e društvo, trebam pomoć, kako da saznam koja mi je kvaliteta parice? trenutno imam brzinu od 10 MBit/s pa bih volio provjeriti jel mogu uzeti brži net
Kvaliteta DSL parice?
- poruka: 6.156
- |
- čitano: 1.684.769
- |
- moderatori:
Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Pozdrav
Koju bi brzinu mogao dobiti na ovom priključku
Možda oko 27 Mbit/s na VDSL-u.
e društvo, trebam pomoć, kako da saznam koja mi je kvaliteta parice? trenutno imam brzinu od 10 MBit/s pa bih volio provjeriti jel mogu uzeti brži net
To inače piše u postavkama routera kojima možeš pristupiti preko 192.168.1.1 ili 192.168.1.254, ne znam sad koji ti je ISP, ali to su uglavnom adrese.
To inače piše u postavkama routera kojima možeš pristupiti preko 192.168.1.1 ili 192.168.1.254, ne znam sad koji ti je ISP, ali to su uglavnom adrese.
evo našao sam, jel mi može netko reći koju bi mogao imati maksimalnu brzinu?
Tražit ću onda i ja 10 Mbit/s, pošto imamo iste parametre. S tim da meni na Thomsonu TG782i pokazuje line attenuation 42 :)
Da, tebi fino sx pokazuje. U praksi je obicno SX bio najtocniji od ovih routera sto se tice prikaza parametara linije.
Pozdrav
Veza ti pokazuje veci max od kalkulatora, sto bi upucivalo da je bolja od prosjeka pa bi se trebao nadat dobrim vdsl brzinama.
Kalkulator baca 40ak. Ne vidi se maksimum u ovom routeru, pa racunaj od 30 do 40 :)
Tražit ću onda i ja 10 Mbit/s, pošto imamo iste parametre. S tim da meni na Thomsonu TG782i pokazuje line attenuation 42 :)
Da, tebi fino sx pokazuje. U praksi je obicno SX bio najtocniji od ovih routera sto se tice prikaza parametara linije.
Pozdrav
Veza ti pokazuje veci max od kalkulatora, sto bi upucivalo da je bolja od prosjeka pa bi se trebao nadat dobrim vdsl brzinama.
Kalkulator baca 40ak. Ne vidi se maksimum u ovom routeru, pa racunaj od 30 do 40 :)
Siemens mi i je najdraži router, ali najvjerojatnije ću staviti Thomsona, pa ću onda vidjeti stanje linije i možda čak dobiti veću brzinu.
Pozdrav
30 do 40 Mbit/s?
da...
Brzina bila uredno 30/5.5 no danas eto pala na 10./0.6 (paket koji sam prije imao):
Misljenje?
Parica je i vise nego dovolja za taj paket. Koliko vidim, po slici ti je i pusten 10mbita paket. Zasto su ti promjenili, neznam. Zovi sluzbu i nek isprave. Al sigurno nije jer parica ne moze vise.
30 do 40 Mbit/s?
Da. Posto se ne vidi prikazan max trenutno, a kalkulator baca 40mbita, a nase su parice obicno losije od onog sto prikazuje kalkulator, al opet ne toliko losije da 30 ne bi mogao uhvatit, pa sam malo gatao iz kave 30 do 40 :)
Brzina bila uredno 30/5.5 no danas eto pala na 10./0.6 (paket koji sam prije imao):
Misljenje?
Parica je i vise nego dovolja za taj paket. Koliko vidim, po slici ti je i pusten 10mbita paket. Zasto su ti promjenili, neznam. Zovi sluzbu i nek isprave. Al sigurno nije jer parica ne moze vise.
30 do 40 Mbit/s?
Da. Posto se ne vidi prikazan max trenutno, a kalkulator baca 40mbita, a nase su parice obicno losije od onog sto prikazuje kalkulator, al opet ne toliko losije da 30 ne bi mogao uhvatit, pa sam malo gatao iz kave 30 do 40 :)
zvao sam H1 i rekli su mi da mi je max brzina kod njih 12.8 Mbit/s, ali da rade na infrastrukturi i da će do kraja godine biti brža, to onda vjerojatno znači da ne mogu dobiti brže kod nekog drugog operatera, pogotovo ako oni koriste infrastrukturu T-coma?
I još jedna druga stvar, ako sam dosad imao T-com internet, i veza je bila prilično dobra, što će reći nije pucala (možda tu i tamo na par minuta), znači li to da će mi ostati ista kvaliteta veze kod H1 ako ovi koriste T-comovu infrastrukturu?
Hvala na pomoći, ne znam baš puno oko tih stvari, nisam bio baš u toku u zadnje vrijeme
Kod HT-a bi mogao imati brzinu od 30-40 Mbit/s ako te prebace na VDSL. Imaš odlične parametre linije, tako da ne vidim razloga da ti kod drugog operatera bude lošija veza.
Po ovome iz modema trenutno si spojen na HT ERICSSON 312 Xi DSLAM, koji je samo ADSL2+.
Kad si zvao H1 oni imaju neko blentavo mjerenje koje je HT dao i po tom ti kazu kolko mozes imat.
Sto skoro nikad nije tocno.
Cak i kad si HT korisnik znaju posteno zajebavat zbog tog podatka jer sustav neda podnest zahtijev za vecom brzinom
Ako na HT stima, stimat ce i na bilo kojem drugom operateru. Jer parice su uvijek ali uvijek HT-ove.
Razlika zna jedino bit ako recimo optima, iskon, h1 imaju svoj LLU pa si spojen onda na njhovu central preko HT parice.
Ali to je samo prednost.
Jedini nedostatak NE bit na HT u je kad crkne nesto kod HT a kvar otklanja HT, a prov tvoj operqter to treba ispitat prije nego sto salje njima, pa se tu nakupi uvijek 1-2 dana vise nego da si na HT.
Sto je i logicno jer kad ti kod hta crkne odma ide njihov tehnicar koji moze sve popravit ili dat na zamijene kabela.

Aha ok, jel može neki savjet šta da napravim onda? ovi u H1 su mi rekli da je max brzina kod njih 12.8, a ako imaju krivo očitanje jel to znači da ću ja zapravo imati višu brzinu automatski ili trebam nešto učiniti kako bi imao višu brzinu?
zvao sam H1 i rekli su mi da mi je max brzina kod njih 12.8 Mbit/s, ali da rade na infrastrukturi i da će do kraja godine biti brža, to onda vjerojatno znači da ne mogu dobiti brže kod nekog drugog operatera, pogotovo ako oni koriste infrastrukturu T-coma?
I još jedna druga stvar, ako sam dosad imao T-com internet, i veza je bila prilično dobra, što će reći nije pucala (možda tu i tamo na par minuta), znači li to da će mi ostati ista kvaliteta veze kod H1 ako ovi koriste T-comovu infrastrukturu?
Znaci da H1 vjerojatno nema tamo vdsl. Zato su ti dali taj podatak. Sto ne znaci da neki drugi operater nema vdsl.
Sto se tice drugog pitanja, obicno su parice koje HT dodjeljuje svojim korisnicima bolje od onih koje dijele drugim operaterima, iako naravno, ovo nigdje nije niti prikazano nit receno, al eto, mjenjao sam operatere cesto, i prijateljima podesavam stvari kad promjene, i neke stvari su ocite :P Tako da ce ti ostat barem ista usluga ako ne bolja prelaskom s ht na h1. HT je uvijek bio vrh usluge, ali su cijenama itekako nekonkurenti, tako da ako ti je parica dobra, a konkurencija jeftinija, prelazak se isplati i osobno uvijek preporucam. Ali ako ti je parica vec sad u banani, prelaskom na konkurenciju ces dobit samo dodatnu glavobolju za nesto manje novaca.
Ali to je samo prednost.
Jedini nedostatak NE bit na HT u je kad crkne nesto kod HT a kvar otklanja HT, a prov tvoj operqter to treba ispitat prije nego sto salje njima, pa se tu nakupi uvijek 1-2 dana vise nego da si na HT.
Sto je i logicno jer kad ti kod hta crkne odma ide njihov tehnicar koji moze sve popravit ili dat na zamijene kabela.
Razlika zna bit i da ovi ostali operateri "svoju infrastrukturu" imaju u centrali koja ti nije najbliza. Tako je recimo bio kod mene slucaj, pa sam prespajan s ove najblize na tu od H1. Nekih 500m kabela jos u odnosu na ovu najblizu.
Isto tako razlika kad nisi na HT-u je ako je "kompliciraniji" (pod kompliciraniji mislim nesto sto nije upali ugasi router) kvar a jos si unutar standarda usluge, da ce te operater otpilit jer mu se ne da natezat s HT-om i pocet ce ti pricat nebuloze samo da kvar ne otklone, cak i pod cijenu da odes od njih.

Kao sto sam rekao, ovo nije nigdje napisano nit receno, al eto, nekako magicno uvijek parica kad sam bio na tcomu, ili ovih par frendova je bolja nego na ostalim providerima :) Eto, onak, sreca valjda :P
Cak ni s prkfilima nije HT kriv puno, jer svaki operater koji ce radit na bitstreamu dostavlja svoju specifikaciju za rad. A sad kolko je to ispravno vidi korisnik na kraju.

Znaci da H1 vjerojatno nema tamo vdsl. Zato su ti dali taj podatak. Sto ne znaci da neki drugi operater nema vdsl.
Sto se tice drugog pitanja, obicno su parice koje HT dodjeljuje svojim korisnicima bolje od onih koje dijele drugim operaterima, iako naravno, ovo nigdje nije niti prikazano nit receno, al eto, mjenjao sam operatere cesto, i prijateljima podesavam stvari kad promjene, i neke stvari su ocite :P Tako da ce ti ostat barem ista usluga ako ne bolja prelaskom s ht na h1. HT je uvijek bio vrh usluge, ali su cijenama itekako nekonkurenti, tako da ako ti je parica dobra, a konkurencija jeftinija, prelazak se isplati i osobno uvijek preporucam. Ali ako ti je parica vec sad u banani, prelaskom na konkurenciju ces dobit samo dodatnu glavobolju za nesto manje novaca.
Ali to je samo prednost.
Razlika zna bit i da ovi ostali operateri "svoju infrastrukturu" imaju u centrali koja ti nije najbliza. Tako je recimo bio kod mene slucaj, pa sam prespajan s ove najblize na tu od H1. Nekih 500m kabela jos u odnosu na ovu najblizu.
Isto tako razlika kad nisi na HT-u je ako je "kompliciraniji" (pod kompliciraniji mislim nesto sto nije upali ugasi router) kvar a jos si unutar standarda usluge, da ce te operater otpilit jer mu se ne da natezat s HT-om i pocet ce ti pricat nebuloze samo da kvar ne otklone, cak i pod cijenu da odes od njih.
Dakle ako smo zaključili da imam dobru paricu, nemam se šta brinut oko prelaska na drugog operatera?
Sve ti ovisi hoces li biti spojen preko ADSL-a ili VDSL-a, s tim da ces vece brzine imati preko VDSL-a naravno.
Sve ti ovisi hoces li biti spojen preko ADSL-a ili VDSL-a, s tim da ces vece brzine imati preko VDSL-a naravno.
ok, zvao sam danas T-com i rekli su mi da mi je moguća brzina trenutno 20 Mbit/s, a ako isključim MaxTv, dakle ostanem samo pri internetu i telefonu max brzina mi je 30 Mbit/s. Tako da ću najvjerojatnije ostati pri T-comu samo internet i telefon, za 215 kn, brzina neta 30 Mbit/s. Skuplji su 20-30 kn od Iskona i H1 ali mi pružaju brži internet i što je najbitnije nisam više pod ugovornom obavezom, dakle 215 kn mjesečno ali mogu otići kad god poželim. Barem su mi tako rekli.
s obzirom na to da korištenje maxtva ograničava brzinu interneta (dakle sa maxtvom maks brzina je 20 Mbit/s a bez maxtva maks brzina je 30 Mbit/s), zanima me vrijedi li to isto ako se prebacim na satelitsku? dakle ako uvedem satelitsku hoće li mi to ograničavati maks brzinu interneta na isti način kao i maxtv?
Ako naručiš satelitski MAXtv, onda ti to neće poremetiti brzinu.
Ako naručiš satelitski MAXtv, onda ti to neće poremetiti brzinu.
to vrijedi za koju god satelitsku naručim zar ne?
Da.
Cak ni s prkfilima nije HT kriv puno, jer svaki operater koji ce radit na bitstreamu dostavlja svoju specifikaciju za rad. A sad kolko je to ispravno vidi korisnik na kraju.
Kruske i jabuke. Profil je jedno, parica i njene fizicke karakteristike drugo. Neznam jel se ne razumijemo ili sta. Ako na jednoj parici prikazuje atenuaciju 10, na drugoj 5 (oba adsla), onda je razlika u cemu? Il mislis da profili mjenjaju atenuaciju? :)
I kao sto sam naveo, ne pricam o bitstreamu, vec o ht vs "navedi_bilojioperater_s_svojom_opremom". Znaci, da ponovim, iz mog iskustva, koje je istina ograniceno, ali eto, bas se svaki put dogodilo da je parica bila losija prelaskom na novog operatera. Nazalost, nisam vjernik u tolike slucajnost da se u nekih 10ak slucajeva svih 10 ista stvar dogodi.
Evo ja bas mjenjam operatera pa sam opet imao totalno istu situaciju jer kako i sam znas, tcom te prebaci prvo na adsl pa onda na vdsl, pa sam imao prilike popratit stanja i promjene na adslu posto sam bio i u kontaktu s tehnicarem dok je radio preinake na prelasku.
Dakle ako smo zaključili da imam dobru paricu, nemam se šta brinut oko prelaska na drugog operatera?
Nope.
No profil ima veze s gusenjem, jer gusenje s povecava sto smanjuje izlazna snaga porta, povecava frekvencija, peglaju spicevi u signalu itd.
Recimo ako se stavi profil s inpulsnom zastitom i napravi razmak u frekvenciskom spektru da bi se izbjegle neke smetnje na niskim frekvencijama, gusenje itekako raste i to ne bas zanemarivo.
Recimo na cistom Annexu A bez ikakvih cudesa gusenje bude 20 kad sva cudesa natrpas zna bit i 26 dB sto je ogroma razlika i margina bude u banani.
Line attenuation nije ispravan pokazatelj udaljenosti.
Naj tocnije iako ne bas precizno je kapacitivno mjerenje parice.
Ali to moze samo JDSU HST 3000C uređaj i neki dslam-i.

Kruske i jabuke. Profil je jedno, parica i njene fizicke karakteristike drugo. Neznam jel se ne razumijemo ili sta. Ako na jednoj parici prikazuje atenuaciju 10, na drugoj 5 (oba adsla), onda je razlika u cemu? Il mislis da profili mjenjaju atenuaciju? :)
I kao sto sam naveo, ne pricam o bitstreamu, vec o ht vs "navedi_bilojioperater_s_svojom_opremom". Znaci, da ponovim, iz mog iskustva, koje je istina ograniceno, ali eto, bas se svaki put dogodilo da je parica bila losija prelaskom na novog operatera. Nazalost, nisam vjernik u tolike slucajnost da se u nekih 10ak slucajeva svih 10 ista stvar dogodi.
Evo ja bas mjenjam operatera pa sam opet imao totalno istu situaciju jer kako i sam znas, tcom te prebaci prvo na adsl pa onda na vdsl, pa sam imao prilike popratit stanja i promjene na adslu posto sam bio i u kontaktu s tehnicarem dok je radio preinake na prelasku.
Optima tel Annex A 48.1 db rucno prebacim na Annex M gusenje poraste na 53.1 db uz smanjenje propusnosti downlada jedino su na upladu bolji parametri tako da profili ipak mjenjaju gusenje isto tako sto kaze pc strucnjak sa zastitama isto gusenje raste....
Moze bit da je svaki put tako bilo, nekim cudom. Kao sto rekoh, ne vjerujem ja u takve slucajnosti, da vjerujem, vec bi loto dobio.
Mozda dok to ne prikaze korisniku i svakako ne tolike promjene. Peglaju oni vraga, stavi se profil za paket koji si kupio i cao djaci. Snaga je uvijek ista jer je definirana standardima i vecinom je na L0, tako da nece tu bit neke varijacije. Ista stvar je i s zastitama na profilu koje su uvijek tu po defaultu, a micu se samo ako korisnik trazi.
Moj primjer, znaci nije 10ta ruka i neznam sta, a kao sto rekoh, te sam stvari vidjao kod frendova isto.
tcom u h1. Adsl2 u vdsl2. Na tcomu atenuacija 4 do 2 ovisno kako kad. Prelaskom na vdsl u h1 atenuacija 25 na vdslu s maxom od 40mbita. Ok, kod mene je jos slucaj bio i da je llu od h1 bio u centrali "do" pa je islo od te centrale preko ove ispod moje zgrade do mene. Svejedno, i dalje mi je bilo sumnjivo kako je toliko skocila atenuacija jer ta druga centrala je isto 2 zgrade do. E sad dolazi zanimljiv slucaj. Prelazim s h1 na tcom. Prebace me na standard 4mbita, znaci samo su u biti izbacili onu petlju od moje centrale do h1 llu, i vidi vraga, atenuacija 11 (znaci sad sam u biti na onoj parici koja vodi samo od centrale ispod zgrade do mene). Znaci ono sta je prije bilo 2 do 4, sad je 11. Zovem ih radi ukljucenja vdsla, javlja mi se tehnicar sutra da ce on to sad sredit. Gledam statse i pratim. Sljedece ukljucenje, adsl i dalje, pustena samo veca brzina ali atenuacija magicno pala na 5. I dalje mi tvrdis da pri prelasku s tcom->h1 mi nisu onu pocetnu paricu promjenili??? Jea rite.
Optima tel Annex A 48.1 db rucno prebacim na Annex M gusenje poraste na 53.1 db uz smanjenje propusnosti downlada jedino su na upladu bolji parametri tako da profili ipak mjenjaju gusenje isto tako sto kaze pc strucnjak sa zastitama isto gusenje raste....
Ako si ovo napisao, nisam siguran jer je sve citirano pa na ovo odgovaram.
Lol pa preso si s annexa A na annex M. Naravno da mjesas kruske i jabuke i ti. Totalno drugi frekventni raspored, zato ti se i povecao upload a pao download :))))). Pogledaj kako im je rasporedjen frekvencijski spektar :)))
Sto se tice atenuacije, naravno ovisi i da se mjeri uvijek istim routerom, posto se atenuacija u routerima ionako procjenjuje sve samo ne uniformno (uzima se jedan frekventni pad, i to ne uvijek na istim frekvencijama jer nije isto dal ti mjeris gusenje na 300khz ili 1500khz, nekad se uzima vise frekvencija pa se stavi sredina itd itd). Al ono sto ti vidis u routeru se nece mjenjat kao sto sam ja vidio (gore imas opisano).