Problem sa punjenjem laptopa

poruka: 4
|
čitano: 2.257
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

Prvo da spomenem da sam tražio po forumu ali nisam našao temu s ovakvim problemom.

Evo ovako, imam mali problemčić sa punjenjem netbooka kojeg imam od relativno nedavno, i do sad je radio lipo (kupljen je nov) ali odnedavno se jako sporo puni kad je blizu 100% kapaciteta baterije. Recimo danas mu je trebalo 25 minuta da dođe od 90% do 95%, onda još 25 minuta do 96%, i onda je nakon dužeg stajanja odjednom skočio na 100% bez da je prošao 97-99% (govorim o pokazatelju napunjenosti baterije u Windows system trayu), a tako isto nekidan.

Koristim ga već desetak dana skoro svaki dan obilato jer mi je nedavno crka desktop pa dok ga ne zamijenim ovo je sve što imam. Napunim ga jednom dnevno kad padne na 10-20%. Isprva se lipo punio za možda dva-tri sata (nisam mjerio), ali sad se puni brzo do neke granice ali kako se približava 100% sve sporije i sporije. Inače obično ga punim dok ga koristim jer mi je potreban, ali i nema bitne razlike ako ga punim isključenog, ponašanje je isto.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Re: Problem sa punjenjem laptopa
Počinje ti se javljati tzv. baterijski efekt. Pokušaj par puta ostaviti netbook da radi dok se sam ne isključi zbog slabe baterije. Poslije, kod punjenja baterije ostavi da se puni najmanje 12 sati.
Sve bi ja to rođo, šmajserom!
17 godina
neaktivan

Ček nisam baš najveći stručnjak za baterijsku tehnologiju ali koliko ja znam memorijski efekt se javlja samo kod starijih (primitivnijih) Nimh baterija, a Nimh baterije novije proizvodnje i Li-ion baterije nemaju to svojstvo, a ovo je definitivno Li-ion baterija.

Štoviše po savjetnicima za održavanje Li-ion baterija koje sam čitao po netu savjetuje se održavanje baterija na srednjoj razini (20-80%) jer je navodno i potpuno pražnjenje i punjenje do maksimuma i ostavljanje baterije do kraja pune duže vrijeme štetno.

Kako onda ovo može biti memorijski efekt ?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Sitio sam se da u manualu piše da prije prvog korištenja treba puniti barem 8 sati, i da za postići puni kapacitet treba nekoliko puta isprazniti bateriju i napuniti do maksimuma. Međutim to je u potpunoj suprotnosti sa savjetima sa Interneta (od ozbiljnih stručnih autora mislim) a ne bi bilo prvi put da u manualima pišu gluposti...

Na wikipediji piše da je memorijski efekt svojstven isključivo NiCd baterijama, ali da postoje mnogi problemi sa baterijama koji rezultiraju sličnim simptomima, ali zahtijevaju drukčije liječenje (kad postoji).

Također spominje da za Li-ion baterije nije zdravo pražnjenje do kraja, što sam već znao pa obično ni ne činim.

Trenutačno mi ovo nije veliki problem jer sam znači da treba ostaviti malo duže ako želim dotjerati do 100% ili se jednostavno mogu zadovoljiti sa 90% ako ionako znam da će mi AC utičnica biti dostupna... Međutim i najmanji problem sa skoro novim netbookom me zabrinjava pa bih volio čuti još mišljenja osim jednog jedinog dosad ponuđenog. Ajmo ljudi, znam da na ovom forumu ima dosta ljudi koji su imali masu iskustva sa raznim laptopima i baterijama, dajte doprinesite svoja dva centa.

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice