Imam ovaj odvratam problem sa svojim laptopom. Kad je ukljucen adapter za punenje (AC adapter) laptop je totalno mrtav (ne pale se lampice, nista bas nista). Kad iskljucim adapter na bateriji ga mogu upaliti gdje stizem na crn ekran, nista se ne prikazuje na ekranu od paljenja, radi samo jedna lampica i to je ona koja pokazuje da li je laptop upaljen ili ne. U pozadini se cuje samo zvuk ventilatora. Nemoguce ga je ugasiti osim izvaditi bateriju. Ne mogu pristupiti recovery modu jer ne mogu to izvesti na bateriji. Mjerio sam adapter i sve je ok i struja i napon. Raskopao sam laptop ali samo sam skinuo donji poklopac sto me obeshrabrilo da idem dalje dok ne pitam negdje na netu. Sumnjam da je AC jack jer radio je do prije 2 dana, a nije podvrgnut nikakvim nasilnim cimanjima i tako to.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Imam ovaj odvratam problem sa svojim laptopom. Kad je ukljucen adapter za punenje (AC adapter) laptop je totalno mrtav (ne pale se lampice, nista bas nista). Kad iskljucim adapter na bateriji ga mogu upaliti gdje stizem na crn ekran, nista se ne prikazuje na ekranu od paljenja, radi samo jedna lampica i to je ona koja pokazuje da li je laptop upaljen ili ne. U pozadini se cuje samo zvuk ventilatora. Nemoguce ga je ugasiti osim izvaditi bateriju. Ne mogu pristupiti recovery modu jer ne mogu to izvesti na bateriji. Mjerio sam adapter i sve je ok i struja i napon. Raskopao sam laptop ali samo sam skinuo donji poklopac sto me obeshrabrilo da idem dalje dok ne pitam negdje na netu. Sumnjam da je AC jack jer radio je do prije 2 dana, a nije podvrgnut nikakvim nasilnim cimanjima i tako to.
1. Dali se pri palenju kod buttona blinda (kao žmigavci)?
2. Izvadi bateriju i uštekaj adapter i dali ga možeš upalit sa adapterom?
Ako na prvom pitanju potvrdno znači problem je u čipset (hladni lem) kojim može pomoči u pečenju matićne ploče ukoliko laptop nema garanciju a smiješ obavit -> vidi u temi KLIK.
Ako drugo pitanje radi na adapter bez baterije a nema slike znak je kvar u čipsetu tj hladni lem.
1. Pri paljenju nema nikakve signalizacije (nista ne svijetli)
2. ako izvadim bateriju ne mogu upaliti
ponasa se kao mrtav potpuno, osim kad ubacim bateriju i iskljucim adapter i onda probam recovery bios mod ([fn] +[esc]) e onda se upali kako bi trebao (ventilator se samo cuje a display crn) ali bios recovery ne mogu izvesti dok ne ustekam adapter jer mi baterija nije napunjena a i ne moze da drzi.
1. Pri paljenju nema nikakve signalizacije (nista ne svijetli)
2. ako izvadim bateriju ne mogu upaliti
ponasa se kao mrtav potpuno, osim kad ubacim bateriju i iskljucim adapter i onda probam recovery bios mod ([fn] +[esc]) e onda se upali kako bi trebao (ventilator se samo cuje a display crn) ali bios recovery ne mogu izvesti dok ne ustekam adapter jer mi baterija nije napunjena a i ne moze da drzi.
Po meni acer aspire 5520 koji ja imam ako vadim bateriju i uštekam punjač tj adapter i on mi radi kod palenja i dižu windowsi i mogu radit na lapu.
Ajde probaj bez baterije dakle vadiš bateriju i samo uštekaš punjač i on mora pokazivat ledica da je ukopčan i mora upalit, znači može uči u Bios i dizanje windowsa.
Ako ni to ne pomogne postoji mogučnost da punjač neispravna i možda je punjač oštetio od proboja kontrolera punjenja u laptopu. A moguće sama baterija davno istrošila i a moguče da je baterija pokvarena.
Probaj posudit punjač pa vidi da li radi na lapu ak da onda je tvoj punjač neispravna.
Svaki laptop ima u sebi kontroler punjenja dakle nalazi na ploči. Vjerovatno je u kvaru ali nemora bit. Punjač ti može prevarit ali kada nije spojen onda prikaže ok na voltaži ali kad se spoji na laptop obično on pada napon znači sigurno da ne dava dovoljno napona zato ne svjetli ledica.
Jesi li probao od nekog posudit drugi punjač da čisto isprobaš dal je to nje? Ako se nakon probe drugo punjaka a pokazuja isto stanje onda sigurno ploča mrtva.
Probao sam ovako :
Vidis ovde gdje je izlijepljeno izolir trakom? tu sam prespajao prije jedno 5 dana kabl i sve ok funkcionisalo... ne sumnjam u svoje sposobnosti sto se toga tice. Uglavnom, to sam odlijepio i prikopcao mjerni instrument i kad sam ustekao punjac samo u struju fino iscitava 19 V, kad ustekam u laptop i dalje stoji 19 V, pa cak nema ni pada napona (radni napon i to). Imas neku ideju? ja imam neke al' izvoli ti prvo vjerovatno si upuceniji od mene.
Pad napona nesmiješ imat niti u kojem slučaju
Što se tiče hladnih lemova to si možeš isto eliminirat(taj laptop nije sklon tom kvaru)
Ako nemaš slike kad se upali lap na bateriju vjerovatno ili PWM čip ili nešto vezano uz njega
On kontrolira punjenje, ukopčavanje adaptera i što je najvažnije komunicira s Southbridge-om
Ne mora bit ali ja bih prvo tu tražio grešku
izvini na mojoj gluposti, ali sta bi ja sad trebao da uradim sa tim PWM chip-om? Nemam pojma ni sta je to... mozes li me malo uputiti stalo mi je do toga da ovo popravim, imam osrednje znanje elektrotehnike, popravljao sam tako stvari tipa graficke i to, ajde molim te malo me uputi ili barem mi objasni sta je PWM chip i gdje da ga trazim i sta da mu radim. Jos jednom izvini na mojoj gluposti :D
Glupost nije ne znati nego ne pitat
Nije kondenzator, zavojnica je ne vidi se ali oznaka mora bit negdje(pl9)
Vjerovatno ti je crko i pq21, pq23
Možda i pu8(čip u blizini)
A čuj trebao biš to promjenit/ dat da netko promjeni
E stari hvala ti... nego jel imas neki prijedlog gdje bi mogao da narucim ove zavojnice? Da ne znas nekog sa ovom maticnom ili da nemas mozda semu negdje da tacno saznam koja je oznaka?
imam problem : laptop siemens-ov kad je ukljucen u adapter radi cim iskljucim punjac ugasi se, a baterija je u laptopu,, kad upalim pogledam u control panel-u pise da ima 99%baterije al nece da radi na bateriji nikako , . sta bi mo0gao bit problem ?? hvala