Diablo 3 nam je otiso u k*r*c , a tek mjesec dana sto je online. Moji razlozi za ove tvrdnje?
Pa krenimo. Osim odredjenih tehnickih propusta koje su imali, koji su sada vise manje rijeseni, odredjenih balance problema i cinjenice da ce vec sada nerfat inferno, tu se desio problem sa novcima.
Naime dosta citam o tome i pratim general chat, kineski farmeri su odlucni u unistavanju igre, a Blizzardovi propusti im samo pomazu. Naime, postoje farmeri koji farmaju oko 60-100mil zlata u satu. Da, u satu. Znaci u tjedan dana svaki od njih, u prosjeku, izbaci oko 10 milijardi zlata (ako racunamo da su svi na 60 mil u satu, a oni koji farmaju vise zaokruzujem na 60 da se iskompenzira vrijeme potrebno da se gold prebaci u stash, trejda sa likom koji prodaje itd.)
Kao da to nije dovoljno, blizzard dozvoljava tehnicke glitcheve poput vezanja AH na vrijeme na racunalu, pa su tako ljudi svjedocili cinjenici da na AH prodas item za malo, poberes lovu, vratis vrijeme na kompu u nazad i item ti je jos na AH i odbrojava onaj cancel timer, cancelas i voila, eto ti itema nazad. Iskreno, nadam se da ce ovi svi accounti koji su radili slicne radnje biti trajno banani. Osobno nisam isprobavao radi straha, ali i nade, u trajni ban takvih accounta, mogu potrazit link gdje sam to citao ako nekome treba potvrda.
Kad se sve ovo zbroji nastaje cinjenica da su milijarde zlata u opticaju daleko prije nego su trebale biti. Itemima na AH cijena raste nebu pod oblake, mi normalni igraci koji smo zeljni samo farmat zlato i iteme u prosjeku ne vise od 4-6 sati dnevno i sa 1 accountom dolazimo do zida. Naime zlata nebumo vidli u milionskim iznosima, npr. kao onaj 1h koji sam naso za 45mil ili prsten za 80mil i slicno. Slicni itemi ce nam dropat "once in a blue moon" oliti jako, jako rijetko, a ne znam kako vi, ali ja nemam tatu da mi iskesira 400-500€ da kupim tonu zlata pa da ih onda bacam na slicne iteme. Sam zaradujem novac i takve gluposti mi ne padaju napamet.
Dok RMAH jednom i zazivi ekonomija ce biti toliko u k*rc* da je pitanje sto ce se uopce moci prodavati, a ako ne isprave ranije spomenuti glitch bit ce i gadnijih problema za real money.
Imao sam na umu levelat likove i povremeno dic koji euro na tome, ali i tu su kinezi doskocili, pa usprkos nerfanju brojnih questova i dalje postoje questovi gdje se lik od lvl 1-60 moze nabuildat u jnekoliko sati. Meni je jako dobro mjesto za dic mog DH sa 48-50 da mogu doci na hell bio prvi quest u ACT 4 - udjes nutra, summona se gro onih malih shadow vermina, ubijam ih po 50 po hitu, masakar na kraju broji nerijetko preko 150 mobova, traje 1-2 minute i po runu mi je davao oko 40-50k expa. Iako je lvl 49-50 zahtjevao 488k xpa to mi je trajalo oko 15-20 minuta. Vjerujem da kinezi imaju i naprednije metode.
Ako vas zanima gold farm, mjesto radnje act 2 hell - oni laboratoriji ili stogod ispod pijeska, zoltan khulle, kad se rijese lijevi i desni put ode se na srednji. Tamo se cesto summonaju 2-3 guardian tornja istovremeno i oni neprekidno summonaju po 3 pauka. Ja imam dobro LoH oruzje, nabavio sam si ga sa ignores durability loss, kao i pokoji dio armora sa +gold find i ignores durability loss - zasto je ovo bitno? pa +gold find vam treba iz ocitih razloga, a ignores durability loss dobro dodje jer dok lupate ostecuje vam se oruzje.
Ja sam koristio barbara, ali vjerujem da se moze bilo koja klasa sa short range skilovima - morate paziti da ne trgate tornjeve.
Sa 3 tornja i ne previse gold finda moze se stvarno ufarmat oko 100-150 tisuca po satu, ako skupite i nephalem valor 5, prvih pola sata imat cete jako dobru zaradu. Cak se nisam pretjerano trudio nabavit potreban gear vec onako, da mogu vidjet radi li to.
Ako ja ko amater mogu, sto ne bi kinezi... trebalo im je valjda 10ak dana da osposobe farme, ali sada je to vec jako dobro uhodano.
Blizzard sa druge strane ne kaznjava accounte koji farmaju ovako danonocno, ili farmere koji farmaju milijarde, ne blizzard je odlucio nerfat chestove i gobline koji nama obicnim smrtnicima omogucuju da na act 1-2-3 inferna sa MF gearom pokusamo pridobiti item ili 2 koji si zbog ranije opisanih stvari ne mozemo priustiti.
Sretno svima sa farmanjem, ja nekako mislim da nam je uzaludan trud. Imao sam jos neke aluzije da ce sve skupa radit dok je mil golda bio oko 20€, trenutno se nadje za 8$ i jos daju 5-20% vise golda, ovisno koliko kupujete.
EDIT: mozda nisam bio najprecizniji kod farmanja para sa metodom sa 2-3 guardian towera. Dakle ideja je bindat attack na neki broj, a ne na lijevi klik misa, i sa cackalicom uglavit shift i attack, misa okrenut prema tornjevima i svi pauci padaju bez iznimke. Vi cete dakako to vrijeme provest spavajuci, na poslo ili kako god. Bitno je pazit da se nije desio IP reset i igra vam naravno ne moze biti u pozadini. To su jedine mane ove metode.
Zasto ovo govorim? Uz rizik da dodatno zeznem ekonomiju, iskreno, zasto ovo davat samo kineskim farmerima? Zasto si i prosjecna osoba ne bi malo podebljala iznos na racunu