Kvaliteta DSL parice?
- poruka: 6.156
- |
- čitano: 1.677.733
- |
- moderatori:
Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore

Druga centrala ne moze biti, ovo je jedina u selu... Ostala mjesta su udaljena po 6-7km
A onda prijavi problem jer za 100m to mora bit puno bolje i uopce nije pitanje da negdje nesto nevalja.
Iako nevezano sad za tebe, al neznam zasto svi misle da znaju gdje su centrale (ili udaljeni ormarici) postavljene i na koju su spojeni (osim ako ti je tehnicar dosao kuci i rekao gdje si spojen), jer cesto ljudi nisu spojeni na najblizu centralu radi xx razloga.
Link StatusConnectedModulation TypeV
DSL2Actual Rate (Up/Down)6512/25025 kbps
Attainable Rate (Up/Down)10164/26040 kbps
Noise Margin (Up/Down)8.6/5.9 dB
Line Attenuation (Up/Down)38.7/23.3 dB
Output Power (Up/Down)9.3/14.5 dBm
Data Path (Up/Down)Interleaved/InterleavedInterleave Depth (Up/Down)29/113Interleave Delay (Up/Down)1/4 msINP (Up/Down)0.5/1 symbolsProfile17aLinkEncapG.993.2_Annex_K_PTMCRC Errors (Up/Down)1/12FEC Errors (Up/Down)18/29209HEC Errors (Up/Down)0/147
Evo, imao problema s netom prije dva tjedna pa su kao popravili i danas opet potpuno pukla veza i sad radi ali sa ovim parametrima,koji ku...? Mislim da bi mogao lagano poludjet sutra na tehnicara kad dodje, zadnjih godinu dana sve inace normalno radilo sa ovim parametrima:
Link StatusConnected
Modulation TypeVDSL2
Actual Rate (Up/Down)7630/45353 kbps
Attainable Rate (Up/Down)39951/70544 kbps
Noise Margin (Up/Down)28/10.6 dB
Line Attenuation (Up/Down)21.4/11.5 dB
Data Path (Up/Down)Interleaved/Interleaved
Interleave Depth (Up/Down)23/727
Interleave Delay (Up/Down)1/4 ms
INP (Up/Down)0.5/1.5symbols
Profile17a
LinkEncapG.993.2_Annex_K_PTM
CRC Errors (Up/Down)0/0
FEC Errors (Up/Down)0/343
HEC Errors (Up/Down)0/0
Ko koga jebe sad ovdje?
Link StatusConnectedModulation TypeV
DSL2Actual Rate (Up/Down)6512/25025 kbps
Attainable Rate (Up/Down)10164/26040 kbps
Noise Margin (Up/Down)8.6/5.9 dB
Line Attenuation (Up/Down)38.7/23.3 dB
Data Path (Up/Down)Interleaved/InterleavedInterleave Depth (Up/Down)29/113Interleave Delay (Up/Down)1/4 msINP (Up/Down)0.5/1 symbolsProfile17aLinkEncapG.993.2_Annex_K_PTMCRC Errors (Up/Down)1/12FEC Errors (Up/Down)18/29209HEC Errors (Up/Down)0/147
Evo, imao problema s netom prije dva tjedna pa su kao popravili i danas opet potpuno pukla veza i sad radi ali sa ovim parametrima,koji ku...? Mislim da bi mogao lagano poludjet sutra na tehnicara kad dodje, zadnjih godinu dana sve inace normalno radilo sa ovim parametrima:
Link StatusConnected
Modulation TypeVDSL2
Actual Rate (Up/Down)7630/45353 kbps
Attainable Rate (Up/Down)39951/70544 kbps
Noise Margin (Up/Down)28/10.6 dB
Line Attenuation (Up/Down)21.4/11.5 dB
Data Path (Up/Down)Interleaved/Interleaved
Interleave Depth (Up/Down)23/727
Interleave Delay (Up/Down)1/4 ms
INP (Up/Down)0.5/1.5symbols
Profile17a
LinkEncapG.993.2_Annex_K_PTM
CRC Errors (Up/Down)0/0
FEC Errors (Up/Down)0/343
HEC Errors (Up/Down)0/0
Ko koga jebe sad ovdje?
Gusenje je drasticno naraslo u odnosu na prije, za vise od duplo. Kakva ti je lokalna instalacija? Ako je tehnicar bio kod tebe, trebao bi postojati neki radni nalog. Neka ti prikaze mjerenja sa prikljucne tocke.
e ljudi moji došao sam do zaključka da su ove reglete veliko sranje da se tako izrazim popeo sam se na tavan i malo regletu tj žice u njoj stresao i sada mi se odmah za 10mbita popravila maksimalna brzina sada još samo moram vidjeti kada bi i kod susjeda na tavanu kod moje parice napravio direktni spoj bez reglete i dolje ne stupu isto da su žice samo ufrkane jedna za drugu imam filing da je to najbolji spoj
Attainable Rate (Up/Down) 19578/42364 kbps
Noise Margin (Up/Down) 15.4/8.1 dB
Line Attenuation (Up/Down) 26.7/13.6 dB
Output Power (Up/Down) 9.5/14.2 dBm
Regleta je najbolji mogući spoj, samo ti treba odgovarajući alat, "ubadalica".
Svi patch paneli odozada imaju terminale kao na regleti.
A što je sa običnom regletom sa šerafima, kakvu i ja imam na fasadi..Desetak ili petnaestak spojeva..
Treba ti samo mali "šrafciger", kacavida, ili kako već tko naziva..
Meni nakako baš i ne ulijeva povjerenje, no, zasad ne diram..
Edit: Nakon kraćeg prisjećanja, ima bar 15, ako ne i dvadeset spojeva..Ne deset ..
A to je isto donekle ok, dok se ne navuče vlaga. Krone (regleta) je uvijek posrebrena, pa su manje šanse da će oksidirati nego obični spoj na šaraf i sama žica je bolje zaštićena jer se u osnovi izolacija ne skida, nego "zubi" na regleti ju probiju kod ubadanja.
To što ti imaš na fasadi je uobičajeno i nalazi se valjda na 90% kuća koje imaju spoj na tel. mrežu na fasadi. Ako si zabrinut, rastavi, zapamti gdje je koja žica, ne diraj tuđe ako ih je više, rastavi, očisti šarafe, odcvikaj par cm žice, skini izolaciju i vrati sve natrag, zalij svoje spojeve kupaonskim silikonom (da, netko će ti mater spominjati kad bude rastavljao ali pravi se blesav, nisi to ti stavio) i to je to. Samo nemoj ništa tuđe shebati i sve 5.
Regleta je najbolji mogući spoj, samo ti treba odgovarajući alat, "ubadalica".
Svi patch paneli odozada imaju terminale kao na regleti.
neznam dali je to najbolji spoj ili nije no kažem kada sam se popeo na tavan i malo pogledao tu regletu i vratio ju nazad od jednom mi je porasla maksimalna propusnost, možda se je žica bolje namjestila unutra nemam pojma a i možda bi mogao kod drugova kineze uzeti jednu kako ti kažeš ubadalicu amatersku pa nek se nađe
http://www.ebay.com/itm/NEW-RJ45-Cat5-Cable-Network-Connection-Wire-Punch-Down-Cutter-Stripper-CA10-/172112009726?hash=item2812acd9fe:g:EG0AAOSwZVhWRL7E
Ta regleta na tavanu je KRONE za to ti treba i KRONE nabacivać, jer on utiskuje žicu na kontakte i reže višak.
Ovo ti treba
63mbita kako ti piše

Meni kada su ovaj zracni kabal promjenili procjenjena je brzina bila u jednom trenutku ispod 30mbita a sa centralom sam se sinkao sa 30 pa je margina pala na 4.4 a nije link puknuo pa ti sada procjeni a znao je puknut na 5.8
e ljudi moji došao sam do zaključka da su ove reglete veliko sranje da se tako izrazim popeo sam se na tavan i malo regletu tj žice u njoj stresao i sada mi se odmah za 10mbita popravila maksimalna brzina sada još samo moram vidjeti kada bi i kod susjeda na tavanu kod moje parice napravio direktni spoj bez reglete i dolje ne stupu isto da su žice samo ufrkane jedna za drugu imam filing da je to najbolji spoj
Standardni problem. Spoj bude smrdan negdje al je tehnicarima tesko istrazivat gdje. Regleta ti je ok spoj, ako je ok napravljen. Tvoj se ocito smrdo.
Zbog? To moze i nemora bit tocno.

Stavio sam post u krivu temu, nisam uopce pazio u koju sam usao. Ovako situacija:
Nemam mnogo CRC errora prikazanih u ruteru, download do 9, najčešće 4-5, a upload 1-3, ali ja osjećam da kao da ih imam par stotina.
http://i.imgur.com/aPUDqI8.png
Igram samo World of Tanks, i Armored Warfare, Armored Warfare još nekako mogu igrati uz dobar ping u 90 % slucajeva, dok u WOT-u ping mi ide od 40 ms do 250 ms. Ona lampica stalno treperi creveno i nije uopće igrivo. Također na Twitchu imam malo malo učitavanja, nije gledljivo uopće, youtube, razni downloadi rade uredno na full brzini. Jel možda problem u otvorenim portovima, jel imaju kakve postavke za otvaranje portova u ruteru Tplink w8961nd. Ako vidite na slici POWER za upload na ruteru je mal, jel to treba tako biti?
Jel može Optima nešto podesiti da ih nazovem?
Ne bih baš volio bacati novac na mobilni internet kako bih rješio taj problem.
Praksa je pokazala tu i veze s 5db marginama koje uredno rade :)
Ping ovisi o jedno 500000 stvari tako da, za ovaj tvoj problem, po prikazu iz routera, nije do veze. Dal je do samog routera, do optiminih linkova prema tim serverima gdje igras, do eventualnih zastita na liniji itd itd (iako ovo moze samo malo povecat ping), tesko je znat, morat ces se malo igrat s popularnim "trial and error" i istrazivat. Power ti je oke. Jesi povezan zicno ili wifi? Ako si wireless povezi se zicno pa vidi. Ako mozes da ti zamjene router to bi bio neki prvi korak, mozda je do njega.
Lijep pozdrav,
Dal bi se dalo još dignuti brzinu da veza ostane stabilna?
Naravno da bi. Koilko bi htio?
Lijep pozdrav,
Dal bi se dalo još dignuti brzinu da veza ostane stabilna?
Naravno da bi. Koilko bi htio?
Operater kaže da će mi podignuti vezu do mogućnosti linije. Podigli su je na 10 Mbit sa 4Mibt. Zanimalo me je dal je to limit ili bi se moglo još izvući s obzirom na kvalitetu veze. Pitam za savjet da ne gnjavim operatera ako je ovo max. Bilo bi lijepo ako bi se dalo podignuti na 17-19 Mbit.
Hvala na pomoći.
Operater kaže da će mi podignuti vezu do mogućnosti linije. Podigli su je na 10 Mbit sa 4Mibt. Zanimalo me je dal je to limit ili bi se moglo još izvući s obzirom na kvalitetu veze. Pitam za savjet da ne gnjavim operatera ako je ovo max. Bilo bi lijepo ako bi se dalo podignuti na 17-19 Mbit.
Hvala na pomoći.
Može se podignuti samo pazi da ti margina u downloadu ne padne ispod 6db jer će ti počet pucat veza.
Može se podignuti samo pazi da ti margina u downloadu ne padne ispod 6db jer će ti počet pucat veza.
Ma nece... evo jos jednom za potvrdu pitajte sandokan111 ... ljepo ce vam covjek reci da je margina od 5dB sasvim ok i pozeljna, sto manja to bolja.
Putujući internetom naletio sam na tekst o vektoringu pa ako nekog zanima,
http://www.increasebroadbandspeed.co.uk/2014/vectoring-crosstalk-crisis
Hvala na pomoći.
Po parici max je 22. Na taj sync profil ide nekih 18/19, s tim da si onda na niskoj margini, a imas te neke crc errore vec na 8db margine pa vjerojatno to nece ic (iako je i to pitanje mozda hoce, treba vidjet). Na adslu si pa su i profili dosta manji od synca. Trebalo bi experimentirat ali trebalo bi to vise od 10. Nekakvih 15ak. Ako imas mogucnosti, uzmi vdsl jer ce to puno bolje ic. Ako ne, reci provideru nek ti digne brzinu. Problem je sto vjerojatno nemaju profile izmedju 10 i 20 pa valjda zato stavljena 10ka. Iako ima izmedju profila al ih valjda samo tehnicar moze namjestit, ne on tamo u sustavu. Neznam koja im je to shema al eto ti profili izmedju 10 i 20 su problematicni za stavit, neznam iz kog razloga to ne stave korisnicima.
To naravno nije istina. Moze i nemora.
Ma nece... evo jos jednom za potvrdu pitajte sandokan111 ... ljepo ce vam covjek reci da je margina od 5dB sasvim ok i pozeljna, sto manja to bolja.
Normalno. Pozeljna je margina od 0db. Ja bi bio najsretniji kad bi mi linija mogla radit s 0db marginom. Da bi ovo shvatio naravno, moras znat o cem pricas, sto ti neznas. Al eto, barem se s sviscima druzis :P
Normalno. Pozeljna je margina od 0db. Ja bi bio najsretniji kad bi mi linija mogla radit s 0db marginom.
I sad mi koji pojma nemamo, dolazimo ovdje po savjete..
Kome ćemo vjerovati..lol
Hvala na pomoći.
Po parici max je 22. Na taj sync profil ide nekih 18/19, s tim da si onda na niskoj margini, a imas te neke crc errore vec na 8db margine pa vjerojatno to nece ic (iako je i to pitanje mozda hoce, treba vidjet). Na adslu si pa su i profili dosta manji od synca. Trebalo bi experimentirat ali trebalo bi to vise od 10. Nekakvih 15ak. Ako imas mogucnosti, uzmi vdsl jer ce to puno bolje ic. Ako ne, reci provideru nek ti digne brzinu. Problem je sto vjerojatno nemaju profile izmedju 10 i 20 pa valjda zato stavljena 10ka. Iako ima izmedju profila al ih valjda samo tehnicar moze namjestit, ne on tamo u sustavu. Neznam koja im je to shema al eto ti profili izmedju 10 i 20 su problematicni za stavit, neznam iz kog razloga to ne stave korisnicima.
Zahvaljujem na savjetu Sandokan. Čekam da prođe Uskrs pa ću popričati sa providerom i pokušati navući 15-17 Mbit.
lp
I sad mi koji pojma nemamo, dolazimo ovdje po savjete..
Kome ćemo vjerovati..lol
A to je internet i forum. Svi su strucnjaci i svi sve znaju. S tim da, kad je nogomet u pitanju, svi su treneri i nemozes dokazat tko je "bolji wannabe trener u izmisljenoj situaciji", al ovdje je to lako dokazivo jer se radi o tehnickim stvarima koje su podlozne i specificnim pravilima po kojima ova tehnologija radi. Isto ko sto je 1+1 = 2, tako je i ovo, samo eto, 1+1 je malo opcenitije i svi to znaju pa nemoras dokazivat ako se nadje neki trol koji tvrdi da je 3. Al pomalo, naucit ce ljudi razlikovat snr marginu od ratia.
Ti ako te zanima, pocni od
http://www.robertos.me.uk/html/noise_margin-snr-snrm.html
http://www.increasebroadbandspeed.co.uk/SNR-tweak (pogledaj tablicu gdje je 18db snr margin = worst case, a veza im je radila s 1db marginom)
A opcenitije malo o samoj tehnologiji ako te interesira ovo nije lose (iako vec malo outdated) al imas unutra i zastite po liniji i tak to. Sigurno ima toga jos po netu al ovo sam prvo nasao da izgleda oke.
http://s000.tinyupload.com/?file_id=34711751269419460709