Laptop HDD problem

poruka: 11
|
čitano: 4.396
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Laptop HDD problem

Bok ljudi, ovakav je problem

Laptop Asus x59sl, kupljen prije cca 3 i pol godine, radio super do prije tjedan-dva. Tada su se poceli javljat neki problemi, npr. nije se znao bootat do kraja, resetirao se svako malo.. imao sam slozen dual - boot sa linuxom. U ubuntu sam mogao uc bez problema, dok u windowse nisam, pisalo je nest tipa system32 file corrupted or missing... Probao sam instalirat win 7 na novo, ali nista (sa usb sticka, jer mi dvd čitač ne radi :/). Prilikom instalacije win 7, kod onog "expanding files" doslo je do 33% i stalo. Nista, nakon sat i pol, prisilni restart. Pokusao uc u ubuntu, neda :D

Izvadio hard, probao na drugom kompu/lapu, ne prepoznaje.. Ubacio tuđi hard u svoj lap, prepoznaje, radi kako spada.. super, u hardu je problem

Kupio novi hard, WD Scorpio Black, 7200 rpm, 16 MB cache (bivsi je bio seagate, 5400 rpm, 8 mb cache). Stavio unutra, dignuo win 7, kad ono instaliraju se, te se restarta komp i javlja mi se BOOTMGR missing. Reko super! Googlao, vidim neki startup repair da napravim, slijedim korake sa tutoriala, al se meni kod startup repaira ne pojavljuje uopce instalirani windowsi na C: particji, nezz zast.. uglavnom, odem preko CMD-a, unesem bootrec /fixboot i bootrec /fixmbr, to prođe bez problema, dignu se winsi i sve radi oke...

Kad bi svaki put nakon restarta il gasenja lapa, javljao se problem vezan za taj bootmgr, il disk error neki i takvo nest..

E sad moje pitanje vama, u cemu je problem? Evo sad idem opet pokusat dic windowse na frisko. Dal je to zbog drugacijeg harda, pa nije nest kompatibilno? dal trebaju posebni driveri (makar mislim da u instalaciji win 7 sp1 originalni sa key-om bi to trebali imati za svaki hard)?

Eto nadam se da budete mogli pomoci. Ak treba jos info-a recite :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Re: Laptop HDD problem
pokusao sam opet winse stavit, nista... ne dizu se nikako, BSOD, neki cudni errori nezz...

evo, upravo sam instalirao ubuntu, za sada radi perfektno... nezz u cemu je problem...

btw. zakaj nitko ne odgovara? jel zato jer neznate, il sam dal previse detalja pa nema nikog da napise nest tipa "koji hard imas?, koje windowse? jesu li originalni?" :D
16 godina
neaktivan
Laptop HDD problem

Sumnajm da BIOS radi probleme. Probaj updateaj BIOS na najnoviju verziju. Koliko vidim taj laptop ima verziju BIOS-a koja ima problema sa novijim HDDima... Novija verzija rijesava taj problem. 

Pomogao sam? Zar nije lakše kliknuti gumb:Hvalaili Thumb Up, nego pisati nepotrebni(spam) post sadrzaja Hvala
Moj PC  
1 1 hvala 1
13 godina
protjeran
Laptop HDD problem

Skini Hiren's Boot i preko njega napravi dijagnostiku memorije i grafičke kartice (točnije, njezine memorije).

Moram napomenuti da dijgnostika komponente, da bi se kvalitetno napravila, mora trajati minimalno 3-4 sata.

Great people talk about ideas. Average people talk about stuff. Small people talk about other people.
Moj PC  
0 0 hvala 1
17 godina
neaktivan
hm.. moguce da je bios problem, za svaki slucaj poslao sam ASUS-u mail, tj. njihovom tehnical support team-u posto se radi o asus laptopu...

i btw. kad bi isao update-at bios, kakva je procedura, jer kad uđem u bios onda imam tamo nesto tipa "start flash utility"... tako nest.. al ne podrzava ni CD, ni USB ni nista... samo floopy, a kak da ja ubacim disketu u laptop :)

mislim da ima neka procedura preko windowsa, al dal netko mozda zna kak preko ubuntu-a to napravit?
13 godina
protjeran
Laptop HDD problem

Ne diraj BIOS! mislim nema potrebe za flashanjem. Njavjerovatnije ti se promjenio prioritet bootanja. Samo u boot options namjesti nakon instalacije da ti je primarni drive za bootanje HDD i sejvaj i to bi trebalo biti to!

EDIT! to se zna dogoditi kod instalacije sa USB-a

the quieter you become the more you are able to hear
Poruka je uređivana zadnji put čet 16.2.2012 15:06 (MirkoXXX).
Moj PC  
0 1 hvala 1
17 godina
neaktivan

nije.. u biosu je sve sređeno kak spada, samo sa HDD-a boota, ostalo je disabled... guglao sam, kao sto je xZero rekao, postoje problemi sa WD diskovima za moj model laptopa..

Cekam da mi Asus Tech Team odgovori pa da vidim u cemu je problem... jer mislim da je definitivno do harda, posto ovaj stari hard je krepao do kraja, ne mogu ni podatke iz njega izvuc nikako...

EDIT: evo ljudi iz Asus-a su brzo odgovorili, čak iz naše podružnice (Hrvatska :D ). Čovjek mi je dao link sa sluzbene Asus-ove stranice da skinem najnoviju verziju bios-a, sto sam i ucinio. Flashirao sam ga, te evo sad idem na instalaciju sedmice pa cemo vidjet :) may the force be with me :)

Poruka je uređivana zadnji put čet 16.2.2012 23:05 (Allen).
17 godina
neaktivan
instalacija winsa prosla glatko, bez ikakvih problema... mogu rec da mi je flashanje biosa pomoglo... barem vjerujem u to :) fala ljudi
16 godina
neaktivan
Allen kaže...
instalacija winsa prosla glatko, bez ikakvih problema... mogu rec da mi je flashanje biosa pomoglo... barem vjerujem u to :) fala ljudi

Onda sam ipak bio u pravu. {#}

Zahvali se ljudima koji su sudjelovali klikom na gumb: "Hvala"

Pomogao sam? Zar nije lakše kliknuti gumb:Hvalaili Thumb Up, nego pisati nepotrebni(spam) post sadrzaja Hvala
16 godina
neaktivan
Laptop HDD problem

Pozdrav dobri ljudi! Prijateljev laptop je nešto štekao i nakon što sam sa HD tuneom napravio test, našao je par oštečenih blokova, test se nakon posljednja 3 oštećena bloka nije hrio nastaviti. Sa sigurnošću mogu mu reći da je hdd pri kraju i da počne raditi backup? Hvala na odgovoru!

EDIT: Evo slika.

When all else fails - crowbar the fucker
Poruka je uređivana zadnji put pon 12.3.2012 23:27 (username).

0 0 hvala 0
16 godina

@ username..

-test hdtuneom si radio zbog?... upravo zato da bi bio siguran. Odgovori na forumu mogu biti da-ne, pogrešni.

-napravi test diag alatom za konkretan disk (imaš na str. proizvođača, ili Hirensu), taj test je konkretan, hdtune je više quick-chek.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice