AMD Ryzen procesori (opća tema) izdvojena tema

poruka: 31.746
|
čitano: 6.773.711
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
7 godina
AMD Ryzen procesori (opća tema)

Ispričavam se na OFF topicu, R5 1600AF cijena je i preko 900 kn u "našim" dućanima. Korona uzima danak, bio je 798. ON topic, AMD nam daje tako puno, sad mogu zapisivat free stvari o modernom odgoju djece. Sve to i puno više na BUG forumu u AMD Ryzen procesori temi.

Moj PC  
1 0 hvala 2
17 godina
Re: AMD Ryzen procesori (opća tema)

Mene samo zanima po kojoj logici ide gore umjesto dole. Manja potrosnja, manje kupljenih stvari = niza cijena. Proizvodnja sumnjam da se znacajno smanjila, jel azijati za razliku od zapada vise manje rade u punom pogonu, tak da bi bilo logicno ak ima viska proizvoda na trzistu cijena pada. Makar nzn dal je bio kakav bum u potrosnji u pocetku pa se to sad odrazava u cijenama.

11 godina

Sumnjam da ima viska, nego manjka s obzirom na to koliko se prodaju Ryzeni i koja je potraznja za njima, a AMD nema bas veliku infrastrukturu i tvornice u odnosu na npr. Intel.. Mozda se varam.

17 godina
Jakovp kaže...
Avicii1 kaže...

Pozdrav ekipa, kad mozemo ocekivati nove Ryzene 4000 u nekakvim ultrabookovima? Ciljam na nekakav zenbook oko 7000 kn, trenutno ga ima no sa 3700u ryzenom, da li se isplati strpiti? 

5 mjesec najvjerojatnije, rekao bih da se isplati čekati jer su razlike u performansama ogromne.

I ja cekam da se ovo cudo pojavi u nekim modelima, malo je falilo da uzmem neki Asusov gamerski sa i7 8750H ali odlucioo sam sacekati Ryzen 4000U seriju da vidim kako ce se nositi sa performansama. 

Ako nish onda ici na 4800H, pljucnuti malo vise kesha i nosati malo tezu ciglu u ruksaku 

9 godina
The_Fichek kaže...

Sumnjam da ima viska, nego manjka s obzirom na to koliko se prodaju Ryzeni i koja je potraznja za njima, a AMD nema bas veliku infrastrukturu i tvornice u odnosu na npr. Intel.. Mozda se varam.

Ček, pa ne proizvodi ih AMD, nego TSMC za njih, mislim da je to najveća tvornica čipova.

15 godina
odjavljen
EricCartman kaže...
The_Fichek kaže...

Ček, pa ne proizvodi ih AMD, nego TSMC za njih, mislim da je to najveća tvornica čipova.

Da, ali se "natječu" za wafere tamo, a intel ima sve samo za sebe. 

http://www.bug.hr/forum/post/predstavljanje/slike-vaseg-hardvera/1959989.aspx
7 godina

AMD sada projektira 4/8 zen 2 based procesore i naplaćivat će ih 100-150$€. Jako me čudi ovaj potez, tko god to kupi napravit će grešku. Niti je jeftino niti nudi performanse, bez obzira na zen 2 i hrpu L3 cachea. 

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Zašto misliš da će biti greška?

Iskreno 100€ za brz 4/8 proc nije katastrofa. OK, ako računamo da je 100€ 1600 AF procesor, onda možda i jest, ali sumnjam da neće imati price/performance dobar, te neki usecase.

Moguće je i da idu "oštro" na neki intel 10th gen izmišljeni scenarij (mislim izmišljen od strane Intela) i da znaju konkretan procesor (i3 / celeron) kojem žele konkurirat.

Iskreno, sad igraju Intelovu igru, na svaki Intel proc koji plavi tim izda za specifičnu ulogu (a preplavljuju tržiste različitim modelima kako bi zbunili kupce) AMD ima mogućnost davanja boljeg, a jeftinijeg procesora. 

Primjerice 3200G ubija večinu Intela prije i5, a mislim da će ZEN2 varijanta istog u cijeni oko 80-100€ silovat bilo što serije 10 Intelovo ispod 200€, samo ljudima nije jasna ta činjenica, pa onda treba ubaciti i manje isplativih procesora 60-120€ koji nužno nisu jači, čisto da ima "za birat", makar i na svoju štetu, a da ne djeluje Intel jedini sa "pspecijaliziranim procesorima" koji nemaju smisla.

Intel je imao pentium, celeron (eventualno 2 varijante za desktop i 4 za notebook), 1-2 i3, 1-2 i5 te i7. Ispočetka je čak bio pentium, celeron, i3, i5, i7.

Godinama, kako nisu uspjeli ništa novo napravit, uveli su i9 koji je bio ultra-OCana verzija istog, ali ih je u tom smjeru gurnuo večinom ryzen sa hrpom coreova.

Sad Intel ima 20ak verzija CPU-a iste generacije, a koliko vidim u 10th gen to diži na sasvim novi nivo sa čitavom čitabom različitih procesora sa "S", "F", "T" , "K" i sličnim postfixima, ne bi li "kao" specijalizirali procesore i dali "tailor made" procesor za svakog korisnika. I sve to da bi se jedva nosili sa ZEN 2 koji tjedan/mjesec prije izlaska ZEN 3.

AMD doslovce svaki škart prepakira u neki naziv i prodaje i dalje bolji, a znatno jeftiniji i isplativiji procesor od Intela koji nema išta za ponudit.

Da ne velim da nude i procesore poput 1600AF koji daju kvalitetu "više" serije, prepakirano u proizvod niže, samo da prodaju, sa manjom marginom, jer nemaju više dovoljno dostupnih resursa na lošijem proizvodnom procesu, pa daju sa boljega po istoj cijeni.

Trenutno AMD ima price, perfrormance i value krunu, po meni itko tko nađe scenarij (realan) u kojem instel ima smisla, treba dobiti medalju... s time da "izmišljenje" razloge, tipa Intel je Intel, ili Intel ima bolji resel value mačku o rep.

Samo, ima hrpa skeptika, pa onda i takvih "realnih" scenarija u kojem Intel povremeno u određenom segmentu ima "isplativiji" proizvod (lol rofl), te onda AMD mora ponuditi procesore ovog tipa - 4/8 - po cijeni boljeg 6/12 ili 8/16 , ali na višem taktu, da bi "ozbiljni gamer" koji cilja na single core performanse mogao dobiti jeftini proizvod koji konkurira precijenjenom plavom procesoru.

I dalje neće biti svi zadovoljni time, te će naći razlog zašto usprkos svemu ić na Intela i zaključat se na neki od mrtvih socketa bet realne mogućnosti nadogradnje, ali bit će ih sve manje.

Moj PC  
5 0 hvala 0
17 godina
odjavljen

Ocekuje se da ce novi i3 biti nesto u rangu 6700k (4/8 sa slicnim performansama). AMD isto tako ima pregrst konkurentnih procesora.

Jbt koja je to uzivancija za nas kupce. Sjednes u miru i biras...

Freak Show Inc.

12 0 hvala 0
12 godina

MSI X570 Tomahawk 

Moj PC  
3 0 hvala 1
16 godina
S obzirom da ce ti novi 4/8 cipovi imat drugi tj. Moguce monolitni die kao i Renoir, bit ce manja latencija u odnosu na desktop Zen2 i moci ce se vise clockat ram jer nema IFa.
U kombinaciji s time da ce to vjerovatno bit top bin mogu se ocekivat dosta visoki boost clockovi po mojoj procjeni do 4.4GHz kaj ce rezultirat odlicnim CPUom za manje zahtjevne comp igre tipa CS, u rangu sa 6700K/7700K na 4.7-4.8GHz.
AMDov superiorni SMT bi tu trebao dat i mrvicu buffera u odnosu na multithread slabost nekog Intel 4/8+HT CPUa, +5-8% jel tak?
Uglavnom, trebali bi imat skroz solidnu zamjenu za 7700K i sl. za cijenu oko 1600AF.

Ako dobro to odigraju s cijenom i boost clockovima, mogli bi imat situaciju di za pisljivih 850-1000kn mozemo birat izmedju odlicnog productivity cipa i cipa sa skoro top single-thread performansama.
Koka, dskoteka, Marlboro, Suzuki
Poruka je uređivana zadnji put pon 20.4.2020 13:53 (8ax).
12 godina
8ax kaže...

Uglavnom, trebali bi imat skroz solidnu zamjenu za 7700K i sl. za cijenu oko 1600AF.

Je, mos si mislit 

16 godina
Ha nemaju mi nekak smisla onda ovi CPUovi ak ih nebudu pravilno pozicionirali u cjenovnom rangu.

Ja bi rekao
Ryzen 3 3100(?) 1050kn
Ryzen 3 3300X(?) 1250kn

Realno Core i5ice slicnih performansi prije price hikea su bile nekih 1650kn pa nema stvarno smisla da se cijena priblizava tome.
Koka, dskoteka, Marlboro, Suzuki
Poruka je uređivana zadnji put pon 20.4.2020 13:58 (8ax).
12 godina
Friday kaže...

Ocekuje se da ce novi i3 biti nesto u rangu 6700k 

a poznavajući intel bit će u rangu i po cijenama 

Poruka je uređivana zadnji put pon 20.4.2020 14:02 (ibme74).
17 godina
odjavljen
ibme74 kaže...
Friday kaže...

Ocekuje se da ce novi i3 biti nesto u rangu 6700k 

a poznavajući intel bit će u rangu i po cijenama 

Pa OK, onda ce AMD i dalje imati 90% udjela u prodaji i dobro

Freak Show Inc.
14 godina

Intel izbacuje sada i3 4/8 tako da srusi cijene polovnima 3770,4790,6700,7700...

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
MGloc kaže...

Intel izbacuje sada i3 4/8 tako da srusi cijene polovnima 3770,4790,6700,7700...

A i ptice na grani znaju da cijene polovnima nece padat 

7 godina

taj i3 4/8 novi koštat će kao 6/6 i5 znači oko 170$,poznavajući intel

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

bit će te i3 od 900-1300kn, riza R3 700- 1000kn

kradem mine iz minskog polja
Poruka je uređivana zadnji put pon 20.4.2020 16:37 (dery).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen
dery kaže...

bit će te i3 od 900-1300kn, riza R3 700- 1000kn

Morat ce uskoro poceti LITOGRAPHY stavljati u zaseban redak jer imaju limit od 80 pluseva.

Ali ozbiljno, sve si mislim uzeti taj neki najslabiji 4/8 i3 ili nesto sa AMD strane za kucni server

Freak Show Inc.
17 godina
The_Fichek kaže...

Sumnjam da ima viska, nego manjka s obzirom na to koliko se prodaju Ryzeni i koja je potraznja za njima, a AMD nema bas veliku infrastrukturu i tvorniceu odnosu na npr. Intel.. Mozda se varam.

AMD-u zeleno niti ne treba, a "bogami niti Jabučarima koji navodno imaju malo više love".

AMD je svoje tvornice procova davno rasprodal. To če na kraju morat napravit i Intel, koji je danas ali i ubuduče sve samo ne konkurentan sa svojim nm.

https://forum.bug.hr/forum/topic/vijesti-by-forumasi/amd-vlak-napokon-krece-pravom-smjeru/238615.aspx?page=2&jumpto=6112529&sort=asc&view=flat

Intel ekipa je pošandrcala, nm im šepaju a htjeli bi bit najbolji na svakom području.Na kraju če završit sa rasprodajom FAB-ova, a dalje da ne komentiram TSMC ih šiša za pet krugova.

Intel=pokvareni podmukli gadovi!
Poruka je uređivana zadnji put pon 20.4.2020 17:03 (rambox).
11 godina

Ok, hvala na objašnjenju! 

12 godina

RGBForum

P.S. zamislit
u kakvim bojama jrambox-ovsetup 

Poruka je uređivana zadnji put pon 20.4.2020 18:49 (ibme74).
Moj PC  
9 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
hahhaajaads kaže...

MSI X570 Tomahawk 

To nije x570 nego X670 izgleda.

15 godina
odjavljen
MasterOdisasteR kaže...
hahhaajaads kaže...

MSI X570 Tomahawk 

Nije ne lol, samo je takav font, ljudi se zezaju u komentarima.

14 godina
neaktivan
Jakovp kaže...
MasterOdisasteR kaže...
hahhaajaads kaže...

MSI X570 Tomahawk 

Nije ne lol, samo je takav font, ljudi se zezaju u komentarima.

Ne čitam komentare ,izgleda da je ipak font ,mada mi je bilo malo čudno lol... iskreno i ne znam što bi sa novim chipsetom osim ddr5 što na kraju neće biti

9 godina
rambox kaže...
The_Fichek kaže...

Sumnjam da ima viska, nego manjka s obzirom na to koliko se prodaju Ryzeni i koja je potraznja za njima, a AMD nema bas veliku infrastrukturu i tvorniceu odnosu na npr. Intel.. Mozda se varam.

AMD-u zeleno niti ne treba, a "bogami niti Jabučarima koji navodno imaju malo više love".

AMD je svoje tvornice procova davno rasprodal. To če na kraju morat napravit i Intel, koji je danas ali i ubuduče sve samo ne konkurentan sa svojim nm.

https://forum.bug.hr/forum/topic/vijesti-by-forumasi/amd-vlak-napokon-krece-pravom-smjeru/238615.aspx?page=2&jumpto=6112529&sort=asc&view=flat

Intel ekipa je pošandrcala, nm im šepaju a htjeli bi bit najbolji na svakom području.Na kraju če završit sa rasprodajom FAB-ova, a dalje da ne komentiram TSMC ih šiša za pet krugova.

Intel kaska u 10nm procesu, ali sa ostalima su on track i planiraju se vratit na 2 - 2.5 godine / novom procesu.

Nije sve tako sivo.

15 godina
odjavljen
EricCartman kaže...

Intel kaska u 10nm procesu, ali sa ostalima su on track i planiraju se vratit na 2 - 2.5 godine / novom procesu.

Nije sve tako sivo.

Ma s čime su on track? Tako su pričali i za 10 nm 2015...

7 godina

Ma kakav ON track, kad još malo prigusti otići će TSMCu i nudit guzice. Da je AMD odlučio prodat tvornicu i postrojenja jer im se htjelo?? Ne, prodavali su jer su morali. Proizvodi im nisu bili konkurentni. Nije bilo zelenog. Novac, kapital. Da nisu sada uspjeli sa Ryzenom ja bih MOŽDA imao 4/4 i5 8. ili 9. generacije, 6/12 bi bio flagship. AMD nebi postojao, toliko je loše bilo. Sad napokon kupac profitira, sad se napokon nešto pokreće naprijed. Još samo ARM fali, ali od toga ništa. Nemaju motiva valjda.

Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
odjavljen

ARM je za pedere i mobitele. Pravi jebaci samo x86 furaju

Freak Show Inc.
Poruka je uređivana zadnji put pon 20.4.2020 22:01 (Friday).

7 0 hvala 1
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice