zanima me isplatili se stavljat brz disk u laptop i jel ko to radio posto trenutno imam hdd koji vrti 5400 a htio bi stavit barem 7200 ili ssd ako je to moguce....
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Sa 5400 na 7200 se ne isplati nadograđivat, moje mišljenje a SSD se naravno isplati itekako.
aha...a znaimam kako ugradit ssd za laptop itd di nabavit......i ostalo vezano za to
Koliko ti je zaista potrebna brzina nauštrb kapaciteta. SSD-ovi nisu baš jeftini i za veći kapacitet ćeš trebat izdvojit 1000+ kuna.
Dućana računalne opreme imaš prilično ali za orjentir otiđi na Nabava.net i pogledaj cijene.
aha...a znaimam kako ugradit ssd za laptop itd di nabavit......i ostalo vezano za to
Ugradiš ga vrlo jednostavno na mjesto starog HDD, imaš mali milion tutoriala (ne treba ti nikakva dodatna "oprema" a ako hoćeš zadržat i stari HDD , onda ga ugrađuješ umjesto optičkog pogona(pržilice), (trebat će ti držači koji se posebno kupe,sa ebaya naisplativije), to je malo komplikovanije ali ništa neizvedivo, također imaš dosta tutorijala...ako si baš ono laik za te stvari odnesi ga negdje u lokalni servis da ti srede to.
ahm ahm......ma kontam uze nesta 60gb tako ensta mak 128 tek toliko da mi igre rade kak spada itd...da vidio sam to umejto pogona i super je tako dacu vidit sta skemijat....hvala puno...
Nije isplativo.
mozes li objasnit zasto mislis tako ?
mozes li objasnit zasto mislis tako ?
Zato što je cijena diskova trenutno velika (zbog one poplave im porasla cijena skoro za duplo). Polovni disk ti se ne isplati kupovati jer neznaš u kakvom je stanju.
Razlika između 5400 i 7200 okretaja i nije baš toliko jako vidjljiva (razlika postoji, ali neznam jel ti se zbog nje isplati trošiti 400 kn). SSD je pak druga priča. Oni su osjetno brži
i tu je razlika u brzini pogotovo kod bootanja sustava jako vidljiva, ali opet oni su preskupi. Mislim da SSD od 40 GB košta oko 500 kn.
Ti odluči jel želiš toliko davati, ali ako odlučiš ulagati u računalo onda radije daj 500 kn za SSD i na njega stavi OS. Na ovaj disk koji sad imaš stavljaj sve ostalo.
Ja osobno nebi to radio dok ne padne cijena.
zanima me isplatili se stavljat brz disk u laptop i jel ko to radio posto trenutno imam hdd koji vrti 5400 a htio bi stavit barem 7200 ili ssd ako je to moguce....
Ovisi što definiraš pod "isplativo".
Ja obavezno idem na 7200 disk većeg kapaciteta. Brži je "vidljivo" od 5200, a ima bitno veći kapacitet od SSD-a.
Pod isplativo definiram koliko tko ima para i kakva primanja ima. Meni je neisplativo davati 400 kn za Hard Disc koji ima 7200 okretaja. Druga stvar je kapacitet. Kad ti treba prostora onda moraš uzeti veći disk.
Najmanje isplativo mi je davati 500 kn za SSD od 40 GB. Tu ne dobim nikakav kapacitet, jedino šta dobim brzinu. Da tu brzinu platim 500 kn? Ne hvala. Radije ću sačekati da im padne cijena.
SSD od 60GB se neisplati uopće uzimati jer koštaju previše novaca a popune se za par minuta i šta onda? A oni od 250+GB koštaju kao suho zlato...
Pod isplativo definiram koliko tko ima para i kakva primanja ima. Meni je neisplativo davati 400 kn za Hard Disc koji ima 7200 okretaja. Druga stvar je kapacitet. Kad ti treba prostora onda moraš uzeti veći disk.
Najmanje isplativo mi je davati 500 kn za SSD od 40 GB. Tu ne dobim nikakav kapacitet, jedino šta dobim brzinu. Da tu brzinu platim 500 kn? Ne hvala. Radije ću sačekati da im padne cijena.
Pod "isplativo" ide samo ono što se "isplati", tj. "zaradi" svoju svrhu.
Ja osobno ne koristim SSD-ove jer imaju premali kapacitet, odnosno preskupi su s dovoljnim kapacitetom i kvalitetnim modelom (iako čak ja ne plaćam nego firma, ali...).
Kupio sam ssd čisto radi posla, služi mi za instaliranje win na prijenosnicima koje dobijem bez diska na servis, čisto za test
Vrijeme instalacije sam poprilično skratio i smatram odličnom kupovinom
S druge strane kupio sam pred par godina WD black 7200 za istu stvar, tada je koštao 400kn
Razlika je između 5400 i 7200, ali ne tolika da bi išao mijenjati disk radi brzine jer kao što rekoh razlika je premala u odnosu na uloženo a ako je nešto trenutno preskupo to nije onda ssd nego hdd
Taj isti disk u istoj trgovini košta 600kn, dakle par godina kasnije
Ssd ipak nudi osjetnu razliku u brzini a cijene samo što nisu postale prihvatljive
NFS nemoj pricat gluposti ako neznas,polovni disk se isplati itekako kupit jer sigurno svi nemaju love za novi hdd i ssd kao sto ni ja nisam imo...
Razlika između 5400 i 7200 RPM se osjeti u radu računala, zato i ima diskova različitih brzina, da nema razlike svi bi bili iste brzine vrtnje. SSD je puno brži ali preskup(jedino ako u lap moš stavit dva diska pa ostaviš ovaj na 5400 i kupiš još neki polovan SSD od kakvih 60 GB za male novce da ti služi kao sistemski disk), zlatna sredina je hibridni disk npr. Seagate Momentus XT 2 (750 GB + 8 GB SSD Cache) cijena je oko 1300 kn ali performanse su usporedive skoro sa samim SSD diskovima(barem tak likovi na youtube-u tvrde kaj su ih testirali). Ja na svom lapu imam disk na 5400 RPM i čim krenem kopirat nekaj većeg sa ili na disk performanse računala su u banani (a lap je zvijer koja vrti BF3 bez beda na medium postavkama), zašto!?!?! zato jer je disk najsporija komponenta na računalu iliti "usko grlo" računala. Ja kanim kupit ovaj Momentus XT 2 jer nemam love za SSD a ovo mi se čini ko dobra alternativa. Al negdi sam videl da ima za kupit ladicu za još jedan disk koja se umeće umjesto DVD-ROM-a, pa bi to možda čak bila i jeftinija solucija uzet taj adapter/ladicu i neki manji SSD.
NFS nemoj pricat gluposti ako neznas,polovni disk se isplati itekako kupit jer sigurno svi nemaju love za novi hdd i ssd kao sto ni ja nisam imo...
Zašto odmah sa takvim stavom nemoj pričat gluposti? Ako se ne slažemo možeš tako reći, ali ovaj bezobrazan stav nije potreban.
I ne pričam gluposti. Na primjer novi 1T HDD je 600 kn, a polovni je 450 kn. Jel ti znaš što je bilo na polovnom, kako je održavan, jel bio blizu magneta, jer nekome ispao,
jel imao bad sectore pa ga je netko samo kratko sa HDD Regeneratorom obnovio? Ajd, molim te...
Zašto odmah sa takvim stavom nemoj pričat gluposti? Ako se ne slažemo možeš tako reći, ali ovaj bezobrazan stav nije potreban.
I ne pričam gluposti. Na primjer novi 1T HDD je 600 kn, a polovni je 450 kn. Jel ti znaš što je bilo na polovnom, kako je održavan, jel bio blizu magneta, jer nekome ispao,
jel imao bad sectore pa ga je netko samo kratko sa HDD Regeneratorom obnovio? Ajd, molim te...
Zato sto pricas gluposti,a i vidim dosao si tek tu pa mislis da sve znas,nece ici, i ocito nisi kupio niti jedan polovan disk da znas kako se polovan disk itekeko isplati...ja cu prvi reci da sam nabavio wd blue 640 Gb za 300 kn,od totalno nepoznatog covjeka koji mi je dao sve informacije o njemu od zdravlja,preko bad sectora do brzine i kad sam disk kupio sve je bilo kako je bilo opisano i evo jos radi u kompu pod my pc...Novi tad wd a vidim i dns je ajmo reci oko 650 kn,a ja sam polovan koji normalno radi i sve isto kao novi platio u pola cijene,o cem mi onda ovdje pricamo???
Sto se tice kupovine prvo se vidi kakav je disk i jel sve ok s njim a ne da se uzima naslijepo,ovo sta ti pricas o obnavljaju pricas nebuloze jer se to otkrije lako nakon par dana a valjda si pametan pa ces trazit par dana garancije od vlasnika i normalno ako ti da samo ce ti potvrdit status da je sa diskom sve ok...Takoder polovni od 1 TB idu vec za 400 kn,a usteda od 150 kn je usteda kakva god ona bila...
Autoru teme preporucujem ako nade neki polovan disk od 7200 RPM neka ga nabavi i zamijeni za sadasnji da potrosi samo sitno love,tocnije svoj proda a ovaj drugi "malcice" bolji ubaci u laptop,a ako ne nades to uzmi neki ssd kad skupis lovu ubaci ga unutra i to je to(uz uvijet da ti je dosta 120 Gb memorije) ili da ostavis taj hdd i dodas neki ssd samo za OS...Eto i svoje sam reko,spamat dalje necu...
ahm ahm dobro je hvala svima na objasnjimam i misljenjima vidit cu pa cu napista sta sam smislio i jel sam zadovoljan...