mSATA je tu samo zato da ljudi nebi trebali vadit van optiku i onda na mjesto nje stavljali SSD. Laptopi sa tim utorom su preskupi, prvi kaj dolaze sa njim su Asusi N551 i to je onda polovicni mSATA, neznam ni sam kakav je tocno taj i di se nadju SSDi bas za takav polovicni, eng. mini/half msata.
Neki stavljaju naljepnicu preko sarafa od poklopca od HDDa sa donje strane, neki ne. Inace, svi Lenovo laptopi su super po tom pristupu komponentama. Nedavno je Roby27 nabavio Lenovo z50, poslikao i stavio na temu Slike hardvera, mislim da nikakve naljepnice nije bilo. Acer E5, vjerojatno i V3 nisu tolko dobri kaj se pristupa tice, HP Probook je isto super po tom pitanju. Ako nema te naljepnice, ne vidim zasto se nebi smio mjenjati HDD, ipak je on nekakva komponenta uz RAMe za koju proizvodjaci i kod jeftinijih laptopa rade te poklopce sa donje strane za valjda cim laksu nadogradnju..
Ista stvar sa optikom, ako nema naljepnice preko sarafa, ne vidim zasto se nebi smjela vadit, cak i ako slucajno ne smije, vratis ju nazad kad bi iso u servis..
Kaj se tice samog SSDa u Aceru, primjetio sam gledajuc hrpu reviewova sa notebookchecka, da oni stavljaju solidne SSDe, znaci ni lose ni neke best buyeve, tj. u vjerujem da bi se u ducanu nasao bolji SSD za npr. 500kn.
S obzirom na sve, sad kako sam skuzio da bi vi radje SSD stavili na mjesto postojeceg HDDa, nego na mjesto optike, Lenovo bilo z50 (ima FHD), bilo g50 (1TB HDD) ili mozda b50 (b kao biznis pa ima matt ekran i Win8.1 po nizoj cijeni) bi bio dosta dobro rjesenje ili HP Probook 455 iz Mikronisa (jos jednom klik), kako dolazi sa primamljivih 36mj jamstva (ja bi zvao za svaki slucaj, inace to kosta oko 600-650kn za taj model, oko 300-350kn kod Lenova, rok za rjesit to je 10mj kod Lenova, neda mi se trazit kolko za HP, isto tako nesto). HP dolazi i sa zasebnom grafom, torbom, a kvalitete ekrana su najzeznutije za predvidit, opcenito tu covjek nema sta za ocekivat (TN matrica).
Procesori su tu negdje kaj se tice spomenutih, ako gledamo kakav i3-4xxxU i A8-4500M, zapravo AMD ima jaci Passmark score ako gledamo i3-4005U/4010U clockane na 1.7Ghz, a malo slabiji score ako ga usporedimo sa i3-4030U clockanog na 1.9Ghz..
Opet sam te prizvao :P Lenovo nije imao naljepnicu od ispod preko kakvog sarafa?
Budem pogledao za zlovenca, bas cu danas ili sutra odvrtit Matlab 2014 na svom i5-4200U, vjerujem da ce bit fluidno pa javim feedback.