cu za koji dan kompjutor s frendom, pa me zanima par stvari za ventilatore. Kupio sam kuciste Phanteks p400s i on ima tipku kojom se regulira brzina dva ventilatora koji dodu s kucistem. Spajaju se zajednickim kabelom koji ima prikljucak za sata napajanje u napajanje. Citao sam da se brzina ventilatora odreduje tako sto se tipkom bira koliko se snage izmedu 5w i 12w pusti do ventilatora.

Mene sad interesira ako ja kupim jedan dodatni ventilator, mogu li ga spojit u taj sustav da ga reguliran tipkom na kucistu?

A drugo pitanje, postoje 3 i 4pin priključci ventilatora na matočnu, jel? Onima sa 4pina matična regulira brzinu?

Regulira se napon, 5,7,9,12V...ovisi od modela do modela kontrolera, ili pak analogno, nebitno, ali svakako regulacija ide preko napona.

TI možeš regulirat onoliko ventova koliko taj kontroler na kućištu ima konektora, ako imaš samo dva konektora za regulaciju venta onda možeš samo dva regulirat, nebitno da li dva koja dolaze s kućištem ili neki drugi koji su dodao u kućište, ali svakako samo dva. Osim ako ne koristiš Y kablove na krajevima tih konektora koji dijele jedan konektor u dva. Onda dobiješ mjesta za više. I to generalno radi ok kod svih uobičajnenih ventova, onih koji ne vuku previše snage iz matične, ali da imaš takve ventove znao bi.

Da, oni koji idu na 4 pin headere na njima se brzina regulira automatski, to su PWM ventovi, koji imaju konektor sa 4 pina i koji ide na header koji također ima 4 pina.

ALi uz napomenu da ako ubodeš 4 pin vent na 3 pin header na matičnoj neće se niš loše dogodit samo nećeš imat automatsku regulaciju, isto vrijedi i obrnuto.

9 godina
neaktivan

Puno hvala!

Imam doma jedan CM Silencio, ali 3pina, pa gi zato mozda ubacio negdje. Skoditi ne moze. Imam jos jedan prikljucak, ali mislio sam da se tamo kopca led traka koju sam dobio uz kuciste. Morat cu tocno prouciti. Uglavnom, kad se slagat cu kupit th kablova, ionako nije skupo, a visak mogu i vratit cak.

Cpu fan ide isto tako na taj 4pin?

Jel mi bolje taj silencio staviti s druge strane coolera (izlazni) ili negdje u kuciste (npr ispod graficke)?

12 godina
miki1981 kaže...

Da, oni koji idu na 4 pin headere na njima se brzina regulira automatski, to su PWM ventovi, koji imaju konektor sa 4 pina i koji ide na header koji također ima 4 pina.

ALi uz napomenu da ako ubodeš 4 pin vent na 3 pin header na matičnoj neće se niš loše dogodit samo nećeš imat automatsku regulaciju, isto vrijedi i obrnuto. 

ovisno o matičnoj, asusice bez problema reguliraju 3-pinske ventove preko fan xpert programa

15 godina
daniel2809 kaže...

Puno hvala!

Imam doma jedan CM Silencio, ali 3pina, pa gi zato mozda ubacio negdje. Skoditi ne moze. Imam jos jedan prikljucak, ali mislio sam da se tamo kopca led traka koju sam dobio uz kuciste. Morat cu tocno prouciti. Uglavnom, kad se slagat cu kupit th kablova, ionako nije skupo, a visak mogu i vratit cak.

Jel mi bolje taj silencio staviti s druge strane coolera (izlazni) ili negdje u kuciste (npr ispod graficke)?

CPU fan ide na 4 pin ako vent na CPU ima 4 pin, što najčešće jest slučaj.

Vrlo vjerojatno ga je bolje stavit negdje na kućište, najbitniji su obično ventovi na usisu, tj ispred, i na ispuhu tj iza. A onda nakon toga recimo na vrhu kao ispuh, ili pak ispred ako nemaš na usisu nijedan ispred ladice sa HDDovima ili SSD ovima tamo ga je ok postavit.

picajzla0707 kaže...
miki1981 kaže...

ovisno o matičnoj, asusice bez problema reguliraju 3-pinske ventove preko fan xpert programa

Naravno, ali ako govorimo o razlici između 3 i 4 pin onda samo po sebi 3 pin ne regulira matična, ono kao generalno.

A ako ideš u detalje osim fanXpert kojeg moraš instalirat u Win kao dodatni program, imaš i boljih rješenja za kontrolu 3 pin ventova, pa tako neke ploče, zadnja koje se sjećam a da sam tako nešto baš koristio je bila neka Asrockica nedavno koja je u BIOS-u imala smart fan control gdje si za sve 3 pin ventove mogao odrediti kontrolu ventova u ovisnosti temp matične (vjerojatno chipseta, iako ne sjećam se više točno o kojem je senzoru bila riječ) tako da da, imaš puno načina kontrole 3 pinskih ventova ali moraš nešto podešavati, instalirati, uključiti...bilo što, dok kod 4 pin headera na matičnoj samo spojiš 4 pin vent i to je to. Vjerujem da je pitanje bilo u tom smjeru...

13 godina
protjeran
picajzla0707 kaže...
miki1981 kaže...

joj picajzlo to ti je danas vec na svakoj ploci pod normalno, pricas o tome kao da samo asus to ima, 3pin se reguliraju u biosu onak kak ti namjestis obicno postoje neke low,mid, high,auto postavke, stavis kak tebi pase i amen.lp

Intel Core™ i7 Forever----- Battlelog: SoldierStippy
9 godina
neaktivan
miki1981 kaže...
daniel2809 kaže...

Puno hvala!

CPU fan ide na 4 pin ako vent na CPU ima 4 pin, što najčešće jest slučaj.

Vrlo vjerojatno ga je bolje stavit negdje na kućište, najbitniji su obično ventovi na usisu, tj ispred, i na ispuhu tj iza. A onda nakon toga recimo na vrhu kao ispuh, ili pak ispred ako nemaš na usisu nijedan ispred ladice sa HDDovima ili SSD ovima tamo ga je ok postavit.

Kuzim, super :) U ovom kucistu se diskovi spremaju ionako u prostor ispod gdje nema ventilatora, ali vjerojatno je svejedno bolje staviti naprijed jos jedan onda za ulaz.

Jos jedna stvar, posto imam 3 brzine, koju da koristim? Odnosno, kako da znam kad je potrebno mijenjati?

15 godina
daniel2809 kaže...

Kuzim, super :) U ovom kucistu se diskovi spremaju ionako u prostor ispod gdje nema ventilatora, ali vjerojatno je svejedno bolje staviti naprijed jos jedan onda za ulaz.

Jos jedna stvar, posto imam 3 brzine, koju da koristim? Odnosno, kako da znam kad je potrebno mijenjati?

Kad ti temperature pređu neku granicu psihičke ugode :)

Ili pak ako govorimo o stavarnim potrebama za jačim hlađenjem onda kad ti CPU ili GPU počnu throtlat, tj smanjivat taktove da zbog previsokih temperatura.

Iako realno vrlo vjerojatno nećeš imat stvarnu potrebu to nikad mjenjat iznad najsporije postavke.

Ali preporuke su redovito ispuhivanje kompa zbog prašine (ako nemaš filtere, ako imaš onda redovito čišćenje filtera) i postavljanje ventova na neku brzinu na kojoj ti njihov zvuk ne smeta. Pa ti probaj...stavi to na srednju postavku, i vidi da li ti se ventovi previše čuju, ako ne onda preti malo temperature grafike i proca i ako nemaš problema s time onda tako ostaviš i to je to. naravno temp pratiš kad radiš nešto zahtjevno za proc i grafiku, pokreni neki bench pa prati. Koje su temp previsoke ovisi o modelu grafike i proca. koje su temp tebi prihvatljive ovisi samo o tebi. Uglavnom podesiš, testiraš, pratiš, i tako u krug dok god si ne nađeš neki svoj vlastiti sweet spot. Ili ako si ko ja, sve pospajaš, staviš na najviše postavke a na kojima je stvar tebi osobno više manje bešumna i tako ostaviš dok god opet nešto ne budeš mijenjao u kompu :)

12 godina
miki1981 kaže...

Naravno, ali ako govorimo o razlici između 3 i 4 pin onda samo po sebi 3 pin ne regulira matična, ono kao generalno.

A ako ideš u detalje osim fanXpert kojeg moraš instalirat u Win kao dodatni program, imaš i boljih rješenja za kontrolu 3 pin ventova, pa tako neke ploče, zadnja koje se sjećam a da sam tako nešto baš koristio je bila neka Asrockica nedavno koja je u BIOS-u imala smart fan control gdje si za sve 3 pin ventove mogao odrediti kontrolu ventova u ovisnosti temp matične (vjerojatno chipseta, iako ne sjećam se više točno o kojem je senzoru bila riječ) tako da da, imaš puno načina kontrole 3 pinskih ventova ali moraš nešto podešavati, instalirati, uključiti...bilo što, dok kod 4 pin headera na matičnoj samo spojiš 4 pin vent i to je to. Vjerujem da je pitanje bilo u tom smjeru...

asus suite ionako instaliraš, barem sam ja tako napravio, a fan xspert je dio paketa

a što se tiče namještanja, pa radije sam podesim krivulju nego da mi matična to automatski određuje

u fan xpert odradiš fan tuning (što je ustvari testiranje ventova da matična zna karakteristike svakog pojedinog venta), namjestiš krivulju ovisno o temperaturi ploče ili procesora, namjestiš da se gase u idle (ako hoćeš) i više nikad ne moraš dirati 

nemere biti jednostavnije, lakše i preciznije

9 godina
neaktivan
miki1981 kaže...
daniel2809 kaže...

Kad ti temperature pređu neku granicu psihičke ugode :)

Ili pak ako govorimo o stavarnim potrebama za jačim hlađenjem onda kad ti CPU ili GPU počnu throtlat, tj smanjivat taktove da zbog previsokih temperatura.

Iako realno vrlo vjerojatno nećeš imat stvarnu potrebu to nikad mjenjat iznad najsporije postavke.

Ali preporuke su redovito ispuhivanje kompa zbog prašine (ako nemaš filtere, ako imaš onda redovito čišćenje filtera) i postavljanje ventova na neku brzinu na kojoj ti njihov zvuk ne smeta. Pa ti probaj...stavi to na srednju postavku, i vidi da li ti se ventovi previše čuju, ako ne onda preti malo temperature grafike i proca i ako nemaš problema s time onda tako ostaviš i to je to. naravno temp pratiš kad radiš nešto zahtjevno za proc i grafiku, pokreni neki bench pa prati. Koje su temp previsoke ovisi o modelu grafike i proca. koje su temp tebi prihvatljive ovisi samo o tebi. Uglavnom podesiš, testiraš, pratiš, i tako u krug dok god si ne nađeš neki svoj vlastiti sweet spot. Ili ako si ko ja, sve pospajaš, staviš na najviše postavke a na kojima je stvar tebi osobno više manje bešumna i tako ostaviš dok god opet nešto ne budeš mijenjao u kompu :)

Ma puuuno hvala! Javit cu se jos ak bude nekih dodatnih pitanja kad ce se slagat ili bude slozen :)
Ovo je izvrsna ideja, bas cu isprobat benchmarkove da vidim temperature na svakom stupnju brzine ventilatora. Iskreno se nadam da ce najtisi biti u redu 😃

15 godina
picajzla0707 kaže...

asus suite ionako instaliraš, barem sam ja tako napravio, a fan xspert je dio paketa

a što se tiče namještanja, pa radije sam podesim krivulju nego da mi matična to automatski određuje

u fan xpert odradiš fan tuning (što je ustvari testiranje ventova da matična zna karakteristike svakog pojedinog venta), namjestiš krivulju ovisno o temperaturi ploče ili procesora, namjestiš da se gase u idle (ako hoćeš) i više nikad ne moraš dirati 

nemere biti jednostavnije, lakše i preciznije

Kod mene je suprotno, ja to na vlastiti komp nikad neću instalirat osim ako mi baš treba takva neka aplikacija, a generalno mi ne treba, sada.

Trebala mi je nekad prije, dok sam se aktivno igrao OCom, over i under voltanjem i sličnim zanimljivim rabotama.

Tako da sve je to subjektivno. Neki ljudi mi kod kupnje računala napomenu da im obavezno instaliram te stvari, neki ljudi mi napomenu da im nebi slučajno to instalirao. Ne govorim specifično za Asus nego generalno.

12 godina
miki1981 kaže...

Tako da sve je to subjektivno.

točno tako, ja sam picajzla na buku i prašinu, pa nastojim to upicaniti da se vrti što manje i za to mi je fan xpert savršen

ubacio sam tri silent wings 3 venta u kantu, namjestio da su ugašeni u idle i kad se igra da lagano hlade, nikad preko 1000rpm

time sam dobio najmanju razinu buke - praktično potpunu tišinu u svim uvjetima, i minimalno vuku prašinu

8 godina
neaktivan
picajzla0707 kaže...
miki1981 kaže...

Tako da sve je to subjektivno.

točno tako, ja sam picajzla na buku i prašinu, pa nastojim to upicaniti da se vrti što manje i za to mi je fan xpert savršen

ubacio sam tri silent wings 3 venta u kantu, namjestio da su ugašeni u idle i kad se igra da lagano hlade, nikad preko 1000rpm

time sam dobio najmanju razinu buke - praktično potpunu tišinu u svim uvjetima, i minimalno vuku prašinu

Gdje si kupio be quiet ventove ?

Ja sam ih trazio na vecini hr online ducana i nema ih nigdje :(

Poruka je uređivana zadnji put uto 19.12.2017 20:01 (GanjaHR).
12 godina
GanjaHR kaže...

uzi shop prije šest mjeseci, koštali su 173 kune po komadu 

sad im stoji rasprodano, ali probaj ih kontaktirati na telefon i možda ih mogu nabaviti

8 godina
neaktivan
picajzla0707 kaže...
GanjaHR kaže...

uzi shop prije šest mjeseci, koštali su 173 kune po komadu 

sad im stoji rasprodano, ali probaj ih kontaktirati na telefon i možda ih mogu nabaviti

Hvala. Ja planiram uzeti Pure Wings 2 ventove, imaš li ikakva iskustva s njima ?

12 godina
GanjaHR kaže...

Hvala. Ja planiram uzeti Pure Wings 2 ventove, imaš li ikakva iskustva s njima ? 

nemam iskustva baš s tim pure wings

imam još shadow wings na hladnjaku od procesora i jako je dobar vent, možda ne bi bilo loše njih pogledati jer nisu puno skuplji od pure wings, a više nego dvostruko sati rada im stoji u specifikacijama (80 vs 200 tisuća sati), što bi trebalo značiti da su poprilično kvalitetniji 

14 godina

Pozdrav,

uzeo bi si ovaj procesor:

https://www.links.hr/hr/procesor-intel-core-i5-7600k-box-s-1151-3-8ghz-6mb-cache-quadcore-bez-hladnjaka-050600027

pa me zanima koje bi bilo najbolje hladenje za njega? (takoder i za OC)

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
ProTeinZ kaže...

Ako ga stavljaš na ploču iz potpisa, onda je to neisplativo jer ga ne možeš iskoristiti i nećeš vidjeti razlike u odnosu

na sadašnji i5, ako uzimaš i Z170/Z270 ploču uz njega, onda si uzmi i Noctuu NH D14.

Sadašnja ploča ne podržava OC, a ako mijenjaš ploču i procesor, onda je i5 8600k i Z370 ploča pravi odabir.

13 godina

Pozdrav ljudi

treba mi hladnjak naravno sto jeftiniji i da je sto laksi, imam fobije da se od onih monstruma ne bi sve iskrivilo. gledao sam nesto tipa artic A30, jeftin, tih, ne monstruzno velik mislim da bi taman bio za potrebe. procesor je I5-7400, znaci bez ikakvog OC trenutno i u daljnoj buducnosti. Da li je dovoljan taj hladnjak, ako sto znaci maticna je Gigabyte GA-B250.

LP!

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
Lc cc95 je overkill za taj cpu nesto jace ti ni ne treba.lp
15 godina
neaktivan

pozz kupio sam cooler lc-cc-120 zadovoljan sam. vrti ga na 1600+ rpm i imam lc-cf-80 koji ide na kuciste 4pin on vrti 2100+rpm, zanima me je li to u redu da toliko vrte?  temperatura cpu ovako na netu 33c

švšvš

0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
Naravno da nije to su ti ventovi na 100%. Pogledaj u biosu na kojem su rezimu rada namjesteni.lp
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

kriva tema, delete.  

Poruka je uređivana zadnji put uto 23.1.2018 15:40 (Promster).
Moj PC  
0 0 hvala 0
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Hladnjak za OC i7-ice, Hladnjak za OC i5-ice, Koji CPU cooler kupiti?
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice