oni stoje na mjestu s tim 14nm i imaju velikih problema s razvojem, dok Amd fino ide dalje posto im TSMC radi proizvodnju i razvoj im je brzi.
Ja ne kuzim samo zasti Intel nije isao na novu uarch na tom 14nm nego je Skylakeu dodavao Megaherze od 2016te. Recimo Rocket Lake se prica da ce imati bump od 20% IPC, neznam zasto to nisu ranije radili jer bi sve ovo dns drugacije izgledalo cak i na 14nm
A AMD kolko god imao dobru cijenu i performanse blizu intela, jednostavno mi ga je muka uzimat jer sam imao 3600 i x570 aorus elite jedno pola godine a problema boli glava sa tom platformom... od sporog bootanja u winse, pa memorija Patriot Viper RGB 3600Mhz nece raditi na XMP niti kada sam postavim latencije i sve ostalo na deklariranim taktovima, cak i kada stavim napon na 1.45v i postavim 3600MHz opet ga srusi. Pa problemi sa plocom, na kraju crkla black screen a svijetle ledice pa zamjena za novu, sa memorijim opet ista prica, bootanje također opet ko usporeni film..
Glasine su bile da je Intel imao problema s proizvodnjom cipova bez greske, znaci svaki cip koji se napravi ima sansu da ima neku gresku, tipa u integriranoj grafickoj i slicnim modulima, lako je svima rec pogotovo dionicarima da ce te i te godine prec na tu i tu tehnologiju.
Problem je sto trebas kupit strojeve, napravit programe, sve to nastimati i jos rijesiti djecje bolesti u proizvodnji. E sad, bilo je prica kako intel je vec dao dio 14nm strojeva u proizvodnju ostalih stvari (modema, cipova raznih i tih gluposti) te ti problemi s novim procesom su uzrokovali manjak robe a njima nije krenulo dalje.
Amd je opet, prodao svoju proizvodnju prije par godina zbog bankrota sta vec, te su outsourcali sve TSMC-u koji se samo fokusira na proizvodnju, jednostavno likovi stave strojeve, stancaju sjebanu robu cca god-dvije, skuze di imaju problem i to isprave. Intel s druge strane se ponovo okrenuo dizanju MHZ svojim procevima jer to im je jako pomoglo za vrijeme P4 ere, di ih je Amd pojeo za dorucak. Jednostavno su napravili to jer nemaju drugu ideju kako parirat Amd-u sad trenutno, prodaja mora ic makar kasnio u razvoju.
Svaki tabor ima svoje probleme, vjeruj mi nebi uzeo 3600x da nemas tolku tlaku pri radu s intelom, zamisli 9900k, flagship model na kojem sam morao 2x ugradjivat frendovima NH-D15s od noctue, jer govno se grije. Ostalo je doslovno sve bilo plug & play. Ja sad trenutno imam problema s asusovom grafom, nekad premium brand i sve to, sad se srokali s nekim stvarima da ih je bivsi low end brand njihov prestigao po kvaliteti izrade.
Prosli su dani di si imao izbor veliki po svemu, VIA, Nvidia chipseti, nvidijine i amdove vlastite graficke.
Znam da je jebada kad imas problem s necime, ono gledas wtf, pa nadji zasto se to desava, pa pokusaj popravka svega toga. To uzrokuje frustracije jebene bezveze.
Razlika ti je u tome sto ti proizvodjaci kad imaju postavljen proces, to ti ispada jako jeftino za radit. Jer cim ti dobijes neku osnovu za proizvodnju, onda samo radis na optimizaciji procesa tog rada, znaci radis samo da ustedis te ti R&D budget za to moze bit manji.
Stos ti je u tome sto te tvrtke koje outsourcaju proizvodnju jer nemoraju odredjeni postotak svog budjeta ostavljat za vlastitu proizvodnju, jednostavno traze ponude i onda kazu "Imate to i to, ocekujemo takav i takav standard od vas, i ako to ne napravite placat ce te penale a nama ce obraz donekle bit cist.
Zato ti mnogi brandovi potpisuju ugovore s tvornicama,tipa npr Emmezeta, znaci mogu oni narucit stolice negdje u Hrvatskoj, al njima i dalje jeftinije to uzet od nekog kineza koji vec ima strojeve postavljene za to koji su ajmo rec optimiziraniji (plus materijal je jeftiniji tamo).