Imam dve kuce udaljene nekih 100 metara u istoj ulici. U jednoj imam internet a u drugoj nemam. Sad bi htio i u drugoj kuci da ima internet ali nemam telefon tamo pa bi htio da imam i tam. Sad kak mi je bolje povezat da provedem zicu iz prve kuce ill da se povezem bezicno??
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
jel ti treba u drugoj kući internet i telefon ili samo internet?
Imam dve kuce udaljene nekih 100 metara u istoj ulici. U jednoj imam internet a u drugoj nemam. Sad bi htio i u drugoj kuci da ima internet ali nemam telefon tamo pa bi htio da imam i tam. Sad kak mi je bolje povezat da provedem zicu iz prve kuce ill da se povezem bezicno??
bezicno.
jel ti treba u drugoj kući internet i telefon ili samo internet?
internet.
Treba za internet jer imam komp tamo u drugoj kuci a ne isplati mi se uvest telefon jer ga ne koristim. A u prvoj kuci imam flat rate pa onda korisitio tu konekciju. Imam bezicni rotuer signal je preslab da bi doso do tam pa bi ga moro nekak pojacat ili stavit access point na pola puta. A ak bi isa zicom muci me vremenski uvjeti jer bi zica isla zracnim puem pa neznam kolko dugo bi trajala zica.
Ako trebaš samo internet, nude ti se dvije opcije:
1. Kabel
2. Wireless
Za opciju 1) trebaš cca 100m kabela i barem još jedan mali ethernet switch. Lova: oko 200-250kn za kabel i do 100kn switch. S obzirom na specifikaciju Etherneta, ne bi smio premašiti 100m udaljenosti, više od toga i možeš očekivati različite probleme vezane uz brzinu i kvalitetu prijenosa. Također, UTP kabel kategorije 4 ili 5 koji ćeš koristiti nije predviđen za vanjsku ugradnju i nije previše otporan na vremenske (ne)prilike. Ako ga budeš postavio u zemlju kroz neki bužir i da mu je lijepo i suho, onda nemaš brige. U suprotnom, morat ćeš ga povremeno mijenjati (godina, dvije.. tri..). Btw.. UTP kabel voli privlačiti gromove ako ga postavljaš po zračnoj liniji.
Za opciju 2) trebaš 2x Wireless access point koji ćeš montirati negdje na balkone obiju kuća (da im je lijepo i suho). Preporučuje se 2x usmjerena antena (ili uradi-sam kantena) zbog kvalitete signala. I naravno razno kablovinje (UTP, koaksijalac, struja). Ovo bi te koštalo cca 2x 300kn za Wireless AP, oko 150kn koaksijalca ako koristiš usmjerene antene, UTP kabel oko 2-2,5kn po metru kabela (pa sad koliko ti treba). Kantene bi napravio sam.. ili bi pljunuo 2x 250kn za već gotove antene.
Pa eto.. izaberi..
p.s. ako baš pucaš po džepovima od para, onda se odluči za opciju 3) povezivanje preko optičkog kabela.. cijena je prava sitnica $$$$