Spajanje SUBWOOFERA na PC

poruka: 16
|
čitano: 7.321
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina

evo ovako..imam problem oko spajanja zvucnika na komp..naime, kao glavne zvucnike koristim KEF  koji su spojeni sa technics-ovim pojacalom..i jako sam zadovoljan sam zvukom...zvucnici imaju stvarno dobar zvuk...glasni su..ma sve je super :) 

samo, problem je kad se želi pustit nekakva malo komercijalnija mjuza..tipa nekog housa i techna...naime, dobro oni to obavljaju..al ipak im fali malo niskih tonova...onda sam od dnevnog maznuo yamahin SUB   koji zadovoljavajuce radi..međutim, dolazim do problema jer ga nemam gdje spojit!! ako ga spojim u izlaz iz pojacala za slušalice (sto je jos i najbolja solucija, jer kad pojacavam zvucnike istovremeno pojavacam i bass) onda prima previše visokih tonova..i počne smetat kad SUB pokusava svirat vioke tonove, jednostavno bruji i nervira...zatim sam ga probao spojit direktno u ulaz za SUB na interg. zvucnoj od kompa (jer dodatna zvucna ni nema izlaz za sub) 

al onda se desava sljedeci problem..naime, taj realteakov software ODLICNO odvoji visoke od niskih tonova..i niske šalje SUBu..al kad upalim SUB onda niske tonove više ne šalje u KEFove..nego ih šalje samo u SUB...dakle nemogu dobit da KEF zvucnici rade kao i prije, a da samo uz njih dobijem još BASSa..jednostavno neznam kako?!?!? mislim, problem je softwareske prirode pa imam nade da se to da nekako slozit..

znaci samo bi trebalo nekako nahebat ovaj realtekov software da šalje niske tonove i u glavne zvučnike i na SUB istovremeno..

zna netko rješenje? :) 

EDIT: rjesenje bi bilo LOW PASS filter..al kako drajvere prisilit na rad?

TiONiO
Poruka je uređivana zadnji put čet 24.5.2012 17:25 (Tionio).

0 0 hvala 0
18 godina

Ti ima pojačalo line out ili sub out? Ako da, spoji na to. Šta nema sub u sebi filter (skretnicu)?

DIY projekti: http://vidosprojects.freei.me/

0 0 hvala 0
16 godina

nema i nema

to me jako čudi, al nema, kad ga spojim na obican izlaz, zuji, pokušava svirat visoke tonove i bezveze je..
a kad ga spojim na KOMPov izlaz za sub, onda je super, al onda drugi zvučnici izgube bas, i dodjem na isto..

a sa pojacala NEMAM sub out  

TiONiO
Poruka je uređivana zadnji put čet 24.5.2012 7:00 (Tionio).

0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Da, treba ti pasivna skretnica, ko je low pass filter po prirodi. (LFP)

Ima za kupiti , ali nije teško napraviti, samo izgooglaj malo, to su dva ili tri elementa.

Svi smo mi Mentalist.

1 0 hvala 0
18 godina

Ne može pasivna ovdje tek tako.

Ako ju stavi nakon pojačala od suba bit će užasno skupa i neefikasna, a ne može ju tek tako staviti između izvora i pojačala od suba. Treba aktivnu skretnicu i čudi me da ju sub već nema u sebi.

Pogledaj one opcije u driverima, mora negdje biti da šalje normalan signal na ostale zvučnike. Zvučnici moraju obavezno biti označeni kao veliki (ono full range), bilo kakav crossover isključen. Šta je onaj bass management? Speaker fill?

1 0 hvala 0
16 godina

probao sam sve kombinacije, jednostavno nemoogu dobit bass na zvucnicima i na subu istovremeno!

TiONiO

0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Pa nedavno sam radio razglas i subovi od 800w su imali u sebi pasivnu skretnicu (govorim o pasivnim subovima). Doduše nismo koristili nju, nego profi aktivnu skretnicu.

Svi smo mi Mentalist.

0 0 hvala 0
16 godina

ma sve je to super, bavim se i ja glazbom, sviram, spajam sve je to super, nisam tudum :)

mene ne brine to, nego me brine komp i njegovi šugavi drajveri...a aktivni sub NEMA, jednostavno NEMA   low pass filter..a komp ne želi slat niske tonove istovremeno na sub i na zvucnike! grrrrrrrrr {#}

TiONiO

0 0 hvala 0
18 godina

Sub od 800W RMS pasivnu skretnicu? koliko je to bilo? pa sama ta skretnica bi koštala više od drivera.

Za najjednostavniji 6db/oct pasivni filter (low pass) za sub od 4 oma i rez na 100Hz treba zavojnica od cca 6,8 mH (za 6 ili 8 oma je još više). Samo to košta oko 350kn (možeš i sam motat da, neznam koliko bi onda došlo). S tim da ta zavojnica još treba izdržati snagu koju trpi sub.

Ne vidim isplativost u uporabi iste.

Aktivnu isto možeš sam složiti za male pare, malo je kompliciranija za sastaviti ali definitivno isplativija (možeš mjenjati reznu frekvenciju i sl.)

1 1 hvala 0
13 godina
neaktivan
Re: Spajanje SUBWOOFERA na PC
Tionio kaže...

znaci samo bi trebalo nekako nahebat ovaj realtekov software da šalje niske tonove i u glavne zvučnike i na SUB istovremeno..

Evo kako: 

U tom panelu od prve uocavam gresku zasto mu full range ne ide u KEF  za to je krivac (mod je 5.1), sve ostavi kako je, jedino 5.1 postavi u ako ima 2.1 mod i stvar bi trebala sljakati, jer ovako u 5.1 automatski ti reze na FL,FR,SL.SR i Centr, u 2.1 nebi treblo.

Prednje zvucnike KEF spajas u zeleni uzlaz, a woofer u crni, e sad u igru moze doci onaj chech swap/center-woofer ta opcija je mozebitni razlog, jer ako kazez da je woofer svirao mozda si mu slao signal za centralni.

Zadnjom opcijom upravljas bas managementom (dinamika basa, frekvencija rezanja kao sto je covijek rekao to je tzv. LFE)

Da rezimiram: mod 2.1, KEF > zeleni izlaz, woofer > crni, ako tada KEF svira u Full rangeu rjesio si njega,  a ako woofer "svira" chekiraj opciju (swap) nakon toga bi woofer trebao "zabasirati", tada se ako zelis poigraj s (LFE)

l.p.

Poruka je uređivana zadnji put čet 24.5.2012 18:50 (Hardwhelper!!!).
17 godina
neaktivan

Najkompliciranija varijanta (ali i najfleksibilnija): instaliraj Virtual Audio Cables i postavi kao glavnu zvučnu karticu. Izlaz iz VAC-a spoji u neku aplikaciju sposobnu za hostanje VST pluginova. Umetni filtera i svega po želji {#} Izlaz iz aplikacije usmjeri na fizičku zvučnu karticu.

Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina

problem je u tome sto ja NEMAM odabir 2.1 ..imam STEREO, QUADROPHONICS, 5.1 i 7.1 - dakle, ta ideja pada u vodu

@DigiMagic 

ovo cu probat 

TiONiO

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Re: Spajanje SUBWOOFERA na PC
Tionio kaže...

Evo jos jedan savjet, neznam koji ALC chip imas (ovo koliko sam vidio radi s ALC882) da pokusas s ovim driverima vjerujem da bi radilo: PDF DRIVERI

Nacin spajanja 7.1 zvucnika na Realtek back panelu ako nekom zatreba: pink-mikrofon, plava-line in, zelena-prednji, siva-srednji i crna-straznji zvucnici.

Poruka je uređivana zadnji put pet 25.5.2012 0:19 (Hardwhelper!!!).
17 godina
neaktivan

Ako misliš da može pomoći, javi pa ti mailam moju konfiguraciju za Reaper, radi otprilike to što tražiš. Jedino mislim da sve duboke basove šaljem na sub, subjektivno mi je tako bolji zvuk trenutno, pa bi neke stvari trebalo malo prerutati. Radi za do 7.1 kanala.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

A da probas sve filtrirati preko SRS Audio Sandboxa?

Pomogao sam? Zar nije lakše kliknuti gumb:Hvalaili Thumb Up, nego pisati nepotrebni(spam) post sadrzaja Hvala
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

probao sam neke od prijedloga, al nisam uspio

onda sam uzeo harman kardona pojacalo, koje ime u sebi low pass filter i izlaz za malo više zvučnika :)
pa sam sve spojio preko njega..al nisam dobio željen bas..jer sub bi radio a nebi se čuo bas..dakle, vibrira al nije to to..
trebao bi se igrat oko akustike, velicine suba, podesavanja..tako da sam od toga odustao...KEF C75 sami po sebi zadovoljavaju

hvala  {#}

TiONiO

1 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice