AMD Ryzen procesori (opća tema) izdvojena tema

poruka: 31.742
|
čitano: 6.735.771
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
Re: AMD Ryzen procesori (opća tema)
Baš malo gledam dionice Amd-a u padu 4%.
Bit će da je cijena ovih novih ipak malo utjecala na taj pad.
Ovi R9 nemaju konkurenciju, ali r5 i r7 su po ovim cijenama u glibu.
Morat će oni to brzo na - 50$ za početak.
Poruka je uređivana zadnji put pet 9.10.2020 22:23 (mislioc).

0 0 hvala 0
17 godina
DarthMarkus kaže...
toxic kaže...
Riot kaže...
toxic kaže...

Vidim i testove s puno jacim 3800x i da ga ovaj moj odere u igrama samo tako, a gdje nece 2600 ili jos bolje neki slabiji.... na kraju krajeva ja sam siguran s ovom platformom a Vas ocito hebe to ulozeno/dobiveno..

Zapravo nije mi uopce jasno sto Vas tolko sekira kada netko kupi skuplji proc? Jesu to Vasi novci ? 

Ako ti volis biti ispod prosjeka i na prosjeku to ne znaci da je to drugima dovoljno cim prije to shvatis tim ce ti biti lakse u zivotu...

A ovaj novi Ryzen je vrh sigurno do kada cu ja mjenjat platformu slijedeci puta ce biti jos bolji...

Hmm to mi tebe trebamo pitati kad upadaš ovako u temu iz paštete... ajde opusti se, uživaj u svojoj platformi.

Ajde mi ovo objasni ?

Konstatno se namecu neistine i kada to opravdas opet nevalja...

Kao recimo ovog Ryzena sigurno nece kupiti ova ekipa koja brine o ulozeno\dobiveno nego pravi ljubitelji boljeg HW-a... ovi ostali ce tu kmecat kak im je dovoljan r5 1600 i r5 2600 s super memorijom..

Evo JA !!!

Uloženo dobiveno i hrpa profića  će se i dalje igrati na 1600.

Jedva čekam piknut 5800/5900 i 3080/Navi čim prvi čmarci izađu.

Guild Waes 2 : Ryzen 1600, RX580, rezolucija 3440x1440

7 godina
AMD Ryzen procesori (opća tema)

Tak i ja u Apexu, hladim eggs na 2560x1440p sa istim komponentama. Samo ja igram na 75Hz. I ne pada ispod FreeSync rangea sa mojim postavkama.

Poruka je uređivana zadnji put pet 9.10.2020 22:26 (cvaja997).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Bas mi drago da sam se odlučio uzet polovni 3600 i razliku u cijeni za novi 5600x stavit za jacu grafu.

Tih 19% razlike u procu mi znače malo, jer za tih 1kkn usmjesto 1660ti uzeo 1080 ti.

2500k je trajao 8godina i mislim da je dobio dostojnu zamjenu. Nadam se da ce i 3600 toliko izdržati.

Mislim da ce mi fps boost biti veći ovako
17 godina
mislioc kaže...
Baš malo gledam dionice Amd-a u padu 4%.
Bit će da je cijena ovih novih ipak malo utjecala na taj pad.
Ovi R9 nemaju konkurenciju, ali r5 i r7 su po ovim cijenama u glibu.
Morat će oni to brzo na - 50$ za početak.

... ili možda pregovori o kupnji Xilinxa. Nisu se dionice baš ponašale u skladu sa rantanjem po forumima :)

7 godina
Zwer54 kaže...

zwer54 - Ryzen 3600 @ 4552MHz @1.31V

Multi: 4126

Single: 530

https://valid.x86.fr/ra9z84

Bolji proces je, ali 7nm+ nije. Dokaz kolegin OC R5 3600. Svašta se može, latencije su vrag. 

13 godina
Gemmy da ti izračunam ovaj 19% ipc dobitak će u tvom slučaju odnosno 3600 vs 5600x za gaming značit da će 5600x davati oko 10% više frejmova.

0 0 hvala 0
14 godina

Hrabri su ovi u AMD sa dizanjem cijena.

Moj PC  
2 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
MGloc kaže...

Hrabri su ovi u AMD sa dizanjem cijena.

a gle, sad su oni intel, mogu sta oce.

s druge strane, ako imas vec ryzen, za par mjeseci uzmes novi proc (ako si na zen 1 uzmes jeftinu b450, ako si vec na b450 sa zen+ jos bolje) i miran si tri godine.

jos bolje, sacekas godinu dana, uzmes zen3 i miran si dok se ne ustali nova platforma. ne trebas mijenjati memoriju, napajanje... u medjuvremenu lupis amper/2080(ti) ili navi i zaboravis na bilo kakve tech vijesti na 3 godine.

zajeb je samo ovima koji trenutno imaju intele.

Poruka je uređivana zadnji put pet 9.10.2020 22:46 (jovial).
17 godina
moderator

Drajvam ocani R2600 još koju godinu, kad izađe Zen4 i ddr5 onda kupim R5xxx za kikiriki :)

3 0 hvala 0
10 godina
neaktivan
HCgamingCRO kaže...

Da Vidio Sam kasnije u jednom tvitu Spekove bencha.

Eto vidis i/o die nije isti, trebate pogledati opet prezentaciju gdje citiram doslovno:"sa zen3 moci cete skidati rekorde svakakve vrste" kad dobijes cip vidjet Ces sta su sve omogucili u vezi klokanja. Mozda nie 7nm+ ali isto nije 7nm na Kojen je radjen Zen2,nebudite naivni nemozes 20% ipc-a dobiti regrupiranjem ccx-a i cache-a, druga jezgra naspram zen2 radjena na naprednijem 7Nm. 

Nadji mi podatak/informaciju gdje ste izvukli da je proces isti kam kod zen2?

For the Ryzen 5000 series, AMD stated that the IO die is the same as the previous generation.

Što se 7nm+ EUV tiče, da ga koriste sigurno bi se pohvalili s tim kao što su na starim slajdovima kad je bilo predstavljanje Zena 2. Jeste primjetili da je samo 3600 s vremenom dobio značajniji boost u taktu? Zato što su inače u startu najveći škartovi išli na police kao 3600, koji su teško mrdali preko 4.2GHz, dok je sad proizvodnja sazrijela tako da toliko loših škartova i nema baš tako da i 3600 može potegnuti do 4.5GHz.. ali totalno nebitno, neće ga spasit tih 7% veći takt kad ga u igrama zapravo guše CCXovi, dijeljeni L3 i velike latencije prema RAMu.

ansha: Pomelo te
6 godina
protjeran
Kaby kaže...
HCgamingCRO kaže...

Eto vidis i/o die nije isti, trebate pogledati opet prezentaciju gdje citiram doslovno:"sa zen3 moci cete skidati rekorde svakakve vrste" kad dobijes cip vidjet Ces sta su sve omogucili u vezi klokanja. Mozda nie 7nm+ ali isto nije 7nm na Kojen je radjen Zen2,nebudite naivni nemozes 20% ipc-a dobiti regrupiranjem ccx-a i cache-a, druga jezgra naspram zen2 radjena na naprednijem 7Nm. 

For the Ryzen 5000 series, AMD stated that the IO die is the same as the previous generation.

Što se 7nm+ EUV tiče, da ga koriste sigurno bi se pohvalili s tim kao što su na starim slajdovima kad je bilo predstavljanje Zena 2. Jeste primjetili da je samo 3600 s vremenom dobio značajniji boost u taktu? Zato što su inače u startu najveći škartovi išli na police kao 3600, koji su teško mrdali preko 4.2GHz, dok je sad proizvodnja sazrijela tako da toliko loših škartova i nema baš tako da i 3600 može potegnuti do 4.5GHz.. ali totalno nebitno, neće ga spasit tih 7% veći takt kad ga u igrama zapravo guše CCXovi, dijeljeni L3 i velike latencije prema RAMu.

Pa da Sigruno da bi reklamirali 7nm+ da je tako, zato i neshvacam svaki Roadmap do sad oder amd-a je najavljivao to.

Ali da je isti proces,nije u to Sam Siguran, AMD je sada najbplji TSMC-ov prijatelj i nebi me cudilo da tsmc daje neki advanced 7nm node amd-u.

Sam 1uamus je najavio svakakve mogucnosti zen3ke za oc i jezgri i IF dividiert,tako da on Radi u amd-u i zas bi kenjao?

Once upon a time bila dva prijatelja, zvali su se intel i nvidia....kraj price.
Poruka je uređivana zadnji put pet 9.10.2020 23:10 (HCgamingCRO).
14 godina

Jebe te njemacki autocorrect.

6 godina
protjeran

Da...

14 godina

Ja iskljucio ide mi nazivce kada mi stalno izbacuje neke rijeci i prijedloge.

Moj PC  
0 0 hvala 0
6 godina
protjeran
MGloc kaže...

Ja iskljucio ide mi nazivce kada mi stalno izbacuje neke rijeci i prijedloge.

Ma znam ali kad Uzmem mob doslovno ga ostavim na stock uvijek jel ga koristim samo za slike/poruke/pozive. Mislim da mi je ovo zadnji high end Telefon, neisplati se Samsung za on sto meni treba. Vise mi dodje pametni sat korisniji u nekim situacijama nego Telefon,  dok eu neuvede ko Kina/Japan online osobne i tak, neznam kaj cekaju.

Poruka je uređivana zadnji put sub 10.10.2020 0:03 (HCgamingCRO).
12 godina

Picajzla gdje si, evo kako lako ohladit proc i dodatno smanjit buku...

Moj PC  
2 0 hvala 1
17 godina
hahhaajaads kaže...
dery kaže...
ansha kaže...
mislioc kaže...
Baš me zanima overklok na ovim novim Zen3.
Vidim da je 5600X deklariran na 4.6ghz i sad nek se zalomi koji bolji primjerak da digne još 100-200mhz gore ovisno o jezgri eto još malo boosta na tom odličnom ipc-u.

Kolko jos generacija Ryzena treba izac da naucite da all-core clock nece ici preko stock single core clocka?

Upadaš ko vol u kupus ne pratiš temu, ovde kolege ocaju 3600 ko blesavi, single core klok ostao u dimu naspram all core odavno.

Gdje klokaju ? Pa niti jedan 3600 nemoze prek 4.0 allcore

Moj je allcore bio 4575, a sad ga imam undervoltanog 4375 4350 4350 4350 4325 4350 po ccx-o ima, na 1.175V

Imaš koju stranicu ranije nas nekoliko kak se igramo sa 1usmus CTR

13 godina
Jutro, evo neko dobro stivo!

link: https://www.extremetech.com/computing/316023-amd-has-scaled-ryzen-faster-than-any-other-cpu-in-the-past-20-years

p.s. zasto ne radi onaj gad za linkove?
Survivor - eye of the tiger
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

https://store.steampowered.com/hwsurvey/processormfg/

Malo po malo dogurao amd do 26%, svaki mjesec rast a nakon što izađu novi procesori očekujem strelovit rast.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
HCgamingCRO kaže...
Kaby kaže...
HCgamingCRO kaže...

Pa da Sigruno da bi reklamirali 7nm+ da je tako, zato i neshvacam svaki Roadmap do sad oder amd-a je najavljivao to.

Ali da je isti proces,nije u to Sam Siguran, AMD je sada najbplji TSMC-ov prijatelj i nebi me cudilo da tsmc daje neki advanced 7nm node amd-u.

Sam 1uamus je najavio svakakve mogucnosti zen3ke za oc i jezgri i IF dividiert,tako da on Radi u amd-u i zas bi kenjao?

Nije, isti je proces. Zato ćemo i dobiti Zen 3 Warhol refresh iduće godine na TSMC 7 (ili možda čak i 6) nm EUV baš zato jer sada nisu mogli odmah ići na to. A razlog zašto nisu mogli ići jer im TSMC već štanca punom parom na tom nodeu nove konzole pa nema kapaciteta zasad još i za Zen 3 (čak su uzeli dodatne wafere kada je Mediatek nedavno odustao od TSMC-a radi Huawei bana i to sve također ide za konzole).

HCgamingCRO kaže...
Kaby kaže...
HCgamingCRO kaže...

Znaci intelu treba doslovno 6 GHz+ na 14NM da sada priblizi uope AMD-ovoj single core performanci 5 godine aim je ostao isti IPC. Stime da je AMD na prezentaciji rokao 3200 memoriju, nedaj boze da su sta napravili na IF divideru pa to ce tjerati SC perf  u nebo pod oblake.

Nije nego 3600MHz, istu i na Intel i na AMD konfi, također NH-D15 na obje konfe.. btw. I/O die ostaje isti kao na Zen2, a jesi nas uvjeravao kako će i tu biti većih frekva itd itd..

https://www.anandtech.com/show/16148/amd-ryzen-5000-and-zen-3-on-nov-5th-19-ipc-claims-best-gaming-cpu

On process node technology, AMD clarified that these processors are using the same 7nm process that the company has contracted from TSMC as it did with the Ryzen 3000XT processors.

I ne znam što se čudiš da su dobili 20% na istom nodeu, ljudi su doslovno napravili kompletni redizajn jezgre. Sami su rekli da vide Zen 2 kao evoluciju originalnog Zena, a Zen 3 kao revoluciju u odnosu na Zen 2 (u arhitekturalnom smislu).

Poruka je uređivana zadnji put sub 10.10.2020 12:17 (X-Wind).
12 godina

Moram priznat da je AMD odradio vrhunski posao 

AMD prljavi, pokvareni bugoviti gadovi
Moj PC  
1 0 hvala 0
6 godina

Možda sam po prirodi pesimist, al ipak ništa ne "slavim" prije nego što dođu 3rd party reviewovi. 1. Gamers's Nexus, 2. HUB, 3. ATT (Anthony Tech Tips). Mislim sad s prve generacije (ali kasniji chip, pa dobar) nadogradit na neku B450 ploču (realno Tomahawk) s njuškala i 3600, ali to nakon što izađe baš sve što namjerava iz Zelenog i Crvenog tabora. Pa čekat AM5 socket, a i ne nužno prvu generaciju na tom socketu.

Apoc
Poruka je uređivana zadnji put sub 10.10.2020 15:08 (Apocalypso722).
Moj PC  
2 0 hvala 0
6 godina
protjeran
superJozo kaže...

Malo po malo dogurao amd do 26%, svaki mjesec rast a nakon što izađu novi procesori očekujem strelovit rast.

AMD će sam sebi postati u nekoj mjeri konkurencija, ljudi će birati između jeftinih Zen 2 i skupljih Zen 3, no sveukupno to ide opet u korist postotka AMD korisnika,a dok Rocket Lake izađe u 3 mjesecu, AMD će ubrati dobar dio tržišta.

4 godine
protjeran
Riot kaže...
superJozo kaže...

AMD će sam sebi postati u nekoj mjeri konkurencija, ljudi će birati između jeftinih Zen 2 i skupljih Zen 3, no sveukupno to ide opet u korist postotka AMD korisnika,a dok Rocket Lake izađe u 3 mjesecu, AMD će ubrati dobar dio tržišta.

Intel nema kuda dalje, 5.3ghz je maksimu za hladnjake od minimalno 500+kn, takav im je bio i roadmap do 2021/2, dalje niti sami neznaju kuda ce jer nema nikakvih informacija, ispod 14nm++++++++++++++++ proizvodnju nemaju. Ajde malo promjene dobro dođe.

Leadership malo sutra.

Poruka je uređivana zadnji put sub 10.10.2020 15:40 (Zelenapaprika2).
17 godina

Ovaj Zen2 je iskreno čudo, ali ne "out of the box".

Dakle 1usmus CTR što je napravio od mog CPU...

Igram zadnjih sat i pol skoro 2 (oko 14 sam dosaš doma i krenuo igrat Death Stranding) , ovo je slika mog CPU

Dakle OK, nije kak sm lekao kolegi all core cijelo vrijeme 4GHz + ali kad sam kupio CPU imao sam jako skeptično mišljenje, boostao je preko 4.1GHz, ali grijao se na 95°C . Mijenjao sam BIOS na matičnoj (B450 Tomahawk Max) i raspravljao sa ibme74 kak je njegov, jer moj throttla. Bio uvjeren da pastu nisam dobro stavio i slično.

Zatim sam od muke otišao i kupio Arctic eSports Duo 34 i to je dovelo temperature u red da nije išao puno preko 90°C , zatim se igrao sa custom fan curve da normaliziram to na do 75°C, iako je išao ljetos i preko 80.

Trenutno, nakon sat i pol igre, gdje je konstantno preko 4.1GHz na CCX0 i ugl. preko 3.5 GHz na CCX1 i CPU je na 55-59°C na 1.175V

OK, ovo je vjerojatno refresh, ali ubo sam ga majstorski, a 1usmus je dao da prodiše. Iskreno, ne bih nikada kupio drugi cooler da sam ovo imao proljetos.

EDIT: niš se ne vidi jer su 2 ekrana, pa resiza valjda forum. Evo snip samo od Ryzen Mastera:

Poruka je uređivana zadnji put sub 10.10.2020 16:09 (Rhodin).
Moj PC  
1 1 hvala 1
15 godina

Meni je skroz na max kad pokrenem profil oc-a koji je program napravio.

Znaći, ne skalira brzina proca kao kad nije pokrenut nego je skroz na 4275 mhz kako je program našao najbolji oc.

Jel to normalno?

Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
Zelenapaprika2 kaže...
ispod 14nm++++++++++++++++

Kako znaš koliko pluseva stavljaš? Znaš točan broj ili staviš otprilike?

Pitam jer ja bih napisao nešto tu i tamo, ali ne znam koliko da stavim.

Za sva pitanja i pomoć, obratiti se preko privatne poruke. :D
Poruka je uređivana zadnji put sub 10.10.2020 16:32 (Valentin17).
12 godina
Valentin17 kaže...
Zelenapaprika2 kaže...

Ne zna ni Intel više koliko ima pluseva a kamoli useri 

4 godine
protjeran
Valentin17 kaže...
Zelenapaprika2 kaže...

heheeh, dobra!

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice