AMD Ryzen procesori (opća tema) izdvojena tema

poruka: 31.746
|
čitano: 6.775.155
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
Re: AMD Ryzen procesori (opća tema)

Bez 4.2ghz + 3600 ram sa 1800x kao da ništa nisi ni napravio

Inače, iz amd-a rekoše da je max 1.425V za 24/7 oc, naravno uz pretpostavku da se ima adekvatno hlađenje.

16 godina
odjavljen
rambox kaže...
Tonči kaže...

rambox naporan si s tim linkanjem samog sebe i bojicama. Ne interesiraju me linkovi, sam sam probao i vidio kako što radi. 1800X uredno kucka na 4.0 bez ikakvih problema s temperaturama. Čak i da ih ima, kad overclockam, očito je da me ne interesira koliko struje troši i ako ga mogu ohladiti, sasvim mi je svejedno grije li se. Struja mi je nebitna stavka. 4 je od 3,8 brži 5,2%, otprilike isto kao i 3,8 od 3,6 (5,5%). 

To šta ti doma radiš je potpuno nebitno, kad se znaju Ryzen detalji zapitaj se zašto 95% ekipe preporuča baš do 3.8ghz.Tebi je struja nebitna, ali to nema veze sa bitnim činjenicama oko Ryzena to su kruške i jabuke.

Kad se raspadne energetska efikasnost procesora, to ti dovoljno govori da guranje Ryzen procesora na 4ghz nije preporučljivo.

Kaj se tiče linkanja, pa zato i služe postovi+opcija da se na njih linka fučkaj ga sad.Samo bedak piše dva puta isto, pametan človek jedamput napiše nekaj korisno pa onda dalje samo šalje putokaze.

Slažem se to iza linkanja, o ponavljanju, ali nema smisla da se ponavljaš; znam što si napisao i ne slažem se s tim. Gle: onaj kome je struja bitna, taj NE overclocka. Procesori se isporučuju na određenim naponima i taktovima s razlogom.

Znamo iz kojeg mračnog mjesta vadiš svoje brojeve, ali prvi put vidim da odatle vadiš i što je preporučljivo; ponajviše od koga. :) Dakle: overclock != mainstream. Overclock <> optimalno. Overclock <> štedljivo. Overclock <> efikasno.

Nope.
17 godina
odjavljen
AMD Ryzen procesori (opća tema)

3.8 je isto overklok, i ima svoje ime sweet spot sa razlogom. Ne treba oko toga praviti filozofije.

Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

"Sweet spot" od 3.8 za R7 1700 je u prijevodu "ne mogu hladiti više od". :) Nema drugog razloga. Onaj kome je struja skupa ne overclocka i vjerojatno sebi ne može ni priuštiti Ryzena.

Btw, kad smo kod overclocka -

. Tako da, s čime go Ryzeni dolaze, kao i Inteli, optimalni su u izvornom obliku.

Nope.
Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina

Ja ne bi bio toliko isključiv ... slažem se da potrošnja u ovom kontekstu nije bitna ali buka često jest.

Imam jedan stari Papst 180mm, hrga od ventilatora koji ne da ohladi bilo što nego i otpuše cijelu matičnu ako treba, ali nema smisla ako moram pobjeći iz sobe :).

Kod Ryzena je tih 3.8 GHz dobar omjer gdje se još uvijek može hladiti uz prihvatljivu buku a i dalje oc-om dobiti osjetno na brzini obavljenog posla (2D/3D rendering i slični poslovi koji od toga najviše profitiraju).

Ok, Ryzeni nisu nešto posebno za oc, ali npr. i7 5820 koje imam službeno rade na 3.3, moji uglavnom na 4.4 (opet sweetspot :)) tako da mi je oc jako isplativ.

I sad bi ja to trebao vratit sve na stock takt, da bude optimalno i u izvornom obliku ... evo već trčim :)

12 godina
neaktivan
Kolko je uopce taj turbo od 1700? Kod moje male radi na 3.4Ghz sam čini mi se.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
Mladen kaže...

Ja ne bi bio toliko isključiv ... slažem se da potrošnja u ovom kontekstu nije bitna ali buka često jest.

Imam jedan stari Papst 180mm, hrga od ventilatora koji ne da ohladi bilo što nego i otpuše cijelu matičnu ako treba, ali nema smisla ako moram pobjeći iz sobe :).

Kod Ryzena je tih 3.8 GHz dobar omjer gdje se još uvijek može hladiti uz prihvatljivu buku a i dalje oc-om dobiti osjetno na brzini obavljenog posla (2D/3D rendering i slični poslovi koji od toga najviše profitiraju).

Ok, Ryzeni nisu nešto posebno za oc, ali npr. i7 5820 koje imam službeno rade na 3.3, moji uglavnom na 4.4 (opet sweetspot :)) tako da mi je oc jako isplativ.

I sad bi ja to trebao vratit sve na stock takt, da bude optimalno i u izvornom obliku ... evo već trčim :)

Pa ne znam baš, meni su i 1800X na 4.0 i 6950X na 4.4 tihi, na custom vodenom. Sve ovisi koliki radijator staviš i koje ventilatore imaš. Ja ću sad 5960X i dvije 1080Ti prebacit na 2x480mm rad i push-pull. Taj kapacitet radijatora vjerojatno može držati Threadrippera 16-core na 4.0 na nekih 700RPM, što je jako fino. Samo, nikako da dođe u trgovine... ni Threadripper ni X299.

P.S.

Na 1800X turbo je 4.0, a praktički su to isti procesori.

Nope.
14 godina
Nvidia GTX 680 kaže...
Kolko je uopce taj turbo od 1700? Kod moje male radi na 3.4Ghz sam čini mi se.

3.7 GHz, možda ti je turbo ugašen u BIOSu.

Za dodatna pitanja i pomoć obratiti se preko privatne poruke. Hvala. :D
14 godina
Nije li turbo 3.7GHz samo za jednu ili dvije jezgre?
Moj PC  
1 0 hvala 1
14 godina
zuper kaže...
Nije li turbo 3.7GHz samo za jednu ili dvije jezgre?

Jedna na 3.7 GHz ili sve na 3.2 GHz.

Za sve ostalo tu je overclock, djelitelj na 37 za stock napon i mora raditi bez problema.

Poruka je uređivana zadnji put čet 15.6.2017 13:10 (Valentin17).
13 godina
neaktivan

3.2 kad se koriste sve jezgre, između 3.2 i 3.7 kad se koristi manje jezgri i 3.7 kad se koristi samo 1 jezgra. (sve zavisi i o power postavkama te temperaturi)

14 godina
Da, tak već može. Proizvođači zavaravaju kupce tako što reklamiraju da procesor boosta na 3.7GHz, a nigdje ne napomenu da vrijedi samo za 1 jezgru
Moj PC  
6 0 hvala 1
14 godina
zuper kaže...
a nigdje ne napomenu da vrijedi samo za 1 jezgru

I onda neki računaju na to, štede npr. na matičnoj ploči, uzmu smeće i onda ne mogu ništa napraviti povodom toga.

14 godina
neaktivan

zato se nista ne uzima napamet.. vec se malo raspita okolo.. npr na bug foumu.. i sve saznas!

xfact
Moj PC  
6 0 hvala 2
14 godina
=xfact= kaže...

zato se nista ne uzima napamet.. vec se malo raspita okolo.. npr na bug foumu.. i sve saznas!

Saznaju oni koji su spremni poslušati one koji znaju, oni koji traže savjete, a misle da sami znaju bolje, ti naprave krivo.

17 godina
Tonči kaže...

Slažem se to iza linkanja, o ponavljanju, ali nema smisla da se ponavljaš; znam što si napisao i ne slažem se s tim. Gle: onaj kome je struja bitna, taj NE overclocka. Procesori se isporučuju na određenim naponima i taktovima s razlogom.

Znamo iz kojeg mračnog mjesta vadiš svoje brojeve, ali prvi put vidim da odatle vadiš i što je preporučljivo; ponajviše od koga. :) Dakle: overclock != mainstream. Overclock <> optimalno. Overclock <> štedljivo. Overclock <> efikasno.

Overklok je večinom i bio mainstrem, a to kaj ti je Intel praktički oduzel tu mogučnost to je na Intelovoj duši.Sječaš se Intel starog i3 530, ako ne podsjeti se malo pa progoglaj.

Ryzen je specifičan modularni/slagalica proc=zahebo Intel, i pod obavezno je svaki(R3 1400) Ryzen proc dogurat na 3.8ghz, ali dalje nema smisla tu je kvaka.Ryzen je sklepan na specifičnom mobilnom 14nm procesu, koji se dokazano/testirano najbolje osječa/energetska efikasnost do tih 3.8ghz.

Fučkaj ga pa nisu to moj brojevi, nego od človeka koji se sa Ryzenom igral godinu dana prije njegovog izlaska.Opet dolnji link i tamo spomenuti Stilt sa Anandtech foruma, on ti šljaka za Asus točnije na testiranju matičnih ploča.Nije mu bilo baš lako, moral je cjelo vrjeme čkomit(do službenog izlaska) i pažljivo plesat da ne ostane bez posla.On je prvi istaknul Ryzen energetsku efikasnost, dakle do 3.8ghz a to se znatno kasnije i potvrdilo zato večina danas i preporučuje do 3.8ghz.On je prvi precizno testiral+pokazal SMT razlike dakle AMD vs Intel, pa eto ispalo je da gle čuda AMD ima efikasniji SMT.

http://www.bug.hr/forum/topic/procesori-mbo/amd-ryzen-cpu/224306.aspx?page=166&jumpto=5326022&sort=asc&view=flat

http://www.bug.hr/forum/topic/procesori-mbo/amd-ryzen-cpu/224306.aspx?page=163&jumpto=5325341&sort=asc&view=flat

Energetska efikasnost proca je vrlo bitna, baš zato je AMD i sklepal R7 1700 tak da može demonstrirat kak su na tom polju zgazili Intel.Opet ponavljam zato jer se to iznimno slabo ističe, Desktop 8/16 proc u laptopu fučkaj ga sad.

Najskuplji Ryzen R7, pa on je bez frke mogel imat stock frekvenciju od 3.9ghz. Ali to onda više ne bi bio prilično štedljiv proc, i da ne bi mogel nosit 95W TDP-a nego minimalno 125W TDP-a.Energetska efikasnost je itekako bitna, dakle 8/16 3.6gz CPU od 95W TDP-a(iako je više oko 100W) je vrlo impresivan marketinški mač.Ali AMD marketing laže vrlo malo, dokaz za to ti je R7 1700/65W u laptopu pa sad ti vidi.

Koji to Intel 8/16 proc moš smjestit u laptop, i kolka bi bila njegova defoltna CPU frekvencija 2ghz ili još manje?Bolje da si sa time ne razbijamo glavu, Intel to jednostavno ne može odradit, hebiha zaheba ih specifični i štedljivi Powered by Jim Keller Ryzen.

Poruka je uređivana zadnji put čet 15.6.2017 14:38 (rambox).
17 godina
Tonči kaže...

Pa ne znam baš, meni su i 1800X na 4.0 i 6950X na 4.4 tihi, na custom vodenom ...

kapacitet radijatora vjerojatno može držati Threadrippera 16-core na 4.0 na nekih 700RPM, što je jako fino. Samo, nikako da dođe u trgovine... ni Threadripper ni X299.

Po meni je i cijena setupa parametar za sweetspot ... bar tu na forumu, najviše je R7 1700 i za njih stvarno ne možeš reći da se oc ne isplati.

ThreadRippera će biti teško hladit a posebno oc-anog, ali za utjehu tu je 16 jezgri. Po zadnjim vijestima, početkom 8. mjeseca ?

Ne sjećam se kad sam u istoj godini kupovao dvije različite platforme :)

Poruka je uređivana zadnji put čet 15.6.2017 14:45 (Mladen).
15 godina
protjeran
rambox kaže...

Koji to Intel 8/16 proc moš smjestit u laptop, i kolka bi bila njegova defoltna CPU frekvencija 2ghz ili još manje?Bolje da si sa time ne razbijamo glavu, Intel to jednostavno ne može odradit, hebiha zaheba ih specifični i štedljivi Powered by Jim Keller Ryzen.

5960X na 3ghz bi isao u laptop bez problema... kad vec pitas...

13 godina
Mladen kaže...

Po meni je i cijena setupa parametar za sweetspot ... bar tu na forumu, najviše je R7 1700 i za njih stvarno ne možeš reći da se oc ne isplati.

ThreadRippera će biti teško hladit a posebno oc-anog, ali za utjehu tu je 16 jezgri. Po zadnjim vijestima, početkom 8. mjeseca ?

Ne sjećam se kad sam u istoj godini kupovao dvije različite platforme :)

Zahvaljujuci infinity fabric i samo strukturi procesora, nece se on nesto "pretjerano grijati" sudeci po prvim spekulacijama i same ryzen platforme (bukvalno spojena dva 1700 za base model 16/32) ali su jezgre osjetno odvojene i to ce pripomoci. Proc je ogroman 

AL SWEARENGEN Welcome to fucking Deadwood!
17 godina
chaselol kaže...

Zahvaljujuci infinity fabric i samo strukturi procesora, nece se on nesto "pretjerano grijati" sudeci po prvim spekulacijama i same ryzen platforme (bukvalno spojena dva 1700 za base model 16/32) ali su jezgre osjetno odvojene i to ce pripomoci. Proc je ogroman 

Ono "teško hladit" sam mislio više u kontekstu "normalnih" jeftinijih hladnjaka i oc-a, budući da nas je AMD sad razmazio relativno hladnim 8-core procesorom.

Fizičku veličinu procesora ne vidim kao neki problem ... ATX format ploče je odavno zadan, dimenzije PCI-E slotova, RAMa i ostalih priključaka također, tako da nema potrebe smanjivati procesor ako će to onemogućiti dobru disipaciju topline.

Na koncu, za takve makine, ni E-ATX nije nešto čudno, iako je fora vidjeti neku takvu mrcinu i na ITX pločici (npr. Asrockova X99 može udomiti i Xeona), nije baš nešto bez čega se ne može :).

Da dodam usput za ovo "bukvalno spojena dva R7" ... baš gledam, procurilo je nešto i za Epyc, tamo su spojena 4.

Ono što mi se svidjelo ... postoje i single-CPU modeli, dok je većina 2P, odnosno za dual-CPU matične. 1P su Epyc 7551P 32/64, 7401P 24/48 i 7351P 16/32. Bilo bi fora da kao Xeoni na X99, mogu i na obične X399 ploče.

Poruka je uređivana zadnji put čet 15.6.2017 18:37 (Mladen).
16 godina
odjavljen
ansha kaže...

Puno troši za laptop. I dosta se on grije, nije to baš hladan čip, TDP je 140W.

Nope.
15 godina
protjeran
Tonči kaže...
ansha kaže...

Puno troši za laptop. I dosta se on grije, nije to baš hladan čip, TDP je 140W.

Na 3ghz radi sa dosta ispod 1V vcorea i onda nit trosi nit se grije...

9 godina
ansha kaže...
...

...nit je brz

13 godina
neaktivan
dabar_solta_V2 kaže...
ansha kaže...
...

...nit je brz

A cijena mu je prava sitnica, samo 10 000kn.

13 godina
protjeran

Koji Ryzen se pokazao kao najvise klokabilan? jel ima di da je neka stranica skupila kakve podatke?

Intel Core™ i7 Forever----- Battlelog: SoldierStippy
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Ne kuzim sad ovo znaci nemoze radit na 3,7ghz svih 8 jezgri kako pise ovdje? wtf
Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
Stjepanj kaže...

Koji Ryzen se pokazao kao najvise klokabilan? jel ima di da je neka stranica skupila kakve podatke?

Svi su isti, između 3.9 - 4.1 max. Može i više ako se ugasi pola jezgri ali onda nema smisla.

14 godina
Nvidia GTX 680 kaže...
Ne kuzim sad ovo znaci nemoze radit na 3,7ghz svih 8 jezgri kako pise ovdje? wtf

Ne osim ako ne clockaš što nije ništa posebno za taj takt.

12 godina
itomic009 kaže...
Nvidia GTX 680 kaže...

Ne osim ako ne clockaš što nije ništa posebno za taj takt.

zar nemaju neke rajzenove matične mogućnost boostanja na 3,7 za sve jezgre, kao primjerice moja asusica koja mi i5 drži sve četiri jezgre na 3,7?

16 godina
odjavljen

Ne. Samo ručni overclock to može. Neće ti nikad, ni na Intelu ni na Ryzenu automatski. To je uvijek van okvira TDP-a. Uvijek je jedna jezgra, a evo sad na x299 i Ryz su dvije.

Nope.
Poruka je uređivana zadnji put pet 16.6.2017 9:05 (Tonči).
Moj PC  
2 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice