Wireless

poruka: 8
|
čitano: 3.349
|
moderatori: pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Wireless

Trenutno sam korisnik HTnet-a monopolistickog krs providera u BiH tarifa koju korstim je:

ADSL START paket brzina 2048/256 promet 5GB(upload se uracunava u promet), cijena 29 KM+ 5 KM najam modema, svaki dodatni GB se naplacuje 10 KM (bez ugovora)

Na mojem podrucju se pojavio novi wireless provider sa sljedecom ponudom

WIreless 10 brzina 2084/384 promet 10 GB (upload se neuracunava) cijena 25 KM+4 KM najam opreme, svaki dodatni GB 2 KM

(ugovor se mora potpisati na 2 godine)

E sad i ja sam vidim da je ovo povoljnije u svakom smislu ali nisam nikada koristio wireless i zanima me koliko je to pouzdano? Dali ce mi konekcija biti stabilna, hoce li nevrijeme narusavati kvalitetu konekcije? Ukoliko je netko korisnik wireless-a molim da mi kazete mane/prednosti istog.

Hvala!

Call of Duty 4 RULEZ :D
Poruka je uređivana zadnji put uto 30.6.2009 14:35 (D3ViL).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Wireless

Imaš li web stranicu od tog novog providera, da vidimo kojom infrastrukturom i opremom raspolaže.

- ako gori zeleno, ne znači da sam tu -

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Wireless

svejedno dok je nevrijeme ne bi trebao koristiti ništa bežično u kući. ljudi su nastradali od munje zbog razgovora na bežičnim telefonima dok je oluja.

inače, ne bi trebalo biti nikakvih problema što se opreme tiče.

Quintili Vare, legiones redde!

0 0 hvala 0
17 godina
RE: Wireless
macak kaže...

Imaš li web stranicu od tog novog providera, da vidimo kojom infrastrukturom i opremom raspolaže.

Evo link stranice:

http://www.satmedia.ba/

Pa nisam ni mislio koristiti net u oluji, neki poznanici su se zalili na znatna usporavanja wireless-a kad je oblacno, zato se i raspitujem jer net koristim skoro 90% vremena za gaming gdje je dobra konekcija imperativ.  .

17 godina
Wireless

Posto i mene zanima ista stvar, mozda je bolje postaviti pitanja:

Koliko wireless moze parirati zicnom ADSL-u u kvaliteti veze?

Kvaliteta veze Wireless VS ADSL?

Koje su mane Wirelssa?

There are three sides of an arguement -- your side, my side and the right side...
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Wireless

Nakon sto sam detaljnije ispitao providera o pogodnostima njihove opreme dobio sam sljedeci odgovor.

Poštovani'

Oprema kojom se spajaju korisnici u Orašju je bazirana na poslednjoj generaciji Wireless opreme Proxim.Klijentski uređaji koji se postavljaju korisnicima imaju propusnu moć i do 20M.Sama činjenica da korisnici moraju minimum 2 godine biti pretplatnici i da moraju uz mjesečni paket plaćati najam opreme od 4KM dovoljno govori o samoj kvaliteti opreme koju dobijaju u najam.Informacije radi činjenica da u Bosni i Hercegovini ni jedan WISP nije ni pomislio da radi klijentskom opremom baziranoj na Proximu dovoljno govori kakva je oprema,koliko kvalitetna i najzad koliko košta.

Što se tiče eventualnih smetnji priikom rada Wirelessa kod korisnika,ja ću u kratkim crtama pokušati da vam slikovito objasnim kako stoje stvari.

RSU kog vi dobijete na korištenje radi na frekventnom opsegu od 5.15GHz do 5.8GHz,sam sebi zauzima frekvenciju i više ne silazi sa nje.Faktički on je jedini uređaj koji radi na toj frekvenciji između korisnika i bazne stanice odnosno predaje.Što se tiče većih smetnji zagušenja u pojačanim terminima šanse za takvo nešto su svedene na minimum zbog same činjenice da bazna stanica bazirana na ovoj vrsti opreme može preko sebe prevući pola Posavine i da radi besrijekorno.

Što se tiče vašeg pitanja oko garancije da će vam Wireless raditi non-stop besprijekorno to vam neće niko garantovati niti bi vam mi garantovali za takvo nešto.To vam ni ADSL ne može garantovati.

Ono što vam možemo reći je da opremu koju dobiijate na korištenje nećete naći kod drugih WISP u Bosni i Hercegovini kao klijentskuj opremu i takođe da opremu koju mi dajemo u najam korisnicima na ugovor takvu opremu daju samo najpoznatiji svjetski WISP.

Mi vam nudimo kvalitet a na vama je da se odlučite šta vam više odgovara i gdje možete dobiti uslugu kakva je vama potrebna.

Poštovanje'

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Wireless

moja iskustva s wirelessom su dosta loša,veza je često pucala..

od kad sam se spojio žicom( u 3 mj-samo jednom nakratko za vrijeme nevremena)

što se tiče brzine nema velike razlike..

Poruka je uređivana zadnji put sri 1.7.2009 23:21 (seneka).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Wireless

Na temelju ovoga što si napisao, njihovog maila i njihove web stranice, to mi se čini profesionalno.

Oprema koju koriste je kvalitetna (ORiNOCO), a sve radi na 802.11a standardu, dakle smetnje su vrlo male (ili ih nema), nema utjecaja vremenskih uvjeta itd.

Kada govorimo o ovakvoj vrsti povezivanja, treba biti svjetan da se to uvelike razlikuje od wirelessa koji ljudima prvi pada napamet, a to je onaj koji se veže uz ADSL (koji radi na frekvenciji 2,4 GHz).

Što se tiče frekvencijskog opsega koji su spomenuli (od 5,150 GHz do 5,825 GHz), on ovisi o udaljenosti sa koje se spajaš. Dijeli se na tri podopsega:

1. od 5.150 do 5.250 GHz - za male udaljenosti (snaga emitiranja ograničena na 40mW)

2. od 5.250 do 5.350 GHz (200mW)

3. od 5.725 do 5.825 GHz (800mW).

Kao što sam spomenuo, smetnji nema, čak ni u (zagušenim) gradskim područjima.

Ako je to s njihove strane izvedeno kako treba, problema ne bi trebalo biti.

Ako je moguće, probaj saznati iskustva postojećih korisnika, možda ti pomogne u odluci.

- ako gori zeleno, ne znači da sam tu -

0 0 hvala 1
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice