AMD Ryzen procesori (opća tema) izdvojena tema

poruka: 31.743
|
čitano: 6.761.890
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Re: AMD Ryzen procesori (opća tema)
Maksimus kaže...

Napravo sam test na Cinebench R20, hmm... single core je bolji sa RX580, ali multicore rezulat je bio bolji sa RX460.....ne kužim
Sinoć sam sa RX460 4GB igrao Cyberpunk 2077, srednje grafičke postavke, oko 30FPS , maloprije sa RX580 8GB, konstantnih 60FPS, ali je daleko fluidnije nego na FXu ...

Ne opterečuj se sa Cinebench, i to zato jer je to tipičan rendering koji ima malo veze sa raznim svakodnevnim aplikacijama.Samo bulječi u žuto, pa nikak ne možeš procjenit točne performanse određenog procesora.

- nije ga briga za brzinu sistemske memorije

- nije ga briga za količinu L2 i L3 Cache

Eto ti dolnji link, samo sam dodal postotke pa vidi žuto u usporedbi sa normalnim aplikacijama koje ljudi koriste svaki dan.Dakle ako ne koristiš Cinema4D, boli te đon za Cinebench brojke i benčmarkove itd.

https://forum.bug.hr/forum/topic/procesori-mbo/amd-ryzen-4000g-am4-renoir-apu/275640.aspx?page=4&jumpto=6495424&sort=asc&view=flat

AMD,........is that Epyc or what?
Poruka je uređivana zadnji put pon 22.8.2022 16:29 (rambox).
17 godina
rambox kaže...

Eto ti dolnji link, samo sam dodal postotke pa vidi žuto u usporedbi sa normalnim aplikacijama koje ljudi koriste svaki dan.Dakle ako ne koristiš Cinema4D, boli te đon za Cinebench brojke i benčmarkove itd.

Preciznije, koji render-engine koristiš, a nativni (kojeg ima Cinebench) se sve manje koristi u praksi jer je zastario pa sad Cinema prelazi na RedShift.

Bez obzira na to, Cinebench je i dalje koristan kao nekakav okvrni pokazatelj multi-core performansi najviše zato jer već postoji ogromna baza rezultata pa je lako na brzinu procijeniti koliko je neka konfa jaka u usporedbi sa ostalima.

U praksi, V-Ray i Corona kao najpopularniji CPU render-enginei daju bolje rezultate na Zen 3 nego AlderLakeu, makar po zadnjem Cinebenchu (R23) ispada obrnuto pa su Zen 3 i dalje no brainer za takve poslove.

Iako i AMD i Intel nastoje napraviti univerzalne procesore nekad se može i nešto ciljano prilagoditi, npr. po glasinama RaptorLake ima drastično bolji score u 7z (de)kompresiji), daleko veći od ukupno najavljenog rasta performansi.

17 godina

Trebam li što mijenjati u BIOS-u? Pogledajte priložene slike, unaprijed od srca zahvaljujem na odgovorima.
Valentin17 sustav se sporo podiza, windowsi su svježe instalirani, procesor se sinoć prilikom surfanja malo jače zagrija, buka ventilatora na hladnjaku procesora je bila jaka (brzinu vrtnje nisam dirao u BIOS-u).
Moram ti se zahvaliti na zapažanju vezano za reset BIOS-a , netko od djelatnika Mindfactory je to napravio (inače se ta usluga naplaćuje i radi na zahtjev kupca) bez mog odobrenja. Mogu li vratiti stariju inačicu istog bez straha da će matična ploča izdahnuti????

Ako je vjerovati Afterburneru (instalirao ga kako bih vidio potrošnju) grafička je trošila više od deklariranih vati (oko 150, na starom računalu je potrošnja rijetko kad prelazila 120W),a Cinebench R23 se smrznuo kod single core testa .

Nisu moje mušice već imam od ranije loše iskustvo, napajanje za staro računalo je nedugo nakon kupovine završilo u servisu i čekao sam ga 7 dana .

Nisam od onih koji se bave podizanjem frekvencije procesora (kod mene sve radi po default-u). 

Prije kupovine obično čitam Bewertungen i uvijek prvo čitam ona označena jednom zvjezdicom. Kod Mindfactory nema matične koja nije dobila od nekog loše kritike. Nažalost  Asus nije u ponudi (zadnje 4 g, netko se nekome zamjerio Asus Mindfactory-ju ili obrnuto, bila je tema o tome u njemačkim medijima), a modeli navedenog proizvođača nisu baš jeftini.

Da se vratim na dan broj 2, sustav se sporo podiza, svježe instalirani Windowsi 10 sa najnovijim nadogradnjama.

Klikom miša na start nije bilo nikakve reakcije, nisam mogao restartirati računalo. Grafička kartica se isto poprilično zagrijala, oko 80°C, iako ništa posebno nisam radio, skidao sam Division 2 na računalo. Otud tolike sumnje na napajanje.
Večer prije nego su stigle komponente promijenio sam termovodljivu pastu na grafičkoj kartici, nije prvi put da sam to radio.

Moram pozvati šogora , ako ima uopće vremena jer je non stop negdje drugdje (ispitiva sastav tla prije gradnje objekata), da mi provjeri napajanje jer lokalni servisi i to naplaćuju.

Dodao još dvije slike, da vidite kako izgleda, nije nešto posebno, ali služi svrsi.

Poruka je uređivana zadnji put pon 22.8.2022 21:38 (Maksimus).
17 godina
AMD Ryzen procesori (opća tema)

Kolega rambox, skreni pogled na fotografiju
Matična ima podršku za PCIE 4.0 , da barem sklizne cijena istih....

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Ne kužim više ništa, danas računalo radi normalno, po BIOS-u nisam ništa mijenjao. Napajanje ću ipak ostavit šogoru na provjeru.

Prvi video je novi, od prije par minuta, a drugi je napravljen na starom računalu prije 2g.

Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina

Vidi danas još radi li sve ok. Ja tu nigdje još ne vidim nikakav problem. Ako se toliko sekiraš oko napajanja, onda ako nije novac problem, promijeni i napajanje na novo i da si miran. Imaš za oko 60 do 70 eura birati dobra napajanja, pogotovo ako ne kaniš ići na grafičke s TDP od 300W i slično.

16 godina
ivicask kaže...
Envy kaže...

E nabijem više i AMD jednom za uvijek:

Resolved Issues
- Resolved an issue for a subset users with AMD processors regrading video freezing when using a virtual background.

Nikada više AMD u moj PC a niti sa klijentima kojima sam povjerio jedan od zadatak i plaćam ih za to.

Gle zamisli isti problemi i na intel..

Najbolje da pređeš na kineske procesore :)

A ja imam Nvidiju, gle čuda sa 24GB RAM-a i nemam problema sa Zoomom.

Ne branim ja Intel - to su grafičke za igranje igrica, ako nisu u stanju da to poprave onda ne znam što da kažem. Zoom kakav da je takav (bivša dva zaposolenika napravili mobilni Cisco WebEx i dan i danas je ta parnica na sudu) ja sam osuđen na Zoomovu aplikaciju. Klijenti to od mene očekuju.

Za sada su X problema prijavili sa korisnicima sa Radeon grafičkim.
I evo prvi problem sa Intelovim integrušima.

Zanimljivo mi je kada na spomen nekoliko puta problem sa AMD-ovim CPU-ovima dobije 4 TD a kada netko spomene da taj isti problem ima i Intel HD Graphics taj korisnik dobije nekoliko TU (a meni su ti TD/TU fiktivne valute). Da li je ovo sada fanbojizam ili šta - to nije poanta.

Uglavnom mojim klijentima nema više korištenja virtualne pozadine u Zoom-u na kojim god CPU-ovima je problem. Ali prvi pravi problemi sa AMD-ovim CPU-ima sam opisivao sam kada su 2 sata konferencije snimali višestruko sati od predviđenog.

I da - krivac je naravno Zoom ali očigledno prva žrtva je bio AMD.

17 godina
itomic009 kaže...

Vidi danas još radi li sve ok. Ja tu nigdje još ne vidim nikakav problem. Ako se toliko sekiraš oko napajanja, onda ako nije novac problem, promijeni i napajanje na novo i da si miran. Imaš za oko 60 do 70 eura birati dobra napajanja, pogotovo ako ne kaniš ići na grafičke s TDP od 300W i slično.

Kad upalim računalo čujem dugi i potom kratki ton, ima neka greška u BIOSu sudeći prema listi kodova za tonski signal kod Gigabyte-a .... ah idem ga resetirati i pogledat o čemu se radi. Izludiće me ovo, više problema u startu sa novim nego sa starim računalom koje još uvijek koristim. Na jednom forumu su korisniku sa slilčnim problemom preporučili drugo napajanje.

17 godina

Resetira sam više puta računalo i na kraju otkrio kako ne mogu ručno namjestit frekvenciju memorije, po default radi na 2133MHz, kad izaberem XMP profil onda se digne na 3200MHz. Idem vidit na službenu stranicu jel ovaj model memorije uopće podržan i može li BIOS nadograditi. Bzvz. Na starom računalu imam isto RAM module od G.Skill, 16GB DDR3 model Sniper na 1866MHz, rade normalno, ali su me i koštali, 120€...
Od umora nisam skreta pažnju na tonske signale od matične... ovo je prvi put i zadnji put da sam kupio jeftinu memoriju

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Maksimus kaže...

Resetira sam više puta računalo i na kraju otkrio kako ne mogu ručno namjestit frekvenciju memorije, po default radi na 2133MHz, kad izaberem XMP profil onda se digne na 3200MHz. Idem vidit na službenu stranicu jel ovaj model memorije uopće podržan i može li BIOS nadograditi. Bzvz. Na starom računalu imam isto RAM module od G.Skill, 16GB DDR3 model Sniper na 1866MHz, rade normalno, ali su me i koštali, 120€...
Od umora nisam skreta pažnju na tonske signale od matične... ovo je prvi put i zadnji put da sam kupio jeftinu memoriju

Ako ti je memorija u slotovima 1 i 3 pokusaj je prebaciti u slotove 2 i 4.

17 godina

Imam samo 2 memorijska utora...

17 godina

Ima li tko kakav savjet vezano za nadogradnju BIOS-a???
Moja inačica je F60, sam ne znam hoće li instalacija najnovijeg riješit problem sa signalnim tonovima koji se čuju prilikom pokretanja računala.

Sa stranice proizvođača sam skinuo datoteku sa podržanom memorijom, moja nosi oznaku F43200C16D-16GIS i nije tamo navedena, na etiketi stoji datum proizvodnje, kolovoz 2022.

https://www.gigabyte.com/de/Motherboard/B450M-S2H-rev-1x/support#support-dl-bios

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Maksimus kaže...

Ima li tko kakav savjet vezano za nadogradnju BIOS-a???
Moja inačica je F60, sam ne znam hoće li instalacija najnovijeg riješit problem sa signalnim tonovima koji se čuju prilikom pokretanja računala.

Sa stranice proizvođača sam skinuo datoteku sa podržanom memorijom, moja nosi oznaku F43200C16D-16GIS i nije tamo navedena, na etiketi stoji datum proizvodnje, kolovoz 2022.

https://www.gigabyte.com/de/Motherboard/B450M-S2H-rev-1x/support#support-dl-bios

Nemaš potrebe za Bios update, bez obzira kaj donose novije verzije ili za tebe ništa bitno.

Ak je memorija problem, ili možda nije 100% podržana pa stvara probleme imaš mikroskopske šanse da če novije Bios verzije bilo šta promjenit.

Pogledaj Bios F51e, "Improve memory compatibility" ili tu je bio zadnji istaknuti Bios update za memorijsku podršku.

Ja na tvojem mjestu ne bi updejtal Bios, nije to kao popit čašu vode pa da odradiš onak samo da isprobaš.

Kod mene je F60f, ili stara beta verzija koja je dodala podršku za Renoir APU.Dalje je poznato, ne diraj ili ne popravljaj ako nije pokvareno=za mene ništa bitno na novijim Bios verzijama.Ja sam zaboravil, da su recimo na papiru dodali PCIE-Express 4.0 podršku.Fučka se meni za to, APU ionak nema podršku za žuto a niti mi ne treba debelo skuplji NVME SSD sa žutim tehnikalijama.

14 godina

Nije problem u jeftinom ramu nego u jeftinoj ploči. Ja bi svakako probao s BIOS update na zadnju verziju. Inače, ne mora ti biti baš tvoj ram naveden izrjekom na stranicama matiče da radi kako treba. Kad si odabrao XMP profil za RAM, radi se o tome da ovisno od matične do matične imaš ponuđene stepping-e radnih taktova memorije tipa 2400, 2533, 2600 i tako dalje. Bolje ploče imaju tako veću gradaciju i možeš odabrati točno što trebaš (radni takt) a slabije tako neki predefinirani pa sad jel toj ram to podržava ili ne, snađi se druže . Ja bi probao BIOS update, ako nema promjene onda ovako redom. Probaj sa default BIOS postavkama, znači da je RAM na 2133Mhz čini mi se i vidi je li sve ok. Ako je, onda znaš do čega je a to je da ti ploča i RAM nisu baš sinkani. Ako ne valja ni tada, onda bi trebao provjeriti RAM u nekom drugom računalu. 

7 godina

Koliki je napon rama na 3000mhz xmp profilu? 

AMD,........is that baba Su trying to sell us dog sh*t or what?
    Moj PC  
    0 0 hvala 0
    17 godina
    rambox kaže...

Nemaš potrebe za Bios update, bez obzira kaj donose novije verzije ili za tebe ništa bitno.

Ak je memorija problem, ili možda nije 100% podržana pa stvara probleme imaš mikroskopske šanse da če novije Bios verzije bilo šta promjenit.

Pogledaj Bios F51e, "Improve memory compatibility" ili tu je bio zadnji istaknuti Bios update za memorijsku podršku.

Ja na tvojem mjestu ne bi updejtal Bios, nije to kao popit čašu vode pa da odradiš onak samo da isprobaš.

Kod mene je F60f, ili stara beta verzija koja je dodala podršku za Renoir APU.Dalje je poznato, ne diraj ili ne popravljaj ako nije pokvareno=za mene ništa bitno na novijim Bios verzijama.Ja sam zaboravil, da su recimo na papiru dodali PCIE-Express 4.0 podršku.Fučka se meni za to, APU ionak nema podršku za žuto a niti mi ne treba debelo skuplji NVME SSD sa žutim tehnikalijama.

Napisao sam email Mindfactory-u, vidit ću što će odgovoriti i mogu li uz nadoplatu dobit drugu memoriju, a ovu im vratit nazad.

Hvala na savjetu .

17 godina
    itomic009 kaže...

Nije problem u jeftinom ramu nego u jeftinoj ploči. Ja bi svakako probao s BIOS update na zadnju verziju. Inače, ne mora ti biti baš tvoj ram naveden izrjekom na stranicama matiče da radi kako treba. Kad si odabrao XMP profil za RAM, radi se o tome da ovisno od matične do matične imaš ponuđene stepping-e radnih taktova memorije tipa 2400, 2533, 2600 i tako dalje. Bolje ploče imaju tako veću gradaciju i možeš odabrati točno što trebaš (radni takt) a slabije tako neki predefinirani pa sad jel toj ram to podržava ili ne, snađi se druže . Ja bi probao BIOS update, ako nema promjene onda ovako redom. Probaj sa default BIOS postavkama, znači da je RAM na 2133Mhz čini mi se i vidi je li sve ok. Ako je, onda znaš do čega je a to je da ti ploča i RAM nisu baš sinkani. Ako ne valja ni tada, onda bi trebao provjeriti RAM u nekom drugom računalu. 

Ma jok matična nije problem, ili točnije radna frekvencija memorije sigurno nije nikakav problem za matičnjaču.Pa jel vidiš da matična ima podršku do ddr4 3600mhz.

https://www.gigabyte.com/Motherboard/B450M-S2H-rev-1x/sp#sp

Problem je nekaj od ovoga, a može se rješit ako procesoru ili matičnoj ploči sjedne druga memorije s kojom nema problema.

- matična ima problema se određenom memorijom, ili taj Gskill 3200mhz CL16

- procesor ili Chiplet Zen 2 proc/memorijski kontroler baš i ne voli određenu memoriju, ili baš mu ne paše taj Gskill na tih 3200mhz

Maksimus kaže...

Napisao sam email Mindfactory-u, vidit ću što će odgovoriti i mogu li uz nadoplatu dobit drugu memoriju, a ovu im vratit nazad.

Hvala na savjetu .

Ne boj se jeftine memorije, nije tu nikakav problem pa da zato eto nekaj ne štima.Ljudi kupe skupu ddr4 memoriju, pa ipak imaju problema zbog kompatibilnosti sa određenom matičnom pločom ili procesorima.Probaj zamjenit za ovaj Patriot model, on se nalazi na listi memorijske podrške za matičnu ploču i Matisse Zen 2 procove.

https://www.mindfactory.de/product_info.php/16GB-Patriot-Viper-Steel-DDR4-3200-DIMM-CL16-Dual-Kit_1306599.html

Poruka je uređivana zadnji put sri 24.8.2022 1:28 (rambox).
    17 godina
    Dobro jutro, taman sam na pauzi ☕️ , javio se Mindfactory, da napravim Memtest86 i ukoliko se pokaže da je defektna (poslat sliku) rado će mi je zamijeniti.
    3 godine
    protjeran

Lako moguce da memoriji nije nista, ocito ploča radi problem a nije ni prvi takav slučaj posto ti te memorije nema na QVL listi.

To je neki klasicni problem na Ryzen platformi da su musicavi i izbirljivi oko memorije, identican problem sam imao na Gigabyte X570 Elite ploči od 1800kn.

0 1 hvala 0
    11 godina
    protjeran
    Rekao sam u startu da je ploča problem....
    Rješavaj to i miruj.
    Bero
    Moj PC  
    0 0 hvala 0
    16 godina

Zar nije memoriski kontroler u procesru a ne na chipsetu ploče? Ne mora ploča biti ništa kriva osim ak ne forsira pogrešne XMP timingse IMO.

Probaj ručno podesiti memory timingse...probaj i preko ryzen mastera.

Moj PC  
    0 0 hvala 0
    17 godina
    Matična ploča je u redu, test memorije je pokazao da su oba modula ispravna, jednostavno se ne ljube, isključit ću zvučnik , pa neću više čut njihove ljubavne jade 😂🤣🙈. Zamjena memorije pod uvjetima koje mi je dao Mindfactory nije više izvediva. Dobio sam mačka u vreći na neki način. Život ide dalje, hvala od ❤️svima na pomoći.
    Moj PC  
    0 0 hvala 0
    17 godina
    Evo slika kao dokaz.
    Moj PC  
    0 0 hvala 0
    15 godina
    Maksimus kaže...
    Matična ploča je u redu, test memorije je pokazao da su oba modula ispravna, jednostavno se ne ljube, isključit ću zvučnik , pa neću više čut njihove ljubavne jade 😂🤣🙈. Zamjena memorije pod uvjetima koje mi je dao Mindfactory nije više izvediva. Dobio sam mačka u vreći na neki način. Život ide dalje, hvala od ❤️svima na pomoći.

A dali ti svijetle kakova svijetla (boot,vga,dram ili cpu) na matičnoj?

17 godina
    rokonja kaže...

na matičnoj nema nikakvih dioda koje svijetle

17 godina

Službena stranica proizvođača navodi samo 3 matične ploče od Gigabxte na temelju B450 na kojima je podržana memorija koju imam. Zbog nedostatka uputa za UEFI u kutiji, tek danas popodne sam otkrio kako se podešava frekvencija na kojoj memorija radi. Samo kad radi na defaultu, 2133MHz čuje se jedan bip, na frekvencijama 2400, 2666, 3000 i 3200 MHz nakon restarta čuju se dugi i kratki bip. Isprobao sam drugo napajanje, ista stvar. Nije do matične, jednostavno se ova memorija i matična ne vole.
    Hvala svima na komentarima, sustav radi za sada. Isprobao sam War Thunder i World of tanks, rade daleko fluidnije nego na starom računalu.
    Poslao sam odgovor na mail Mindfactory-ju, ne očekujem ništa, ponude li zamjenu za neku drugu memoriju prihvatiću je tek kad provjerim na stranici proizvođača jel moja matična podržana.

Moj PC  
    0 0 hvala 0
    17 godina

uglavnom da rezimiram, zadovoljan sam kupljenom matičnom i procesorom, kupnja se isplatila, eto na kraju ipak nije ni do napajanja, nisam očekivao da bi memorija mogla biti izvor nekih nestabilnosti , Nijemci bi rekli Arbeitsscpeicher ist einbisle zickig

Moj PC  
    1 0 hvala 0
    14 godina
    rokonja kaže...

Premalo novaca za tako nešto, to je low end ploča.

No Fear. No Excuses. No Limits. :D
    11 godina

Pozz ekipa...imam 5600x,bezveze danas od dosade malo sam se poigrao s undervoltanjem pa me zanima je li sad ta frekvencija koju sam postavio stalna,mislim procesor radi na njoj bez obzira na opterecenje?

Trenutno radi na 4.5ghz temp mu ide max do 51 stupnjeva na 1.094v,slika u prilogu.Nisam neki strucnjak ali ovako laicki mislim da je ok.

Vjerovatno da stavim i na 4.2ghz nije neka razlika,ali me cisto zanima opcenito undervoltanje ima li smisla raditi i je li sigurno to koliko?

Origin_Steam: hrka11
    Moj PC  
    0 0 hvala 0
    14 godina

Undervolt je siguran ali ga s tim procesorom i nemaš nekog razloga raditi jer ti CPU nije u grupi jačih po potrošnji. Tako da ono, nije da ćeš nešto bitno profitirati. Pogotovo ako si regularan user ili prosječan gamer. To ima svojih benefita za određene slučajeve.  Što se tiče napona, ne znam sad točno kako si podesio, ali CPU dinamički mijenja isti i ne bi trebao non stop raditi na istom naponu. 

E-mail:
    Lozinka:

vrh stranice