Mac book (Da/Ne, koji,...)???

poruka: 64
|
čitano: 9.455
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
Mac book (...)???

Pozdrav forumaši.

Treba pomoć/savjet oko odabira Mac-a.

Znači, kćer (koja je godinama na Iphone-u i Iwatch-u) „treba“ laptop. Naravno samo Mac dolazi u obzir (ne pitajte me zakaj….). Pošto radi i studira, može si ga kupiti. Treba za ništa zahtjevno (filmovi, tekst, prezentcije,…)

E sad, imam nekoliko pitanja:

1.  Kakvi su ovi novi njihovi procesori (M3) u odnosu na prijašnje Intelove (I5 i I7)?
  2.  Da li se isplati uzeti novi (znaju biti na akcijama): M3/8/256 košta cca 1350EUR (može se uzeti na rate)?

Ja sam joj predložio možda Mac Pro (I5 ili I7) koji se vrte od 600-800 EUR-a. Znači to su godišta 2018-2020. Kakvi su po kavaliteti? Da se ne dogovdi daa za par tjedana "prdne"...

1. Vidim da neki Pro modeli imaju touchbar koj su poslije maknuli (nije se pokazalo kao "pametno" rješenje).

Čak imaju (su imali) akciju „back to school“ u kojem se mogao dobiti M1 procesor za cca 800-900EUR.

Ali, mislim si, ak si uzima na rate, onda nek bude barem M3 procesor.

Evo, toliko za sad od mene.

Sad ste vi na redu…

Poruka je uređivana zadnji put pet 1.11.2024 16:14 (lovator1973).

0 0 hvala 0
13 godina
Re: Mac book (...)???

Pa ni pod razno brate platiti 700 eura za 5 godina star laptop!  Ti su već sad na rubu Vintige kategorije kod Apple-a, dakle fajrnot uskoro službeni support for software. Bolje onda dajte 1300 eura ako ste zapeli za Mac pa da uzmeš novo nego za nemale novce uzeti nekoliko godina stari komp. Što se tiče M procesora, oni su svakako napredak i pomak s Intela i definitivno ti je bolje bilo koji M (Apple Sillicon) nego stariji Intel, ako već imate para. 

12 godina

Ma, ona zapela. Sve je krenulo kad se pojavio Iphone 11 (a ostalo je povijest)

Ja evo zadovoljan sa svojim Thinkpadom (star je cca 6-7 godina), ali to ide "kak urica".

7 godina

evo ja sam uzeo u 9 mj 2022 air m1

iako je model izasao 2020 i danas na kraju 2024 radi potpuno uredno sve za sto je napravljen. browser stvari i tip top baterija. kvaliteta izrade je isto top. 

kao minuse mogu navesti glasnu tipkovnicu kod tipkanja i ekran koji se tesko cisti

ako zeli sat mobitel slusalice uklopit da skupa savrseno radi s laptopom. onda je ovo sigurno najeftinija opcija koja ce top radit. 

ako se boji manjeg ekrana. neka se ne sekira. ja sam presao sa windows 24´na mek 13´ i nevjerojatno brzo sam se navikao. toliko da mi laptop od 15´vise nema smisla. 

vjerojatno ce joj onda m2 s 16 gigi bit dovoljna za apsolutno sve iducih "mali milijun" godina. amazon.de cijena 1200 eura. s 8 gigi je cijena 900 eura

Poruka je uređivana zadnji put pet 1.11.2024 17:44 (registracija).

1 0 hvala 2
16 godina
Re: Mac book (Da/Ne, koji,...)???

8 GB RAMa 300 eura.

12 godina

Gledao sam vani (Mediamarkt) i za cca 200-300 EURa su jeftiniji.

Ali nju muči (NE)hrvatska tastatura.

Čak smo kontaktirali u Mediamarkt ako mogu naruči s HR tipkovnicom, ali, na žalost, ništa...

7 godina

da to je veliki minus

ali ove cijene apple stvari u hr su tolika pljacka da to nije normalno

2 0 hvala 0
12 godina
registracija kaže...

da to je veliki minus

ali ove cijene apple stvari u hr su tolika pljacka da to nije normalno

Slažem se.

Ali, prednost je da se kod nas mogu uzeti na rate.

A i vidim da E-kupi ima dodatnih 2 godine garancija (za dokupiti/42.5EUR).

Kod njih je sad akcija za M1 (8/256) za 910 EUR.

A s M3 čipom je 1350EUR (8/256).

Da li je toliko "slabiji" M1 od M3??

Jer je razlika (nemalih) 440 Eura..

Poruka je uređivana zadnji put pet 1.11.2024 18:34 (lovator1973).
13 godina
lovator1973 kaže...

Pozdrav forumaši.

Znači, kćer (koja je godinama na Iphone-u i Iwatch-u) „treba“ laptop. Naravno samo Mac dolazi u obzir (ne pitajte me zakaj….). Pošto radi i studira, može si ga kupiti. Treba za ništa zahtjevno (filmovi, tekst, prezentcije,…)

1.  Kakvi su ovi novi njihovi procesori (M3) u odnosu na prijašnje Intelove (I5 i I7)?
  2.  Da li se isplati uzeti novi (znaju biti na akcijama): M3/8/256 košta cca 1350EUR (može se uzeti na rate)?

Ja sam joj predložio možda Mac Pro (I5 ili I7) koji se vrte od 600-800 EUR-a. Znači to su godišta 2018-2020. Kakvi su po kavaliteti? Da se ne dogovdi daa za par tjedana "prdne"...

1. Vidim da neki Pro modeli imaju touchbar koj su poslije maknuli (nije se pokazalo kao "pametno" rješenje).

Čak imaju (su imali) akciju „back to school“ u kojem se mogao dobiti M1 procesor za cca 800-900EUR.

Sad ste vi na redu…

Dobar dan, večer kolega. Uvjeren sam da razgovaramo o Mac Book Air ili Mac Book Pro gadgetima, pa obzirom da sam ja ponosni vlasnik MBP 16' 32GB ”RAM” memorije i 2TB interne memorije, srebrni, sa M1 procesorom, smatram se relevantnim za odgovoriti vam. 

Obzirom mlada dama, studentica si može uzeti kvalitetan mobilan, prijenosni gadget ja sugeriram NAJTOPLIJE uzeti ga u Apple Austria ili Apple Deutschland, čisto iz razloga (ja sam svoj uzeo u Apple.de) što za bitno nižu cijenu, i preko 10%, a na preko 3000.00€ura nije popust zanemariv, dobijete puno jače računalo! 
Znači, za specifikacije mojeg MBP laptopa; 32GB RAM memorije, 2TB interne memorije, uz M1 procesor (ostale specifikacije su iste uglavnom), ja sam platio koji cent manje 0d 3610.00€ura, dok bi u iStyle u Zagrebu platio sa 1TB interne memorije skorom 4300.00€ura, uvjeren sam da vrlo dobro vidite razlog br. 1 zašto uzeti van Hrvatske?! Za razliku sam uzeo Magić Mouse i CD ladicu plus platio si avionsku kartu do Stuttgarta. 

Obziorom dolaze gadgeti vrlo uskoro sa M4 procesorom, koji imaju još poboljšanu efikasnost kroz rad sa aplikacijama i potrošnjom ”juhe” odnosno struje u bakteriji, izbor je iznimno lak, pitanje je samo koliko studentica treba internog prostora, ali i koju dijagonalu. Iskreno, čisto informativno nosi li ga u ruksaku ili kakvoj torbi u ruci, težina može biti vjerojatno presudni faktor, ali ne i odlučujući, gdje osobno glasam za veće/jače. 

Osobno sam jednom prilikom uzimanja prijenosnika dobio savjet; ”što veći disk, dulje će trajati i prijenosnik”, nešto u tom kontekstu. Znači moja sugestija je ili MBA 15' sa M3 procesorom, 24GB RAMa i 2TB interne memorije, ili MBP 16' sa M4 procesorom, što više GB RAMa, ako može i 64GB i minimalno 1TB interne memorije, ako nema namjeru natrpati gadget sa slikama velikog memorijskog opterećenja, tipa RAW slike digitalnog foto aparata! 
Exstra, neka odmah uzme i poslovne aplikacije jer dođu nešto sitno u startu jeftinije, a za eventualni uredski posao, preporučujem Microsoft aplikacije, ipak su definitivno višestruko bolje od nativnih Appleovih. Obzirom muziku stavljam preko CD ladice, prepopručam uzeti i nju, vrijedi duplo više od cijene najmanje, plus USB adapter, ali ipak vrijedi. Miš pretpostavljam može biti svačiji, osobno sam baš želio  Magic Mouse, ne koristim ga previše, ali kada mi zatreba, vrijedan je isto tako svakog centa. 
U kontekstu ”Hrvatske” tipkovnice, snalazim se sa kopiranjem i pejstanjem, malo je pimplavo ali kada znam da imam puno pisanja, pripremim si slova ispred teksta i uvijek imam nadohvat ruke, a neki puta samo ponovim riječ koju imam već u tekstu. Uglavnom, dok se naviknem stvar fercera samo tako! 

U slučaju da treba još nešto za pojasniti, objasniti kolega slobodno se javite u komentare  !!!!!!! 

ATJ Lučko
12 godina

@ATJLučko

Ne, nećemo pretjerivati.

Nema smisla ići preko 1500EUR-a (jer stvarno nema potrebe).

Što se tiče dijagonale, biti će 13".

Ali HR tipkovnica mora biti.

Gledo sam i ja u Istyle (Austrija i Slovineija) za model M3/8/256, ali cijene su sliččne:

Austrija: 1300 EUR

Slovenija: 1300 EUR (-50EUR popust za studente)= 1250 EUR.

Kod nas: 1420EUR (-50 EUR za studente)= 1380 EUR.

E sad, niti Slovenci i Austrijanci nemaju našu tastaturu, a i kod nas, kao što sam već rekao, može se uzeti na rate.

A što se tiče diska, plaća si iCloud uslugu tak da ima tam mjesta za pohranu....

U svakom slučaju, hvala na savjetu/savjetima....

13 godina

Uzmi za 900 eura u ekupi M1 verziju. To je odllična cijena za novi Apple laptop. Ako je njoj namjena ono što si napisao, M1 ili M3 nebitno

Moj PC  
7 0 hvala 1
13 godina
lovator1973 kaže...

@ATJLučko

Ne, nećemo pretjerivati.

Nema smisla ići preko 1500EUR-a (jer stvarno nema potrebe).

Što se tiče dijagonale, biti će 13".

Ali HR tipkovnica mora biti.

Gledo sam i ja u Istyle (Austrija i Slovineija) za model M3/8/256, ali cijene su sliččne:

Austrija: 1300 EUR

Slovenija: 1300 EUR (-50EUR popust za studente)= 1250 EUR.

Kod nas: 1420EUR (-50 EUR za studente)= 1380 EUR.

E sad, niti Slovenci i Austrijanci nemaju našu tastaturu, a i kod nas, kao što sam već rekao, može se uzeti na rate.

A što se tiče diska, plaća si iCloud uslugu tak da ima tam mjesta za pohranu....

U svakom slučaju, hvala na savjetu/savjetima....

Ma da, njoj je dobar za to što kažeš bilo koji od tih Mac-ova a ovaj ti preporuči da kupiš laptop od 3000 eura!!! Ja u firmi vrtim te Mac-ove ko cigle, toliko ih imamo i koristimo i mogu ti reći da dati toliko novca i onda web surfanje, filmovi i to da je namjena je doslovno bacanje novca. Tako da, bilo koji novi Mac će njoj biti super.  

13 godina
lovator1973 kaže...

Uzmi pod OBAVEZNO procesor M serije. Razlika u performansama je nebo i zemlja i intel procesore u Macovima više nitko ne želi, zato i jesu tako jeftini. 
U M4 serija Macbooka sada je base model 16gb rama, tako da pričekaj M4 Air sa 16gb rama koji će biti vjerojatno 1300-1400€ i to će biti vrhunski laptop i moći će sve raditi na njemu. 

Za usporedbu, ja sam radio dosta ozbiljnih stvari na M1 Macbook Airu 8/256 (programiranje, video editing) i sve je radilo super. Tako da sigurno nećete pogriješiti s tim odabirom. Iako vjerujem da bi i 8gb bilo dosta, ali za 10 dana stiže M4 serija pa zašto ne pričekati :) 

Uglavnom, bilo koji Air sa M serijom procesora bih joj preporučio, a idealno sa 16g rama. 

11 godina

M4, jer su base modeli dobili bump od 8GB RAM-a za iste pare. 16GB modeli sad imaju 24GB za iste pare. Tako da je no-brainer. I tu je M4 naravno.

Nadglednik dina
Moj PC  
2 0 hvala 0
12 godina

Samo da obavijestim, mislim da smo riješili "problem" kupnje Maca.

Iskočila mi reklama i kliknuo. Naravno, na rate.

Jedino, postoji mogućnost da ne bude HR tipkovnica...

Ak nebu zadovoljna, vraćamo ga....

HVALA svima na pomoći i komentarima!!! 

Poruka je uređivana zadnji put sub 2.11.2024 11:23 (lovator1973).

0 0 hvala 0
16 godina

nismo sposobni tipkati na de tipkovnici koja ima 5 tipki različiti u odnosu na hr, i onda platimo 1400e za laptop za 8gb rama, fakat hrabra odluka

http://www.njuskalo.hr/korisnik/VTxCRO
Moj PC  
3 3 hvala 0
12 godina
Hacker002 kaže...

nismo sposobni tipkati na de tipkovnici koja ima 5 tipki različiti u odnosu na hr, i onda platimo 1400e za laptop za 8gb rama, fakat hrabra odluka

Kao što sam napisao, nije sigurno da bude (da ne bude) HR tipkovnica.

Ali, mislim da je dobra cijena za PRO verziju.

A što se tiče 8GB, pa nije to WIN ili Android uređaj.

Znamo dobro da je kod njih najbolje optimizirano korištenje resursa...

P.S. ovo pišem kao dugogodišnji korisnik i WIN i Android uređaja.

16 godina

super je cijena za pro verziju zato što to nije pro verzija

ima najslabiji m3 i 8gb rama kao entry level macbook. to što je zabijen u 14" kućište sa ventilatorom ne znači da je pro

ok, ima 120hz miniled ekran, tu se vjerojatno vidi najveća razlika (no i to je upitno)

pro uređaj i 8gb rama ne postoji u istoj rečenici, koliko god je dobra optimizacija

no kada netko pita ona ima 14" macbook pro, i to je jedino bitno u ovoj priči

http://www.njuskalo.hr/korisnik/VTxCRO
12 godina
Hacker002 kaže...

super je cijena za pro verziju zato što to nije pro verzija

ima najslabiji m3 i 8gb rama kao entry level macbook. to što je zabijen u 14" kućište sa ventilatorom ne znači da je pro

ok, ima 120hz miniled ekran, tu se vjerojatno vidi najveća razlika (no i to je upitno)

pro uređaj i 8gb rama ne postoji u istoj rečenici, koliko god je dobra optimizacija

no kada netko pita ona ima 14" macbook pro, i to je jedino bitno u ovoj priči

Ne znam da li je Pro (ili nije), ja samo čitam što piše.

Ako to nije Pro verzija (8/512), onda i ovi u istyle-u. lažu.

16 godina

MacBook kao takav ne postoji, možeš birati između MacBook Air i MacBook Pro modela. 

0 0 hvala 0
12 godina
Ivan M. kaže...

MacBook kao takav ne postoji, možeš birati između MacBook Air i MacBook Pro modela. 

Moram priznati da ne kužim...

13 godina
Pa savjetovali smo ti da pričekaš tjedan dana i uzmeš M4 sa 16gb rama za te novce. You had one job.
Moj PC  
7 0 hvala 0
12 godina
Cordas kaže...
Pa savjetovali smo ti da pričekaš tjedan dana i uzmeš M4 sa 16gb rama za te novce. You had one job.

Nije bio siguran da li će popup reklama iskočiti za taj model 

Ako ništa barem je uštedio a oni se riješili modela od 8gb sa lagera.

Da mu je bilo bitno više rama vjerovatno bi sačekao s obzirom da nije, dobio je OK laptop sa popustom.

12 godina
Cordas kaže...

Ako je za vjerovati Đurđi (ChatGPT) Air s M4 procesorom dolazi tek početkom sljedeće godine....

8 godina
lovator1973 kaže...
Cordas kaže...

Ako je za vjerovati Đurđi (ChatGPT) Air s M4 procesorom dolazi tek početkom sljedeće godine....

Bome da, tako piše po člancima, 2025.

Uostalom M3-ca je izašla ove godine, ja kupiJo, pa nema smisla da u istoj godini guraju 2 Air modela. (de tipkovnica, wtv, i naravno 16GB/512GB za masnu premiju od oko 500€).

Ali zaboravljate na važnu činjenicu, M3 modeli su dizajnom noviji, možda je to također bitno.

17 mjeseci
lovator1973 kaže...

Pozdrav forumaši.

Sad ste vi na redu…

1. nebo i zemlja razlika, Intele nemoj uopće uzimati u razmatranje. Imam jedno i drugo pa govorim iz prve ruke. Velike razlike u hlađenju (aktivno vs pasivno), grijanju, brzini...

2. ja bi gledao Macbook Air M seriju, e sad M1, M2 ili M3 to ovisi o tebi i koliko želiš potrošiti. brzinskim pregledom M1 ide od 850 eur (8/256), M2 od 1000 eura (8/256) i M3 od 1200 eura. To je najjeftinije što je nabava izbacila, nisam provjeravao detalje i samu trgovinu.

Za njene potrebe sasvim je svejedno je li unutra M1, M2 ili M3, jer za to što si naveo sva tri će joj raditi savršeno dobro. Kao da kažeš da ti treba auto koji ćeš maksimalno voziti 50 km/h, a u izboru su ti tri modela od kojih najslabiji može postići 150 km/h, srednji 200 km/h i najbrži 250 km/h. Ima li potrebe platiti više za ovaj koji ide 250 km/h?

Ono što bi ja gledao je trgovinu, provjerenu (npr. Links, ekupi...), kod koje se povoljno može dokupiti dodatno jamstvo, jer Apple uglavnom ide sa samo 12mj. jamstva.

lovator1973 kaže...

Samo da obavijestim, mislim da smo riješili "problem" kupnje Maca.

Iskočila mi reklama i kliknuo. Naravno, na rate.

Jedino, postoji mogućnost da ne bude HR tipkovnica...

Ak nebu zadovoljna, vraćamo ga....

HVALA svima na pomoći i komentarima!!! 

Po meni nisi najbolju odluku donio. Macbook Pro joj je potpuno nepotreban i Macbook Air bi joj bio osjetno bolji izbor.

12 godina

Molim admine da zaključaju ovu temu.

Hvala

0 0 hvala 0
8 godina
MacBook Air M3 sa 16GB rama

0 0 hvala 0
10 godina

https://www.apple.com/shop/buy-mac/macbook-air/13-inch-m2

Ovo je najjeftiniji MacBook Air i dolazi sa 16 Gb RAM. Što misliš gdje je nestala priča kako je 8 Gb dovoljno za MacBook?

0 0 hvala 0
8 godina

Navodno zbog AI-a sad treba 16GB.

Ma šupci, dao sam im premiju da dobijem 16GB, a sad nakon pola godine je to minimum, i cjenovno. 

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice