AMD Ryzen procesori (opća tema) izdvojena tema

poruka: 31.736
|
čitano: 6.691.838
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Re: AMD Ryzen procesori (opća tema)
Viator kaže...

Ako ti je LLC na auto podizati ce napon iznad zadanog,ukoliko stavis LLC na High biti ce nesto manji vdroop i opet ce podizati napon iznad zadanog ali ne previse preko,taj dio mozes pogledati pod PC healt u bios-u.

Postavke Turbo ili Extreme ce drzati stalan zadani napon ali i poprilicno dizati napon pa treba paziti da se ne premasi sigurnosni limit napona.

ja na svojoj matičnoj nemam opciju za podesiti LLC, jer imam b350 matičnu, već sam tražio to, ali nigdje ne nalazim...

koliko vidim, na x370 od gigabyte-a je to na advanced voltage settings, a ja tamo imam samo opcije za vcore, vcore soc i dram voltage...

battlelog: dev0lver - war thunder: dev0lver
Poruka je uređivana zadnji put pon 23.10.2017 17:33 (matija656).
13 godina
neaktivan
AMD Ryzen procesori (opća tema)

Pod nazivom je CPU Vcore Loadline Calibration.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Viator kaže...

Pod nazivom je CPU Vcore Loadline Calibration.

nope, nema toga

13 godina
neaktivan

.

Ali na linku je review iste ploče,ili se varam,te slika sa tom opcijom. 

https://www.bit-tech.net/reviews/tech/gigabyte-ab350-gaming-3-review/9/

Poruka je uređivana zadnji put pon 23.10.2017 17:48 (Viator).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Viator kaže...

.

Ali na linku je review iste ploče,ili se varam,te slika sa tom opcijom. 

https://www.bit-tech.net/reviews/tech/gigabyte-ab350-gaming-3-review/9/

možda su to imali na starijim biosima, ja imam na svojoj zadnji koi su pustili

dva puta sam radio update biosa, dakle imao sam 3 verzije za korištenje, i mislim da ni na jednoj verziji nisam imao opcije kao sa ovog linka...

iako je moja matična b350m gaming 3 verzija (nije full size), ne ide mi uglavu zašto bi normalna verzija imala te opcije, a moja ne, jer su to praktički iste matične...

al dobro, nije da mi to stvara neki problem

15 godina
neaktivan

Ljudi jel se isplati ici na 8700 non k doplata 1200kn s ryzena 1700 3.9 na 1.325v stabilan svi testovi .... ili da zbog fresynca uzmem vegu 64 liqvid

Moj PC  
0 5 hvala 0
15 godina
neaktivan
Ne, jer imaš dobru i nisku voltažu za taj clock, a i još bi mijenjao za procesor koji ne možeš cloknuti...
Tako da ja nebi, a i ipak ryzen ima dvije jezgre više
Moj PC  
4 0 hvala 0
15 godina

Ma uzmi vegu sta ce ti 8700 non k 

11 godina
augi80 kaže...

Ljudi jel se isplati ici na 8700 non k doplata 1200kn s ryzena 1700 3.9 na 1.325v stabilan svi testovi .... ili da zbog fresynca uzmem vegu 64 liqvid

Imaš temu za to, gdje si ovdje došao pitati.

13 godina
protjeran
augi80 kaže...

Nemoj bit lud i samo zbog freesynca ici sa 1080ti na vegu 64. Prodaj onaj combo sta si stavio za 2800-2900kn ako zelis iskoristiti 144hz minitor i uzmi si 8600k, on ce ti narednih par god biti dovoljan za gaming, ako postane pre slab lako prodas i uzmes 8700k.

15 godina
neaktivan

Mog onda ode pitat ryzen 1700 na 3.9 1.325v u biosu ali hw monitor ocita max 1.344v jel to previse do koliko moze ryzen 24/7

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
protjeran

Do 1.425 koliko sam ja ovdje cuo, tako da je ovo tvoje super.

17 godina
augi80 kaže...

Mog onda ode pitat ryzen 1700 na 3.9 1.325v u biosu ali hw monitor ocita max 1.344v jel to previse do koliko moze ryzen 24/7

ja tebi preporucam nabavku umjesto toga sve sto radis postenog 1440p monitora ili jos bolje 4k monitora..

9 godina
augi80 kaže...

provjereno na 1.5v s dobrim hlađenjem , a ne gasi se a stalno nešto kopa.

12 godina
dabar_solta_V2 kaže...
augi80 kaže...

provjereno na 1.5v s dobrim hlađenjem , a ne gasi se a stalno nešto kopa.

"AMD predicts that most customers should see somewhere between 3.9 and 4.1 GHz across all cores, and suggests you stick with a 1.35V ceiling if you want your chip to last. Although core voltages in excess of 1.45V are considered sustainable, they'll have a more pronounced effect on longevity."

"Default voltage for manual tuning should start at around 1.3625V, according to AMD. Users should be fine pushing to 1.40V with a decent CPU cooler and up to 1.45V with a high-end dual-tower heatsink or dual-fan AIO radiator. At 1.45V, however, AMD suggests that processor longevity could be affected according to their models."

9 godina
Evo prvo napisem na forumu tu cim primjetim probleme.
Btw preko 85 stupnjeva nisam vidia nigdi , osim mozda u ibt , a to provjerim kad dodjem doma ..
13 godina
neaktivan

Degradirat hoće (čak i da ga držiš na stocku), samo je pitanje koliko. S obzirom da ga možeš adekvatno hladit, vjerojatno će proc zastarit do te mjere da ćeš ga zamijenit prije nego ti degradacija počne stvarat probleme.

Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
protjeran
dabar_solta_V2 kaže...
Btw preko 85 stupnjeva nisam vidia nigdi , osim mozda u ibt , a to provjerim kad dodjem doma ..

A nije problem temperatura kad imas dobar cooler, problem je sta ce previsok napon izazvat degradaciju s vremenom i uz niske temperature. Za haswell-e je npr. preporuceno do 1.3V a ja ga mogu hladit i do 1.5V al svejedno ne bi dugo trajao tako...

12 godina
dabar_solta_V2 kaže...

problemi ti nece biti sa temperaturom vec sa cinjenicom da neces moci drzati isti OC nakon nekog vremena (>1g), a onda postoji mogucnosti da ti vise proc nece biti stabilan ni na stock clockovima + brze ces "istrositi" VRMove na maticnoj

po svemu procitanom (i sudeci po upozorenjima firme koja je osmislila i napravila proc), imat ces problema - samo je pitanje vremena kad ce se poceti javljati 

zali boze lika kojem ces uvaliti taj proc preko njuskala - "jesi ga mozda OCao? - ma neee, i ako jesam, to samo malo i to uz min voltazu cist da vidim kako ce se ponasati, nikad nije presao 85C tako da je sve OK" 

9 godina
Fanu kaže...
... + brze ces "istrositi" VRMove na maticnoj...
zali boze lika kojem ces uvaliti taj proc preko njuskala - .

objasni mi kako se to troše vrmovi?

a za cpu , evo u privitku slika s overclockers foruma... opet kljucna rijec je temperatura(google electromigration).... ukratko sama voltaža nije toliko bitna , bitna je temperatura. i 2v je u redu ako mozete hladit,djaba ti 1.2v kad ti se prži na 90 stupnjeva..

Poruka je uređivana zadnji put uto 24.10.2017 16:28 (dabar_solta_V2).
15 godina

Meni jos nikad nije CPU krepao ma koliko ga mucio krepavalo je svasta od maticnih,grafickih doslovno sve ali CPU nikad al opet za 100mhz razlike nebi dizao napon sa 1.35 na 1.45 naprimjer ali to sam ja 😂

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
16 godina

ja drzim 2500 k na 4.4 odkad je izašao. u to vrijeme jedino kaj se degradiralo je broj izlazaka na pivu sa frendovima. 

(G)jokaCRO ingame
Moj PC  
5 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Zanima me da li je rysen dobar za 3ds Max, Photoshop te za igre. (Ets2, wt, wot, wows i hitman)
Koji je bolje uzeti sa 4 jezgre ili neki drugi, te koju ati karticu preporučujete sa 1 ili više GB, novija

I da li ati-amd imaju mini itx arhitekturu

Hvala

P.s. ja sam više intel-nvidia fanboy ali htio bih malo promjene :)
*** nisam ovlašten da dajem potpis ***
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Za ovo vrijeme korištenja ryzena imao sam stalan osjećaj da brzina memorije nije sigurno jedina stavka,i pitanje je koliko memory kontroler?? voli velike brzine uz koje idu i veći naponi od defaultnih 1.35v. uz naglasak na veće napone.
Ovog jutra probudio sam se sa idejom da kao jedan običan korisnik hoću uzeti all around memoriju,postaviti je,izabrati XMP profil i vidjeti šta će biti....a i uz put sumnjao sam da je miš usko grlo :D.

I kao takav generic user uzeo sam TrgajućeČeljusti koja ima fine niske latencije i deklarirana je do 3000Mhz,međutim revjueri uspijevaju sa 1.4v naponom istu memoriju "potjerati" do 3200Mhz stabilno,uz opuštanje latencija (16-18-18-18-36-54),pa čak i do 3400mhz.
Instaliranje memorije,biranje XMP profila,koji detektira 2933Mhz na 1.35v. sve ostale memory opcije su na Auto.

Kako je jedan kolega ovdje primjetio da CPU takt nebi bilo poželjno stavljati na zaokružene vrijednosti,što je svakako korisno saznanje.Ali bitno je primjetiti da u BIOSU kod npr. takta 38.75mhz ili bilo kojeg drugog, CPU će skalirati to 39Mhz,tom logikom ako postavite 39.75mhz BIOS će registrirati brzinu od 4Ghz.Sa memorijom takođe,XMP profil nakon detekcije memorije na 2933Mhz sa latencijama 16-16-16-35-51 prikazivati će da memorija radi na 2960mhz konstantno.
Tu negdje moje se sumnje potvrđuju,u PC benchmark temi postao sam video BF1 MP,pogledajte kako FPS varira,a sada ovdje postam takođe BF1 MP video (settings koji koristim vidljiv je na početku videa) i drago mi je što je mapa Prise de Tahure sa jako puno detalja,obratite pažnju na FPS upoređujući sa gore navedenim videom u PC benchmark temi,FPS su lockani na 144,G-Sync je off.Takođe unutar više BF1 mapa ,fps ostaje konstantan,nije mi imalo smisla snimati na Verdun Heights,Rupture,Sinai Desert kako te mape,iako sa velikim otvorenim prostorom,uvijek imaju veći FPS,sa prijašnjom memorijom na Prise de Tahure FPS bi padao do 109 i uvijek se kretao do max. 132.
Moj jedini zaključak jeste - da memorija,koju sam platio više nego TrgajućeČeljusti,unatoč većoj brzini,ima dosta visoke latencije i potreban veći napon uzrokuje veliko variranje FPS u MP i općenito u drugim igrama.Naravno jasno je da konekcija i zagušenje igraju ulogu,moja internet brzina je 50/10 optika ali ipak...

Poruka je uređivana zadnji put sri 25.10.2017 0:14 (Viator).
Moj PC  
0 1 hvala 2
15 godina

Moras biti svjestan da taj procesor je nemjenjen za 60-75hz monitore nikako nije za 144hz kad jos vidim da imas gtx 1080ti i igras na low detaljima onda stvarno neznam sta treba reci nego jad i tuga.Da sad ne ispadne da hejtam nesto amd ali brate koja sprdnja od njih i tih memorija da se to nemoze opisati.

14 godina

.

Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Nisam siguran,znam samo da u MP običaj je postaviti detalje na čim manje.

Moj PC  
0 1 hvala 0
13 godina
neaktivan

Koju si memoriju imao do sad?

Također nije mi jasno zašto imate problema sa cpu taktom, jel to giga zbrljala nešto sa biosom?

13 godina
neaktivan

Do sada sam imao Corsair Red Led Venegance 3200Mhz CMU16GX4M2C3200C16R.Nije problem sa taktom,htio sam skrenuti pažnju da recimo pri zadanom taktu od 38.75Ghz procesor će u momentima ići do 39Ghz,ili bilo koju drugu zadanu vrijednost kada se doda.Recimo ako se postavi na 38Ghz ići će do 38.25Mhz po potrebi.

Prvi video malo BF1 MP sa Ultra Settingsom,Prise de Tahure mapa.

Drugi video BF1 Campaign,uporedivo sa istim videom i mapom u PC Igre Benchmark temi.

Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
odjavljen
Viator kaže...

Nisam siguran,znam samo da u MP običaj je postaviti detalje na čim manje.

Ne ide sve minimum, teksture stavi na ultra, texture filtering na ultra, mesh quality na ultra, terrain na ultra, sve drugo na low ili off.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice