Vaš audio kutak izdvojena tema

poruka: 12.137
|
čitano: 3.284.466
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Savjetnik za izbor pc zvučnika, Koji media player kupiti?
17 mjeseci
Re: Vaš audio kutak

Na kojim zvočnikima ste poredili Pass x150.5 i diy Aleph 5 da je diy bil bolji?

5 godina

Na Vandersteen 2 Ce Signature i na Accuton keramika samogradnja (iz Koprivnice).

No, uglavnom nebitno koji je zvučnik jer Aleph 5 jednostavno bolje zvuči.
Zato je i dobio kultni status u DIY zajednici.

Poruka je uređivana zadnji put sri 25.6.2025 15:05 (analogni).
10 godina
Vaš audio kutak

Ekipa možda sam mašio temu, ali čini mi se da je ovo najbliže, pa da ne otvaram temu bezveze, zanima me što se tiče čiščenja slušalica, u biti iza headset ali i za male earbuds sluške, je li ok čistiti ih izopropilnim alkoholom, onim 99%? Vjerujem da je, to domah ispari, ali eto da pitam za svaki slučaj, unaprijed zahvaljujem

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Vaš audio kutak

Pass X150.8 (i .5) i XA30.8 su klasa AB i A varijante, i zvuce dosta drugacije. Skoro isto interno samo su biasirani drugacije. Ja imao XA30.5, 30W u A klasi, do ~100W peak snage u AB. X150 je mozda 5W A klase ako se ne varam. X150 je dosta neutralniji, moj XA je zvucao puno, toplo, cak zatvoreno, manje extenzije u odnosu na X150. Rekao bi da je XA30 fokus na srednje, a kod X150 na linearnost i extenzije. Pasalo Focalima koje imao tada, da smiri berilij tamo gore. 

~~ sound sommelier ~~
Moj PC  
2 0 hvala 1
4 godine
volegradele kaže...
Samo za info Pase Aleph 5 je cista A klasa dok je X150.5 AB klasa,nezz mozda prvih par W je u A klasi,tako da tu takorec tu uspoređujemo kruske i jabuke!
Nelson Pass je jedan od najvecih konstruktora u hifi industriji,kopirat njegove uradke i napravit ih boljim od orginala je vrlo tesko,bez obzira koje komponente stavljali unutar!

Ovo jednostavno ne stoji jer je Pass sam dao na uvid kompletnu shemu, pločice i service manual i sam dao upute kako poboljšati amp.

Olifov je sigurno bolji od originala (naravno treba imati znanja i biti vrlo ješt u samogradnji, ne mislim tu na nekog početnika s lemilicom).

17 mjeseci

Da bi to znal bi trebal porediti original i diy.

Isto se ne more znati dal Nelson nije neku caku prešutil.

Poruka je uređivana zadnji put sri 25.6.2025 19:59 (digitalna_kobila).
5 godina
Vaš audio kutak

Nelson je na Forumu osobno dao sheme i savjete za poboljšanje Pass Aleph 5 (J-FET tranzistori u ulaznom dijelu i sl.).<

Sve ostalo ovisi o kvaliteti dijelova i umijeću meštra koji to izradi.

0 0 hvala 0
17 mjeseci
analogni kaže...

Nelson je na Forumu osobno dao sheme i savjete za poboljšanje Pass Aleph 5 (J-FET tranzistori u ulaznom dijelu i sl.).<

Sve ostalo ovisi o kvaliteti dijelova i umijeću meštra koji to izradi.

Bez direktne poredbe 1:1 to je samo mrtva pika na papiru. Vaš ima J-FET tranzistore u ulaznom dijelu?

17 mjeseci
analogni kaže...

Na Vandersteen 2 Ce Signature i na Accuton keramika samogradnja (iz Koprivnice).

No, uglavnom nebitno koji je zvučnik jer Aleph 5 jednostavno bolje zvuči.
Zato je i dobio kultni status u DIY zajednici.

Pa ni baš tak. Donesli ste zaključak nakon poredbe na dva zvočnika. 

DIYeri ga vole zbog jednostavne sheme, ne skupih deli i solidnog zvoka.

5 godina
digitalna_kobila kaže...

Bez direktne poredbe 1:1 to je samo mrtva pika na papiru. Vaš ima J-FET tranzistore u ulaznom dijelu?

Moj nema J-FET tranzistore.

Pa cilj usporedbe nije bio original Aleph 5 vs DIY, već Aleph 5 vs original x150.5 koji je kolega posjedovao.

Dva DIY Aleph 5 od @Dioklecijana i ovaj moj su bili bolji, pa je X150.5 otišao na prodaju.
Da nije tako bilo ja bih ga uzeo.

5 godina
digitalna_kobila kaže... 

Pa ni baš tak. Donesli ste zaključak nakon poredbe na dva zvočnika. 

DIYeri ga vole zbog jednostavne sheme, ne skupih deli i solidnog zvoka.

Da, usporedbe su napravljene u 2 sustava.
Kasnije je Aleph 5 kod mene isproban na još nekoliko zvučnika (PSB, VIFS/SEAS DIY, Kef .....).
A uspoređen je i sa dvadesetak ostalih pojačala:

Gold Note IS-1000
Fisher Reference RS-Z1
FM Acoustics FM 266 pre i FM 711 amp (clon)
Krell Showcase amp i preamp
Electrocompaniet ECI 3
Musical Fidelity X-A100R
Sansui AU-D707
Sansui AU-alpha 907 KX
Sansui AU-alpha 607 MOS Premium
AVM A 6.2
Musical Fidelity KW 500
Hitachi HMA 9500 MK2
Harman Kardon 1.5 (i preamp)
Yamaha A-2000
Yamaha AX-2000
Sansui AU-a907i MOS Limited
Onkyo Integra M-509
......i još neki...

17 mjeseci
analogni kaže...

Moj nema J-FET tranzistore.

Pa cilj usporedbe nije bio original Aleph 5 vs DIY, već Aleph 5 vs original x150.5 koji je kolega posjedovao.

Dva DIY Aleph 5 od @Dioklecijana i ovaj moj su bili bolji, pa je X150.5 otišao na prodaju.
Da nije tako bilo ja bih ga uzeo.

Pa i pišem o poredbi X150.5 i diy Aleph na dva zvočnika za vaš zaključak. Vandersteen i diy keremika. Tim zvočnikima već paše A klasa, a keramiki još već lampe.

17 mjeseci
analogni kaže...

Kasnije je Aleph 5 kod mene isproban na još nekoliko zvučnika (PSB, VIFS/SEAS DIY, Kef .....).

Gold Note IS-1000
Fisher Reference RS-Z1
Electrocompaniet ECI 3
Musical Fidelity X-A100R
Sansui AU-D707
Sansui AU-alpha 907 KX
AVM A 6.2
Musical Fidelity KW 500
Hitachi HMA 9500 MK2
Yamaha A-2000
Yamaha AX-2000
Onkyo Integra M-509
......i još neki...

Ni jedan od tih ampi nije A klasa.

5 godina
digitalna_kobila kaže...
analogni kaže...

Gold Note IS-1000
Fisher Reference RS-Z1
Electrocompaniet ECI 3
Musical Fidelity X-A100R
Sansui AU-D707
Sansui AU-alpha 907 KX
AVM A 6.2
Musical Fidelity KW 500
Hitachi HMA 9500 MK2
Yamaha A-2000
Yamaha AX-2000
Onkyo Integra M-509
......i još neki...

Ni jedan od tih ampi nije A klasa.

Pa, uspoređuje se zvuk, neovisno o klasi pojačala.

5 godina
digitalna_kobila kaže...

Pa i pišem o poredbi X150.5 i diy Aleph na dva zvočnika za vaš zaključak. Vandersteen i diy keremika. Tim zvočnikima već paše A klasa, a keramiki još već lampe.

Da, zato mi je i kolega ustupio tek urađen Aleph 5 i za keramičke zvučnike uzeo cijevi (Ayon).

6 godina
Ajmo ljudi, pišite nešto

ljeto je, nema se što čitati...

0 0 hvala 0
10 mjeseci
Vaš audio kutak

Nastavak prije navedene priče sa problemom Wiim-a Pro.

Kupio sam novi NAS server Synology-ija DS223j. Za pohranu sam stavio SSD od 1TB i prebacio svu glazbu sa starog na novi server. Na serveru sam podigao Emby server kao aplikaciju (ne preko dockera) i postavio sve što treba da bi Emby server radio kako treba. Uključio sam samo postavke za glazbu da što više procesorskog vremena dajem tim operacijama. U međuvremenu su ažurirali i firmware za sam Wiim Pro kao i aplikaciju Wiim Home kao što znate.

Za upravljanje Wiim-om upotrebljavam tablet od 10'' na android sustavu. Instalirao sam Wiim Home app i podesio sve što odgovara mojim potrebama i sad je to što sam u stvari želio od Wiim Pro-a. Sve radi brzo (mislim na povezivanje na NAS, dali preko DLNA protokola ili preko SMB-e) i poredak glazbe je onakav kakav ja želim. Nova glazba na početku po redoslijedu dodavanja u Nas, brzo pretraživanje po izvođaču, pjesmi i tako dalje. Direktan pristup u mape određenog izvođača ili albuma…

Deezer isto radi kako treba, samo na žalost nema normalizacije (to mi je jedino važno kod liste izvođenja jer su veliki skokovi jačine zvuka pa ponekad se kuće strese, a ponekad moram pojačati pojačalo da čujem glazbu).

U dogledno vrijeme ću si aktivirati Tidal koji ima normalizaciju i time sve riješiti kod liste izvođenja.

U novom nasu je još jedna ladica za disk prazna pa ću tu staviti veliki HDD za filmove i nakon toga izbaciti stari nas iz kućnog sustava.

Moj PC  
0 0 hvala 0
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Savjetnik za izbor pc zvučnika, Koji media player kupiti?
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice