AMD Ryzen procesori (opća tema) izdvojena tema

poruka: 31.743
|
čitano: 6.761.829
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
Re: AMD Ryzen procesori (opća tema)

I kod flasha pomoću flashback tipke? Po instrukcijama od msi-a sam radio. Mislio sam da se ne mora preimenovati samo kad se radi flash preko biosa.

Some people are like clouds. When they disappear, it’s a beautiful day.
Poruka je uređivana zadnji put sri 7.8.2019 17:43 (vrinho).
6 godina
protjeran
vrinho kaže...

I kod flasha pomoću flashback tipke? Po instrukcijama od msi-a sam radio. Mislio sam da se ne mora preimenovati samo kad se radi flash preko biosa.

Da na uputama pise tako ali zadnji puta kada sam imao problema sa kompom sam fleshao par puta unazad i zaboravio preimenovati i instalirao je bez beda stari i opet novi bios.

Ali ako preporucuju vjerojatno bi se trebalo-ali ide i ovako ako evo netko zaboravi mozda preimenovati a stick ubacio vec i stisnio tipku.

Edit: i cini mi se da je preko tipke brza instalacija nego ovako preko biosa direkt-dok neode u flesh mod jos.

i primjetio sam da preko biosa ce instalirati i ako imam ntfs formatiran stik a preko tipke samo fat32.

Poruka je uređivana zadnji put sri 7.8.2019 18:01 (HCgamingCRO).
14 godina
vrinho kaže...

Ja sam koristio 16 gb usb3 stick i quick format napravio u Windowsu, stavio fajl na stick, preimenovao ga u MSI.ROM i prošlo bez beda iz prve.

Znači kolega dao krive upute, ove dvije stavke čine veliku razliku za nekoga tko nije doma s tim stvarima.

metallic kaže...

Takav USB se nadje kod klinaca kao igracka ili kod starijih ljudi kao glavni. Znas to :)

Niti jedno od toga nemam. 

Za sva pitanja i pomoć, obratiti se preko privatne poruke. :D
Poruka je uređivana zadnji put sri 7.8.2019 18:08 (Valentin17).
14 godina
AMD Ryzen procesori (opća tema)

Nije on dao krive upute, već ovisi i o sticku. Hrpu toga ima na redditu gdje ljudima ne radi prek jednog sticka a prek drugog hoće a postupak identičan. Nekima nije htjelo primiti prek usb3 sticka, meni bez problema.

Some people are like clouds. When they disappear, it’s a beautiful day.
Poruka je uređivana zadnji put sri 7.8.2019 18:14 (vrinho).
Moj PC  
4 0 hvala 0
14 godina
vrinho kaže..

Problem je do postupka koji je još za sada pun bugova, pa nitko normalan neće zbog toga kupovati stick za koji je netko rekao da mu radi.

12 godina
Valentin17 kaže...
vrinho kaže..

Problem je do postupka koji je još za sada pun bugova, pa nitko normalan neće zbog toga kupovati stick za koji je netko rekao da mu radi.

4GB usb stick kosta oko 25kn, tak da mu to nije nista ekstremno skupo a i vecina ljudi koristi USBove

14 godina
hahhaajaads kaže...

4GB usb stick kosta oko 25kn, tak da mu to nije nista ekstremno skupo a i vecina ljudi koristi USBove

Ako sam ja dobro skužio, proces radi sa nekim modelima dok s drugim ne radi, nije bitan kapacitet.

12 godina
Valentin17 kaže...
hahhaajaads kaže...

Ako sam ja dobro skužio, proces radi sa nekim modelima dok s drugim ne radi, nije bitan kapacitet.

Kupis drugi od 25kn, nemre te posrat 100 puta da niti jedan ne radi... 

13 godina

https://www.userbenchmark.com/UserRun/19089847 baš odvrtio ovaj userbench, još uvijek je to nuclear submarine.

0 2 hvala 0
11 godina

Userbenchmark odnedavno favorizira Intele i dosta je smanjio rang svim Ryzenima jer su stavili veci prioritet na singlethread perf. tako da nisu bas relevantni kaj se % tice, ali je lijepo vidit same brojke u odnosu na ostale usere.

13 godina

Ma da taj test je više onak za zajebanciju i ne traje dugo. 

Poruka je uređivana zadnji put čet 8.8.2019 18:48 (mislioc).

1 0 hvala 0
15 godina
Moj PC  
0 0 hvala 0
6 godina

Opa, nešto se i AMD razbahatio...

6 godina
protjeran

pa prije tj dana je doso zadnji AGESA update lol -.-

bas su se rabahatili kako kolega veli,ajd barem se nesto radi.

9 godina
El Coyote kaže...

Odabir kućita utječe na igranje.

Ako je slaba ventilacija kućišta i loši hladnjaci na grafičkoj i procesoru pa se pregrijavaju. što se događa s igrama?

Želiš reći da nema razlike između najskupljeg ssd-a i najjeftinijeg?  

Izvinjavam se, ali moram.....

Mislim, ionako je 80% teme ot, pa.....

Da ne davim zasto je odabir kucista zadnja rupa na svirali sto se tice performansa i igrackog iskustva....

Cuo si za tzv. sleeper modding? Znas ono, likovi kupe najperverznije komponente koje novac moze kupiti, i onda ih stave u najjadnije, najotrcanije i najstarije kuciste koje mogu pronaci.

Znaci, stavljaju i9, threadrippere i slicna cuda u kucista iz ere prvih pentiuma. Nema cable managmenta, nema airflowa, nema filtera.... i vidi cuda, kompjuter uredno radi, igre,ozbiljan posao, sve funkcionira najnormalnije.

Stvorena je religija oko komponenti, te ima bolji airflow, te ima bolji cable mangment, te ima bolje ventove.....a u konacnici je to samo izvlacenje love, realne prednosti su vrlo male. Ne kazem da ih nema, moderne komponente su brze, trose vise struje, vise se griju, sve to ima smisla i logike dok ne napravis od toga religiju i fanatizam.

Dakle, odabir kucista ne utjece na igranje, ni najmanje. Utjece na vizualni dojam, utjece na prostor koji zauzima, eventualno povoljno ili negativno utjece na protok zraka kroz isto, sto opet eventualno moze dovesti do smanjivanja/povecanja temperature komponenti....unutar par C...i to je to.

Misliti da ce u ms-u za 100kn doci do spontanog zapaljenja komponenti usljed loseg airflowa u kucistu je ono... besmisleno. Ili da ce nghy kuciste od 2000kn sprijeciti ostecivanje i kvar hardvera ukoliko njegovo primarno hladjenje zakaze, samo zato sto ima "bolji airflow"....

Dodatno je naglasena nasa religijska paranoja, pa mislimo kako procesor lakse "dise" ako radi na 57C nego na 60C, ili graficka.... besmisleno, a opet, tesko je odoljeti.

Naravno ne govorim o slucajevima kad se nesto stvarno pregrijava, ali uvijek prvo uzrok tome treba traziti u komponenti i njenom hladjenju... Ako sve funkcionira kako treba, komponenti 3-4C ne predstavlja apsolutno nikakvu razliku, a posebice ne onu vrijedu religijskom pristupu izbora kucista. Kupis ono sto ti se svidja, a komponentama ce najcesce biti jednako "dobro", ma koje kuciste izabrao.....

Children Shouldnt Play with Dead Things
Poruka je uređivana zadnji put sri 7.8.2019 22:56 (Damir22).
9 godina
HCgamingCRO kaže...

Je, i gigabyte prosli tjedan izbacio bios update f.42a, 

1. "Due to AGESA 1.0.0.3 ABB, PCIe Gen4 support has removed when using a 3rd Gen Ryzen (Matisse) CPU"

Sto ovo znaci - pcie gen4 je podrzan ako NE koristis 3xxx seriju procesora, ili?

Sto bi znacilo, cak i na starim plocama, ukoliko koristis 1 ili 2 generaciju procesora imas pci 4?

Children Shouldnt Play with Dead Things
12 godina
Damir22 kaže... 

1.) Znaci, stavljaju i9, threadrippere i slicna cuda u kucista iz ere prvih pentiuma. Nema cable managmenta, nema airflowa, nema filtera.... i vidi cuda, kompjuter uredno radi, igre,ozbiljan posao, sve funkcionira najnormalnije. 

Stvorena je religija oko komponenti, te ima bolji airflow, te ima bolji cable mangment, te ima bolje ventove.....

2.) a u konacnici je to samo izvlacenje love, realne prednosti su vrlo male.

3.) Ne kazem da ih nema, moderne komponente su brze, trose vise struje, vise se griju, sve to ima smisla i logike dok ne napravis od toga religiju i fanatizam.

4.) Dakle, odabir kucista ne utjece na igranje, ni najmanje. Utjece na vizualni dojam, utjece na prostor koji zauzima, eventualno povoljno ili negativno utjece na protok zraka kroz isto, sto opet eventualno moze dovesti do smanjivanja/povecanja temperature komponenti....unutar par C...i to je to.

5.) pa mislimo kako procesor lakse "dise" ako radi na 57C nego na 60C, ili graficka.... besmisleno, a opet, tesko je odoljeti.

Djelomično si u pravu:

1.) Neko tko ima love za i9 ili threadripper ima i za skupo kućište, to ti je kao da bogataš ima kuću na tri sprata sa 20 soba a na kući nema fasade...

2.) pa airflow je bitan, itekako nije isto ako ti graf a radi na 70c i na 60c, razumiješ da grafa smanjue klok kada temperatu naraste do određnog broja? Npr gtx1xxx serija na stocku već na 60c smanjuje clock.

3.) baš suprotno, moderen komponente troše sve manje i samim time se griju manje, ali to i dalje nije razlog da ih se trpa u šporete od 100kn.

4.) utječe ako ga staviš u gofno od 100kn, znam puno ljudi kod kojih su se grafe nemilo grijale u govanciam od 100kn (još pogotovo ako ej riječ o nekim starijim grafama ili ovi mAMD što vole povuć i preko 200w) i još povrh toga nema airflowa pa se taj vrući zrak zadržava u kućištu - veće temprature=kraći vijek trajanje + veća buka jer se ventovi vrte na većem broju okretaja da to ohlade.

5.) za grafu ponavljam ono pod brojem 2.

Ako imaš 5.000kn za komponente onda valjda imaš i 300kn za pošteno kućište sa solidnim riješenjem za kablove i solidnim protokom zraka da to ne bude limeni lijes nego kućište, ono oko čega se slažem je da što ideš u veći cijenovni rang kućišta pomaci su sve manji a trošak sve veći, odnosno u onom kućištu od 900-1.000kn ne dobiješ značajno više nego sa nekim od 400-450kn, a razlike između kućišta od 100kn i 300kn je itekako velika. recimo svim tim kućištima od 100-150kn napajanje die gore i već tu gubiš na airflowu kad ti svi ti silni kablovi vise na sve strane, većina ih nema nikakve rupe za protok kraza niti išta, to je jednostavno lijes a ne kućište, može proći za računala bez grafe ili za nekoga tko je na teškom low budžetu.

6 godina
protjeran
Damir22 kaže...
  1. "Due to AGESA 1.0.0.3 ABB, PCIe Gen4 support has removed when using a 3rd Gen Ryzen (Matisse) CPU"

Sto ovo znaci - pcie gen4 je podrzan ako NE koristis 3xxx seriju procesora, ili?

Sto bi znacilo, cak i na starim plocama, ukoliko koristis 1 ili 2 generaciju procesora imas pci 4?

nebitni feature za mene...nezelim znati sta ce mi raditi sa chipsetom ako ovome treba ventilator...

Ali ja mislim da potpuno sada pada u vodu ikakva podrska za taj gen4 na starijim plocama.

Poruka je uređivana zadnji put sri 7.8.2019 23:41 (HCgamingCRO).
6 godina
protjeran

Bio je danas live stream/keynote za epyc 7NM(jos traje)... pored svih  niko se nije sjetio to staviti -.-

Evo LIsa uhvatila i hp enterprise, dell emc,twitter,google cak.

Poruka je uređivana zadnji put čet 8.8.2019 1:30 (HCgamingCRO).
Moj PC  
4 0 hvala 0
13 godina
hahhaajaads kaže...
5ar5 kaže...

E to se cekalo, detaljno pojasnjenje da nije problem do biosa i starijih maticnih nego do ljudi.

Svaka cast na ovom, konfa izgleda prelijepo i uzivaj 

hmmmm ili bi se reklo - lako je biti sad pametan kad je napokon bios kak spada došao - i meni magično odjednom sa najnovijim biosom nema više nikakvih problema a nisam ni pipnuo komp ..

Tak ja ad mogu reć kak su ljudi debili jer ne znaju pokrenuti Destiny 2 sa R5 3600 ili bilo kojim Ryzenom 3rd gen - ja samo instalirao i radi a ljudi se plaču da im ne radi, to je zato kaj ne znaju instalirati kak spada ili ipak jel ...

7 godina

ne razumijem gigabyte izlazi treći bios f42a a moj ryzen 1600x i dalje zalockan na 22x100mhz 0.8volti,mislim ko da će neko 3900 vrtit na 320 ploči iz mikrovalne zadnji bios koji radi normalno je f32 znači 40,41,42 ne radi

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen
The_Fichek kaže...
XXX kaže...

Imao si jučer tu na tržnici Ryzen 1600 za 600 kn.

Uteklo, jbg. 3600 me vuce i radi toga sto mu vise "odgovara" CL15 3000Mhz mema koju imam, bolje podrzava AVX instrukcije.. Znam da je malo skup, idealnije bi bilo da je 1500kn, ali razbijat glavu radi +/-200kn mi nema smisla vise. S druge strane s viskom para se kupi bolja grafa, iako bi r5 1600 vjerojatno bio bottleneck za gtx 1070Ti koju bi lovio da lovim grafu (sad imam rx 580 8gb). Slobodno javi, ako se nadje opet koji polovni 1600 ili 2600.

Btw. dodatni razlog za uzeti CH6 je bio i sto je valjda jedina AM4 ploca koja podrzava AM3 coolere, ne trebam dati ~90kn za mounting kit.

Eto ti na tržnici ryzen 2600 za 500 kn, ak ne uzmeš papak si.

https://www.bug.hr/forum/topic/prodaja-komponente/prodaja-ryzen-the-same-2600/270024.aspx?page=0&jumpto=5959722&sort=asc&view=flat

17 godina
odjavljen

Brijem da je ovo najveća AMD-ova pobjeda od kako postoje kompanije.

https://www.anandtech.com/show/14694/amd-rome-epyc-2nd-gen

Moj PC  
4 0 hvala 0
15 godina
odjavljen
Damir22 kaže...
HCgamingCRO kaže...

Je, i gigabyte prosli tjedan izbacio bios update f.42a, 

Kako bi to moglo biti kada ti procesori ne podržavaju pcie 4? Samo zen2 procesori podržavaju pcie 4.

http://www.bug.hr/forum/post/predstavljanje/slike-vaseg-hardvera/1959989.aspx
16 godina
neaktivan
dejo74 kaže...

ne razumijem gigabyte izlazi treći bios f42a a moj ryzen 1600x i dalje zalockan na 22x100mhz 0.8volti,mislim ko da će neko 3900 vrtit na 320 ploči iz mikrovalne zadnji bios koji radi normalno je f32 znači 40,41,42 ne radi

zašto bi uopće mijenjao bios ako ti sve radi. bios se u pravilu mijenja samo ako je nešto novo na tržištu i ne postoje microcodovi u biosu koji bi prepoznali tu komponentu, za sve ostalo stock bios je dobar, pod uvjetom da u startu podržava sve kupljene komponente.

11 godina
XXX kaže...
The_Fichek kaže...
XXX kaže...

Imao si jučer tu na tržnici Ryzen 1600 za 600 kn.

Uteklo, jbg. 3600 me vuce i radi toga sto mu vise "odgovara" CL15 3000Mhz mema koju imam, bolje podrzava AVX instrukcije.. Znam da je malo skup, idealnije bi bilo da je 1500kn, ali razbijat glavu radi +/-200kn mi nema smisla vise. S druge strane s viskom para se kupi bolja grafa, iako bi r5 1600 vjerojatno bio bottleneck za gtx 1070Ti koju bi lovio da lovim grafu (sad imam rx 580 8gb). Slobodno javi, ako se nadje opet koji polovni 1600 ili 2600.

Btw. dodatni razlog za uzeti CH6 je bio i sto je valjda jedina AM4 ploca koja podrzava AM3 coolere, ne trebam dati ~90kn za mounting kit.

Eto ti na tržnici ryzen 2600 za 500 kn, ak ne uzmeš papak si.

https://www.bug.hr/forum/topic/prodaja-komponente/prodaja-ryzen-the-same-2600/270024.aspx?page=0&jumpto=5959722&sort=asc&view=flat

Steta kaj se nisam digao u 6 sati da mu se javim, to je tak kad si na godisnjem.. Javio sam mu se u pol 10, prekasno. Jucer mi se javio kolega koji prodaje 1600 s 1g jamstva za 600kn pa cu uzet to.. Prvi put u zivotu da cu uzet proc jeftiniji od maticne x)

11 godina

Ja sam takodjer uredno flashao bios na svojoj b350 za novu generaciju, sve je proslo bez ikakvih problema promjenio se skroz interface biosa nakon updejta. Maticna je spremna za ryzen 3600. Naravno bios sam flashao dok sam jos imao 1600 u kompu. Sada samo da stigne procesor i javim dojmove, nadam se da uskoro stizu i custom rx 5700xt u prodaju nikako ih docekat. Valjda ce do 1.9 sve biti slozeno :D

Moj PC  
3 0 hvala 0
7 godina

lijepo je vidjet kada ljudi obnavljaju konfe, konacno masovno, i javljaju dojmove

samo ignorirajte ove trolcine koji spamaju temu i uzivajte u konfama 

Intel tema mrtva do 2021.g

Moj PC  
5 0 hvala 0
6 godina
neaktivan

Asrock X370 Killer SLI proca

Geil 3200 CL14 2x8 samsung

Gskill 3000 CL15 2x8 hynix

Ryzen 5 1600X

Ryzen 5 3600

1600X je radio od prvog dana na 4GHz all core 1.375v LLC level 1, sa GEIL memorijom na 3200 CL15, bez ikakvih problema i rusenja, Arctic Freezer 240 vodeno, od 65C gaming, do 70C max full load, cinebench i aida stress test, temp u sobi 30C

stavio zadnji bios sa plocu, reset na default vrijednosti, stavio 3600 cpu, bez problema se upalilo, sve radi, sve super, sve 5, memorija na 2133, stavio je na 3200 CL14, nece, stavio na 3200 CL15, nece, stavio na 2933 CL15 radi ko beba

nikakav OC na procesoru, voltaze skacu dolje gore non stop, idle all core 3.35GHz, full load cinebench i aida stress test, 4.1GHz all core, gaming 4.2 all core, voltaza min 1.335v pa neki spajkovi do 1.45v i tako skace non stop u tome rasponu iako je takt konstantan, temp 75C, soba 30C, Antec Mercury 360 vodeno

mjereno sa HWinfo i Ryzen masterom, ryzen master koristen samo za ocitavanje, sav OC raden u biosu, jer Aida i drugi "mjeraci" ne  pokazuju dobro temperaturu osim ova dva, bar meni

idem onda napravit OC procesora i krenu sranja 

apsolutno nikakav OC nisam mogao napraviti na procesoru, probao sam od 4.3GHz do 4.0GHz sa naponima od 1.275v do 1.4v, LLC od 1 do 5, sa svim mogucim kombinacijama memorija od ove dvije gore navedene, nista nije radilo stabilno, rusio se sistem i kod cinebencha i kod aida stress testa, jedino je napon bio u slucaju rucnog OC-a stabilan i drzao je vrijednost koju sam stavio kod LLC level 1, medutim rusenje obavezno

stavio memoriju na auto, stavio XMP, rucno podesio tajming i slicno, sve sam moguce probao i jednostavno ne ide

druga stvar je sto nakon OC-a procesora vise mi niti jedna memorija nece radit na vise od 2133MHz 

takoder, nakon OC-a procesora, bilo kakvo mijenjanje vrijednosti ili stavljanje svega na auto, ne mjenja nista, ostavlja vrijednosti koje su bile zadnje, jedino clear cmos ili vracanje postavke u biosu na default radi

uglavnom, ako imate ovu plocu, skinite bios, stavite memoriju na 2933 CL15 ako mozete, i nista vise ne dirajte dok ne poprave 

dobro je to sto OC procesora, bar u ovome mome slucaju je nepotreban, jer na AUTO sve jezgre rade na 4.2 u gamingu, na 4.1GHz pod 100% cinebecnh i aida, ako je vjerovati HWinfo i Ryzen master ocitavanjima

toliko za sada, dolazi vikend, pa cu se jos pomucit malo, imam jednu X570 u dolasku pa cu i s njom vidjeti kako ce ici

www.youtube.com/TerabitTV
Moj PC  
7 0 hvala 7
15 godina
odjavljen
Mitohondri kaže...

Asrock X370 Killer SLI proca

Geil 3200 CL14 2x8 samsung

Gskill 3000 CL15 2x8 hynix

Ryzen 5 1600X

Ryzen 5 3600

1600X je radio od prvog dana na 4GHz all core 1.375v LLC level 1, sa GEIL memorijom na 3200 CL15, bez ikakvih problema i rusenja, Arctic Freezer 240 vodeno, od 65C gaming, do 70C max full load, cinebench i aida stress test, temp u sobi 30C

stavio zadnji bios sa plocu, reset na default vrijednosti, stavio 3600 cpu, bez problema se upalilo, sve radi, sve super, sve 5, memorija na 2133, stavio je na 3200 CL14, nece, stavio na 3200 CL15, nece, stavio na 2933 CL15 radi ko beba

nikakav OC na procesoru, voltaze skacu dolje gore non stop, idle all core 3.35GHz, full load cinebench i aida stress test, 4.1GHz all core, gaming 4.2 all core, voltaza min 1.335v pa neki spajkovi do 1.45v i tako skace non stop u tome rasponu iako je takt konstantan, temp 75C, soba 30C, Antec Mercury 360 vodeno

mjereno sa HWinfo i Ryzen masterom, ryzen master koristen samo za ocitavanje, sav OC raden u biosu, jer Aida i drugi "mjeraci" ne  pokazuju dobro temperaturu osim ova dva, bar meni

idem onda napravit OC procesora i krenu sranja 

apsolutno nikakav OC nisam mogao napraviti na procesoru, probao sam od 4.3GHz do 4.0GHz sa naponima od 1.275v do 1.4v, LLC od 1 do 5, sa svim mogucim kombinacijama memorija od ove dvije gore navedene, nista nije radilo stabilno, rusio se sistem i kod cinebencha i kod aida stress testa, jedino je napon bio u slucaju rucnog OC-a stabilan i drzao je vrijednost koju sam stavio kod LLC level 1, medutim rusenje obavezno

stavio memoriju na auto, stavio XMP, rucno podesio tajming i slicno, sve sam moguce probao i jednostavno ne ide

druga stvar je sto nakon OC-a procesora vise mi niti jedna memorija nece radit na vise od 2133MHz 

takoder, nakon OC-a procesora, bilo kakvo mijenjanje vrijednosti ili stavljanje svega na auto, ne mjenja nista, ostavlja vrijednosti koje su bile zadnje, jedino clear cmos ili vracanje postavke u biosu na default radi

uglavnom, ako imate ovu plocu, skinite bios, stavite memoriju na 2933 CL15 ako mozete, i nista vise ne dirajte dok ne poprave 

dobro je to sto OC procesora, bar u ovome mome slucaju je nepotreban, jer na AUTO sve jezgre rade na 4.2 u gamingu, na 4.1GHz pod 100% cinebecnh i aida, ako je vjerovati HWinfo i Ryzen master ocitavanjima

toliko za sada, dolazi vikend, pa cu se jos pomucit malo, imam jednu X570 u dolasku pa cu i s njom vidjeti kako ce ici

Vjerojatno još uvijek uštimavaju BIOSe na starijim platformama, ali ako radi kako treba na stocu nema beda, ionako su benefiti od OC relativno maleni kod zen2.

http://www.bug.hr/forum/post/predstavljanje/slike-vaseg-hardvera/1959989.aspx
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice