AMD Ryzen procesori (opća tema) izdvojena tema

poruka: 31.172
|
čitano: 5.569.861
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Re: AMD Rucyzen procesori (opća tema)
Zizo kaže...

Nemoguce da je sa 9000 serijom sve ok,ak se pogledaju rezultati cinebencha gdje i u 23 i 24 varijanti tog testa performanse jedne jezgre su bomba a kod vise jezgri teska pusiona.Nekaj tu ne skalira dobro....nekaj ne stima,nema mi nikakve logike.Zasad budem suzdrzan i vrijeme bu reklo o cemu se dela.

Za skaliranje single na multicore mislim da je objašnjenje vrlo jednostavno:

Primeti da je taj 5425MHz "OC" zapravo i dalje ispod maksimalnog boost clocka za 9700X. Međutim, ima drugih čudnih stvari kod ovog procesora (pa i 9600X).

WP/WM fanovi, prestanite više lagat ovaj napaćeni narod, nemate to pravo!
15 godina
Re: AMD Ryzen procesori (opća tema)
Alfredo nr.2 kaže...

Da, sada je gomila AMD evangelista koji izmisljaju razloge zasto 9600X i 9700X nisu flop i da AMD-u nisu bitne gaming performanse, kako je procesor namjenjen za istrazivanje lijeka protiv tumora, a ne gaming i slicne fore.

Problem je da se niti sam AMD ne slaze s njima.

https://www.amd.com/en/products/processors/desktops/ryzen/9000-series/amd-ryzen-5-9600x.html

AMD Ryzen™ 5 9600X

Pure Gaming Performance

https://www.amd.com/en/products/processors/desktops/ryzen/9000-series/amd-ryzen-7-9700x.html

AMD Ryzen™ 7 9700X
The New Standard for a Gaming Processor

9600X 9600X
9700X 9700X
Demokracija je sistem u kojem dvije budale mogu preglasati jednog genija.
2 godine
Mauro kaže...
Alfredo nr.2 kaže...

Da, sada je gomila AMD evangelista koji izmisljaju razloge zasto 9600X i 9700X nisu flop i da AMD-u nisu bitne gaming performanse, kako je procesor namjenjen za istrazivanje lijeka protiv tumora, a ne gaming i slicne fore.

Problem je da se niti sam AMD ne slaze s njima.

https://www.amd.com/en/products/processors/desktops/ryzen/9000-series/amd-ryzen-5-9600x.html

AMD Ryzen™ 5 9600X

Pure Gaming Performance

https://www.amd.com/en/products/processors/desktops/ryzen/9000-series/amd-ryzen-7-9700x.html

AMD Ryzen™ 7 9700X
The New Standard for a Gaming Processor

Kakve veze marketing ima s bilo čime osim prodavanja muda pod bubrege, amd se slaže sa svime što će podići prodaju, pogotovo s lažima.

16 godina
AMD Ryzen procesori (opća tema)

Marketing je marketing, no prelazak na full 512-bit execution path za AVX instrukcije, što ispada najveća novost kod ovih procesora, jeste više usmerena na takve primene.

Naravno, to u mom slučaju znači i dalje jedno debelo "nisam zainteresovan".

Moguće je i da su shebali onaj two block ahead branch predictor, ovo je, koliko sam upućen, prvi put da se hardverski implementira tako nešto. Videćemo. U svakom slučaju, za sada ništa, no kad cene dovoljno padnu, biće ok opcija.

Poruka je uređivana zadnji put pet 9.8.2024 9:10 (Ivan(4)).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Kec na desetku kaže...

Da, 2 pro-plačenička kanala imaju drugačije rezultate, ostatak planete sa recenzijama su budale LOL

Pa Toms Hardware valjda jedini na svijetu ima recenziju gdje je 5800X3D jači preko 15% od komplet intel 13th/14th linije i uz to komplet zen 4 vanilla serije  onda se još potrude ne staviti u tu recenziju ni jedan i9, a 7800X3D im je 30% brži od cijele raptor lake i zen4 vanilla serije, a kod ostalih je oko 8-10% razlike od Raptor Lake i do 20% od zen 4 vanille.

Nevjerovatno To sam baš htio sinoć napisati ali ne stigoh čitaš mi misli ništa ti ne može promaknit.

DarthMarkus kaže... Normalno da radi fluidnio kad ti fali pol galaksije hehe
16 godina

Gle ga, još malo i za ruke se držali budu 

14 godina

Nema tu jadikovki,placa ili ne znam cega a bogami ni fanboyizma.Jednostavno su nekaj sjeb...,a vecina nas je mislila da ce Zen 5 biti proc bez greske.S novim "ground up" arhiktekturom dolaze i problemi,ali,onda si das vremena da ga dotjeras a ne da ga izbacis ko poluproizvod.U zadnje vrijeme nema kvalitete ama bas NIGDJE!

Nvidia odgodila Blackwell radi sranja u proizvodnom procesu,Intel Arow lake isto ima brdo problema,Amd obecavao brda i doline,na kraju puska.

Moje pare ne budu vidjeli tak brzo ni jedni ni drugi ni treci.

Biti ili ne biti pitanje je sada.
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
Wiz3m4n kaže...

Gle ga, još malo i za ruke se držali budu 

ljubomora ljubomora lalala

14 godina
Ivan(4) kaže...

Marketing je marketing, no prelazak na full 512-bit execution path za AVX instrukcije, što ispada najveća novost kod ovih procesora, jeste više usmerena na takve primene.

Naravno, to u mom slučaju znači i dalje jedno debelo "nisam zainteresovan".

Moguće je i da su shebali onaj two block ahead branch predictor, ovo je, koliko sam upućen, prvi put da se hardverski implementira tako nešto. Videćemo. U svakom slučaju, za sada ništa, no kad cene dovoljno padnu, biće ok opcija.

Ima vise novosti u Zen 5 od prelaska na AVX 512 bitne instrukcije ali o tom potom.

Ja cekam da vidim kad dojdu novi chipseti 800 serije da li bude 9000 serija prodisala.

Biti ili ne biti pitanje je sada.
16 godina

Ja se više nadam da će sledeća serija imati performanse kakve bismo voleli, i da će izaći za AM5.

Moj PC  
0 0 hvala 0
3 mjeseca
protjeran

Novi chipseti nemaju sta vise donjeti za rad i performanse, to su lažni snovi pogotovo sta ce biti jako slični postojecima uz malo nove opreme i overkill fazne regulacije koje su duplo pojačali od sadašnjih  a procesori su još efikasniji. 

Brda i doline uvijek ocekuje vecina jer ni ne razmislja i nezna kako sta i zasto, samo se nada u dobrom duhu e to ce bit dobra serija, to mora biti dobra serija. Pa onda i slijepo gledanje AMD tablica koje su godinama žestoki fake marketing pa se desi sta se desi kod vecine svaki put.

AMD je jako dobro znao kakve performanse ima i na sta cilja od kada je počeo raditi tu arhitekturu, očito gaming nije bio primaran cilj pošto se ti chipleti koriste i za Epyce i Threadrippere a oni imaju svoje namjene. Uostalom mjesecima ranije su testirali te procesore gdje i kako rade i sta nude nisu izasli iz tvornice i odma u ducane 

Mene sada zanima pošto je ovo nova arhitektura hoce li se od nje refreshati zen 6 jer bi onda vrlo lako donio jako sličnu stvar za rad, ili ce ici od nule. Ono sta je vjerojatno je da je zen 6 vec u proizvodnji i dobrim dijelom dovršen...

Poruka je uređivana zadnji put pet 9.8.2024 11:24 (Kec na desetku).

1 0 hvala 0
11 godina

zapravo, kako je i stevo iz hu napomenuo, jedinog smisla zen5 bi imao da su povećali core count i da je 9700x izašao kao 9600x

to je upravo ono što bi konačno prekinulo i stagnaciju gdje je mid range na 6core već osmu godinu zaredom

samo što baba su jedino gleda na pare odmah i sad, a pošto je intel sam sebi skočio u želudac po tko zna koji put, nema niti konkurencije koja bi ju malo potjerala

Moj PC  
2 0 hvala 0
2 godine
Kec na desetku kaže...

Mene sada zanima pošto je ovo nova arhitektura hoce li se od nje refreshati zen 6 jer bi onda vrlo lako donio jako sličnu stvar za rad, ili ce ici od nule. Ono sta je vjerojatno je da je zen 6 vec u proizvodnji i dobrim dijelom dovršen...

Zen 5 je "A ground up redesign" postojećeg dizajna koji koriste od Zen 2 arhitekture. Kao što se može vidjeti, dosegli su limit koliko je moguće poboljšati taj dizajn. Performanse više ne skaliraju tako dobro, a visoke latencije postaju očite, osobito u gamingu. Poprilično sam siguran da će Zen 6 biti potpuno novi dizajn koji će adresirati te mane, poput latencija.

Što se tiče komentara da AMD ističe kako je ovo procesor za gaming, a ne za istraživanje lijekova itd, to je čisti marketing. Naravno da će ga predstaviti u najboljem svjetlu. Svatko tko barem malo prati AMD zna da oni koriste jednu arhitekturu za sve segmente tržišta (serveri, HEDT, desktop) i da su im serveri apsolutni prioritet, što je logično jer se tu vrti velika zarada. Nakon toga, ono što ostane od servera preimenuju za HEDT i desktop. Neke stvari dodatno poboljšaju kako bi bile bolje u desktop segmentu. Na primjer, za Zen 3 su implementirali unified L3 cache, što je značajno smanjilo latencije i povećalo performanse u gamingu, iako to nije bilo toliko važno za serverski segment. Međutim sudeći po Zen 5, došli su do limita i sada je vrijeme za promjenu dizajna, koji ih je služio četiri generacije.

Poruka je uređivana zadnji put pet 9.8.2024 13:19 (Trilogija).
15 godina
picajzla0707 kaže...

zapravo, kako je i stevo iz hu napomenuo, jedinog smisla zen5 bi imao da su povećali core count i da je 9700x izašao kao 9600x

to je upravo ono što bi konačno prekinulo i stagnaciju gdje je mid range na 6core već osmu godinu zaredom

samo što baba su jedino gleda na pare odmah i sad, a pošto je intel sam sebi skočio u želudac po tko zna koji put, nema niti konkurencije koja bi ju malo potjerala

Da je to napravila intel bi onda morao stvarno ključ u bravu a to se ne smije.Pomeo bi sve što se dosad prodalo ikad. Ovako će baba ostat suvih gaća.

14 godina

Jedno pitanje u vezi ryzen 5k serije. Da li se itko susretao s ram problemima toliko da sumnja, ne na ram, nego na memorijski kontroler u cpu-u? 

5900x, proart b550, 2x8GB patriot 3600 rama. Testirano i sdrugim ramom. Default, docp (xmp), svejedno. 

Dešava se da se kod restarta jednostavno ventovi zavrte i ploča javlja dram grešku, ali ne svaki put. 

Ažuriran bios, testirano s nekim value cruicialovim 2133 ramom, ploča je 2 tjedna stara. 

Ja i dalje imam sumnju na ram tak da ću potražiti neki s expo profilom da ne bude da ga profili muče. Doduše, na defaultu bi trebal radit bilo koji bez obzira na qvl.

Testirana i dva psu-a. Bequiet straith power 12 850w i cors ax760, što su dva platinum psu-a top klase tak da sam to isključio kao problem. Po meni ostaje samo ram i cpu. 

Ploča također jako teško kad isto radi i na msi b450m-a pro max. Što dalje prije nego šaljem cpu na rma?

Moj PC  
0 0 hvala 0
2 godine

Po onome kako sam shvatio viđeno amd je prodaje zen5 u svojevrsnom eco modu kao difolt, kad se "pusti struja" u njega kao na zen4 performanse porastu na očekivane, međutim to je onda overclock i warranty void, bit će da su se usrali prošlogodišnjeg roštiljanja na asusovim pločama i odlučili dovesti tempe u red, po difoltu ovo je teški fijasko, misle da će im ovo proći kao i sramotan rast rdna3 performansi naspram rdna2 u midrangeu, vidjet ćemo u narednim danima hoće li amd pokušati popraviti štetu i izdati agesu s manje ograničavajućim def. postavkama, ako ne, treba tužiti za lažno, drsko, pokvareno i sramotno oglašavanje.

Moj PC  
0 0 hvala 0
2 godine

Netko je kao i ja, spomenuo mobilne Zen 5 procesore, koji su dosad jedina svijetla točka u svijetu procesora općenito, bez obzira na brend. Zen 5 u mobilnoj varijanti se pokazao izvanrednim, nudeći vrlo visoke performanse i u CPU i u GPU dijelu, a pritom je izuzetno efikasan za x86 arhitekturu. Da nemam MacBook, definitivno bih odabrao neki laptop s integriranim RDNA 3.5 rješenjem.

Poruka je uređivana zadnji put pet 9.8.2024 13:41 (Trilogija).

0 0 hvala 0
14 godina
notloB kaže...

Po onome kako sam shvatio viđeno amd je prodaje zen5 u svojevrsnom eco modu kao difolt, kad se "pusti struja" u njega kao na zen4 performanse porastu na očekivane, međutim to je onda overclock i warranty void, bit će da su se usrali prošlogodišnjeg roštiljanja na asusovim pločama i odlučili dovesti tempe u red, po difoltu ovo je teški fijasko, misle da će im ovo proći kao i sramotan rast rdna3 performansi naspram rdna2 u midrangeu, vidjet ćemo u narednim danima hoće li amd pokušati popraviti štetu i izdati agesu s manje ograničavajućim def. postavkama, ako ne, treba tužiti za lažno, drsko, pokvareno i sramotno oglašavanje.

E sad ako intel odigra pametno i arrow lake bude nekaj 'dobro', fijaska s 13om i 14om generacijom nitko se neće ni sjećati.

A AMD neka nastavi igrat 'na sigurno' i musti lovu potrošača (Eventualno ako kroz par mjeseci ne budu rušili cijene, pa bu se kakti isplatilo).

Poruka je uređivana zadnji put pet 9.8.2024 13:45 (sinkee).
3 godine
Trilogija kaže...

Netko je kao i ja, spomenuo mobilne Zen 5 procesore, koji su dosad jedina svijetla točka u svijetu procesora općenito, bez obzira na brend. Zen 5 u mobilnoj varijanti se pokazao izvanrednim, nudeći vrlo visoke performanse i u CPU i u GPU dijelu, a pritom je izuzetno efikasan za x86 arhitekturu. Da nemam MacBook, definitivno bih odabrao neki laptop s integriranim RDNA 3.5 rješenjem.

Više ni tu nemaju kaj raditi to je sve mrtvo, arm windowsi su na pragu i vec prvi primjerci rasturaju čak i Appleov m3 u poprilicno testova!

3 mjeseca
protjeran
Trilogija kaže...

Poprilično sam siguran da će Zen 6 biti potpuno novi dizajn koji će adresirati te mane, poput latencija.

Ja bas nisam previse uvjeren da ce mijenjati dizajn jer do sada nema ni jedne vijesti koja sugerira na to, ali da iznesem misljenje zasto ne vjerujem da ce se to i desiti:

1. Mislim da ce za AM5 zadržati postojeci dizajn koju ce dalje dodatno optimizirati kao i ostale, a onda za 2 godine dolaskom DDR6 donjeti novu platformu i arhitekturu sa novim dizajnom, i promjeniti naming scheme procesora, možda ih nece nazivati "ryzen".

2. ZEN 6 je vec u izradi, a neke informacije vec sugeriraju da ide istim putem kao ZEN5, odnosno da se gađa na AI performanse a gaming stavlja u drugi plan.

AMD CPU roadmap now lists Zen 6 architecture, development of Zen 7 underway

Slika iz ove objave, tekst ispod tablice:

3. Isto tako mislim da ce arhitekturu od nule izbaciti kada bude DDR6 dostupan (kako kazem za 2 godine) tako da i memory controller i ostalo što bolje prilagode i optimiziraju tome.

Poruka je uređivana zadnji put pet 9.8.2024 14:34 (Kec na desetku).
3 mjeseca
protjeran

HUB je izbacio korektan deep dive za ZEN5.

Čak je Stevo iznio vrlo jednostavnu stvar koju sam ranije objasnio oko skaliranja sa potrošnjom, a to je da je Der8auer i ostali koji su overklokali pokazali prednost u MT gdje je i inace normalno takvo odlično skaliranje, pa su ljudi zdravo za gotovo to primjenili na apsolutno sve šta je potpuno krivo, jer u Gamingu i nekim drugim stvarima od toga slakiranja nema skoro nista. Tako da je nebitno i da su ih izbacili u startu sa duplo vecim TDP za gaming rezultate, jedino bi dobili veci MT performans za oko 15% u prosjeku kako gdje koji posto više manje, ali bi i trošili 80% vise zbog toga pa su zato valjda i zbog intel situacije išli na ovaj izbor TDP-a.

I to je problem sta je 99% populacije potpunih laika koji jednostavno ne razumiju kako sta funkcionira, točno taj dio možete poslušati na 28:05min videa.

Zen 5 is a Huge Disappointment So Far

I da se nadovežem na cijene...

Problem AM5 je jednostavno sta je preslab, kakve veze ima da je 9700X došao kao ulazni model kada bi onda koštao kao 9600X i nekih 30e više od 7700X sa kojim je opet skoro identičan u rezultatima. To opet nebi bila nikakva kupnja osim da kažes imas noviji CPU ali istih performansi uz manju potrošnju koja ionako nije problem ni na 7700X ali ces ga platiti 10-15% vise i jos riskiraš da procesor ima neku manu sta se jos nezna... 

I tako bi se desila situacija nadalje sa svim ostalim modelima, iako bi onda za 9950X morali dizati core count a chipleta sa punih 12c jos nemaju, i tu bi samo dobili dodatno na MT koji im ni netreba jači jer ce Arrow Lake ionako doci bez HT i sa fokusom na gaming.

Poruka je uređivana zadnji put pet 9.8.2024 16:28 (Kec na desetku).

0 0 hvala 0
15 godina

Što se Amd zamjerio Stevi kad ih ovako drila. Intel ga preuzeo izgleda.

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina

Navodno roka "just fine" kad se SMT ugasi. Mislim da je TechpowerUP otkrio.

Cekirajte pa se vidimo tu.

maximum effort
Moj PC  
0 0 hvala 0
3 godine
dery kaže...

Što se Amd zamjerio Stevi kad ih ovako drila. Intel ga preuzeo izgleda.

Ljudi su bjesni jel zele zdravu konkurenciju, koja dovodi do jeftinijih proizvoda, Intel i Nvidia su daleeeeeeko jos nedodirljivi! Amd je doslovno popusio svaku priliku u povijesti koju je imao da izdominira barem u tim trenucima!

15 godina
metallic kaže...

Navodno roka "just fine" kad se SMT ugasi. Mislim da je TechpowerUP otkrio.

Cekirajte pa se vidimo tu.

disejblaj jezgre da bi dobio bolji proc nego ga je amd osmislio svaka čas

15 godina
Boris grozni kaže...

Ljudi su bjesni jel zele zdravu konkurenciju, koja dovodi do jeftinijih proizvoda, Intel i Nvidia su daleeeeeeko jos nedodirljivi! Amd je doslovno popusio svaku priliku u povijesti koju je imao da izdominira barem u tim trenucima!

Sve je to ista kaša, hrpa pohlepnih korporacija sa jednom željom, strpat što više novaca u blagajnu.

Cijene iz godine u godinu sve komičnije, a konačni proizvod je takav kakav je.

Još je Nvidia dobra, kakva su lakrdija ovi ostali.

2 godine
Boris grozni kaže...

Ljudi su bjesni jel zele zdravu konkurenciju, koja dovodi do jeftinijih proizvoda, Inteli Nvidia su daleeeeeeko jos nedodirljivi! Amd je doslovno popusio svaku priliku u povijesti koju je imao da izdominira barem u tim trenucima!

Taj dio me jako nasmijao, stavljati Intel u isti koš s Nvidijom... Jedna kompanija je sinonim za neuspjeh, odgode i defekte, dok drugoj doslovno sve ide od ruke, ili gotovo sve što zacrta. 

Poruka je uređivana zadnji put ned 11.8.2024 17:37 (Trilogija).
15 godina
Zaboravite jeftino, sad je to 2000 eura za bolji gaming komp pa te svejedno za par godina zasvrbi upgradetitis.
Samo hrabro, ima puno gorih stvari u životu 😂
Moj PC  
0 0 hvala 0
3 godine
Trilogija kaže...
Boris grozni kaže...

Ljudi su bjesni jel zele zdravu konkurenciju, koja dovodi do jeftinijih proizvoda, Inteli Nvidia su daleeeeeeko jos nedodirljivi! Amd je doslovno popusio svaku priliku u povijesti koju je imao da izdominira barem u tim trenucima!

Taj dio me jako nasmijao, stavljati Intel u isti koš s Nvidijom... Jedna kompanija je sinonim za neuspjeh, odgode i defekte, dok drugoj doslovno sve ide od ruke, ili gotovo sve što zacrta. 

Zasto ne? Prakticki dominiraju trzistem vec dva desetljeca znas nekog boljeg?

15 godina
Boris grozni kaže...
Trilogija kaže...
Boris grozni kaže...

Zasto ne? Prakticki dominiraju trzistem vec dva desetljeca znas nekog boljeg?

Nisi u pravu intel i amd mogu u isti koš, nevidija nedodirljiva.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice