AMD Ryzen procesori (opća tema) izdvojena tema

poruka: 31.745
|
čitano: 6.767.886
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Re: AMD Ryzen procesori (opća tema)
ibme74 kaže...

odi na power options i prebaci na AMD Ryzen Balanced

bilo mi je na amd ryzen balanced i stavio na microsoft balanced i sad je ok

11 godina

Svaki proc je jako dobar, ako ispunjava namjenu.

Kaj se tice Ryzen Mastera, koja je uopce poanta tog programa? Kaj nije to bilo korisno samo u startu kad su programi imali problema s ocitavanjem temperatura i napona Ryzena? Mislim vecina OCa preko BIOSa, vecina ocitava temp i napone preko HWinfo ili neceg slicnog..

15 godina
AMD Ryzen procesori (opća tema)

Jel bi dobio kakove bolje performanse kada bi mbo: gigabyte b450 aorus pro upgredo bios s F1 (prvi i osnovni bios) na F42a (zadnji udate)? Inaće sve radi dobro!

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
rokonja kaže...

Jel bi dobio kakove bolje performanse kada bi mbo: gigabyte b450 aorus pro upgredo bios s F1 (prvi i osnovni bios) na F42a (zadnji udate)? Inaće sve radi dobro!

Ako misliš na bolji fps u igrama ne. 

6 godina
neaktivan

Dobar dan.

Treba mi savjet u vezi proc mobo kombinacije. Nisam siguran i ne zelim pogrijesit posto mi je ovo prvi gaming build nakon 10 godina. Igrice koje igram su high refresh fp shooteri, overwatch, quake, doom najvise. Monitor koji namjeravam uzeti jest alienware 240hz aw2518hf. Cpu hladnjak drp4, Graficka sapphire pulse rx 5700 xt, ddr4 3200mhz trident z gtrz. Znaci spao sam na sljedece. Uzeti 3600 r5 sa b450 tomahawk max ili 3700x sa istom plocom...jedino sto me muci jest da li ce se 3700x sa tom plocom ponasati normalno, neznam da li je vrm na toj ploci dovoljan ili da uzmem neku x570 jacu tipa gigabyte aorus pro?! Ne namjeravam raditi nikakve upgradove narednih godina, sto sada uzemem trajati ce vjerovatno dok ne crkne.

Hvala

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Geronimo1975 kaže...

Dobar dan.

Treba mi savjet u vezi proc mobo kombinacije. Nisam siguran i ne zelim pogrijesit posto mi je ovo prvi gaming build nakon 10 godina. Igrice koje igram su high refresh fp shooteri, overwatch, quake, doom najvise. Monitor koji namjeravam uzeti jest alienware 240hz aw2518hf. Cpu hladnjak drp4, Graficka sapphire pulse rx 5700 xt, ddr4 3200mhz trident z gtrz. Znaci spao sam na sljedece. Uzeti 3600 r5 sa b450 tomahawk max ili 3700x sa istom plocom...jedino sto me muci jest da li ce se 3700x sa tom plocom ponasati normalno, neznam da li je vrm na toj ploci dovoljan ili da uzmem neku x570 jacu tipa gigabyte aorus pro?! Ne namjeravam raditi nikakve upgradove narednih godina, sto sada uzemem trajati ce vjerovatno dok ne crkne.

Hvala

Imam slicnu konfiguraciju, r5 3600 sa MSI b450i gaming ac wifi + 2700 super. 
Mislio sam se uzeti 3700x + 5700xt, ali kako sam vidio sta se tice gaminga ista stvar je 3600 ili 3700x/3800x a razlika je 1100kn tako da sam uzeo 3600 ipak.
A sta se grafike tice iako se smatram AMD fanboyem, i jako sam se veselio radeonu, ipak kako je prva generacija u pitanju, isao sam na provjereno sa 2070 super, malo vise platio ali sta je sigurno sigurno je.

15 godina
odjavljen
DaxDox kaže...
Geronimo1975 kaže...

Dobar dan.

Hvala

Imam slicnu konfiguraciju, r5 3600 sa MSI b450i gaming ac wifi + 2700 super. 
Mislio sam se uzeti 3700x + 5700xt, ali kako sam vidio sta se tice gaminga ista stvar je 3600 ili 3700x/3800x a razlika je 1100kn tako da sam uzeo 3600 ipak.
A sta se grafike tice iako se smatram AMD fanboyem, i jako sam se veselio radeonu, ipak kako je prva generacija u pitanju, isao sam na provjereno sa 2070 super, malo vise platio ali sta je sigurno sigurno je.

Sigurno za šta lol. Jedino što je sigurno je da si mogao uštediti 1000 kn.

http://www.bug.hr/forum/post/predstavljanje/slike-vaseg-hardvera/1959989.aspx
15 godina
protjeran
Geronimo1975 kaže...

Dobar dan.

Hvala

Budimo realni, sa igrama koje igras i tim monitorom, 9600K @5ghz ce izbacit solidan broj frameova vise od svakog Ryzena...  

Tvoj use case je jedan od rijetkih gdje je Intel svakako bolji.. 

6 godina
neaktivan

Daxdox, kako ti se ponasa 3600 na toj ploci? Imas li kakvih problema sa ludjackim skokovima u voltazama? Koliko vidim i citam po forumima ,masu ljudi imaju slicne probleme ovisno o ploci koju imaju. Ono sto sam do sad uspio razabrati da kod novih procesora ryzen 2 generacije dosta ovisi o cooling sistemu i maticnoj. Cak ni kod turbo boosta ne uspiju dobiti 4.2 ghz single core koliko je po amdu kao zagarantirano. Neznam.

6 godina
neaktivan
ansha kaže...
Geronimo1975 kaže...

Dobar dan.

Hvala

Budimo realni, sa igrama koje igras i tim monitorom, 9600K @5ghz ce izbacit solidan broj frameova vise od svakog Ryzena...  

Tvoj use case je jedan od rijetkih gdje je Intel svakako bolji.. 

Nije li 3700x rame uz rame po frejmovima sa i9 9900k? Mozda par postotaka razlike. Evo buraz mi upravo javio, posto se sutra ukrcava na avion iz amerika za rh, da je uspio naci i9 9900k za 480$ u komp storeu odmah kraj hotela, sto je ekvivalent negdje 3230kn. 3600 i 3700x nema na stocku, ostao 3800x i 3900x za 500 i nes sitno dolara. Mislio sam napraviti full amd build, sad moram odluciti dal da kresne tog i9 il da ovdje kupim 3600 il 3700x. Nisam ni sam pametan. Imam vremena jos 13 sati. Facepalm.

12 godina

S obzirom da uzimas 240Hz monitor trebas i najjaci moguci CPU a to je jos uvijek i9, mada nije ni 3700x daleko jos kad se uzme u obzir razlika u cijeni i9 vs r7 ...

Gaming testovi krecu na 11:40

11 godina

Geronimo1975

Ne nije. Nitko ili skoro nitko ne testira K Intele na 5Ghz kako bi Ryzene prikazali u boljem svijetlu. Za high refresh rate monitore Intel je i dalje kralj, htjeli mi to ili ne. To ne znaci da je Ryzen sranje za gaming ili 144Hz igranje, ali ovdje je rijec o 240Hz, znaci svaki fps je bitan.

Evo 3900X vs 9900K 5Ghz:

3700X vs 9900K 4.7Ghz:

Poruka je uređivana zadnji put ned 1.9.2019 10:33 (The_Fichek).
6 godina
protjeran
The_Fichek kaže...

Geronimo1975

Ne nije. Nitko ili skoro nitko ne testira K Intele na 5Ghz kako bi Ryzene prikazali u boljem svijetlu. Za high refresh rate monitore Intel je i dalje kralj, htjeli mi to ili ne. To ne znaci da je Ryzen sranje za gaming ili 144Hz igranje, ali ovdje je rijec o 240Hz, znaci svaki fps mu je bitan, ako ce zbilja uzeti taj monitor.

Jos uzeti u obzir da je ovo sve testirano na ultra detaljima, znaci na manjim detaljima ce i5/i7 doslovno razoriti Ryzena.

11 godina

Da.. Samo ja nezz sta ce mu 240Hz monitor, ali oke, mozda ima dobar deal. Te igre opcenito nisu zahtjevne i guraju visok fps i na slabijim procevima tako da moze svasta iskombinirat. Doduse ko zna kaj bu za koju godinu, ako nece mijenjat i ima para je vjerojatno bolje osigurat se s Intelom za tako visok refresh rate.

12 godina
The_Fichek kaže...

Samo ja nezz sta ce mu 240Hz monitor

Agree, bolje da je isao na neki 27" 1440p 144/165Hz 

6 godina
neaktivan

Igram competetive igre najvise na high to medium settings, nista ultra epic i to, AAA single player naslovi me ne zanimaju ni najmanje, za takve igre postoje konzole. Zavalis se u fotelju i ko gospodin covjek igras. Nakon vise od 10 godina igranja competetive igrica 144hz micem iz dnevnog rasporeda. Netko nece primjetit razliku izmedju 144 i 240...ali moje oko i ruka hoce. Isprovano, ne govorim napamet. Tako da eto. A da li se i9 9900k da lockati na 5ghz bez problema ili moram izvodit egzibicije sa vodenim hladjenjem posto imam namjeru ubosti ili drp4 ili noctuu d15?

0 0 hvala 0
6 godina
neaktivan

A dajte ljudi nemojte se svadjat i potpirivat vatru bez razloga. 

1 0 hvala 0
6 godina
neaktivan
The_Fichek kaže...

Geronimo1975

Ne nije. Nitko ili skoro nitko ne testira K Intele na 5Ghz kako bi Ryzene prikazali u boljem svijetlu. Za high refresh rate monitore Intel je i dalje kralj, htjeli mi to ili ne. To ne znaci da je Ryzen sranje za gaming ili 144Hz igranje, ali ovdje je rijec o 240Hz, znaci svaki fps je bitan.

Evo 3900X vs 9900K 5Ghz:

3700X vs 9900K 4.7Ghz:

Kuzim. Evo upravo gledam videe. Nije ovaj i9 na 5ghz bas za odbaciti. Samo je pitanje da li ces dobiti silicon lottery kako kazu i uspiti ga locksti na 5ghz. Sad sam malo prodrman, al posto buraz ima sad priliku ubosti istog za 480$ mislim da se mozda prilika isplati nakon svega.

6 godina
neaktivan
XXX kaže...
Geronimo1975 kaže...

Onda se drži teme, jer pričanjem u Ryzen temi o konkurentim procesorima dovodi do potpirivanja vatre. Imaš teme o slaganju konfiguracija, nadogradnji konfiguracija i sl. pa tamao napišeš sa koliko novaca raspolažiš i za koju namjenu ti treba komp, i netko ti složi/preporuči.

Imali smo temu u kojoj se moglo slobodno raspravljati ovakvim stavrima i dolaziti do nekih zaključaka ali nekima je toliko smetala, najviše onima koji nisu ni sudjelovali u istoj, da su radili konstantni pritisak prema administraciji kako bi se ista zatvorila.

Pa i drzim se teme. Moje pitanje je bilo koji ryzen proc za to i to. Netko je imao drugacije misljenje s obzirom na iskustvo i preporucio suprotan kamp. Ne vidim nista lose u tome. Ugl na svakoj temi se povuku paralele sa konkurentnim proizvodima da citaoc dobije uvid zasto ili zasto ne njehov odabir nije dobar il je dobar. To sto si ti isfrustriran i imas ne rqzjasnjen odnos sa pojedincima,  nije ti opravdanje da budes svakom loncu poklopac. Pametnom dosta. 

0 0 hvala 0
11 godina

Geronimo1975

U HR ti je mozda najisplativiji i5-9600K, ono kaj ti je ansha prvo napisao, clockas ga na 5 ili 5.1Ghz i vozi. Za koju got promjenis na novi proc, bio Intel ili AMD. Ako bas ne zelis nist mijenjat 5 godina ili vise onda 9900K. Nisam siguran, al mislim da ih vecina moze potegnut 5Ghz, sillicon lottery je 5.2Ghz (?). 480 dolara je super cijena za taj proc, usteda oko 800kn naspram HR, 400kn naspram DE. Ako se bas hoces igrat s clockanjem mozda bolje vodeno, makar bi ti zracni cooleri trebali odradit posao. Evo usporedba NH-D15 vs DRP4: https://turbofuture.com/computers/Noctua-NH-D15-SE-AM4-vs-be-quiet-Dark-Rock-Pro-4-CPU-Cooler Noctua koji stupanj hladnija, BeQuiet ima bolje ventilatore. Mozes otic u temu za nadogradnju da XXX ne popizdi, kak oces.

XXX

Chill, popij kafu do kraja :D Zakaj se uopce zivciras s TD, banovima i glupostima. Covjek se hoce igrat na 240fps, rijetko tko dodje s takvim upitom. Vjerojatno nema tog Ryzenasa vise koji je ostao ziv na forumu da ce reci da je Ryzen bolji od Intela za 240Hz monitor.

12 godina

Ne kuzim cemu se uopce trpa i i9 i r9 3900x ? Moze uzet R5 3600 ili bilo koji i5 8600/9600k ili za future proof i7 9700k na 5.0ghz... Sad je opet da pitanje dal ces uopce navuc na 5.0 jer sve je to lutrija (monk je ak se ne varam uspio 8600k navuc na 5.1 ili 5.2 stabilnih 24/7 sa mizernom voltazom) dok neki ne mogu dobit nit 5.0... Sad je opet pitanje dal si spreman ulozit u bolju maticnu/hladjenje i da li uopce znas klokat i napravit potrebne testove... Kod AMDa je nepotrebno klokat jer neces vidjet neki pomak no opet ne trebas uzimat dodatno hladjenje i skupu maticnu a u startu imas 6/12 proc... Sto se tice boosta kod amda, osobno sam vec 2 amd konfe slozit, jednu sa R7 3700X + B450 Tomahawk Max i jednu sa R7 3700X i B450 A-PRO, oba dve konfe boostaju od instaliranja i nastelavanja windowsa na 4.35 allcore (iz hwinfo), vjerovatno je ista stvar i sa 3600.

Edit: Sto se tice ovih igara sto si napomenuo, tu je svejedno sta uzmes jer ce ti obje konfe (znaci r5 3600 i i5 9600k) davat i 240 i preko 240fpsa, naravno ako igras na kompetitive postavkama (koje su vecinom oko low u vecini slucajeva)...

Poruka je uređivana zadnji put ned 1.9.2019 11:38 (hahhaajaads).
Moj PC  
0 0 hvala 0
6 godina
neaktivan

@the_fichek

Hvala na informacijama. Ne nadogradjujem nis tako da ne trebam selit na drugu temu. Slazem od nule sve, sve imam spremno osim proca i maticne, oko toga se jedino dvoumim zbog 240hz. Zato sam i postavio pitanje da dobijem siru sliku makar i o konkurenciji. Ako nekom to smeta njegov problem. Kazu da rdjavom kurcu svaka dlaka smeta. Neciju iskljucivost ne tentam ni dva posto. Sto bi bilo kad bi svak od vas prestao biti ono sto jest jer to nekom smeta. Fasizam na djelu.

Poruka je uređivana zadnji put ned 1.9.2019 11:44 (Geronimo1975).

0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen

Ryzen 3600 je od najgoreg dijela silicija sa wafera, boost ovisi o tome. Ali to je manje bitno, i tako su razlike od 100-200 mhza zanemarive, vidi se prilikom testova sa kloknutim ryzenom 3600.

Na njegovom mjestu sigurno nebi kupovao 240 hz monitor osim ako nije profi igrač CSGO, nego 144 hz monitor i ako ne misli ništa mijenjati dok ne crkne i7 9700k pa kloknut na 5.0 sxobzirom da mu treba visok framerate i bar neka sigurnost na duže vrijeme.

Isto tak nije loše ni Ryzen 3700X za otprilike istu cijenu ako kupuje komp za idučih 5-6 godina.

Moj PC  
1 1 hvala 0
11 godina

Trpa se 9900K jer je napisao:

Geronimo1975 kaže...

Ne namjeravam raditi nikakve upgradove narednih godina, sto sada uzemem trajati ce vjerovatno dok ne crkne.

a Intel zato kaj misli ici na 240Hz monitor i ne igra na ultra detaljima.

Moze ici na Ryzen, ak bu se zadovoljio s nesto manjim fps-om na istu grafu. Sad je pitanje kolko ima para, mu kaj uopce znaci usteda s npr. 3600? Kolko je uopce isplativo kupovati grafu iznad 5700 XT ranga koju bi mogao kupiti s viskom para od ustede? Za godinu-dve joj vrijednost padne za duplo. Te fps pucacine na nizim detaljima moguce i da su vise CPU, nego GPU intenzivne, ali nisam siguran. Prednost AMDa je osim viska para u dzepu i vrhunska maticna po niskoj cijeni, dok je jos ima: https://www.nabava.net/search.php?q=crosshair+vi 

12 godina

Tak mu je svejedno sta uzme, ak voli intela nek uzme intela, ak voli amd nek uzme amd...

S obzirom da je rekao i da onda zeli futureproof, 3700x i eto jos malko veceg fpsa...

Edit: sto se tice monitora, ja bi rekao da ne vrijedi uzimat 240hz jer je stvarno mizerna razlika naspram 144hz (tj. ne vidi se skok kao sa 60hz na 144hz), probao sam pa znam :/

Poruka je uređivana zadnji put ned 1.9.2019 11:54 (hahhaajaads).
Moj PC  
0 0 hvala 0
6 godina
neaktivan
XXX kaže...

Ryzen 3600 je od najgoreg dijela silicija sa wafera, boost ovisi o tome. Ali to je manje bitno, i tako su razlike od 100-200 mhza zanemarive, vidi se prilikom testova sa kloknutim ryzenom 3600.

Na njegovom mjestu sigurno nebi kupovao 240 hz monitor osim ako nije profi igrač CSGO, nego 144 hz monitor i ako ne misli ništa mijenjati dok ne crkne i7 9700k pa kloknut na 5.0 sxobzirom da mu treba visok framerate i bar neka sigurnost na duže vrijeme.

Isto tak nije loše ni Ryzen 3700X za otprilike istu cijenu ako kupuje komp za idučih 5-6 godina.

Ne mislim nis mjenjat dok ne crkne. I7 9700k ima visok cpu usage, zbog toga bih uzeo nes jace za danas sutra. 240hz ide svakako. Dao si sam odgovore na svoje pretpostavke. Moggao si ovako od starta. Ionako smo svi u istim govnima sa ovim ludilima od cijena. Zato je svako misljenje dobro makar bilo i nevezano za temu.

12 godina
XXX kaže...

Srali ste mi po glavi i pravili me budalom, sa dvostrukim standardima i huliganskim buling metodama.

Buling? huligani? Na forumu? jel moguce da ti forum shvacas toliko osobno i da to ima toliko utjecaj na tvoj zivot i raspolozenje? Ako je odgovor da na bilo koje od ovih pitanja moj dobronamjeran savjet za tebe je da se skloneš sa foruma ili barem ovakvih tema, ovo treba biti neki hobi i razonoda a ne da se oko toga živciraš jer te neko na forumu pr*a u mozak

XXX kaže...
Geronimo1975 kaže...

Onda se drži teme, jer pričanjem u Ryzen temi o konkurentim procesorima dovodi do potpirivanja vatre. Imaš teme o slaganju konfiguracija, nadogradnji konfiguracija i sl. pa tamao napišeš sa koliko novaca raspolažiš i za koju namjenu ti treba komp, i netko ti složi/preporuči.

Imali smo temu u kojoj se moglo slobodno raspravljati ovakvim stavrima i dolaziti do nekih zaključaka ali nekima je toliko smetala, najviše onima koji nisu ni sudjelovali u istoj, da su radili konstantni pritisak prema administraciji kako bi se ista zatvorila.

Ne kužim zašto sada napadaš čovjeka? On se držao teme, pitao je koji zen cpu da uzme, ostali su krenuli sa Intelom, on se samo nadoveza i to je jos sve u okviru topica, ovo što si ti nastavio je već debeli offtopic za bilo koju temu i ti si jedini koji je ovdje počeo potpirati vatru svojim postom i izazvao reakciju drugih da se ponovno krene u začarani krug rasprava. Kažem ako tebi jedan forum i ljudi koje ne poznas toliko utjecu na zivot i raspolozenje razmisli o drugim hobijima i kani se teorija zavjera.

Moj PC  
4 0 hvala 0
11 godina
Geronimo1975 kaže... 

Evo buraz mi upravo javio, posto se sutra ukrcava na avion iz amerika za rh, da je uspio naci i9 9900k za 480$ u komp storeu odmah kraj hotela, sto je ekvivalent negdje 3230kn. 3600 i 3700x nema na stocku, ostao 3800x i 3900x za 500 i nes sitno dolara. Mislio sam napraviti full amd build, sad moram odluciti dal da kresne tog i9 il da ovdje kupim 3600 il 3700x. Nisam ni sam pametan. Imam vremena jos 13 sati. Facepalm.

Mozda je nekima preletjelo pa evo citat. 3200kn je super deal za 9900K, po meni uzimaj i to je to.

17 godina
odjavljen
ibme74 kaže...

Vidim tu si se potrudio odgovoriti iako nisi ništa bio pitan ali ovdje si prešitio iako sam te direktno pitao.

https://www.bug.hr/forum/topic/slaganje-pc-konfiguracija/sklapanje-pc-konfiguracija-7000-do-10000-kn/170222.aspx?jumpto=5972988&sort=asc&view=flat&page=284

Znači uporno si tvrdio, kroz duže vremena i u više tema po forumu da i5 9400f boosta samo na z370/390 pločama. Dao sam ti primjer da boosta na B360 ploči, dao sam ti link na drugi forum gdje je čovjek napisoa da mu busta na h310 ploči a javio se ovdje Karlek_19

da mu boosta i na njegovoj ploči. Umjesto takvih konkretnih rasprava radije ulaziš u raspravo u meni.

6 godina
neaktivan

Da sumiram trenutnu situaciju. Prilikom postavljanja teme imao sam namjeru uzeti ilin3600 ili 3700x. Znaci proc je trebao stici iz amerike. Par sati nakon postavljanja upita buraz salje poruku da je nasao i9 9900k za 480$. 3700x i 3600 nema na stocku, 3800x i 3900x ima na stocku. Ostaje ili iste kupiti na domacem trzistu ili kupiti i9 9900k za 480$. I tu zavrsava svaka prica. Imam jos vremena al za nekoliko sati poslat cu mu poruku. S obzirom na high refresh rate 240hz i na, nazovimo ga future proof, iako sam svjestan da kod tehnologije nije nista future proof, namjera mi je drzati komp i ne mjenjati dok ne crkne. Misljenja su podjeljena iako vise ekipe naginje ka plavom kampu zbog visokog refresh ratea. Hvala svima.

0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice