Kvaliteta DSL parice?
- poruka: 6.156
- |
- čitano: 1.681.506
- |
- moderatori:
Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Ali po svemu ostalome izgleda kao da ti je centrala unutar zgrade di stanujes.

Hvala na odgovoru
Istina, trenutno sam na 5, do nedavno sam bio na 10.
Centrala (zgrada pošte i ono što sam ja smatrao centralom) je od mene bar 1,5 km. Ali je zato novi Super Konzum na 100 metara. Valjda su nešto izveli da bi oni imali kvalitetnu vezu a ja sam imao sreće da me prištekaju na to.. :)
Postoje jaaaaako velike varijacije između profila za HT korisnike, za VIP, Optima, Iskon, H1.
Svaki operater je dao neke svoje tehnicke ideje kad su sklapali ugovore s htom oko najma opreme.
Ako si kad vidio nadzor ERICSSON EDN 312 Xi DSLAM-a onda valjda znas da postoji profil koji su predefinirani za svakog operatera i svaki se razlikuje u necemu.
Annex B na HT profilu nema isti valni oblik signala kao recimo za VIP itd.
Izlazna snaga im nije ista. Iako ti tvrdis da je, e ja znam da nije.
HT koristi 12 dB profile, dok za istu brzinu Optima ima 8 dB profil.
Na 12 dB profilu imas dosta manje gusenje jer mu je aplituda signala dosta veca. Ujedno i izlazna snaga.
I sad pazi ovo.
Ako u istoj cetvorci znaci parica do parice, susjed ti je na HT-u, ti recimo na optiminom LLU. Kod susjeda sve super a kod tebe steka tv, net puca. Obadvije parice po mjerenju ispravne prema HT dslamu.
Fora ti je u tome da ti imas OT profil koji je 8 dB a tvoj susjed 12 dB i doslovni uzrokuje smetnje. Tebi gusenje 18, njemu 12 a jednako ste udaljeni.
Spojimo tvoju paricu na ht dslam a istim profilom ko i susjed. Isti modem. Ti i susjed imate priblizni jednake parametre.
I shvati vise i ne zivi u bajkama.
Ne daje se lošija parica jer taj posao radim.
Radim u firmi koja je vanjski partner i s jednima i s drugima i trecima.
Kad se recimo ukljucuje OT, dobije se radni nalog za pregled terena i provijeru kapaciteta. Odes na teren i provijeris dali ima slobodnih parica na izvodu i u zracnom kabelu.
Kad razdujes radni nalog u njega upisujes da je slobodna paric recimo 270 na regleti 2 parica 3.
Nakon toga ti za par dana dolazi nalog za MDF ozicenje, u kojem pise ta parica koju si par dana prije dao da je slobodna i da ima kapaciteta za prikljucak. Na Razdjelniju spajas tu 270 paricu s dobivenom DSLAM pozicijom i to je to. Covjek dobiva postom opremu i spaja.
Nigdje u niti jednoj proceduri nema nikakve ni prakticke ni teoretske sanse da je netko namjerno dao lošiju paricu. Jednostavo je dao onu koja je slobodna.
No kod nas ti u HR jako puno parica je na izvodima neispravno jer su spojnice propustile vodu itd. Pri otklanjanju smetnje za nekog drugog korisnika si mjenjo paricu za ispravnu. Ova neispravna je tad slobodna.
I tu najcesce bude zajeb. Tu pokvarenu se upise kao slobodnu i na nju ide ukljucenje. I onda je ofc sve smrdani.
Procedura kad zatrazis HT usluge je je nesto drugacija, ako nikad niai imo nista tehnicar izlazi i pod jednim radnim nalogom propusta paricu spja na centrali i stavlja modem.
I kad si prelazio s h1 na HT nisi sigurno dobio novu paricu.
Jer se to ne radi.
Posto su sve parice HT-ove, samo ti dode prelazak s drugog operatra i dode tvoja trenutna parica.
Ode ae u centralu i samo zamjeni port, ta ista parica se spaja samo na drugi port.
I to ti je to.
Nema nikakvih teorija zavijera.
Samo je jako puno toga pokvareno, pa je jaaaako velika vjerojatnost da ces uzet pokvarenu paricu.
Pazi ovo puno izvoda sam vidio di od 20 parica 12-15 nevalja ili imaju nekakve anomalije.
I onda sta se radi prvo se trazi el ima koja baba da ima telefon samo a da ta parica valja pa se joj da ova sto net puca za nju je ok.
I dok ne dodes da nema ni jedna ispravna e onda tek HT dolazi to mjerit pa se 100 puta uvjeravaju da to nije nest ok i onda jednog dana i daju da se to dode otkopat, pronac di nevalja i popravit.

Hvala na odgovoru
Istina, trenutno sam na 5, do nedavno sam bio na 10.
Centrala (zgrada pošte i ono što sam ja smatrao centralom) je od mene bar 1,5 km. Ali je zato novi Super Konzum na 100 metara. Valjda su nešto izveli da bi oni imali kvalitetnu vezu a ja sam imao sreće da me prištekaju na to.. :)
Moja bandera, u pozadini Konzum, a kraj bandere centrala?!
Sta kazete na ovo kaoticno stanje....
Daleko ti kuća... Ako su podaci atenuacije vjerodostojni, imas debelo preko 2km do centrale, mozda cak i 3km....
Kad se selite sa jednog operatera na drugog, vaša parica se na razdjeljniku "prepuca" na drugo mjesto, sa HDFa jednog operatera na drugi. Pomak od par metara, ništa više.
Da se mijenja cijela parica, trebalo bi u centrali mijenjati i još onda na stupu/u zgradi/na tavanu kod vas. Kako je stanje sa označavanjem od primara na dalje uglavnom kaotično, nemoguće da to netko izvede bez vašeg znanja i da ne vidite tehničare da se motaju oko zgrade/kuće, pogotovo ako je izvod u kući/zgradi. Jednostavno je nemoguće "napamet" zamijeniti dvije parice.
Kao što kolega gore kaže, svi imaju svoje (uglavnom blesave) teorije koje profile pustiti i svatko ima drugačiju opremu (ima DSLAMova od Ericsonna, ZTE, Huaweia, nađe se i koji prastari Siemens) i naravno da kod preseljenja dobijete sasvim desetu stvar. I nikad nije isključeno da je netko nešto krivo ranžirao na HDFu i samo šarafcigerom zabio žicu u regletu pa ona nekim čudom margina na jednoj grani padne za 10-15 db
Sta kazete na ovo kaoticno stanje....
Daleko ti kuća... Ako su podaci atenuacije vjerodostojni, imas debelo preko 2km do centrale, mozda cak i 3km....
Bome imam i negdje oko 3700 m od centrale kabal ide okolo naokolo evo upravo tehnicar rjesava jedan slucaj koji je jos blizi 100m centrali kaze brzina mu je jedva 1.7 mbps kaze to sto imam sreca je..
Izlazna snaga im nije ista. Iako ti tvrdis da je, e ja znam da nije.
HT koristi 12 dB profile, dok za istu brzinu Optima ima 8 dB profil.
O kojim tocno decibelima pricas? Posto ja pricam o standardu na parici gdje je svaka parica po defaultu stavljena na L0 te ce dogovorom routera i dslama bit dogovoren maximalna jacina signala. Nista ja tu ne moram izmisljat, vidi se uvidom u router sta je stavljeno.
Ne daje se lošija parica jer taj posao radim.
Radim u firmi koja je vanjski partner i s jednima i s drugima i trecima.
Nikakve bajke, samo direktni podatci koji ne lazu. Nisi nigdje objasnio kako to da mi se parica popravila prelaskom na tcom? Kako to da kad su me samo iskljucili s h1 i stavili na tcom adsl imam 11db atenuaciju, posto u nalogu nisu vidjeli tad da treba i vdsl ukljucit, a onda kad sam zvao da treba, dolaskom tehnicara, ta ISTA PARICA (ya rite) je pala na 5db. Nista nije mjenjano? Fino vi to radite kad peglate gusenja tek tako, pa svi mozemo imat onda 100mbita na 5km, samo treba pojacavat signal beskonacno... (naravno da karikiram). Jacina signala se nemoze beskonacno povecavat i takodjer je odredjena standardima.
Tocno znam gdje je tcom centrala, gdje je h1 llu. Jednostavno se stvari ne poklapaju. To ako ti kao vanjski operater ne radis te stvari, ne znaci da se ne rade. Ja sam eto ovo primjetio te napisao. Dok netko ne da objasnjenje koje je utemeljeno na nekim aktualnim podatcima ja vise vjerujem njima nego pretpostavkama, posto ovo kod mene se nikako drugacije objasnit ne moze (i sumnjivi podatci kod frendova, al tu nisam zivio pa nemogu podastrijet sve dokaze kao u svom slucaju).
I tu najcesce bude zajeb. Tu pokvarenu se upise kao slobodnu i na nju ide ukljucenje. I onda je ofc sve smrdani.
I onda sta se radi prvo se trazi el ima koja baba da ima telefon samo a da ta parica valja pa se joj da ova sto net puca za nju je ok.
I sad si upravo potvrdio ono sto ti ja pricam. Ti kao vanjski tehnicar to radis po opisanoj proceduri. Tcomovi tehnicari s druge strane su meni u kvartu svako drugi dan u toj centrali. Ja sam eto siguran da oni bolje parice stave svojim korisnicima, jer parametri ne lazu, a precesto sam se uvjerio u ovako nesto pri odlasku/dolasku na tcom.
Jer se to ne radi.
Posto su sve parice HT-ove, samo ti dode prelazak s drugog operatra i dode tvoja trenutna parica.
Ode ae u centralu i samo zamjeni port, ta ista parica se spaja samo na drugi port
Naravno da sam dobio novu, sto sam i opisao gore. Ili mozda imas neku teoriju kako sam ja s 2db atenuacije na tcomu dosao do oko 25 na vdslu i 40mbita maxa (mislim i slike jos imam samo trebam pronac)? S tim da kao sto sam rekao, h1 llu nije u toj centrali ispod mene vec u 2 zgrade do, ali je to zracne udaljenosti nekih 100m. I naravno da su parice tcomove, neznam kakve to veze ima. Jednostavno te stave na losiju paricu, sto si valjda vec pet puta sam potvrdio da postoje razlike medju paricama.
Kad se selite sa jednog operatera na drugog, vaša parica se na razdjeljniku "prepuca" na drugo mjesto, sa HDFa jednog operatera na drugi. Pomak od par metara, ništa više.
Da se mijenja cijela parica, trebalo bi u centrali mijenjati i još onda na stupu/u zgradi/na tavanu kod vas.
S tim da ja pricam o zgradama gdje do jedne zgrade ide xx parica i naravno da nisu sve iste kvalitete, i to je ono o cemu ja pricam. Ne o tome da je meni netko mjenjao zicu od centrale do stana kopajuci il sto vec.
Jednostavno se spaja na ono sto je prvo dostupno.
I to je cista realnost.
A ti sad tupi sta kod hoces.
Profili imaju veliku uligu u prikazu parametara u modemu.
Modem nije relevantan i amen, tu nema price.
Jeduno relevantno mjerenje gusenja na parici na ADSL2+ tehnologiji je ispitni port u centrali, koji je uvijek 1. Ili zadnji po redu.
Taj port ima slizen profil di se mjerni uređaj JDSU HST 3000C spaja na maksimalnu mogucu brzinu.
Taj port nema nikakvih dodatnih gluposti za peglanje signala niti ikakvih inpulsnih zastita.
Tad se dibihe jedino relevantno mjerenje, sve ostalo je izracun algoritma u modemu koji predpostavi gusenje ovisno o parametrima veze koje dogovri s dslamom.
I tu ima jaaako velikih odstupanja.
A znam i kod sebe doma, a i kod kolege.
Ja sam bio i na HT i na VIP-u, a i na optimi. Dok kolega je bio na HT-u sad he na H1, a tu sa 100000% sigurnosti ti kazem da je parica ista. A gusenje se mjenjalo na istom modemu. Cak je i port osto isti samo smo profile mjenjali ovisno o uslugama.
Kod kolege na HT profilu 28 dB, na h1 profilu 22 dB.
Kod mene na HT profilu 22 dB, na OT 25 dB, na VIP profilu 23 dB.
A sad na tom radi VDSL preko ht-a na 30 Mbita bez problema.
A po svim paranetrima ti nebi bilo izvedivo.
Kad uhvatim vremena i kolegu koji je na dslam nadzoru cu na istom modemu istoj parici, istom portu, u iatom danu dokazat da ima veliki razlika ivisni o profilu.
Ono sto ti vidis u modemu nije ni pola parametara koje se mogu vidit i koje se moze stelat, a sve da ostane unutar Annex B standarda.

Jednostavno se spaja na ono sto je prvo dostupno.
Da to skratimo, znam ja sta se na karticama sve moze namjestat, al ja ne pricam o tome vec samo ono na routeru, to je nakon sto su oni podesili sve.
Imas il nemas objasnjenje da:
1. Tcom - gusenje 2db
2. Prelazak s h1 na tcom, znaci opet tcom - gusenje 11 db
3. Tehnicar tcoma - gusenje 5db
Znaci sve su "tcom profili" :) :).
?? Sve ista parica? Zanimljivo tebi ta tehnologija radi. Ako sumnjas, ja jos uvijek imam slike kuci od prije h1, i sad ove nove. Ja sad vec sumnjam da ti razumijes u biti koliko je to gubitka od 2 do 11db u jacini signala. Da ne pricam o tome koliko je vjerojatnije da su ti gusenja s 22db degradirala na 25db nego da ti je s 2 otislo na 5..., a o tome da s 2 ode na 11 necu ni pricat.
Pozdrav, uskoro mi ističe ugovor s Amisom i htio bi brži net pa sam krenuo istraživati što se nudi kod drugih operatera. Za oko mi je zapeo H1 i njihov vdsl paket pa sam ih odlučio nazvati. Gospodin koji se javio mi kaže da nemože vidjeti kolika je maks. brzina koju mi mogu isporučiti i kaze da to pitam trenutnog operatera. Nazovem Amis i tamo mi kažu da je parica loša i da je ovo što dobivam (nešto manje od 5 mbit download i oko 0,7 upload) najviše moguće. Pošto mi je negdje netko rekao da u principu svi operateri koriste HT infrastrukturu odlučio sam nazvati HT i tamo su mi rekli da mi mogu omogućiti brzinu od 50 mbita. I sad... tko tu koga? Išao sam provjeriti ove parametre u ruteru i ne izgledaju tako loše (bar mislim) pa bih molio Vas forumaše koji sigurno znate više od mene da mi malo razjasnite ovu situaciju.
Mozes vise od 5 naravno. Ne vjerujem da ces imat 50. Max nije prikazan, pa gatam od 30 do 40.
HT ti je u stanju isporučiti puno veću brzinu od ostalih operatera, jer te mogu spojiti na VDSL. Mogao bi imati 30-40 Mbit/s.
Zar nebi tu istu brzinu onda mogao imati i s H1 s obzirom da i oni imaju vdsl u ponudi?
Zar nebi tu istu brzinu onda mogao imati i s H1 s obzirom da i oni imaju vdsl u ponudi?
Ako im je oprema u toj istoj centrali, da (obicno je).
Bok!
Moze neka procjena/izracuna koliko bi moglo proci na ovoj parici ?
Hvala
Ti si na nekakvom maksimumu. Cekaj bolja vremena.
Molim Vas da mi kažete što se tu da izvuć max?
Mogao bi nekakvih 40ak
Bok!
Moze neka procjena/izracuna koliko bi moglo proci na ovoj parici ?
Hvala
Ti si na nekakvom maksimumu. Cekaj bolja vremena.
Imam maxTV i 4Mbit i "nedaju" mi ni da idem na 10MBit osim ako ugasim maxTV. Njihovo mjerenje (daljinsko) je da imam ukupno 10 propusnosti a kod mene u routeru (sa 3 razlicita) uovijek pokazuje od 14.5-15.1 Max attainable rate.
Mjerili smo tocno sa uredjajem kod mene na zici koliko sam udaljen od centrale i ispada da je duzina kabela 1560m. Brijem da su jos negdje nadostiklali/prerezali 1-2 puta dok je na toj daljini tako "lose" tj. veiliki noise margin/LA :(.
A nikad nemozes dobit kolka je maksimalna jer nanto se nemoze modem sinkronizirat. Barem 1-2 Mbita mora bit manje da bi margina bila oko 6-7 dB sto je lose.

Pozdrav, komentar je dobrodošao :)
Ekvivalentna udaljenost: 1668m
Trenutna ADSL brzina u downstream smjeru: 7.804 Mb/s
Trenutna ADSL brzina u upstream smjeru: 0.743 Mb/s
Maksimalna procijenjena ADSL brzina u downstream smjeru: 11.658 Mb/s
Maksimalna referentna ADSL brzina u downstream smjeru (napomena: probni period): 10.73 Mb/s
Maksimalna procijenjena ADSL brzina u upstream smjeru: 1.212 Mb/s
Maksimalna referentna ADSL brzina u upstream smjeru (napomena: probni period): 1.087 Mb/s
SNR margina u downstream smjeru: 9.0 dB
SNR margina u upstream smjeru: 17.6 dB
Atenuacija u downstream smjeru: 29.6 dB
Atenuacija u upstream smjeru: 16.4 dB
Izlazna snaga ADSL signala u downstream smjeru: 19.5 dBm
Izlazna snaga ADSL signala u upstream smjeru: 13.5 dBm
Kabel je najvjerojatnije cijelom trasom 4x0.4mm sa barem10ak
račvi i spojnica.
Kada je loše vrijeme brzina zna pasti na 1-2Mb/s.
Cilj: Imati stalnu vezu od 10Mb/s bez pucanja.
Da li je to moguće?
Da li je to moguće postići sanacijom kritičnih točaka na kabelu?
Hvala!
Ja mislim da bi mogao imati brzinu od 10 Mbit/s.
Barem jedan od tih spojeva je u banani (slab spoj po jednoj grani).
Svašta može biti jer radi se o starom kabelu 0.4 sa papirnatom izolacijom koji
je u četvorkama. Približno kilometar kabela je u kanalizaciji te još kilometar je
direkno položeno u zemlju. Čak je zadnjih ca 200m zračni kabel položen u zemlju
(zašto je tako? - kada se je polagao kabel na lageru nisu imali podzemnog kabela
pa su ubacii ono što su u tome trenutku imali). Potencijalno mjesto (ili mjesta)
degradacije bi moglo biti nezgodno za pronaći.
Tcom-ova podrška mi kaže da ne mogu prijaviti kvar jer mi je brzina iznad 5Mb/s :(
Imam maxTV i 4Mbit i "nedaju" mi ni da idem na 10MBit osim ako ugasim maxTV. Njihovo mjerenje (daljinsko) je da imam ukupno 10 propusnosti a kod mene u routeru (sa 3 razlicita) uovijek pokazuje od 14.5-15.1 Max attainable rate.
Mjerili smo tocno sa uredjajem kod mene na zici koliko sam udaljen od centrale i ispada da je duzina kabela 1560m. Brijem da su jos negdje nadostiklali/prerezali 1-2 puta dok je na toj daljini tako "lose" tj. veiliki noise margin/LA :(.
To sta ti pise max u routeru je ogledni primjerak. Taj zte voli random prikazivat brojke, pa treba uzet s zrnom soli. Ako je neka brojka koja je prihvatljiva, onda je uzmes kao relativno tocnu. Ako je cudna brojka, zanemaris je. Tvoja je cudna. Tebi je 10 nekakvi maksimum na tu atenuaciju. Kojiim ste uredjajem mjerili? Jer ti na 1500m od centrale puno vise mozes imat od ovog sta sad imas, tako da bi ja prijavljivao greske dok to oni ne poprave ako si stvarno 1500m od centrale. Prije il kasnije valjda ce netko nesto popravit.
Da li je to moguće?
Da li je to moguće postići sanacijom kritičnih točaka na kabelu?
Koliko vidim, prilicno si dobro pregledao sve, tako da jedino sto ti preostaje je prijavljivat smetnje. To ne mogu ignorirat. Stvar je da je sanacija kabela malo veca investicija i to nikad ne rade ako samo jedan korisnik ima probleme, vec kad se skupi malo vise problema u podrucju. I ti ne prijavljujes kvar vec smetnje :P Samo uvijek ti postoji onaj mali problem da ce oni tebi smanjit jos vise brzinu samo da ne saniraju problem :P Pa sad ako si spreman na rizik :) Ja ne bi bio :)
I tako u krug. Onda se zalis pa te ladno odje** i u krug.
Zte 931VII ne prikazuje ni priblizno tocno gusenje. To je neki cudan broj u njemu goji nema veze s stvarnosti.
Bolje se ne igrar s hrpom prijava jer ce ti unistit i ovo sad sto je.

A da odem do kutije i počupam nešto parica? Kada tehničar dođe s njim se lako dogovorim :)
A da odem do kutije i počupam nešto parica? Kada tehničar dođe s njim se lako dogovorim :)
Hahahahaha :D
Samo naprijed, neka osjete i oni malo kako je to kad imaš probleme.... Gamad...