Nosite li sat? izdvojena tema

poruka: 3.593
|
čitano: 1.442.835
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
Re: Nosite li sat?

@Pisije

Najbolji satovi dolaze iz CH, kao i najbolja vina iz FRA.

Hm, ...si gdje vidio reklamu za CH satove? Oni prodaju sami sebe. Nakon kvarcne krize opstali su samo najbolji CH brendovi, dok ipak ima CH i drugih zapadnih brendovima koji jesu doduše nešto skuplji od kineza, al nisu nedostižni običnom puku. Tissot, Sinn, Junghans,....

Postoji Swatch. CH sat za široke mase.

Rasprava je ova krenula od onoga Casio na kojem doslovno teško iščitavaš kazaljke i vrijeme.

Nikada nisam dobio pohvalu za neki dalekoistočni sat, osim za Garmin Instinct.

Gledajte, mogu neki jeftinjaci izgledati cool i da privuku malo pažnje, al ako plaćam višu cijenu zna kaj plaćam. Tu spominjete neku planinu i prirodu, a upravo su Apple Watch spašavali ljudske živote, kada su se isti spajali na satelit.

Mac
17 godina
Nosite li sat?

Veliki sam štovatelj "Kineza" od kada sam kupio prvi San Martin. Nekoć sam mislio da je Seiko broj jedan za narodske satove, ali to se više ne može reći.

Ono što me najviše iznenadilo da ima ljudi koji i na Seiko gledaju kao da je to tamo neka seoska firmica u azijskoj džungli. 

11 godina

@Korny1603987

Ma, ima Seiko svoju publiku, kao i Grande Seiko, al ekipa to voli, jer oni imaju one "kultne" modele, Alpinist, Kornnjača, Samuraj, itd. To je ljudima zamjena za Roli. Rolja je skupa, a Seiko opet pristipačan. Koliko imaju samo "limitiranih" izdanja satova? Svaki drugi je iz limited edition. Seiko nema dušu. Po meni.

Meni je Seiko više onak' gastarbajterski sat. Ko i merđo koji s kojim je sused došao iz Švabije.

Ne konkretno sada, nego prije.

Na iste stvari gledamo drugačije. I to je okay. Ne dijelim ljude po tome kakve satove nose.

Mac
15 godina
Nosite li sat?

Mislim da ovdje nije tema za pametne satove, pogotovo ove zakinute kao Apple koji je ovisan o punjenju svakih dan dva.

Tog ne bih koristio da košta 1 euro. Puni ovo puni ono, skupiš hrpu takvih pizdarija i stalno moraš misliti i pratit šta kada puniti. Noćna mora.

Puni sat, puni mob, puni brijaći aparat, puni šišač, puni miš, puni narukvicu, puni prsten, puni powerbank, puni tablet....hvala doviđenja.

Cartier ? Breitling ? Panerai ? Audemars Piguet ? Ako imaju quartz koji košta do oko 100€, budem bacio pogled.

Mada bi i tada eventualni sat sa zvučnim bogataškim nazivom brenda u meni samo izazivao asocijacije na isprazne materijaliste, jake vezanosti za svijetovno i novac.

Tako da bih i tada za 100€ radije uzeo Casio, Kineza ili čak Q&Q VS44 nego tako neki Rolex kad bi postojao.

17 godina

To je i moj stav. Kažem si šteta da nemam novce za Ferrari i Rolex... ali i da imam ne bih si kupio niti Ferrari niti Rolex. 

15 godina
Ja jučer gledao neke starije slike, slikane oko 2004-te. Na njima neki poznanici, u svojim srednjim godinama. Praktički svi su imali male satove, analogne. Casual odjeća, kratki rukavi, sve mi to izgledalo ok veličinom na njima. Na mom 17 cm zglobu, onaj 37 mm field sat izgleda očito veće nego oni njihovi na njima.

Nekako sve više prihvaćam te manje veličine, i kako sad gledam, opet bih gađao 37 ili 38 mm field, možda ovaj puta svoj prvi sat sa bijelim dialom.
Militado ML05 ima ipak tu stršeću krunu, i nešto je teži. Pošto patim na lagane satove, ipak naginjem opet ka titanijumskom Berny modelu 37mm.

Zna li tko koliko je snap back case mana, dakle stražnji poklopac koji se otvara nožićem, je li generalno problematičan i osjetljiv ?

Otvarao bih ga samo jednom u 2 godine za zamjenu baterija, ne bih išao u vodu, valjda se ne bi savio od tog otvaranja.

15 godina
Btw. Kad smo već kod skupih satova.
Čistačica na poslu gdje radim mi se pohvalila da je kupila sat za, mislim da je rekla 5 eura, ako ne i manje. Jer je saznala da ju zamjena baterije na starom satu košta više. Kupila je u Pepco ili Tedi mislim. Pravokutni sat boje zlata, nisam gledao detalje. Malo je poveći, očito nisu štedili na zlatu.
Što bi rekli youtuberi, it does the trick, tells the time.
Poruka je uređivana zadnji put pon 6.10.2025 16:58 (ALVIN).
17 godina
ALVIN kaže...
Malo je poveći, očito nisu štedili na zlatu.

Gledam te!
Poruka je uređivana zadnji put pon 6.10.2025 17:15 (Veliki Brat).
14 godina
Nosite li sat?

Mene najviše smeta jer mi estetski najbolje izgledaju satovi modnih proizvođača, a njih iz principa ne kupujem jer su debelo preplaćeni za ono što dobiješ 

15 godina
Neki kažu da sat treba imati neko nasljeđe, tradiciju, neku priču.

Meni moja dva kineska sata to itekako imaju. Podsjećaju me na lijepo razdoblje djetinjstva, kraj 80-ih i prvu polovicu 90-ih. Vrijeme osnovne škole, kad su mi se urezale u sjećanje i slike nekih lijepih satova. Stil Seiko divera. Seiko SNK field je pak sličnog karaktera, vremena, stila, možda malo skromnijeg dojma, što nije minus nego moguće i plus. Kao slika dječaka u poluofucanim tenisicama i odjeći, kakvi smo bili praktički svi iz kvarta tada ....tada kao klinac sam mogao samo sanjati da ću imati sat, ali nisam ni sanjao ni htio nešto luksuzno, pazilo se na svaki dinar u obitelji.

Sada kad nosim na ruci 37mm Berny kineza koji nema naziv brenda na dialu, nego mi je čista asocijacija na Seiko SNK field, to je kao da me vraća u to vrijeme, divno okruženje i druženje s prijateljima. On je moj dobar prijatelj u ofucanim tenisicama i odjeći, uz sve lijepe asocijacije iz tog doba.

Nisam još postavio sliku sa 39mm diverom, pa evo i njega. Koji mi je asocijacija na nekakvog malog Seiko divera iz tog lijepog razdoblja djetinjstva. Naravno to je Pelagos homage, a ne Seikov, ali dovoljno mi je sličnosti za te asocijacije. Seiko SKX je kao malo odrasliji prijatelj, manje ofucan, možda je zaradio koju plaću na školskoj praksi, ili mu je baka dala dio ostavštine. Ali nije se umislio, i dalje je skroman i druži se sa svima nama ofucanima. To je sat za prigodu odlaska u susjednu ulicu, umjesto penjanja po stablima i igranja u travi.

11 godina

@ALVIN

Ne misli sa na tebe osobno, nego na to da sat mora imati svoju povijest. Višestoljena izrada satova.

U principu, to je to. Jeftinjak povezan sa tobom osobno.

Mac
17 godina

Nije loš taj Watchdives sat, ali nisam ljubitelj Pelagosa. Više volim klasične okrugle detalje i retro dizajn.

15 godina
PzKpfw kaže...

@ALVIN

Ne misli sa na tebe osobno, nego na to da sat mora imati svoju povijest. Višestoljena izrada satova.

U principu, to je to. Jeftinjak povezan sa tobom osobno.

Ne vidim zašto bi za emotivne povezanosti sa nekim satovima trebala biti bitna višestoljetna tradicija nekog brenda, pošto ljudi ne žive više stoljeća.

Asocijacije su većini na neke trenutke ili osobe iz vlastite mladosti, ili na neki film koji im je oduvijek bio super ili im je omiljeni glumac nosio određeni sat.

To je najveća vrijednost nekog sata, da se povežeš s njime uz neku pozitivu, sjećanje i emociju.

U većini razvikanih filmova glumci su vjerovatno nosili stare razvikane satove, ali meni je ljepše povezati se sa nečim iz svog života nego s filmovima i glumcima.

Zatim, za tu pozitivnu asocijaciju nije potreban isključivo određeni sat (za koji često ne znamo ni koji je točno model), već je dovoljan neki sličan sat, sličnog stila.

Korny1603987 kaže...

Nije loš taj Watchdives sat, ali nisam ljubitelj Pelagosa. Više volim klasične okrugle detalje i retro dizajn.

Si ti nabavio Watchdives WD7922, homage od Tudora BB54 veličine 37mm, quartz VH31.

Ima ga u nekoliko verzija boja: LINK  najbolje mi izgleda ova treća po redu.

Ili si našao neki drugi mehanički BB54 homage ?

Pretraživao sam što lakše divere 39-42mm, quartz, i mislim da je Addiesdive AD2068 jedan od najlakših, bar ako ne gledamo titanijske. Sat bez ikakvog remena je 45 grama, čelik, 39mm. (Za usporedbu quartz 39mm kojeg imam, slike postavljene malo iznad, je skoro 20g teži.)

AD2068 je tanak ali ima to ispupčeno balon staklo, kojeg nisam ljubitelj, a i bezel nije baš neki nivo. Za verziju AD2072 za koju pak ima premalo youtube materijala, rekao bih da je razlika samo u bojama elemenata, čini se da je Rolex 6538 homage.

Inače općenito želim da su mi kazaljke do svog vrha u kontrast boji u odnosu na dial. Većini satova se rubovi i vrh kazaljki sjaje, što lijepo izgleda ali se gubi na preglednosti i vidljivosti.

Poruka je uređivana zadnji put sri 22.10.2025 8:03 (ALVIN).
15 godina

Na stranici 100 ove teme sam već bio postavio slike ovog Seiko SNK-Berny sata. Svako direktno slikanje kao da poveća veličinu sata na ruci.

Onda sam naletio na post gdje se savjetuje slikanje ogledala koje pokazuje zapešće ili zumirati 2 do 3x.
Evo par realnih slika kako izgleda manji u stvarnosti, slikano pomoću ogledala.

Iako je mali, raste mi mišljenje o njemu, sve ga više volim. Velik dial, lagan i jako udoban, pregledan i meni drag stil. Ne privlači pažnju i ne sjaji.
Titanijumsku narukvicu iako je lagana više ne koristim, preferiram udobnost silikonsko gumenih remenova. Ova konkretna boja je malo vrišteća, imam i preferiram remen sivih tonova ili crne.

btw. U ovom youtube videu na 03:05 minuti možete vidjeti kako je primjetio da mu kamera na širokokutnoj postavci značajno poveća izgleda sata na ruci, pa je promjenio postavku i vidi se značajna razlika:

Poruka je uređivana zadnji put sri 22.10.2025 8:37 (ALVIN).
7 godina
Nosite li sat?

Odlucio sam prodati svoj Seiko SRPD63K1 LINK

Prije nego li ga stavim na oglas, ako je netko zainteresiran, neka se javi u inbox.

Sat je u jako dobrom stanju. Star je cca 2 godine, jako malo nosen i to iskljucivo "u goste" jer kada god bih ista isao raditi, na ruci je G-Shock.

Cijena: 210e plus postarina cca 10ak eura jer ga saljem iz njemacke. Ak i bude preko 10 eura, ja rijesim.

Poruka je uređivana zadnji put sri 22.10.2025 16:41 (rampart).
12 godina
PzKpfw kaže...

@Pisije

Najbolji satovi dolaze iz CH, kao i najbolja vina iz FRA.

Hm, ...si gdje vidio reklamu za CH satove? Oni prodaju sami sebe. Nakon kvarcne krize opstali su samo najbolji CH brendovi, dok ipak ima CH i drugih zapadnih brendovima koji jesu doduše nešto skuplji od kineza, al nisu nedostižni običnom puku. Tissot, Sinn, Junghans,....

Postoji Swatch. CH sat za široke mase.

Rasprava je ova krenula od onoga Casio na kojem doslovno teško iščitavaš kazaljke i vrijeme.

Nikada nisam dobio pohvalu za neki dalekoistočni sat, osim za Garmin Instinct.

Par dana star video. I sam imam svicarca, no samo Tissot za 300-ak eura, bio sam ga spomenuo ovdje. Tu i tamo sam imao porive da si uzmem Omegu Seamaster, ali nakon ovog videa mislim da cu se i dalje drzat satova do 300-400 eura max.

Inace postajem fan Citizena, imam Skyhawk kupljen 2009., a nedavno sam uzeo Promaster Dive Titanium - nakon 4 mjeseca jos je uvijek u sekundu tocan. Tisot ide nekih 10-12s mjesecno naprijed, sto mi je inace sasvim prihvatljivo (Skyhawk isto u sekundu tocan, ali ima atomsku sinhronizaciju pa je to ocekivano). EcoDrive mi je zakon, nije bas da "baterija" traje vjecno, no 15-ak godina barem nemas brige, a zamjenske su <20 eura.

Mehanicki satovi me bas i ne privlace, em su skupi, em za red velicine manje tocni, i jos k tome bi trebao svakih 5-10g slati na servis koji kosta par sto eura. Mislim nije da moras, no i ovako im tocnost nije vrlina.

16 godina

ja sam ugodo svoj Orient ray na +2 s/d, a čak mi je jeftikaner Berny s Miyotom 8015 na +4s/d...

ecoDrive mi je OK, ali više volim ples opruga, pera, zupčanika, ai odgovara mi težina veća automatika, čim mi je nešto lagano to mi podsvjesno, ali ne nužno i točno naravno,  vuče na jeftino...

Ju je je? Je ju je!
17 godina
Nosite li sat?

Pozdrav svima, prvi put u životu sam dobio automatik pa imam pitanje.

Dobio sam za rođendan u ožujku Seiko Prospex i primjetio sam odmah nakon par tjedana korištenja da nakon što navijem sat i podesim ga - da kasni po 2-3 minute nakon 2-3 dana nošenja.

Koliko je to normalno? Vidim po internetu da automatici znaju kasniti po par sekundi ali nakon mjesec dana, ali ovo u mom slučaju mi se čini puno.

Koristite blage riječi i jake argumente
16 godina

hmm

Seiko 5-ce uglavnom su od -20 do +40 s/danu, tako da je minuta dnevno previše...

pogledaj koji kalibar je unutra, pa potraži kako podesiti, da se  sve ugoditi poprilično dobro, ja nastojim biti u plusu, bolje da ide naprijed nego da kasni, ali mislim da bi mogao izvuči i ispod 5 s/danu relativno jednostavno...

Ju je je? Je ju je!
11 godina

@CyberK

Aha.

A, gle druže...meni su ti podcast i to lapredanje na internetu, kao kada uličari razglabaju o smislu života ispred neke lokalne, kvartovske trgovine.

Tješite se ljudi, neka vam bude lakše....

Volite, ne znam, Seiko, bla, bla,....

Sretno!!

Mac
12 mjeseci
PzKpfw kaže...

Ako baš oćete taj Casio, ima on i zgodnih metalnih modela koji ne izgledaju kao dječja igračka.

Jedan Svoč, ima bolji mehanizam koji ide tik-taka (sjediš za radnim stolom, a čuješ ga), kvarcni je, ima Miki Maus na sebi, te opet ima više stila, nego ovdje prikazan sat koji pokušava biti nešt, a u stvari nije niš. Onaj kaj je tu prikazan, pa na njemu niš ne vidiš.

Nekada si za pravu CH vuru morao dati par željeničkih plaća, a dns od kvarcne krize na ovamo ručni sat je postao bagatela. Upravo poplavom jeftinjaka, plastičnjaka sa Dalekog istoka, uništeno nekoliko vrijedih CH manifaktura koji su bile sa nama stoljećima. Uništili su tradiciju.

Neki od vas ne poštujetu tradiciju, jer briju da prije njih nije postojalo ništa. Ljudi bez stila, ukusa, profinjenosti, itd...kupe prvo što im dođe pod ruku i kaj je jeftino.

Međutim, zanimljiv je jedan primjer. U zagrebačkoj Bogovićevoj ulici sa jedne strane bile su jefitnjaci, a sa druge visoka i viša klasa.

I kaj mislite koja trgovina nije opstala. Pa, upravo ova trgovina kaj je prodaval jefitnjake, gdje si ulazio kako si htio, gdje su satovi bili stalno izloženi.

U drugoj trgovini bilo je sramota ući bezvezno odjeven, ima si dvostruka vrata, sa naoružanim likom koji se ne vidi, preko noći satovi su bili na sigurno u sefu, utd. Ta, trgovina i dalje stoji i opstoji.

Naime, nije taj dio grada za jeftine stvari. Čak i sami Seiko-brend, tj. njegova trgovina nije u samom centru Zagreba. Nego, malo dalje.

Kao što i Apple ima svoju trgovinu u samom centru Grada Zagreba, a ostali ipak malo dalje.

E da mi je jedan Grand Seiko

17 godina

Alvine, meni je sada jedini diver sat San Martin SN004 BB58 v2. Kupio sam ga na Aliexpressu, ali vidio sam ga nedavno na watchdives stranici. 38mm dijametra.

15 godina
Korny1603987 kaže...

Alvine, meni je sada jedini diver sat San Martin SN004 BB58 v2. Kupio sam ga na Aliexpressu, ali vidio sam ga nedavno na watchdives stranici. 38mm dijametra. 

Oh dobar hommage Tudor Black Bay

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011/ IGN:Xcell / Xcellzor / XcellDaHousecat
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice