Toshiba A660-134 CPU whine - upozorenje

poruka: 1
|
čitano: 2.057
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Toshiba A660-134 - CPU whine upozorenje

Pozdrav,

budući da sam se družio s ovim modelom na par dana, zamijenio ga i družio se s identičnim modelom još jedan dodatni dan, moram upozoriti sve one koji čuju visoke frekvencije (generalno većina populacije ispod 30 godina) na CPU whine problem koji sam uočio na ovom modelu.

Radi se o zvuku visoke frekvencije koji nije vezan niti uz HDD niti uz ventilator, već uz sam procesor, odnosno dijelove matične ploče zadužene za rad procesora. Zvuk se pojavljuje kada je procesor u idle modu, odnosno u situacijama kada nije opterećen poput surfanja, mailova itd. Zvuk je najočitiji kada se radi u tihoj prostoriji ili navečer. Zvuk je iznimno iritantan, pogotovo nakon dužeg rada, do te mjere da sam vratio oba laptopa.

Primjer ovoga može se čuti na

Prvo navedeno rješenje je korištenje RightMark CPU alata koji bi trebao spriječiti procesor da ode u idle state. Problem - taj alat se više ne updatea i ne podržava nove iCore procesore.

Kao drugo rješenje se navodi stalno držanje upaljenog nekog programa koji opterećuje procesor kako bi se spriječio zvuk. Problem - sustav se više grije, ventilator češće radi, procesor se brže troši, baterija kraće traje.

Treće rješenje jest otvoriti laptop, pronaći komponentu koja titra i prigušiti ju ljepilom za drvo ili ljepilom iz pištolja. Problem - automatsko poništenje garancije.

Četvrto rješenje - u BIOS-u podesiti postavke power managementa da procesor ne ulazi u C3 stanje. Budući da Toshiba u BIOSu nema opcije za napredni power management procesora, od ovoga ništa.

Dakle, rješenja problema generalno - nema. :)

Ako se odlučite za ovaj model (koji je BTW super po svim ostalim karakteristikama), nemojte odmah bacati ambalažu. Zvuk kod novog računala generalno postaje čujan u tihoj prostoriji nakon updatea i micanja svih toshibinih crapwareova koji nepotrebno guše sustav, znači kad se komp "smiri".

Ja se bacam na potragu za novim laptopom, wish me luck. :)

Poruka je uređivana zadnji put uto 21.9.2010 17:41 (aeonax).

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice