Komprimirani zrak - mišljenja i iskustva

poruka: 24
|
čitano: 22.223
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
10 godina
neaktivan

Kakva su vaša mišljenja o komprimiranom zraku, tj. o čišćenju prašine pomoć tih kupovnih sprejeva s površine prijenosnika i iz unutrašnjosti prijenosnika?

Ja ga koristin povremeno, iman fobije daće mi se pregijati opet, nakon šta mi je stari lap top strada od te prašine, ali koliko san čita mišljenja su svakakva.

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Osobno ih smatram neisplativima. Ako mozes izvaditi bateriju iz laptopa, otrcis na benzu i obavis ciscenje za 30sec. Naravno blokiraj vent da se ne vrti prilikom ciscenja i pripazi na mogucu kondenzaciju, dakle ne palis ga odmah cim se vratis kuci.

A mozda bitnija stvar u prici je izbjegavanje drzanja laptopa na krevetu, pokrivacu ili cak u krilu (koja ironija), a za novce koje ustedis ne kupujuci sprejeve kupis cooling pad.

Moj PC  
2 0 hvala 1
10 godina
neaktivan
Re: Komprimirani zrak - mišljenja i iskustva
_mark0_69 kaže...

Osobno ih smatram neisplativima. Ako mozes izvaditi bateriju iz laptopa, otrcis na benzu i obavis ciscenje za 30sec. Naravno blokiraj vent da se ne vrti prilikom ciscenja i pripazi na mogucu kondenzaciju, dakle ne palis ga odmah cim se vratis kuci.

A mozda bitnija stvar u prici je izbjegavanje drzanja laptopa na krevetu, pokrivacu ili cak u krilu (koja ironija), a za novce koje ustedis ne kupujuci sprejeve kupis cooling pad.

Hvala na odgovoru.

Slažem se da je coolig pad bolje rješenje, a ovo s benzom se baš ne bi usudija radije. Meni se taj komprimirani zrak pokaza dosta praktičan, ali čuo od kolega kao nemoj, to ti ne valja i sl., pa ako izbacimo isplativost kao faktor zanima me je l može štetiti.

17 godina

I ja razmišljam o tome, sprej je jednostavniji za korištenje.

Mislim da ova punjiva boca na slici dođe oko 130 kn ako se ne varam.

Lakše je nju odnijeti na benzisku napuniti sa stlačenim zrakom nego big tower kućište.

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Za prave game assassin-e samo najbolje 

This time next year we'll be milionaire
Moj PC  
1 0 hvala 0
10 godina
neaktivan
Matozan kaže...

I ja razmišljam o tome, sprej je jednostavniji za korištenje.

Mislim da ova punjiva boca na slici dođe oko 130 kn ako se ne varam.

Lakše je nju odnijeti na benzisku napuniti sa stlačenim zrakom nego big tower kućište.

Pa ono, i ja tako razmišljam. Linost je majka svih nauka!

Btw@ knez, dobar video.

17 godina
Neznam sta radis s laptopom pa da imas tolike prasine u njemu, koliko cesto cistis sa tim sprejom ako se to moze zvat ciscenje. Dok se od prasine stvori spuzvica nema nista drugo nego rastaviti i ocistiti. Na novijim laptopima je dosta lak pristup hladnjaku, tak da 1-2 godisnje rastaviti i ocistiti ne smatram nekim problemom, osim ako je lijenost u pitanju. Opet i dati nekom 100kn da ocisti hladnjak ne smatram da je puno s obzirom koliko se novaca da na taj komprimirani zrak, a upitno je koliko ocisti
Danas je tesko biti glup jer je konkurencija prevelika!!!
17 godina
neaktivan

stalno ga rabim i preporučujem (ali onaj rvacki po 27 ćn iz čipoteke, a ne švapski iz linksa po 70). dobar je za ispuhati bilo što (brijaće aparate, ionizatore ... bla) 

I know that you believe you understand what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant.
Moj PC  
3 0 hvala 2
12 godina

Ja ga koristim na teško dostupnim mjestima i za finiš a glavninu posla obavi kist (pinel) za bojenje (pituravanje).

Sami sebi smo najveci neprijatelji
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Taj sprej može dugo trajati ako očistiš drugim metodama sve dostupne djelove, a koristan je i za ispuhati prašinu u stanu iz nekih teže dostupnih dijelova (ispod frižidera recimo).

Zrak na benzinskoj nerijetko sadrži tragove ulja za podmazivanje kompresora, pa uvijek postoji opasnost da često korištenje nanese tanki sloj koji može raditi probleme ili barem lijepiti prašinu na sebe.

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.

2 0 hvala 0
16 godina
MrBlc kaže...

Taj sprej može dugo trajati ako očistiš drugim metodama sve dostupne djelove, a koristan je i za ispuhati prašinu u stanu iz nekih teže dostupnih dijelova (ispod frižidera recimo).

Zrak na benzinskoj nerijetko sadrži tragove ulja za podmazivanje kompresora, pa uvijek postoji opasnost da često korištenje nanese tanki sloj koji može raditi probleme ili barem lijepiti prašinu na sebe.

Zato postoji xy filtera na njima, da se takvi stvari spriječe uključujući i čestice vlage.

A to ako netko ne održava  kompresor je drugastvar.

Ponosni vlasnik PS3 i nekoliko desetaka original igara / http://www.accredo.hr/ http://www.mcsi-design.net/
16 godina
odjavljen

Pa to i je poanta. Baš me zanima tko to na benziskima provjerava i koliko često.

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
10 godina
protjeran

Da probate kada istrošite bocu sa zrakom da skinete čep i stavite ga na bočicu od plina za punjenje upaljača.Jeftiniji je i duže će trajati.Samo treba raditi na otvorenom i bez cigare  u ustima.I ne naginajti bocu prema dole jer ce izaći tekući plin.

0 0 hvala 0
17 godina
safemode kaže...

Da probate kada istrošite bocu sa zrakom da skinete čep i stavite ga na bočicu od plina za punjenje upaljača.Jeftiniji je i duže će trajati.Samo treba raditi na otvorenom i bez cigare  u ustima.I ne naginajti bocu prema dole jer ce izaći tekući plin.

Naslov u novinama, pokušao flambirati PC!

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
17 godina
safemode kaže...

Zasluzio si nominaciju za Darwinovu nagradu -> http://www.darwinawards.com/

Malo statike i bum ahahaha.

Linux, Arch Linux. Dvorak keyboard layout. MTCNA
10 godina
neaktivan

Da, svakako je koristan i za druga mista. Ovo s frižiderom je odlično, nisam se sitija. Sad si me inspirira i da iza kauča malo "propuhnem". Na kraju će ispast da nije loš ka dezodorans... :D

Poruka je uređivana zadnji put pet 12.2.2016 10:39 (Dumbledore).
16 godina
neaktivan

Jel netko probao jel dobar onaj od 600ml, 4world? Izgleda mi najbolji omjer cijene (35kn) i količine. Koliko sam čitala, ima tih sprayeva koji su suhi i onih koji imaju u sebi kao neki alkohol, ili što već. E, jel netko zna jel ovaj "suhi"? 

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Pozdrav ekipa.
Pošto često nešto čistim, ispuhujem, a nemam bas gdje u stanu držati kompresor, logičan izbor mi je komprimirani zrak u konzervi.
Palo mi je na pamet da bi dugoročno bolje rješenje bio sprej koji je moguće dopunjavati (na benzi npr.).
Pronasao sam ovo na amazonu:
https://www.amazon.com/EWK-Aluminum-Pneumatic-Refillable-Compressed/dp/B00JKED4MS

Ima li tko iskustva s tim "nadopunjivim" sprejevima? Ima li to gdje kod nas za kupiti?
Pixel 4A (HTC 10 | HTC 8X :) no more)
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

U opisu proizvoda ti sve piše:

This canister is designed to spray fluids while usage as an air duster was not its primary purpose. Due to its 650 ml capacity and 90-110 psi maximum pressure, we DON'T recommend using as an air duster.

Privatne poruke su za privatne razgovore. Ne odgovaram na općenita pitanja vezana uz neku temu.
15 godina
Da, pročitao sam i pitanja i odgovore.
Može se koristiti, ali prebrzo opadne tlak.
Pixel 4A (HTC 10 | HTC 8X :) no more)
Poruka je uređivana zadnji put sri 23.12.2020 7:41 (kratos091).
Moj PC  
0 0 hvala 0
6 godina
Zato sto bi ga punio malim pritiskom. Na benziskoj ti je pritisak 8 ili 9 bara.
16 godina
odjavljen

Ma sve i da ga možeš nabiti na 20 bara, to je i dalje samo cca duplo veći volumen zraka unutra, a s druge strane imaš problem prevelikog izlaznog tlaka jer nemaš regulator.

Duster sprejevi zapravo ne koriste zrak već plin koji se na par bara na sobnoj temperaturi pretvara u tekućinu, te se tako postiže daleko veći omjer volumena plina i volumena boce nego bi bilo moguće postići tlačenjem zraka u bocu razumne debljine stijenke za ručnu upotrebu.

Privatne poruke su za privatne razgovore. Ne odgovaram na općenita pitanja vezana uz neku temu.

0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan
MrBlc kaže...

Ma sve i da ga možeš nabiti na 20 bara, to je i dalje samo cca duplo veći volumen zraka unutra, a s druge strane imaš problem prevelikog izlaznog tlaka jer nemaš regulator.

Kaj nije zapravo pritisak kubna funkcija - tj. za duplo veći pritisak trebaš 8 puta više zraka?

Edit: e da, zujim, N/m2, znači duplo većim volumenom na istu površinu postignemo duplo veću silu, tj. linearano, ili sam totalno nepismen?

Kruha i igala...
Poruka je uređivana zadnji put sri 23.12.2020 11:51 (fer-de-lance).
16 godina
odjavljen

Ne, p*V/T = konst.

Pri konstantnoj temperaturi, p*V = konst, znači, kad 8 litara plina pri 1 bar sabiješ u 1 litru volumena, tlak raste (nakon što se temperatura izjednači) na 8 bara, ako sabiješ u 4 litre, tlak je 2 bara.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice